Szocho és kamatadó – mit jelent a kormány új rendelete? Kérdések és válaszok

Főoldal 9 blog 9 Szocho és kamatadó – mit jelent a kormány új rendelete? Kérdések és válaszok

2023. 06. 06.

A múlt héten bejelentett rendelet értelmében a jelenlegi 15 százalékos kamatadó mellett még egy 13 százalékos szociális hozzájárulást is fizetni kell a megtakarításokból származó jövedelem után. Ezzel csaknem a duplájára nő a megtakarításokra kiszabott adó mértéke, amely alól csupán néhány kivétel van. Mikortól érvényes mindez, mint jelent a gyakorlatban, miként érinti mindez a biztosításokat és mit érdemes erről tudni? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót kérdések és válaszokat formájában.

Mit is jelent az új rendelet?

Az új szabályozás értelmében a két teher, vagyis a kamatadó és a szocho ezentúl kéz a kézben járnak, ha valaki július 1-je után köti meg megtakarítását. A szociális hozzájárulási adó, vagyis a szocho fizetésének kiterjesztése olyan befektetésekből származó jövedelmekre vonatkozik, amelyek az SZJA-törvény szerint kamatjövedelemnek minősülnek. Ez az apropója annak, hogy 15 százalékos SZJA-t fizetni utánuk.

Mikor lép életbe mindez?

Az rendelkezés, ezzel együtt pedig az új fizetési kötelezettség 2023. 07. 01-jén lép életbe. Ez azt jelenti, hogy a június 30-ig indított megtakarítások esetén csak kamatadót kell fizetni még.

Van kivétel mindezek alól?

A Magyar Közlönyben megjelent rendelkezés mindenféle kamatból származó jövedelemre kiterjed, amely alól csak az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem valamint az állampapírok képeznek kivételt. Az utóbbiak egyébként is kamatadó mentesek voltak már 2019. július 1-je óta.

Mi a helyzet a folyószámlán levő összegekkel?

A folyószámlán, fizetési számlán lévő lekötetlen pénzek után is csak akkor kell fizetni, ha ezekre kamatot kapunk és csak a kamat után kell fizetni. Tehát a bankszámlán lévő pénz alapesetben nem adóköteles.

Hogyan vonatkozik mindez a megtakarításokkal egybekötött életbiztosításokra?

A téma kapcsán nagyon fontos hangsúlyozni azt, hogy a már korábban megkötött megtakarításos életbiztosítások rendszeres díja mentesül az új rendelet hatály alól, illetve az új megtakarítással egybekötött életbiztosítások abban az esetben, ha az ajánlat 2023. június 30-ig aláírásra kerül.

Azonban eseti díjak esetén a főbiztosítás kezdetétől függetlenül a július 1-je után történő befizetett nyomán keletkezett nyereségekre vonatkozik az új rendelet, vagyis a kamatadót és a szocho-t is meg kell fizetni utána. Kiemelendő ezzel kapcsolatban továbbá, hogy a kamatadó-szabály kedvezmény rendszere változatlan marad. A rendszeres díjas életbiztosítások 10 év után kamatadó- és szocho mentesek maradnak, míg eseti díjak esetén 5 év után él az adómentesség.

Mindezekkel kapcsolatban az adófizetőnek intézni valója nincs, a biztosító automatikusan elvégzi majd a megfelelő levonásokat.

Miként érinti mindez a nyugdíjbiztosításokat?

A nyugdíjbiztosítások mindegyike kamatadó és szocho mentes és ezen az új rendelet sem változtat. E téren adókötelezettség csak abban az esetben merülhet fel, ha a biztosított részben vagy egészben visszavásárol.

Mi áll az új rendelet hátterében?

Ezzel a jogalkotók célja az, hogy a jelenleg hozzávetőlegesen 8000 milliárd, nem lekötött banki folyószámlán levő megtakarítások nagy része átkerülhessen állampapírokba az állam működésének finanszírozására.

FIGYELEM! A határidő igen közel van, érdemes még időben megtenni a megfelelő lépéseket ezzel kapcsolatban. Keresse meg szakértőinket, és segítünk a legjobb megtakarítási forma kiválasztásában!

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink