MENU
Hitelkiváltás

Hitelkiváltás

Olyan hitele van, amit évekkel ezelőtt vett fel, feltételei ma már kedvezőtlenek, és aránytalanul nagy terhet rónak a családi kasszára is? Nos, ebben az esetben könnyen lehet, hogy a hitelkiváltás segíthet.

A hitel alapvetően jó dolog, hiszen enélkül a mai a világban semmi sem működne. A cégek nem tudnának rendesen növekedni, Önnek pedig éveket kellene spórolnia mindenre. Hogy ez miért probléma? Vegyük például a lakásvásárlás esetét: ehhez ugyanis rengeteg pénz kell. Ha havonta több tízezret tud félretenni, egy átlagos lakás megvételéhez akkor is éveket, sőt évtizedeket kellene kuporgatnia. Az idő viszont eközben kérlelhetetlenül halad: ideje elköltözni a szülői házból, új szoba kell a születendő kistestvérnek, kert a kutyának és így tovább... Hitel nélkül annyi évbe kerülne összespórolni a lakás árát, hogy mire meglenne, már rég késő lenne.

Ha viszont hitelt vesz fel, a bank - megfelelő fedezetért cserébe - rögtön odaadja a szükséges pénzt, így megveheti álmai otthonát, a spórolásra szánt pénzt pedig a hitel törlesztésére fordíthatja -már az új otthonban.

Szaladó idő, változó hitelfeltételek

A hitel tehát alapvetően jó dolog, a gazdasági folyamatok viszont nagyon gyorsan változnak, így könnyedén előfordulhat, hogy az a hitelkonstrukció, ami 4-5 éve még jónak tűnt, ma már nem megfelelő. A kamatok megemelkedtek, a törlesztő részletet alig tudja kigazdálkodni, és ha tehetné, ma már egészen máshogy döntene... De várjunk csak, hiszen meg is teheti!

A hitelkiváltás ugyanis éppen arra való, hogy az Ön számára kedvezőtlenné vált hitelt egy újjal váltsa ki.

Mikor érdemes elgondolkodni a hitelkiváltáson?

1. Ha egynél több hitele van, amiket külön-külön egyre nehezebb törleszteni: ilyenkor lehetősége van ezeket egyetlen hitelre átváltani

2. Ha a törlesztő részletek nagyon megemelkedtek. Ne várja meg, amíg a fejére nő az adósság, lépjen időben! Egy új hitel általában kedvezőbb feltételeket kínál, mint a meglévő.

3. Ha túl régóta ugyanazt a hitelt fizeti, és még hosszú évek vannak hátra. Ilyenkor érdemes szétnézni a bankok között: lehet, hogy talál olyan ajánlatot, amivel hosszú távon jobban fog járni.

A hitelkiváltás nem mindenkinek jó

Fontos tisztázni: a hitelkiváltással nem mindenki jár jól. Vannak olyan hitelek, amiknél egyik bank sem kínál kedvezőbb ajánlatot, sok esetben viszont más a helyzet: egy 2011-2012-ben felvett, forint alapú hitel kamata például könnyen lehetett akár 10-12% is, míg manapság már ennek a feléért is lehet hitelhez jutni.

Megéri-e Önnek a hitelkiváltás?

Amikor hitelkiváltásban gondolkodik, az alábbiakat mindenféleképpen érdemes átgondolni:

1. A meglévő hitele deviza- vagy forint alapú? Ha például svájci frank hitele van, azt ugyanerre a devizára átváltani nem érdemes, hiszen ma jóval magasabb az árfolyam, mint néhány éve. A frank forintra váltását viszont már megéri megfontolni, hiszen számos kedvező, éppen erre az esetre kitalált ajánlat közül válogathat.

2. Mennyi van még hátra a futamidőből?

3. Változott-e az anyagi helyzeted a hitelfelvétel óta?

A fenti kérdés eldöntésében segítségére lehetnek a hitelkiváltás-kalkulátorok is, melyeknél legtöbbször a felvett hitel típusát, a hitel összegét és a futamidőt kell megadnia, de van, amelyiknél a havi törlesztő részlet maximális összege is beállítható. Az automata ezek alapján számolja ki, mi a legjobb az Ön számára.

Több szem többet lát, ezért ha nem ért a pénzügyekhez, mindenképpen érdemes felkeresnie egy pénzügyi szakembert vagy egy megbízható ismerőst, akivel alaposan átbeszélheti a hitel-helyzetet.

Magyarországon a hitelkiváltás jóval ritkább dolog, mint tőlünk nyugatra, sokan ugyanis szégyellik, hogy ilyen helyzetbe kerültek, és kudarcként élik meg, ha a hitelüket nem tudják már fizetni. Ez azonban butaság! A világ ugyanis manapság igen gyorsan változik, a gazdasági folyamatok pedig sokszor még a banki szakemberek számára is megjósolhatatlanok, nemhogy egy laikusnak.

A hitelkiváltás ezért egy teljesen logikus és racionális lépés lehet, amivel önmagának tesz jót az ember, hiszen egy új hitel törlesztő részlete sokszor a futamidő érdemi növekedése nélkül is komolyan csökkenhet, ami nagy könnyebbség.

Mit veszíthet? A világon semmit. Vizsgáltassa meg velünk a hitelét, és ragadja meg a kínálkozó lehetőségeket!