Nyugdíj előtakarékossági lehetőségek bármilyen pénztárca mérethez

Főoldal 9 blog 9 Nyugdíj előtakarékossági lehetőségek bármilyen pénztárca mérethez

Régóta hangoztatott tény, hogy a jelenlegi, állam által fenntartott nyugdíjrendszer már nehezen tudja ellátni a feladatát. Ezért minden korosztálynak, illetve kis és nagy jövedelemmel rendelkezőnek szüksége van az öngondoskodásra. Milyen nyugdíj előtakarékossági lehetőségek vannak, amely fiataloknak, idősebbeknek, kevesebb pénzből élőknek vagy a nagyobb jövedelemmel rendelkezőknek is jó lehet? Mai cikkünkben összeszedjük!

A tévhit

Sokan úgy gondolják, hogy a nyugdíj előtakarékossági lehetőségek csak azok számára nyitottak, akik megfelelő jövedelemmel rendelkeznek, abból pedig akár nagyobb összegeket is félre tudnak tenni. Emellett pedig hosszabb idejük van a nyugdíjazásig.

Ezek tévhitek!

Sokféle megtakarítási lehetőség van a viszonylag kicsi magyar pénzügyi piacon, így mindenki megtalálhatja azt, amire szüksége van a nyugdíjaskor megélhetésének összegyűjtésére. Léteznek olyanok, amelyeket az állam adójóváírással támogat és léteznek olyan befektetési lehetőségek is, amelyek nem konkrétan nyugdíj előtakarékossági céllal hozták létre, ám ebben is elkezdheti a takarékoskodást.

Az alábbiakban a nyugdíj előtakarékossági lehetőségeket nézzük végig, amelyek ilyen céllal jöttek létre és támogatás is igénybe vehető.

Az önkéntes nyugdíjpénztár

Miért szeretjük az önkéntes nyugdíjpénztárakat? Mert a nyugdíj előtakarékossági lehetőségek közül ez az egyik legegyszerűbb megtakarítás, valamint kispénzűek is takarékoskodni tudnak általa.

Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy havonta tízezreket tegyenek félre a fizetésükből, hiszen a mindennapi megélhetés nagy terheket ró rájuk. Ilyen esetekben is szükség van egy megtakarításra, de nem mindegy, hogy mekkora összegeket kell félretenni. Itt fontos szó a „kell”, mert az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket is szükséges fizetni, de nem történik semmilyen baj, ha egy-egy hónap befizetése elmarad.

Az önkéntes nyugdíjpénztári számlát, már havonta 3-4.000 Ft befizetésével el lehet indítani, attól függően, hogy melyik pénztár, milyen minimum havi díjat tesz lehetővé.

A nyugdíjpénztári befizetéseket az állam 20%, de maximum 150.000 Ft adójóváírással megtoldja, amennyiben önnek van az előző adóévben befizetett személyi jövedelemadója.

Miért mondtuk, hogy az elején, hogy egyszerű termék az önkéntes nyugdíjpénztár? Mert a számla megnyitása 15 percet vesz igénybe, a pénze a pénztárak által kezelt befektetési portfóliókba kerül, amelyet ön megváltoztathat, de nem feltétlenül szükséges annak módosítása. Nem Önnek kell kezelnie a pénzét, mindemellett pedig az adójóváírás is automatikus kerül rá a számlájára.

Az önkéntes nyugdíjszámla hátránya, hogy a futamidő leköveti a nyugdíjkorhatár változást. Mit jelent ez? Ha ön a jelenlegi jogszabályok szerint 65 éves korában éri el a nyugdíjkorhatárt, de a takarékossági időszak alatt megemelik azt, akkor a nyugdíjpénztárból a megtakarítását, már csak az emelt nyugdíjkorhatár elérése után kapja meg.

A nyugdíjpénztár fenntartásának költségei sávosan változnak attól függően, hogy mennyi pénzt helyez el a megtakarításán. A pénztárban minél több pénzt helyez el, annál kevesebb úgynevezett működési tartalékot és fedezeti tartalékot von le pénztár a befizetéséből.

A nyugdíjbiztosítás

megtakarítás nyugdíjbiztosítás adójóváírással

A nyugdíjbiztosítás már egy fokkal komplexebb termék, mint a nyugdíjpénztári számla, a nyugdíj előtakarékossági lehetőségek között még ez sem bonyolult megtakarítási forma. Egy megfelelően felkészült tanácsadó pillanatok alatt átláthatóvá teszi önnek ezt a lehetőséget is.

A nyugdíjbiztosítás, ahogy a neve is mutatja egy biztosítási termék, egy megtakarításos életbiztosítás, amelybe nem feltétlenül szükséges biztosítási kiegészítőket is választani, azonban a lehetőség megvan rá. A nyugdíjbiztosítás nem az elindítása miatt nevezhető komplexnek, hanem az imént említett összetettsége miatt: egyszerre lehet biztosítás is és megtakarítás is, amelyre sokféle szabály vonatkozik és sokféle költség terhelheti. Erre jött létre egyébként a TKM (teljes költség mutató), amely egy százalékos értékben határozza meg (nagyjából) az ön megtakarítását terhelő költségeket.

A nyugdíjbiztosítás esetén biztosítótól függően 8 – 12.000 Ft-tól el lehet indítani a nyugdíjbiztosítási szerződést minimum 10 éves tartammal. Egyes biztosítók egyes termékeit akár 10 évnél rövidebb futamidőre is megkötheti, amely azt jelenti, hogy azok a személyek is köthetnek megtakarítást, akiknek már kevesebb, mint 10 év van a nyugdíjazásig.

A nyugdíjbiztosítás hátránya, hogy tanácsadó nélkül semmiképpen sem tudja elindítani, illetve a költségeket is nehezebb átlátni, mint az önkéntes nyugdíjpénztárban.

Előnye viszont az általunk most bemutatott nyugdíj előtakarékossági lehetőséggel szemben, hogy a lejárat nem követi a nyugdíjkorhatár változását. Ha a tartam alatt megemelik a nyugdíjkorhatárt, akkor az ön megtakarítása a megkötéskor érvényes korhatárral fog lejárni.

A nyugdíjbiztosításra 20%, de maximum 130.000 Ft adójóváírás igényelhető évente.

A nyugdíj-előtakarékossági számla, röviden NYESZ

A nyugdíj-előtakarékossági számla, röviden nyesz a nyugdíjbiztosítástól és a nyugdíjpénztáról eltérően egy harmadik fajta nyugdíj előtakarékossági lehetőség. Ez egy banki megtakarítási forma, amely egyébként a tartós befektetési számlához hasonlóan egy értékpapír számla. Az itt elhelyezett megtakarítás után az állam pedig adójóváírást ad.

A nyesz egyszerűen és gyorsan megnyitható minden bankfiókban, és a viszonylag alacsony költségei is mellette szólnak, valamint az is, hogy nem köteleződik el egy meghatározott díjfizetés mellett.  Horribilis befizetések helyett csupán 5.000 Ft kezdő befizetésre van szükség az induláshoz.

A nyugdíjpénztárral és a nyugdíjbiztosítással szemben a nyesz nem igényel folyamatos befizetést, hanem amikor ön szeretne, akkor helyez el pénzt a megtakarítási számlán. Sajnos azonban van árnyoldala a nyesznek is, a neheze a számla megnyitása után következik!

A nyugdíj-előtakarékossági számla nem egy egyszerű megtakarítás, amelyre elhelyezi a pénzét és az kamatot, vagy hozamot termel, esetleg a biztosító, vagy a pénztár az ön választásának megfelelő portfóliókba helyezi a pénzt.

A számlára elhelyezett összegeket önnek kell befektetnie és kezelnie, tehát értékpapírokat kell vásárolnia. Ezek az értékpapírok lehetnek hazai vagy külföldi részvények, hazai vagy külföldi vállalati kötvények és hazai vagy külföldi állampapírok. Így tehát a nyugdíj-előtakarékossági számla ellenjavallt mindenkinek, aki nem mozog otthonosan az értékpapírok világában.

Az önkéntes nyugdíjpénztár mellett ez a másik nyugdíj megtakarítási forma, amely leköveti a nyugdíjkorhatár változást, így ön csak akkor kapja meg a befektetéseit, amikor elérte az aktuálisan érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt.

A nyeszről bővebben korábbi cikkünkben olvashat >>>

Nyugdíj előtakarékossági lehetőségek a nyugdíj megtakarításokon kívül

A nyugdíjra történő előtakarékosság történhet a fent említett kifejezetten nyugdíjcélra indított pénzügyi termékeken keresztül. Mindezek mellett pedig sokféle más megtakarítási lehetőség is adott, ha nem konkrétan nyugdíjcélú megtakarításon gondolkozik. Ezek közül néhány:

otthon félretett összeg

bankszámla lekötés

állampapírok vásárlása

osztalék alapú részvényvásárlás

és tulajdonképpen bármi, amellyel pénzt tehet félre a nyugdíjaskori megélhetésére.

A nyugdíj előtakarékossági lehetőségek széles skálán mozognak, ezért érdemes kikérnie egy tanácsadó véleményét, hogy önnek milyen lehetőségei vannak a megtakarításra!

Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül?

A kötelező biztosítást mindig az üzembentartó köti meg a gépjárműre, de mi a helyzet, ha az üzembentartó nem vezet? Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül? Mi a teendő ilyenkor?

Kötelező biztosítás késve fizetés, mennyi a türelmi idő?

A kötelező biztosítás késve fizetése csak akkor probléma, ha már a türelmi idő is lejárt. Ennek ellenére érdemes mindig az esedékesség első napjára befizetni a biztosítási díjakat.

Ön tudja, miből fog majd megélni nyugdíjas korában?

Feltétlenül bízik az állam által nyújtott nyugellátásban? Ne tegye, mutatjuk a kalkulációt!

Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

A kötelező biztosítás, ha használt autót vásárolt, akkor van néhány szabály, amit jó, ha tud. Ezzel pedig megkönnyítheti az ügyintézést a biztosítás kötéstől az átírásig.

Mikor kell megkötni a kötelező biztosítást?

Ha nem tudjuk, hogy milyen határidők vonatkoznak ránk, akkor nem is tudjuk azokat betartani. Pedig a kötelező biztosítás megkötésénél nagyon fontosak a határidők. Cikkünkben összeszedtük azokat az eseteket, amikor már rendelkezni kell kgfb-vel.

Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül?

A kötelező biztosítást mindig az üzembentartó köti meg a gépjárműre, de mi a helyzet, ha az üzembentartó nem vezet? Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül? Mi a teendő ilyenkor?

Kötelező felmondás emailen lehetséges?

Digitalizált világunkban egyre fontosabb kérdés az, hogy papírmentesen tudjunk ügyet intézni. A biztosítók is arra törekszenek, hogy a biztosítási ügyintésés is a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb legyen. Emailes felmondás lehetséges, azonban bizonyos szabályoknak így is meg kell felelni. Lássuk hát, hogy hogyan lehet!

Elég lehet-e a bankkártyás utasbiztosítás?

Fontos kérdés külföldre történő utazásunk során, hogy megfelelően levédtük-e magunkat egészségügyi problémák esetére. Erre több megoldás is létezik, ilyen például a bankkártyánkhoz kapott utasbiztosítás. De vajon tényleg megfelelő szolgáltatást kapunk, ha valamilyen bajunk lesz külföldön?

5 tipp, hogy miként válasszon jó utasbiztosítást a síeléshez

Magyarországon evidens, hogy ha valamilyen egészségügyi problémánk van, akkor valamilyen szintű és színvonalú ellátásban részesülünk, azonban külföldön ez nincs így! Ha külföldre tesz látogatást, akkor magának kell gondokosnia a saját egészségbiztosításáról, amely síelés esetén még fontosabb. Ma összegyűjtöttünk 5 hasznos tippet, amivel biztos, hogy a legjobb utasbiztosítást tudja kiválasztani.

Az iskolai balesetbiztosítás előnyei

A gyerekeknek mintha kifogyhatatlan mennyiségben állna rendelkezésükre az életenergia, de a rengeteg játék és felfedeznivaló bizony néha balesetekkel is jár. Ha nem is tudja 100%-ig megóvni a kisebb-nagyobb sérülésektől, az iskolai balesetbiztosítás “enyhíthet a fájdalmakon”.

Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül

Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül?

A kötelező biztosítást mindig az üzembentartó köti meg a gépjárműre, de mi a helyzet, ha az üzembentartó nem vezet? Köthető autó biztosítás jogosítvány nélkül? Mi a teendő ilyenkor?

késve fizetés, türelmi idő

Kötelező biztosítás késve fizetés, mennyi a türelmi idő?

A kötelező biztosítás késve fizetése csak akkor probléma, ha már a türelmi idő is lejárt. Ennek ellenére érdemes mindig az esedékesség első napjára befizetni a biztosítási díjakat.

nyugdíj

Ön tudja, miből fog majd megélni nyugdíjas korában?

Feltétlenül bízik az állam által nyújtott nyugellátásban? Ne tegye, mutatjuk a kalkulációt!

Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

A kötelező biztosítás, ha használt autót vásárolt, akkor van néhány szabály, amit jó, ha tud. Ezzel pedig megkönnyítheti az ügyintézést a biztosítás kötéstől az átírásig.

Mikor kell megkötni a kötelező biztosítást?

Ha nem tudjuk, hogy milyen határidők vonatkoznak ránk, akkor nem is tudjuk azokat betartani. Pedig a kötelező biztosítás megkötésénél nagyon fontosak a határidők. Cikkünkben összeszedtük azokat az eseteket, amikor már rendelkezni kell kgfb-vel.