Nagyot ugrott az életbiztosítások száma a szocho miatt júniusban

Főoldal 9 blog 9 Nagyot ugrott az életbiztosítások száma a szocho miatt júniusban

2023. 07. 04.

2023 júniusában csaknem 40%-kal több új életbiztosítási szerződést kötöttek, hiszen a hónap utolsó napjáig megkötött, megtakarítással kombinált életbiztosítások még biztosan mentesültek a kamatjövedelemre kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó alól. A bűvös dátumon túl vagyunk, lássuk mi történt az elmúlt napokban és mi várható a jövőben!

Erről szól az új adó

Ahogy korábban mi is hírt adtunk róla, az új szabályozás értelmében a kamatadó és a szocho ezentúl kéz a kézben járnak, vagyis nem lesz olyan, hogy a megtakarítás kedvezményezettjének csak az egyiket kelljen fizetnie. A szociális hozzájárulási adó, vagyis a szocho fizetésének kiterjesztése olyan befektetésekből származó jövedelmekre vonatkozik, amelyek az szja-törvény szerint kamatjövedelemnek minősülnek.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelkezés mindenféle kamatból származó jövedelemre kiterjed, amely alól csak az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem, valamint az állampapírok képeznek kivételt – az utóbbiak egyébként is kamatadó mentesek voltak már 2019. július 1-je óta.

Az FBAMSZ közleménye kitért arra is, hogy ez az új adóteher főként azokat a szerződéseket érinti, amelyeket a szerződő a jövőben valamilyen ok miatt néhány éven belül megszüntet. Ez azt jelenti, hogy a hosszú távú öngondoskodás a továbbra is jóval kedvezőbb feltételekkel rendelkezik, de például egy 3 millió forintos egy összegű díjbefizetéssel induló megtakarítás három év után történő megszüntetése az új szabályozás szerint több mint 40.000 forintnyi plusz adóterhet is róhat a szerződő félre.

Nem véletlen tehát, hogy sokan az utolsó pillanatban új, hosszú távú szerződéseket kötöttek.

Mi várható a jövőben?

Ez a kérdés mozgat most mindenkit a szakmában és az ügyfelek között egyaránt. Bár még csak néhány nap telt el, véleménye mindenkinek van. A Piac és Profit cikke szerint egybehangzó a biztosítók állásfoglalása azzal kapcsolatban, hogy az ilyen jellegű megtakarítások nem fognak átalakulni a szocho miatt, a szakemberek úgy vélik, hogy a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is legalább 10, de akár 15-20 éves tartási időre kötik az ügyfelek a szerződéseket.

Nem számítanak továbbá arra, hogy az állampapír mellett a biztosítási díjtartalékok drasztikusan megugranának. Ez azért is érdekes, mert az új rendelettel a jogalkotók egyik célja kétségkívül az volt, hogy a jelenleg hozzávetőlegesen 8000 milliárd, nem lekötött banki folyószámlán levő megtakarítások nagy része átkerülhessen állampapírokba, nagyban hozzájárulva ezzel az infláció elleni küzdelemhez, valamint az állam működésének finanszírozásához egyaránt.

Ahogy azt a számok is mutatják, sokan éltek a különböző biztosítások megkötésének lehetőségével az utolsó hónapban. Most olyanok is aktivizálták magukat, akik korábban csak gondolkodtak az ilyen jellegű lehetőségen, de elodázták a döntést. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne lehetne mindenki számára megfelelő biztosítást kötni, a feltételek ebben az esetben viszont már az új szabályoknak felelnek majd meg.

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink