A változó időjárás veszélyei. Hogyan lehet biztosítást kötni természeti katasztrófák esetére?

Főoldal 9 blog 9 A változó időjárás veszélyei. Hogyan lehet biztosítást kötni természeti katasztrófák esetére?

2023. 07. 27.

Tekintve, hogy az elmúlt három évtizedben jelentősen nőtt a természeti csapások által okozott károk összértéke a világon és hazánkban is. A jelenleg is Európa déli részén tomboló erdőtüzek, a svájcban tomboló tornádó vagy az olaszországi jégeső a címben feltett kérdést egyértelmű igennel megválaszolja a kérdést.

Ma már nem csak világszinten, de az ország határain belül is komoly következményei lehetnek az aszályoknak, esőzéseknek vagy éppen a viharoknak. Éppen ezért nem kérdés, hogy ezzel kapcsolatban is érdemes a jövőre gondolni, hiszen a baj nem válogat és bizony sokkal jobb félni, mint megijedni.

Természeti katasztrófák világviszonylatban

Az elmúlt években egyre nőtt a természeti katasztrófák aránya világszerte. Míg 1991 és 2000 között túlnyomórészt áradások pusztítottak, 2000-től viszont a viharok váltak egyre gyakoribbá, derül ki az atlatszo.hu tavaly közzé tett cikkéből.  Az elmúlt húsz évben, a legnagyobb természeti katasztrófák közel kétharmadát az extrém trópusi viharok és hurrikánok okozták. Csak 2021-ben ezek a katasztrófák Magyarország GDP-jének megfelelő, közel 150 milliárd dollárnyi kárt okoztak, ami elképesztő összeget jelent.

Az idei nyáron, vagyis 2023-ban a tomboló természeti erőkből jut bőven Európának. Még fel sem ocsúdtunk a Görögországot sújtó erdőtüzek híréből, már jött is a következő hír: Svájban 217km/órás tornádó pusztított. Jégből – a legfrissebb hírek szerint – Olaszországban 1kg-os, 19 cm-es rekorder darabok záporoztak tönkretéve gyakorlatilag mindent, ami a jég útjában volt. Ugyanitt, Olaszországban a Delta légitársaság Milánóból New Yorkba tartó járatának orrát letörte és a szárnyát több helyen kilyukasztotta a nagy szemű darabokból álló jégeső, ezért kényszerleszállást kellett végrehajtania Rómában. Portugáliában – mint Görögországban, hatalmas erdőtűz keletkezett az 56 km2-en elterülő Sintra-Cascais nemzeti park területén. Szlovákiából pedig szupercellás viharokról érkeztek információk, amik tenyérnyi méretű darabokból álló jégeső kísért.

Egyre gyakoribbak a természeti katasztrófák hazánkban is

Ha csak az elmúlt egy esztendőt tekintjük, elképesztően sokféle természeti kárt idézhetünk fel, amelyekkel kapcsolatban volt dolga a biztosítóknak. Míg az elmúlt esztendőben főleg az aszály sújtotta az embereket, az idei év kifejezetten csapadékosan indult, így ezzel kapcsolatban is rendkívül sokan jelentették be a biztosítóknál a kárigényüket.

A MABISZ adataiból az derül ki, hogy a januári országos esőzések elsősorban a fővárosban, valamint Pest, Fejér, Veszprém, Baranya és Somogy vármegyékben, valamint Pécsett, Kecskeméten és Tatabányán társultak beázásokkal, főként a tetőkön keresztül. Ennek nyomán a biztosítókhoz közel négyezren fordultak kárbejelentéssel, a társaságok pedig közel 340 millió forintot fizettek már ki ezekre vagy különítettek el, ugyanis várhatóan okoz még gondot a következő hónapokban a csapadék. 2022-ben pedig május és augusztus között az aszály volt pusztító hatással, míg ugyanebben az esztendőben a január 30-i orkán következményei voltak a legsúlyosabbak.

Fontos, hogy lehetőség szerint kerülje el az alulbiztosítottságot

Bizony az infláció, a gazdasági helyzet és az egyre növekvő építkezési, újjáépítési költségek nem kímélik a biztosítók világát sem. Ebben a helyzetben pedig különösen fontos, hogy ne váljon alulbiztosítottá.

Megfelelő biztosítottság esetén, ugyanis a biztosító által kifizetett összeg fedezi a természeti katasztrófák okozta károkat, viszont, ha alulbiztosítottság esete áll fenn, akkor csak a töredékére elég a biztosító által meghatározott pénzmennyiség.

Fontos, hogy ez előfordulhat akkor is, ha például a szerződésében a háza lakása alapterülete helytelenül lett megadva. Ez gyakran megesik akkor, ha a tulajdonos egy felújítást követően nem értesíti a biztosítót az ilyen jellegű változásokról. Éppen ezért a szerződéseket érdemes 1-2 évente legalább egyszer, a szerződéskötési évforduló közeledtével felülvizsgálni.

Milyen biztosításokkal készülhet fel egy természeti kárra?

Az tomboló természeti károkra elsősorban a vagyonbiztosításokkal készülhet fel. A legismertebb ezek közül a lakásbiztosítás, amellyel a megfelelő értéken tartás mellett, saját károkra teljes körű védelmet vásárolhat magának. Nagyon fontos, hogy a lakásbiztosításokban a felelősségbiztosítás kiegészítő által a szomszédokat is megvédhetjük, hiszen például egy a kertünkben kicsavart fa kidőlése a szomszédnak is kárt okozhat és ilyen esetben önnek, mint tulajdonosnak kell megtérítenie a fa által okozott károkat. Hogy ilyen jellegű káreseményre kiterjed-e a biztosítása, érdeklődjön a biztosítójánál!

A másik közismert biztosítás a természeti károkra a casco. A casco a gépjárműben okozott károkat téríti meg, ami sokféle lehet: tűz, robbanás, vihar, szél és a szél által okozott kár másodlagos hatásai, ilyen lehet egy tetőcserép ráesése az autóra, vagy a jégeső is.

Ha a fentebb említett méretű jégdarabokból álló eső zúdul a járműre, akkor az olyan mértékű károkat okoz, amelyek javítása vaskos pénztárcát igényel. Ha volt casco az autóra kötve, akkor az önrészesedés levonásával a biztosító megtéríti a javítást, vagy totálkár esetén egy hasonló állapotú jármű beszerzését.

Biztosítás külföldi természeti katasztrófákra

Sztornó biztosítás: nem térít ilyen esetekben

A sztornó biztosítások feltételeiben a biztosítók egzakt módon leírják, hogy melyek azok a biztosítási események, amik ha bekövetkeznek és megtörténik az út lemondása, akkor a biztosító visszatéríti az utazás árát. A természeti katasztrófa nem tartozik a biztosítási védelem körébe, de a félelem a természeti katasztrófa bekövetkeztétől ugyancsak nem lehet ok a biztosítási szolgáltatás igénybevételére.

A sztornó biztosítás elsősorban az utazó még az indulás előtt bekövetkező balesete, betegsége esetén fizet, így az olyan esetek mint a hőhullám, jégeső, erdőtűz, hurrikán

A fentiekből látható, hogy ma már bizony Európán belül és hazánkban is nagyon komoly jelentősége van a természeti katasztrófáknak, így mindenképpen érdemes velük számolni a biztosítások terén is és tisztában lenni azzal, hogy melyik biztosító, hogyan kezeli ezeket az eseteket.

Borítókép: illusztráció, forrás: 123rf

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink