Biztosítás C típusú schengeni-vízumhoz

Főoldal 9 blog 9 Biztosítás a C típusú schengeni-vízumhoz

2021. 07. 21.

A határ, amely körbeöleli az Európai Uniót és az ahhoz csatlakozott országokat, sokfajta új szabályt hozott a magyar csatlakozást követően, többek között azt is, hogy a schengeni határon, magyar területre történő beutazáshoz bizonyos dokumentumok megléte szükséges. Cikkünk témája, ahogy a címben is olvasható, elsősorban a biztosítás C típusú vízum igényléshez, azért emellett körbejárjuk, hogy pontosan milyen vízumokat is lehet igényelni a magyar külképviseleteken.

Milyen esetekben kell vízum?

Átutazáshoz

A magyar konzuli szolgálatnál repülőtéri tranzitvízumot kell igényelnie Afganisztán, Banglades, Eritrea, Etiópia, Ghána, Irak, Irán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Nigéria, Pakisztán, SriLanka, Szomália állampolgárainak. Ez a vízum az ország területére történő belépésre nem jogosít, csupán a repülőtér nemzetközi tranzitzónájában való tartózkodáshoz lehet használni. A tranzitvízum alól mentesül az, aki valamelyik Uniós tagállam által kiadott rövidtávú tartózkodásra jogosító egységes vízummal már rendelkezik. Ennek a vízumnak a megléte a repülőtéri átszálláskor fontos.

Rövidtávú tartózkodáshoz

Rövidtávú tartózkodásra jogosító egységes vízumot (C típusú vízum) akár többszöri beutazásra is feljogosíthatja a vízumot birtokló személyt. De nagyon fontos, hogy ez a vízum típus, amennyiben megszakítás nélkül tartózkodik itt a külföldi állampolgár, akkor a beutazástól számított maximum 90 napig érvényes, ha pedig többszöri megszakítással tartózkodik Magyarországon, illetve az Unió területén, akkor az első beutazástól számított 6 hónapig él a C típusú vízum és ezen a 6 hónapon belül összesen 90 napig tartózkodhat az Unió területén.

A schengeni C típusú vízum iránti kérelem benyújtható a kiindulási ország magyar külképviseletén, abban az esetben, ha a kérelmező fő úti célja Magyarország.

Hosszútávú tartózkodás

A 90 napot meghaladó tartózkodásra nincs egységes szabályozás az Európai Unióban, ezért ez az adott ország hatásköre, hogy milyen feltételeket szab a beutazás engedélyezésére. A jelenlegi magyar szabályok szerint, aki hosszú távon szeretne Magyarország területén tartózkodni, annak az illetékes magyar konzulátuson kell megigényelnie a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumot (D-típusú vízum). Az elbírálást követően, amennyiben a vízumot a kérelmezőnek megadták, akkor beléphet Magyarország területére a tartózkodási engedélye átvétele céljából. A magyar területre történő belépés mellett, ezzel a vízummal is szabadon mozoghat a vízumot igénylő személy az Európai Unión belül és félévente 3 hónapot tölthet Magyarországon kívül, más Uniós tagállam területén.

A vízummentes harmadik országokból érkező állampolgárok, beutazást követően a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságain is megigényelhetik a D-típusú vízumot, így nincs szükség arra, hogy előzetesen magyar külképviseleten ügyet intézzenek.

Ezekre a dokumentumokra mindenképpen szükség lesz a vízumhoz

 • Útlevél, amely legalább 2 üres oldalt tartalmaz, 10 éven belül bocsátották ki és érvényessége minimum három hónappal meghaladja a schengeni-övezetből történő távozás napját.
 • 1db színes igazolványkép, amely ami 6 hónapnál nem régebben készült a kérelmezőről.
 • Biometrikus adatok (ujjlenyomat) megadása.
 • Vízumdíj befizetésének igazolása.
 • A teljes schengeni-övezetre érvényes minimum 30.000 € fedezetű biztosítás kötvénye (részletesebben lentebb).
 • Anyagi fedezet igazolása: eredeti munkáltatói jövedelemigazolás, vagy bankszámlakivonat az utolsó három hónapról, vagy nyugdíjszelvény, vagy vállalkozó esetén nyilvántartásba vételről szóló igazolás, vagy érvényes menetjegy, valamint igazolás lefoglalt és befizetett útról, szálláshelyről, vagy kiskorú esetén a törvényes képviselő költségvállalási nyilatkozata a szükséges anyagi fedezetigazolásával, vagy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) által kiállított és záradékolt meghívólevél.
 • Utazási cél igazolása.
 • Az igényléshez egyéb dokumentumok meglétlére is szükség lehet!

Biztosítás C típusú vízum igényléséhez

A biztosítás a C típusú schengeni vízum igényléséhez elengedhetetlenül szükséges. A biztosítás, amely a C típusú vízumhoz is megköthető, természetesen nem csupán azt a célt szolgálja, hogy ezáltal a kérelmező a vízumot megkapja, hanem, hogy valóban minőségi védelmet kapjon betegség, és baleset bekövetkeztekor. Habár a hivatalosan elfogadott minimum kritérium a biztosítással kapcsolatban, hogy 30.000 € fedezetet nyújtson orvosi és mentési költségek, valamint hazaszállítás megszervezésére, az általunk kínált biztosítás a teljes schengeni-övezetre 60.000 € fedezetet kínál, amellyel egyszerre kap a kérelmező megbízható biztosítást a vízumigényléshez, és kiváló védelmet a bekövetkező balesetek, betegségek kezelésére.

Ahogy a fentebbi felsorolásban látható, annak ellenére, hogy az utazás fő célja Magyarország, mégis az egész schengeni-övezetre szükséges a biztosításnak fedezetet nyújtania. Ez azért van így, mert a magyar külképviselet által kiállított vízummal az Unió bármely más tagállamába szabadon utazhat a külföldi állampolgár és ezekben a tagországokban bekövetkezett orvosi ellátást igénylő balesetek, betegségek is térítéskötelesek.

A biztosítás sok kisebb, akár nagyobb egészségügyi probléma esetében nyújthat segítséget a vízummal hivatalosan Magyarországon tartózkodó személynek. Ilyen eset lehet egy egyszerűnek tűnő megfázás, amelynél orvosi konzultáció és gyógyszerek szedése is szóba jöhet. Akár lehet baleseti eredetű probléma, amely megköveteli a kórházi ellátást is, de sajnos előfordulhat haláleset is, amikor a biztosítás fedezetet nyújt a holttest költségmentes hazaszállítására.

De talán ne is szaladjunk ennyire előre! A biztosítást nem csupán betegség vagy baleset miatti orvosi ellátásra tudja használni a biztosított, hanem olyan hasznos kiegészítőkkel segít mint a:

 • Hazautazás időpontjának változása betegség vagy baleset miatt (extra szállás költség, közlekedési költség, stb)
 • Utastárs szállásköltsége – a biztosított kórházi ellátása alatt
 • Beteglátogatás (biztosított hozzátartozóinak, szállás és közlekedési költségek)
 • Óvadék és a felmerülő költségek, valamint ügyvédi munkadíj

A biztosítás napi díjas, ezért könnyedén megköthető arra az időszakra, ameddig a vízum érvényes, és nem szükséges egy nappal sem többet fizetni, mint amennyire szükség van.

Forrás:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/hosszu-tavu-tartozkodas

https://konzinfo.mfa.gov.hu/schengeni-vizum-es-beutazasi-szabalyok

 

Parkoló autóban okozott kár, így kaphat kártérítést

Sokféleképpen sérülhet meg a parkoló autó, most néhány gyakori esetet vizsgálunk meg és megpróbáljuk kideríteni, hogy ezekben az esetekben kitől, milyen kártérítésre számíthat.

Évente ennyit tud kivenni az államkasszából: az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye

Az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye által még többet fog érni megtakarítása a nyugdíjba vonuláskor. Mennyi ez az összeg és mire kell odafigyelni?

Mit jelent az útlemondási biztosítás és hogyan tud segíteni önnek?

Az útlemondási biztosítás is pénzügyileg segíti az utazót akkor, amikor megtörtént a baj, azonban nem az egészségügyi ellátások felkutatásában és térítésében, mint a normál utasbiztosítások.

Mi a fedezetlenségi díj? Részletfizetés lehetséges vagy elkerülhető valahogy?

Sok kérdés merül fel a kötelező biztosítás fedezetlenségi díj miatt: Kötelező megfizetni? Kinek kell kifizetni? Mekkora összeget jelent? Részletfizetés lehetséges?

Területi hatály: hol érvényes az utasbiztosítás?

Cikkünkben megnézzük, hogy milyen utasbiztosításnak, mi a területi hatálya; hol lehet felhasználni az egészségügyi ellátások fedezetére.

Hogyan hat a szülőtartási törvény az ön életére? És hogyan fog a gyerekeire?

Mi az a szülőtartás, más néven rokontartás? Ki kötelezhet rá kit? Mik a feltételei és miért létezik egyáltalán ilyen törvény? Miért volt rá szükség és hogyan alakítja majd a jövőjét? Ilyen kérdésekre kerestük most a választ összefoglalónkban ebben a szerteágazó témában.

Bonus-malus fokozatok: így lesz egyre kedvezőbb a kötelező biztosítása

A bonus-malus rendszer ugyanúgy az autósok mindennapjait képezi, mint maga a kötelező biztosítás. Ennek ellenére a kevés autós van tisztában azzal, hogy hogyan működik a bónusz gyűjtése, elvesztése, átvezetése. Ha nem szeretne meglepetéseket a kötelezőjével kapcsolatban, olvassa el cikkünket!

Így segít az utasbiztosítás: Váratlan betegség Egyiptomban

Egy Egyiptomi nyaralás igazán csodálatos útnak bizonyul, ám nem mindenki számára lehet felhőtlen a pihenés. Így segít az utasbiztosítás sorozatunkban az utazási biztosító káreseteiből mazsolázunk.

Az életbiztosítás adózása

Önnek van életbiztosítása? Ha még nincs, érdemes kötnie, mert nagyszerű megtakarítási forma, amire adókedvezményt is kap: megmutatjuk, mit érdemes tudni az életbiztosítás adózásáról!

Mi a fedezetlenségi díj? Részletfizetés lehetséges vagy elkerülhető valahogy?

Sok kérdés merül fel a kötelező biztosítás fedezetlenségi díj miatt: Kötelező megfizetni? Kinek kell kifizetni? Mekkora összeget jelent? Részletfizetés lehetséges?