Meglepő fordulat: Így változott a kötelező biztosítás ára

Főoldal 9 Friss hírek 9 Meglepő fordulat: Így változott a kötelező biztosítás ára

2024. 02. 26.

Az elmúlt év során a személyautó tulajdonosok számára kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak változása érdekes dinamikát mutatott hazánkban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi jelentése alapján kiderül, hogy bár a díjemelkedés trendje továbbra is fennáll, a növekedés üteme jelentősen lassult. Ebben a cikkben, mint a biztosítási szektor szakértője, részletesen elemezem a kgfb piacának legfrissebb tendenciáit, különös tekintettel a díjak és kárkifizetések változásaira, valamint ezek lehetséges hatásaira a jövőre nézve.

Díjemelkedés lassulása: egy stabilizálódó piac jele

2023-ban a kgfb díjak emelkedése Budapesten átlagosan 12 százalékot, míg vidéken 11 százalékot tett ki. Ezek a számok önmagukban magasnak tűnhetnek, ám ha a korábbi évek dinamikus növekedési üteméhez hasonlítjuk, egyértelműen lassulást figyelhetünk meg. Különösen figyelemre méltó, hogy az év utolsó negyedévében már csak 368 forintos átlagos emelkedést regisztráltak, ami jelentős eltérés a korábbi időszakokhoz képest.

Az MNB adatai szerint a személyautók kgfb átlagdíja 2023-ban 53 ezer forint alatt maradt országos szinten, ami a gépjármű tulajdonosok számára kedvező hír. A díjak és kárkifizetések növekedésének lassulása egyértelműen látható a friss Kgfb-indexből, ami arra utal, hogy a piac egyre inkább stabilizálódik.

Mérsékelt növekedés a kártérítések összegében

A biztosítók által fizetett kártérítések összegének növekedése szintén lassuló tendenciát mutat. 2023-ban ez az összeg összesen csak 7 százalékkal bővült az előző évhez képest, ami pozitív hír a piac szereplői számára. Ez a mérsékelt növekedési ütem a díjak további emelkedésének fékezésére is lehetőséget ad, így hozzájárulva a biztosítási piac egészséges működéséhez.

Egyéb járműkategóriák tendenciái

Az egyéb járműkategóriák, mint például a taxik, nagyobb autóbuszok és teherautók esetében, változatos képet látunk. Itt az éves díjemelkedés 10-16 százalék között mozgott, ami jelentős, de kezelhető növekedés. Különösen érdekes a flottás járművek esete, ahol szinte kivétel nélkül kétszámjegyű volt az éves díjnövekedés, kiemelve a nagyobb buszokat, ahol a díj 74 százalékkal nőtt. Ez a jelentős emelkedés részben az állomány összetételének változásával magyarázható.

A magyarországi kgfb piac jelenlegi helyzetének elemzése alapján kijelenthető, hogy a szektor stabilizálódni látszik. A díjemelkedések mértéke lassul, ami hosszú távú pozitív hatással lehet a gépjármű tulajdonosokra. A kárkifizetések mérsékelt növekedése és a biztosítási díjak stabilizálódása együttesen biztosítja a piac egészséges működését. Fontos, hogy a jövőben is folyamatosan figyelemmel kísérjük ezeket a tendenciákat, hogy időben reagálhassunk a piaci változásokra, és fenntarthassuk a kgfb piac kiegyensúlyozott és stabil működését.

Az elmúlt év során a személyautó tulajdonosok számára kötelező biztosítási díjak változása érdekes dinamikát mutatott hazánkban. Az MNB legutóbbi jelentése alapján kiderül, hogy bár a díjemelkedés trendje továbbra is fennáll, a növekedés üteme jelentősen lassult. Ebben a cikkben, mint a biztosítási szektor szakértője, részletesen elemezem a kgfb piacának legfrissebb tendenciáit, különös tekintettel a díjak és kárkifizetések változásaira, valamint ezek lehetséges hatásaira a jövőre nézve.

Borítókép: illusztráció

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink