MENU
Mi a teendő, ha a kátyú kárt okoz?

Mi a teendő, ha a kátyú kárt okoz?

Ossza meg, ha tetszett a cikk 2019.07.26.

Az útfolytonossági hibák, vagy ahogy a köznyelvben emlegetik a kátyúk, évről évre rengeteg gépjármű-tulajdonosnak okoznak kellemetlenséget Magyarországon. A futómű meghibásodások és az autóban keletkező egyéb károk költségeit lehet érvényesíteni a közútkezelővel szemben, azonban ehhez részletes bizonyítás szükséges. Emellett pedig támaszkodhatunk a biztosításunkra is, ha van ilyen kárra térítő gépjármű biztosításunk, vagy kiegészítőnk.

Mi minősül kátyúnak?

A jelenlegi jogszabályok értelmében a kátyú a következő: a közutat használata során a forgalmi igénybevétel, valamint a környezeti hatások által kialakult, egy vagy több pályaszerkezeti réteget érintő, négy centiméternél mélyebb, legfeljebb 20 négyzetméteres aszfaltfolytonossági hiba.

A közutak 54%-a hivatalosan is rossz állapotú

A közutak több mint a fele a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Országos Közúti Adatbank osztályának összesítése szerint is rossz állapotban van - számol be a rémisztő statisztikai adatról cikkében a napi.hu. A rengeteg kátyú, törés, gyűrődés és egyéb úthiba természetesen kihat az azon közlekedő járművek műszaki állapotára is, amelyek így vagy gyakoribb szervizelésen kénytelenek átesni, vagy a tönkrement alkatrész azonnali cseréje nélkül menetképtelenné válnak. A károk természetesen az üzembentartó pénztárcáját terhelik, amennyiben a közútkezelővel szemben nem sikerül érvényt szerezni követelésnek.

Dokumentáljuk a kátyúkárt!

Természetesen felvehetjük a harcot az úton lévő kátyúkkal, megpróbálhatjuk kerülgetni őket, de amennyiben aktívan használjuk autónkat, szinte elkerülhetetlen, hogy előbb vagy utóbb ne okozzanak ezek az úthibák valamilyen károsodást is a gépjárműben. Fontos, hogy a káreseményt pontos dokumentáció kövesse, hiszen a közút kezelőjéhez bejelentett kártérítési igény benyújtásakor szükség lesz az alapos bizonyításra. A fotókon szerepeljen a kátyú, amely a kárt okozta, akár több irányból is. Ha nincs mérőszalag, akkor valamilyen, az autóban lévő használati tárggyal fotózza le a kátyút, ami azért fontos, hogy a fotókon a kátyú mérete a viszonyítás miatt megfelelően látszódjon. Emellett fényképezze le az autón keletkezett sérülés(eke)t több irányból is, az autóról készült távolabbi fotókon lehetőség szerint látszódjon a rendszám is. A megfelelő dokumentáció érdekében a káresemény bekövetkezte után akár rendőrt is hívhat, aki a legpontosabban jegyzőkönyvezi a történteket, ezáltal alapot adva a kárigény jogosságának.

Európában elsőként kátyúkár biztosítás

A magyar úthálózatok minősége országszerte hagy maga után kívánnivalót, és a minőség az őszi, de főként a fagyos téli hónapokban még inkább leromlik, aminek köszönhetően rengeteg kátyú és aszfalthiba jelenik meg az úttesten. Bármennyire is vigyázunk autónkra, minden egyes kátyút nem lehet kikerülni, pláne nem a forgalmas főútvonalakon, így akár még a legfelkészültebb sofőrök is bármikor maradandó kárt tehetnek autójukban, ha belehajtanak egy kátyúba. Eddig az egyszerű kötelező biztosítás a kátyúk okozta károkat nem fedezte, azonban egyfajta magyar specialitásként, 2013-ban Európában első ízben hazánkban jelent meg a kátyúkár biztosítás, aminek köszönhetően a jövőben már nem kell attól tartanunk, ha egy úthiba miatt képződik kár az autó futóművében, hiszen egy egyszerű defektet, de akár még a felni eldeformálódását, vagy a futómű sérüléseit is fedezi ez az újfajta biztosítás. Hogy mennyire éri meg a kátyúkár biztosítás az elővigyázatosság tekintetében? Csak a legfrissebb adatokat figyelembe véve érdemes felkészültnek lenni, hiszen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt teljes magyar úthálózat 10%-a minősül „jó"-nak, míg a hálózat 54%-a rossz burkolati minősítést kapott, ez pedig nem kevesebb, mint 17.000 kilométernyi! kiépített útnak felel meg.

A kátyúkár biztosítás azokra a káreseményekre terjed ki, amelyek a közúti közlekedés aktuális szabályainak megfelelően vezetett gépjármű közúti közlekedése során, a kátyúba hajtás következtében alakul ki. Biztosítója válogatja, de ez gyakran csak a gumiabroncsokra vagy a felnikre, más esetekben viszont a lengéscsillapítókra és a keréktárcsákra, tengelycsonkra, gólyalábra és csapágy sérülésére is vonatkozik.

Hogy miért is van szüksége önnek is a kátyúkár biztosításra? Gondoljon csak bele! A kátyúkat lehet ugyan kerülgetni, de amennyiben olyan forgalmi helyzet lép elő, akkor a veszélyeztetés elkerülésének érdekében inkább belehajt az adott úthibába, még akkor is, ha ez autó sérülését idézi elő. Ez a legjobb esetben csak az abroncsot érinti, de bizonyos esetekben akár a felni és a futómű javítása is indokolttá válhat, ami soha nem jelent kis költséget, de a kátyúkár biztosításnak köszönhetően az anyagiak miatt legalább nem kell aggódni.

A borítókép csak illusztráció! A kép forrása: pixabay.com