MENU
Hasznos tanácsok utazóknak

Hasznos tanácsok utazóknak

Ossza meg, ha tetszett a cikk 2019.05.14.

Hamarosan itt a nyári szabadságolások ideje. Aki minden évben üdül, annak evidens, hogy milyen apróságokra kell figyelni, azonban a ritkábban utazóknak nem. Mire kell figyelni, ha külföldre utazunk? Mai cikkünkben néhány hasznos tippet adunk, hogy ne érje kellemetlenség, amikor a pihenésé a főszerep.

Az első az utasbiztosítás

Az ember egyik legfontosabb kincse az egészsége, amelyet egyébként elég könnyű elveszíteni, és ha ez megtörtént, akkor a világ minden pénzét megfizetnénk azért, hogy visszakaphassuk. Külföldön, épp úgy, mint itthon, érhetnek balesetek, megbetegedhetünk, ebben az esetben nincs mentőöv, saját zsebből kell fizetni a súlyos tízezreket, százezreket, de rosszabb esetben milliókat, amelyet az ellátásért kér az orvos. Az utasbiztosítás lehetőséget nyújt arra, hogy külföldön fellépő veszélyhelyzetek esetében segítséget és anyagi biztonságot nyújtson az érintettek számára. Az utasbiztosítás fontossága azok körében, akik a legtöbbet utaznak külföldre nem is kérdéses, mert bizony nélküle könnyedén olyan helyzetbe keveredhetünk, amelyek a későbbiekben rendkívül magas költségekkel járnak együtt.

Az utasbiztosítás akkor válhat még fontossá, ha az utazó úgy dönt, hogy a szabadidejét sportolással egybekötve szeretné eltölteni. A sportolás, akár tengerparti sportok, extrém sportok, vagy csak egy egyszerű kocogás magában hordozza annak a lehetőségét, hogy a végén orvosi ellátásra legyen szükség. Ekkor az utasbiztosítás kifizeti az ellátás költségeit, anélkül, hogy a sérültnek ki kellene nyitni a pénztárcáját

Ha nem az utazó sérül, akkor is jól jöhet a biztosítás, mert könnyen szenvedhet károkat poggyász is, amelyek csak és kizárólag az utasbiztosítás segítségével térülhetnek meg anyagi szempontból.

Védőoltások

Természetesen az utasbiztosítás még csak az egyik, habár tény, hogy az egyik legfontosabb elintézendő külföldre utazás előtt, de mellette minden esetben fontos gondoskodnunk a védőoltásokról is. Az oltások megléte bizonyos országokban kötelezőek, vagy bizonyos régiókba történő utazáskor erősen ajánlott. Így például, ha Dél-Amerikába, netán Afrikába, vagy a Karib-szigetekre, esetleg Ázsiába vagy annak bizonyos részeire indulnánk, akkor a hastífusz, tetanusz, veszettség, HPV, Hepatitisz A és B, Malária, stb elleni védőoltások beadatásáról az utazás előtt tájékozódjon az utazás szervezőjénél, a kezelőorvosánál, vagy oltóközpontokban.

Az alábbi oldalon egyszerűen a keresőbe a célországot beírva megkapjuk, hogy mely oltások beadása ajánlott: https://oltokozpont.hu/hu/utazas

Vízum

A védőoltások és az utasbiztosítás mellett fontos még kiutazás előtt a vízumkötelezettség ellenőrzése, hiszen a vízummentes országok listája rendszeresen változik. A beutazó, vagy turista vízumot - akárcsak az utasbiztosítást - időben, még a kiutazás előtt el kell intézni (bizonyos országokban a határellenőrzéskor adják ki). Szerencsére az Európai Unión belüli utazás esetében ez már nem okoz problémát, és sok Unión kívüli országban turistaként szintén nem vagyunk kötelesek vízumot váltani, ugyanis 60-90 napig általában szabadon tartózkodhatunk az adott országban. A Külügyminisztérium honlapján mindig tájékozódhat az egyes országok vízumkötelezettségéről.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/vizummegallapodasok

Nemzetközi vezetői engedély

Amennyiben a célunkat autóval szeretnénk megközelíteni, akkor a fentebb említettek mellett fontos a nemzetközi vezetői engedély beszerzése is. Ezt olyan személyek igényelhetnek az okmányirodában, akik rendelkeznek Magyarországon érvényes vezetői engedéllyel, vagy a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez csatlakozott ország hatósága által kiállított külföldi vezető engedéllyel. Ha egy olyan országban szeretne vezetni, amely nem csatlakozott Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, akkor a magyar okmány nem jogosít járművezetésre. Nem is gondolnánk, hogy a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez nem csatlakozott országok között megtaláljuk az USA-t, az Egyesült Királyságot, vagy éppen Spanyolországot. A Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez csatlakozott országok listáját itt találja: http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/75/OKMIR00060

A nemzetközi vezetői engedély kiadásának eljárás díja a cikk írásakor 2.300 Ft

Zöldkártya

Ugyancsak autósoknak, valamint motorral utazóknak fontos, hogy a külföldi közúti ellenőrzéskor igazolni tudják az érvényes kötelező biztosítás meglétét. Ezt a Nemzetközi zöldkártya bemutatásával teheti meg, amelyet pedig a biztosítótól lehet igényelni. A Nemzetközi zöldkártya Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt használható, azonban kötelező a zöldkártya bemutatása azon országok határellenőrzésekor, amelyek nem Uniós tagállamok, de csatlakoztak a zöldkártya-rendszerhez. A csatlakozott országok: Azerbajdzsán, Fehérorosz Köztársaság, Irán, Izrael, Marokkó, Moldávia, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna.

A Magyarországon elfogadott csekk, vagy díjfizetési igazolás nem alkalmas külföldön a biztosítás meglétének és díjjal rendezettségének igazolására, ezért minden esetben kérjen utazás előtt a kötelező biztosítójától zöldkártyát! A zöldkártya igénylése minden biztosítónál ingyenes!

Amennyiben bérelt járművel utazik, akkor a gépjárművet bérbeadó személy, vagy cég az, aki felelős a zöldkártya meglétéért. Mielőtt elindul a bérelt gépkocsival, informálódjon, hogy a forgalmi engedélyben, vagy az autóban elhelyezték-e ezt a fontos dokumentumot!