MENU
Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor, mire kell odafigyelni?

Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

Használt autó vásárlásakor a kötelező biztosítás megkötése az új tulajdonosra hárul. És van néhány félreértés, amelyet eloszlatunk, hogy minél könnyebben és gyorsabban intézhesse biztosítási ügyeit.

A kötelező biztosítás kötés használt autó vásárlásakor néha félreértéseket szül, aminek az lehet a végeredménye, hogy többet kell fizetnie a biztosítás megkötésekor, vagy a károkozást nem téríti a biztosító, hogyan lehet ez?

Az adásvétel után nem érvényes a régi tulajdonos kötelező biztosítása

A kötelező gépjármű biztosítás - néhány kivétellel - mindig autóhoz és szerződőhöz együttesen kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy ha ön egy használt autót vásárolt, akkor a régi tulajdonos kötelezőjét nem használhatja tovább. Arra az időre sem használhatja, amíg ön, mint új tulajdonos megköti a saját nevére szóló új biztosítási szerződést.

Ebben az esetben az adásvételi birtokában ön, mint új tulajdonos már meg is kötheti a kötelező biztosítását, amely aznaptól már érvényes lesz. Egy hatékony online kötelező kalkulátor segíthet kiválasztani a legmegfelelőbb biztosítást!

A régi kötelező felmondása a régi tulajdonos felelőssége

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik, hogy sok esetben úgy hiszi a régi tulajdonos, hogy az autó biztosításával kapcsolatos ügyintézés már nem az ő feladata az adásvételi aláírását követően. Ez súlyos tévedés!

Az adásvételi aláírásával a gépjármű régi tulajdonosának jogalapja (érdekmúlás) keletkezik a kötelező biztosítás felmondására. Ezt a régi tulajdonos, vagy meghatalmazás birtokában más személy intézheti, esetleg az új tulajdonos is csak akkor, ha előtte megegyeztek erről és meghatalmazást adott neki az ügyintézésre.

Tehát ahogy az új tulajdonos nem használhatja a régi tulajdonos kötelező biztosítását, ugyanúgy nem intézheti a régi autó kötelező felmondását sem a biztosító ügyfélszolgálatán. A régi tulajdonos egyébként könnyedén el tudja intézni emailen keresztül a felmondását, az adásvételi szerződés beküldésével a biztosító részére.

Bonus-Malus átvitele nem függ a bónusz-igazolástól

A kötelező biztosítás bónusz fokozat, amíg a tulajdonában van a jármű, addig szorosan kapcsolódik a járműhöz és a tulajdonoshoz egyaránt. Ez azt jelenti, hogy csak akkor tudja átvinni a bónusz fokozatot egyik autóról a másikra, ha érdekmúlás történt a régi járművel kapcsolatban (pl.: eladta). Ilyenkor, ha felmondta a régi kötelezőjét, akkor a biztosítók küldenek bónusz-igazolást, azonban a bonus malus besorolás nem függhet ettől!

A kötelező bónuszt a régi jármű forgalmi rendszámának és erre a régi gépjárműre vonatkozó, már megszűnt kötelező biztosítás kötvényszámával tudja átvezettetni. Ez már akár a kötelező kötésekor is lehetséges, de a régi kötelező felmondásától számított 2 éven belül bármikor átvihető.

Nem szabad várni a kötelező biztosítás megkötésével, eddig kell megkötni a biztosítást

A kötelező biztosítást használt autó vásárlásakor már aznap meg kell kötnie, amikor az autót átvette. Amennyiben ez hétvégére esik, amikor a biztosítók ügyfélszolgálatai zárva vannak, akkor online kötelező biztosítási kalkulátor segítségével bármikor, akár hétvégén is kötheti biztosítási szerződést.

Az alábbi három ok miatt is érdemes minél hamarabb megkötni:

  • Az új tulajdonosnak kötelező rendelkeznie vele

A gépjármű üzemeltetéséhez a kgfb megléte elengedhetetlen. Ha nem nincs érvényes kgfb - je, akkor a hatóságok automatikusan kivonják az autót a forgalomból. Amennyiben ez megtörténik, abban az esetben a teljes forgalomba helyezési procedúrát végig kell járnia, amelynek az első lépése a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése.

  • Ha később köti meg a kgfb - t, akkor fedezetlenségi díj kerül felszámolásra

Minél tovább vár, annál többet kell fizetnie. Ez azért van így, mert önnek már a vásárlás napján meg kellett volna kötnie a biztosítást. A biztosító ezért kénytelen felszámolni a fedezetlenségi napi díjat, amit több száz, de ezer forint fölötti összeg is lehet naponta. Ebből az összegből a biztosító nem adhat kedvezményt és fizetési könnyítést sem (pl havi, negyedéves, féléves fizetés), így az egyösszegben a szerződéskötéskor a biztosítás díján felül fizetendő. Hogy elkerülje a felesleges fizetendőket, érdemes a vásárlás napján online kalkulátor oldalunkon kiszámolni és megkötni a kötelező gépjármű biztosítást.

  • Az átírás, amihez mindenképpen kelleni fog a biztosítás!

A kormányhivatalokban, az gépjármű átírás intézéséhez bekérik az érvényes biztosítási fedezetet igazoló dokumentumot, ez lehet biztosítási szerződés vagy kötvény egyaránt. Tehát az átírás is csak ezzel a biztosítással együtt lehetséges, és az ön neve is csak úgy kerülhet a forgalmi engedélyre, ha biztosítási fedezettel már rendelkezik.

Casco kötéssel is érdemes számolni

A kgfb mellett fontos lehet a casco biztosítás is, hiszen ezutóbbi a saját gépjárműben keletkezett károkra nyújt biztosítási fedezetet. A casco biztosítás kötés akkor futhat zátonyra, ha a használt autó, amelyet vásárolt, túl öreg ahhoz, hogy a biztosító azt befogadja. Tehát ha ön casco biztosítást is szeretne a saját védelme miatt, akkor használt autóját is úgy érdemes megválasztania, hogy arra biztosítás még köthető legyen.

Ne fusson fölösleges köröket a casco - val kapcsolatban sem. Számolja ki a kiszemelt autó casco biztosítását online casco kalkulátor felületünkön!