Biztosítás C típusú schengeni-vízumhoz

Főoldal 9 blog 9 Biztosítás a C típusú schengeni-vízumhoz

2021. 07. 21.

A határ, amely körbeöleli az Európai Uniót és az ahhoz csatlakozott országokat, sokfajta új szabályt hozott a magyar csatlakozást követően, többek között azt is, hogy a schengeni határon, magyar területre történő beutazáshoz bizonyos dokumentumok megléte szükséges. Cikkünk témája, ahogy a címben is olvasható, elsősorban a biztosítás C típusú vízum igényléshez, azért emellett körbejárjuk, hogy pontosan milyen vízumokat is lehet igényelni a magyar külképviseleteken.

Milyen esetekben kell vízum?

Átutazáshoz

A magyar konzuli szolgálatnál repülőtéri tranzitvízumot kell igényelnie Afganisztán, Banglades, Eritrea, Etiópia, Ghána, Irak, Irán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Nigéria, Pakisztán, SriLanka, Szomália állampolgárainak. Ez a vízum az ország területére történő belépésre nem jogosít, csupán a repülőtér nemzetközi tranzitzónájában való tartózkodáshoz lehet használni. A tranzitvízum alól mentesül az, aki valamelyik Uniós tagállam által kiadott rövidtávú tartózkodásra jogosító egységes vízummal már rendelkezik. Ennek a vízumnak a megléte a repülőtéri átszálláskor fontos.

Rövidtávú tartózkodáshoz

Rövidtávú tartózkodásra jogosító egységes vízumot (C típusú vízum) akár többszöri beutazásra is feljogosíthatja a vízumot birtokló személyt. De nagyon fontos, hogy ez a vízum típus, amennyiben megszakítás nélkül tartózkodik itt a külföldi állampolgár, akkor a beutazástól számított maximum 90 napig érvényes, ha pedig többszöri megszakítással tartózkodik Magyarországon, illetve az Unió területén, akkor az első beutazástól számított 6 hónapig él a C típusú vízum és ezen a 6 hónapon belül összesen 90 napig tartózkodhat az Unió területén.

A schengeni C típusú vízum iránti kérelem benyújtható a kiindulási ország magyar külképviseletén, abban az esetben, ha a kérelmező fő úti célja Magyarország.

Hosszútávú tartózkodás

A 90 napot meghaladó tartózkodásra nincs egységes szabályozás az Európai Unióban, ezért ez az adott ország hatásköre, hogy milyen feltételeket szab a beutazás engedélyezésére. A jelenlegi magyar szabályok szerint, aki hosszú távon szeretne Magyarország területén tartózkodni, annak az illetékes magyar konzulátuson kell megigényelnie a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumot (D-típusú vízum). Az elbírálást követően, amennyiben a vízumot a kérelmezőnek megadták, akkor beléphet Magyarország területére a tartózkodási engedélye átvétele céljából. A magyar területre történő belépés mellett, ezzel a vízummal is szabadon mozoghat a vízumot igénylő személy az Európai Unión belül és félévente 3 hónapot tölthet Magyarországon kívül, más Uniós tagállam területén.

A vízummentes harmadik országokból érkező állampolgárok, beutazást követően a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóságain is megigényelhetik a D-típusú vízumot, így nincs szükség arra, hogy előzetesen magyar külképviseleten ügyet intézzenek.

Ezekre a dokumentumokra mindenképpen szükség lesz a vízumhoz

 • Útlevél, amely legalább 2 üres oldalt tartalmaz, 10 éven belül bocsátották ki és érvényessége minimum három hónappal meghaladja a schengeni-övezetből történő távozás napját.
 • 1db színes igazolványkép, amely ami 6 hónapnál nem régebben készült a kérelmezőről.
 • Biometrikus adatok (ujjlenyomat) megadása.
 • Vízumdíj befizetésének igazolása.
 • A teljes schengeni-övezetre érvényes minimum 30.000 € fedezetű biztosítás kötvénye (részletesebben lentebb).
 • Anyagi fedezet igazolása: eredeti munkáltatói jövedelemigazolás, vagy bankszámlakivonat az utolsó három hónapról, vagy nyugdíjszelvény, vagy vállalkozó esetén nyilvántartásba vételről szóló igazolás, vagy érvényes menetjegy, valamint igazolás lefoglalt és befizetett útról, szálláshelyről, vagy kiskorú esetén a törvényes képviselő költségvállalási nyilatkozata a szükséges anyagi fedezetigazolásával, vagy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) által kiállított és záradékolt meghívólevél.
 • Utazási cél igazolása.
 • Az igényléshez egyéb dokumentumok meglétlére is szükség lehet!

Biztosítás C típusú vízum igényléséhez

A biztosítás a C típusú schengeni vízum igényléséhez elengedhetetlenül szükséges. A biztosítás, amely a C típusú vízumhoz is megköthető, természetesen nem csupán azt a célt szolgálja, hogy ezáltal a kérelmező a vízumot megkapja, hanem, hogy valóban minőségi védelmet kapjon betegség, és baleset bekövetkeztekor. Habár a hivatalosan elfogadott minimum kritérium a biztosítással kapcsolatban, hogy 30.000 € fedezetet nyújtson orvosi és mentési költségek, valamint hazaszállítás megszervezésére, az általunk kínált biztosítás a teljes schengeni-övezetre 60.000 € fedezetet kínál, amellyel egyszerre kap a kérelmező megbízható biztosítást a vízumigényléshez, és kiváló védelmet a bekövetkező balesetek, betegségek kezelésére.

Ahogy a fentebbi felsorolásban látható, annak ellenére, hogy az utazás fő célja Magyarország, mégis az egész schengeni-övezetre szükséges a biztosításnak fedezetet nyújtania. Ez azért van így, mert a magyar külképviselet által kiállított vízummal az Unió bármely más tagállamába szabadon utazhat a külföldi állampolgár és ezekben a tagországokban bekövetkezett orvosi ellátást igénylő balesetek, betegségek is térítéskötelesek.

A biztosítás sok kisebb, akár nagyobb egészségügyi probléma esetében nyújthat segítséget a vízummal hivatalosan Magyarországon tartózkodó személynek. Ilyen eset lehet egy egyszerűnek tűnő megfázás, amelynél orvosi konzultáció és gyógyszerek szedése is szóba jöhet. Akár lehet baleseti eredetű probléma, amely megköveteli a kórházi ellátást is, de sajnos előfordulhat haláleset is, amikor a biztosítás fedezetet nyújt a holttest költségmentes hazaszállítására.

De talán ne is szaladjunk ennyire előre! A biztosítást nem csupán betegség vagy baleset miatti orvosi ellátásra tudja használni a biztosított, hanem olyan hasznos kiegészítőkkel segít mint a:

 • Hazautazás időpontjának változása betegség vagy baleset miatt (extra szállás költség, közlekedési költség, stb)
 • Utastárs szállásköltsége – a biztosított kórházi ellátása alatt
 • Beteglátogatás (biztosított hozzátartozóinak, szállás és közlekedési költségek)
 • Óvadék és a felmerülő költségek, valamint ügyvédi munkadíj

A biztosítás napi díjas, ezért könnyedén megköthető arra az időszakra, ameddig a vízum érvényes, és nem szükséges egy nappal sem többet fizetni, mint amennyire szükség van.

Forrás:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/hosszu-tavu-tartozkodas

https://konzinfo.mfa.gov.hu/schengeni-vizum-es-beutazasi-szabalyok

 

Megjelent a rendelet: itt az új környezetvédelmi felelősségbiztosítás

A kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosítás cégeknek 2024.01.01-től. Mit takar ez a felelősségbiztosítás és kiknek szükséges megkötni?

Vadgázolás: Már minden esetben az autós a felelős, ha elgázol egy szarvast

Amikor vadgázolás történik, az minden esetben közúti balesetnek minősül, amelyet jelenteni kell a rendőrség felé. Lássuk, mi mindent érdemes tudni ezzel kapcsolatban!

Fontos tudnivalók az államilag finanszírozott tanuló balesetbiztosításról

Az állam által finanszírozott általános tanuló balesetbiztosítás minden 3. és 18. életévét betöltött gyermeknek alanyi jogon jár. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Az infláció ellenére alig változtak az utasbiztosítások árai

Idén nyáron is sokan utaztak külföldre nyaralni, de mi a helyzet az utasbiztosításokkal?

Amit az új, évfordulón kívüli lakásbiztosítás felmondásról tudni érdemes

Mit kell tudni az évfordulón kívüli lakásbiztosítás felmondásról? Cikkünkben körbejárjuk.

A koronavírus-járvány óta megnőtt a kereslet az egészségbiztosítások iránt

Az egészségbiztosítások régóta léteznek különböző keretek között, azonban a kereslet irántuk Magyarországon a koronavírus-járvány óta nőtt meg igazán.

Az iskolai balesetbiztosítás előnyei

A gyerekeknek mintha kifogyhatatlan mennyiségben állna rendelkezésükre az életenergia, de a rengeteg játék és felfedeznivaló bizony néha balesetekkel is jár. Ha nem is tudja 100%-ig megóvni a kisebb-nagyobb sérülésektől, az iskolai balesetbiztosítás “enyhíthet a fájdalmakon”.

Repülőjegy biztosítás: miért érdemes megkötni, mikor jöhet jól és hogyan működik?

A repülőjegy biztosítás bizonyos esetekben segítséget nyújthat, hogy ha nem sikerül elutazni. Ismerje meg a repjegy biztosítást cikkünkben.

Két ujjal kevesebb, maradhat? Avagy ház körüli balesetek a járványhelyzet alatt

Amilyen hirtelen jött tavasszal a karantén, úgy lettek egyre gyakoribbak a ház körüli balesetek. Milyen balesetek voltak a leggyakoribbak? Néhány biztosító elmondta, hogy mi a tapasztalatuk.

Szerezhető lakáshitel önerő nélkül? – Tudunk rá példát!

Leendő otthonunk megvásárlása az egyik leghangsúlyosabb pénzügyi döntés, amelyet valaha is meghozunk. Legtöbbünk számára pedig a lakáshitel igénybevétele az egyetlen módja annak, hogy életre keltsük az ezzel kapcsolatos vágyainkat.