Adójóváírás: Így tehet szert évről évre extra pénzre

Főoldal 9 blog 9 Adójóváírás: Így tehet szert évről évre extra pénzre

2021. 07. 21.

Ki ne örülne annak, ha a pénze Önmagától megsokszorozódna? Varázslatok sajnos nem léteznek, sem pénztermő fa, de egy-két okos döntéssel a saját megtakarításait bővítheti akár hatszámjegyű összeggel. Nem csalás, nem ámítás, ez az adójóváírás, amit természetesen Ön is igénybe vehet!

A háztartások sokféle befektetési formában forgatják a pénzüket, vannak akik csupán pihentetik az összegyűjtött megtakarításokat egy bankszámlán, amelynek költségei sajnos hozamok híján erodálják az felhalmozott pénzeket. A hosszú távú befektetések, valamint az önsegélyező pénztárak terén viszont olyan lehetőséget is kínál az állam, amivel kimagasló eredményt lehet elérni. Sokan nem tudják, de a magyar pénzügyi rendszerben többféle támogatás is létezik, amelyet minden magyar állampolgár igényelhet. Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, valamint sok utánajárást, de az igazság az, hogy semmi sem egyszerűbb ennél!

Ön fizet szja-t?

Minden Magyarországon bevételt szerző magánszemély kötelezően fizet személyi jövedelemadót az előző évben szerzett jövedelemei után. Ha a munkáltatója teljes munkaidőben foglalkoztatja Önt, akkor a munkáltató az ön bruttó munkabéréből jelentős összeget von le és utal az állam részére személyi jövedelemadóként. (A pontos adóját kikalkulálhatja itt!) A befizetendő szja pedig bővülhet, amennyiben olyan jövedelemnek számító bevételei voltak, mint például az ingatlan bérbeadás, stb. Az szja fizetést megkerülni nem lehet, azonban bizonyos esetekben élvezhet valaki mentességet, vagy kedvezményeket. Az szja még egy fontos tulajdonsága, hogy egy részét visszaigényelheti saját maga részére, amivel bővítheti a megtakarításait, és a nyugdíjkorhatár elérésével egy összegben, vagy járadék formájában hozzá is juthat ahhoz.

Így tehet szert extra pénzekre megtakarításában

2014.01.01 dátummal bevezetett nyugdíjcélú megtakarítások esetén adójóváírást lehet igényelni egy megtakarításos életbiztosítás indításával, amelynek éves befizetett megtakarítási részére 20%, de maximum 130.000 Ft jóváírás igényelhető. A megtakarításos életbiztosítás, mint nyugdíjbiztosítás az szja visszaigénylésre tökéletes és egyben legális alkalmat teremt, minden 18. évét betöltött magyar állampolgárnak. Nem ez az egyetlen lehetőség, hogy kiaknázza az adójóváírást, ugyanis további lehetőségek adottak ahhoz, hogy Ön extra összegekkel gazdagítsa a megtakarítási számláit!

Az önkéntes nyugdíjpénztár ezen, a fentebb említett jóváíráson felül, további 20%, de maximum 150.000 Ft irányítható át a saját megtakarítási számlájára, amely ugyancsak nyugdíjcélra félretett összegeket bővíti ki a személyi jövedelemadóból visszaigényelt összegekkel.

És ez még nem minden, adójóváírás az egészségére is!

Bizonyára ön is hallott már az egészségpéntárról! Az egészségpénztár, ahogy a neve is hirdeti az egészségre, egészségmegőrzésre, vagy az egészség visszaállításával költött kiadásokat tudja enyhíteni, amelyet az állam adójóváírással honorál. Az egészségpéntári számlán összegyűjtött, majd elköltött összegek után is adójóváírással élhet, amennyiben a pénztár honlapján közzétett egészségmegőrző-, és gyógytermékeket vagy szolgáltatásokat vásárol a pénztári számlájának terhére. Az egészségpéntári számájához kapcsolódóan, akárcsak az önkéntes nyugdíjpéntárnál 20%, de maximum 150.000 Ft adójóváírással élhet, ezzel pedig egyre gyarapíthatja a saját félretett pénzeit.

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink