Két ujjal kevesebb, maradhat? Avagy ház körüli balesetek a járványhelyzet alatt

Két ujjal kevesebb, maradhat? Avagy ház körüli balesetek a járványhelyzet alatt

Főoldal 9 blog 9 Két ujjal kevesebb, maradhat? Avagy ház körüli balesetek a járványhelyzet alatt
Főoldal 9 blog 9 Két ujjal kevesebb, maradhat? Avagy ház körüli balesetek a járványhelyzet alatt

Hogyan befolyásolja a járványhelyzet a ház körüli balesetek gyakoriságát? Vajon mennyire biztonságos az otthon töltött idő a család számára? Mire érdemes jobban odafigyelni, és miért? Érdekes összefüggések a karantén és a baleseti látogatottsága között.

A járványhelyzet alatt egyre többen maradtak-maradnak otthon. Van, aki a munkahelyi óvintézkedések miatt otthonról végzi irodai munkáját, és akad, aki az online oktatás bevezetése miatt zárkózott be. Így, hogy az egész család kénytelen volt a házban és akörül tevékenykedni, megnő az esély a balesetek előfordulására is. Miféle balesetek érték az embereket az (önkéntes) karantén ideje alatt? Biztosítókat kérdezett erről a Bank360.

Járványhelyzet és balesetbiztosítás

A különböző intézmények és munkahelyek óvintézkedései miatt a lakásokba / családi házakba kényszerült családok az addiginál zsúfoltabban voltak kénytelenek együtt élni. Azok az édesanyák, akik addig munkaidőben egyedül vezették a háztartást, a járványidőszak alatt ezt plusz teherrel végezték: az iskolák és óvodák bezárása miatt a gyermekekre is ők felügyeltek. Ezek miatt gyakrabban fordult elő, hogy kapkodtak, elsiettek vagy éppen elfelejtettek valamit. A különböző kültéri programok és lehetőségek hiánya miatt a lakásba zárt gyermekek energiaszintje is nőtt, ebből fakadóan gyakoribbak voltak az esések, botlások, zuhanások a lakás különböző tereptárgyairól/ban.

A férfiakat sem kellett azonban félteni: minden háztartási és ház körüli munkát elvégeztek, amiért az elmúlt években rágták a fülüket, csak kicsit szabadulhassanak a laptopon villódzó konferenciahívások elől. A különböző biztosítók balesetbiztosításaiból később kiderült, mely bakik voltak a leggyakoribbak!

Amire érdemes figyelni a gyerekeknek…

Természetesen nehéz lehet az összes felgyülemlett energiát a lakásban levezetni, de már csak ezért is érdemes ilyenkor jobban odafigyelni. Akinek kertje van, előnyből indul, hiszen lehet homokozni, hintázni, biciklizni, fára mászni, görkorcsolyázni, ugróiskolát játszani a garázsbeállón, vagy épp medencében lubickolni, ameddig csak az idő és a napvédő krém engedi. Ettől függetlenül a lakásba zárva sem kell búslakodni, ezernyi játék van, amit biztonságosabban tudnak játszani a gyerkőcök, mint a fogócskát anya sürgő-forgó lábai közt a konyha csúszós járólapján, vagy az ágyon való ugrálást. Kétségkívül rengeteg energiát vezet le mindkettő, azonban nagyobb a sérülés esélye is, felügyelet ide vagy oda.

Érdemes ilyenkor inkább különböző interaktív társasjátékokat keresni, amelyek nem csak a gyermekek testét, de akár az agyát is kellően foglalkoztatják ahhoz, hogy este ne kelljen órákat könyörögni a lefekvésért. Ahol a hely engedi, fel lehet szerelni hintát, hétvégén pedig építeni együtt egy kisebb, de biztonságos akadálypályát – ha kell, néhány bútor eltolásával, és mindenképp érdemes bevonni a gyerekeket is az előkészületekbe. Gondolkodjanak, tervezzenek, dolgozzanak, aztán jöhet a (biztonságos!) játék, amíg anya és/vagy apa dolgozik.

…és a felnőtteknek

„Kés, villa olló, gyerek kezébe nem való!” – tartja a mondás, amit felnőttként rendszeresen elfelejtünk magunkra szabni, és tovább sorolni a flexig, sarokköszörűig, szegélyvágóig és különböző fűrészekig. Érthető, hogy a sokévnyi munka és főleg a gyermekek mellett felgyülemlett jónéhány felújítani- és javítanivaló a házban és a ház körül, azonban ésszel kell belevágni, vagy könnyen elképzelhető, hogy a munkával együtt a kezünkbe is belevágunk.

Ha olyan szerszámra van szükség a felújításhoz, amit korábban még nem használtunk, érdemes utánaolvasni vagy megnézni egy videót a neten. Ha különböző fokozatai vannak, ezt jó végigpróbálni, megnézni, hogy tudjuk-e biztonságosan tartani, akár nagyobb fordulatszám mellett is.

Bármit is csinálunk, jó, ha a lehető legkevésbé multitaskingolunk közben, egyszerre csak egyet, de azt teljes odafigyeléssel! Főleg, ha a tevékenység során éles, hegyes, fúró-, vágó-, szúróeszközt használunk. Az otthoni munka során nem hajt a tatár, és most a váratlan vendégek miatt sem kell aggódni.

Nem csak a barkácsmunkáknál, hanem minden tevékenységnél érdemes priorizálni: ha határidős munka van, akkor a mosogatás megvár, ha pedig főzni kell a gyerekeknek, akkor az emailek megválaszolása ráér pár percig. Inkább, minthogy forrásban lévő vizekkel balettozzunk a konyha és a „home office” között!

Hogy miért mondjuk ezeket?

Mert a Generali visszajelzései alapján a barkácsolás közben elszenvedett esések/csúszások száma egyértelműen megugrott, ezek között is a tetőről leesések száma nőtt jelentősen a járványhelyzet alatt. Megnövekedett továbbá a kertészkedés közben szerzett sérülések és a forrázások miatt kifizetett biztosítások száma is. Ezek alapján világosan látszik, hogy minden nem és kor képviselői megpróbálták magukat a lehető legkreatívabban és hasznosabban elfoglalni: ki több, ki kevesebb sikerrel.

A Groupama Biztosítónál a járványhelyzet alatt a balesetek számában nem-, inkább a jellegükben történt változás. Megszaporodtak az olyan balesetek, mint a különböző módon szerzett lábujjtörések (legfőképpen kanapéba/ajtóba/szekrénybe rúgva, vagy nehéz tárgyakat ráejtve), a különböző kézi szerszámok használata közben szerzett sérülések (mindent el kell kezdeni valahol, ugyebár). Míg a gyerekek leginkább kartörésben remekeltek, addig a felnőttek a lépcsőről/létráról való leesésekben döntöttek rekordot. Rövid tanulság: otthon nem kell úgy sietni senkinek!

A K&H biztosításai arról árulkodnak, hogy az ügyfelek a különböző okokból halogatott ház körüli felújításokat és egyéb munkálatokat választották a munkahelyi stressz levezetésére. Megnövekedtek ugyanis a flexeléssel, láncfűrésszel és sarokköszörűvel történt balesetek.

Míg a többi biztosító súlyos pénzeket fizetett ki ügyfeleinek különböző beltéri és kerti balesetek okán, addig az Uniqa baleseteinek 60%-a valamilyen sportolással vagy közlekedéssel (biciklizés, rollerezés, görkorcsolyázás) kapcsolatos tevékenység közben történt. A maradék 40% magában foglalja az összes háztartási és ház körüli balesetet.

A „Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!” szlogen ne csak egy unalmas frázis legyen a tömegközlekedési eszközök bemondóiban és a televízióban, érdemes átültetni a gyakorlatba akkor is, ha otthon vagyunk egész nap!

Forrás:

https://bank360.hu/blog/itt-a-biztositok-toplistaja-ezek-voltak-a-leggyakoribb-otthoni-balesetek-a-karanten-alatt

5 kulcsfontosságú tipp a biztosítóipar induló vállalkozói számára (X)

Fedezd fel a biztosítóipar izgalmas lehetőségeit! Tippjeinkkel sikeres karriert építhetsz ebben a változatos ágazatban.

Mi a felelősségbiztosítás? Mit jelent, mire jó és ki köthet ilyet?

Az ember élete minden pillanatában, akár éppen csinál valamit, akár nem folyamatosan felelősséget vállal valakiért, valamiért. A szülő a gyermekéért, az autótulajdonos a gépjárművel kapcsolatos eseményekért, a vállalkozó a tevékenységéért és a munkavállalóiért, de a munkavállalók is az elkövetett hibákért. A felelősségbiztosításokból emiatt sokféle is létezik. Cikkünkben végignézzük, hogy milyen felelősségbiztosítások léteznek és kinek melyik a megfelelő.

Meglepő fordulat: Így változott a kötelező biztosítás ára

A legfrissebb KGFB-index szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak átlagosan 53 ezer forintot tettek ki 2023-ban, 11% éves növekedéssel. Fedezze fel az árak és kártérítések legújabb trendjeit!

MOK elnök: „az fog jól járni, aki spórol a magánellátásra”

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint Magyarország az EU átlag 50%-át költi az egészségügyi ellátórendszer fenntartására. A valóság ennél is lesújtóbb.

Generali: Rekordszámú természeti károk Magyarországon

Megszaporodtak a természeti károk Magyarországon az utóbbi években, derül ki egy felmérésből és a kárkifizetések is rekordokat döntenek.

Drágulás: Az élelmiszer mellett a biztosításokért is jobban zsebbe kell nyúlni?

Egy-egy szimpla bevásárlás alatt is tapasztalhatja a saját bőrén az árak drágulását, de úgy tűnik, hogy a biztosítások piacát sem kíméli ez a jelenség. Lássuk, mi várható ezen a téren.

Önnek tartozik a bankkártyájához síbiztosítás? Megmutatjuk, mire kell odafigyelnie!

A síelés mindig kockázatos tevékenység, hiszen az önfeledt szórakozás és a száguldás élvezete pillanatok alatt torkollhat balesetbe. Ha bekövetkezett a baj, akkor az utasbiztosítás segít. De mi történik, ha nem kötött utasbiztosítást? A bankkártyához tartozó biztosítások kihúzhatják a bajból!

A pénztárak küzdelme a bevételekért: a díjemelések és az elvonások szükségessége

Rendkívül sok nyugdíjpénztár és egészségpénztár tagja kap felhívásokat, hogy 2023-tól magasabb minimális havi díjat várnak a pénztárak a tagjaiktól. Miért emelkedik a tagdíj és milyen előnyökkel jár ez a tagoknak?

Az életbiztosítás adózása

Önnek van életbiztosítása? Ha még nincs, érdemes kötnie, mert nagyszerű megtakarítási forma, amire adókedvezményt is kap: megmutatjuk, mit érdemes tudni az életbiztosítás adózásáról!

Rosszul járhatnak robogósok, ha nem kötnek kötelezőt

Gyakori tévhit az, hogy aki robogóval közlekedik az utakon, nem szükséges kötelező. Pedig kell és pórul is járhat az, akinek nincs megkötve a kötelező.

biztosítóipar induló vállalkozásai

5 kulcsfontosságú tipp a biztosítóipar induló vállalkozói számára (X)

Fedezd fel a biztosítóipar izgalmas lehetőségeit! Tippjeinkkel sikeres karriert építhetsz ebben a változatos ágazatban.

felelősségbiztosítás

Mi a felelősségbiztosítás? Mit jelent, mire jó és ki köthet ilyet?

Az ember élete minden pillanatában, akár éppen csinál valamit, akár nem folyamatosan felelősséget vállal valakiért, valamiért. A szülő a gyermekéért, az autótulajdonos a gépjárművel kapcsolatos eseményekért, a vállalkozó a tevékenységéért és a munkavállalóiért, de a munkavállalók is az elkövetett hibákért. A felelősségbiztosításokból emiatt sokféle is létezik. Cikkünkben végignézzük, hogy milyen felelősségbiztosítások léteznek és kinek melyik a megfelelő.

kötelező biztosítás ár

Meglepő fordulat: Így változott a kötelező biztosítás ára

A legfrissebb KGFB-index szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak átlagosan 53 ezer forintot tettek ki 2023-ban, 11% éves növekedéssel. Fedezze fel az árak és kártérítések legújabb trendjeit!

Szent István kórház orvosi ellátás

MOK elnök: „az fog jól járni, aki spórol a magánellátásra”

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint Magyarország az EU átlag 50%-át költi az egészségügyi ellátórendszer fenntartására. A valóság ennél is lesújtóbb.

vihar Budapesten

Generali: Rekordszámú természeti károk Magyarországon

Megszaporodtak a természeti károk Magyarországon az utóbbi években, derül ki egy felmérésből és a kárkifizetések is rekordokat döntenek.