Kötelező autó biztosítás kalkulátor, kgfb váltás

Főoldal 9 Gépjármű biztosítások 9 Kötelező biztosítás

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

Az általános kötelező biztosításról szinte mindenki hallott már, akinek van autó a családban vagy éppen a közeljövőben tervez venni egy járművet, hiszen szerves része az autó/motor/busz, stb üzemeltetésének. A kötelező autó biztosítás célja, hogy a gépjárművel okozott baleseti károk a károkozó fizetőképességétől függetlenül megtérüljenek és senki nem marad kártérítés nélkül akkor sem, ha baleset, rongálódás vagy valamilyen sérülés történik. Ez pedig ad egy alapvető biztonságérzetet az embernek.

Ez azt is jelenti, hogy tulajdonképpen a mi érdekünk, az élő kötelező gépjármű biztosítás fenttartása az autóra, hiszen bármilyen koccanás vagy baleset történik, nem maradunk kártérítés nélkül. De hogy működik ez a gyakorlatban? És hogyan működik a kötelező kalkulátor? Most minden fontos információt összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.

A szigorú szabályozásokkal autótulajdonosként jó tisztában lenni és nem szabad azokról megfeledkezni, hiszen az pénzbeli büntetést vonhat maga után!

Tornai Edit

Kötelező biztosítást keres?

Kérje segítségünket! Megtaláljuk, amire szüksége van!

A kötelező biztosítás (rövid) története

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás vagy röviden kgfb, világviszonylatban hazánkban igen korán megjelent, és az elmúlt időszak alatt pedig komoly változásokon és fejlődésen ment keresztül a rendelet. Magyarország már 1961-ben már csatlakozott az európai Zöldkártya rendszerhez, a biztosítási hálózat pedig kilenc évvel később már teljesen kiépült. Sőt, itthon vezették be azt az újítást is, hogy a kötelező felelősségbiztosítási díjakat az üzemanyagárba építették be, így nem volt szükség hagyományos értelemben vett díjfizetésre.

Ezt az 1982 óta működő megoldást 1991. július 1-jétől váltotta fel a gépjárművek kötelező felelősségbiztosításának szerződéses struktúrája, amelyet ma is ismerünk.

Nem véletlenül szerepel benne a „kötelező” szó! Minden jármű üzembentartónak meg kell kötnie

A 2009. évi LXII. (gfb) törvény értelmében minden magyarországi telephelyű gépjármű üzembentartója (kivéve a külön jogszabály alapján mentesített gépjárműveket) köteles az autó üzemeltetése során okozott károk fedezetére felelősségbiztosítási szerződést kötni, ezt pedig a folyamatos díjfizetés mellett hatályban tartani. Vagyis igen ritka kivétel az, amikor valaki mentesülhet mindezek alól.

Ha csak nem tartozik az ön járműve a néhány kivétel közé, akkor mint minden más gépjármű tulajdonosnak vagy üzembentartónak, önnek is meg kell kötnie a kgfb – t, akár személyesen, akár online.

Milyen szabályok vonatkoznak a kötelező biztosításokra és a biztosítás kötésre?

Azt, hogy mikor kell kötelezőt kötni, ugyancsak a jogszabály rendelkezéseink múlik. Érdemes tehát megismernie azokat a leggyakoribb eseteket, amikor fel kell keresnie tanácsadóját, biztosítóját, vagy egy kötelező online kalkulátort:

Új gépjármű vásárlása

Amennyiben valaki autót vásárol, akkor az adásvételi szerződés keltének napjától meg kell kötnie az üzembentartónak a kgfb – t. Ha a biztosítás kötés nem történik meg, illetve csak később, akkor a biztosítás megkötésekor fedezetlenségi díjat szükséges fizetni, amely jóval magasabb tarifa, mint amekkora az adott időszakra a kötelező összege lett volna.

Kötelező váltás évfordulóra

Az évfordulós váltáskor legkésőbb a következő biztosítási év kezdete előtti napig kell megkötni a biztosítást, de a felmondást, legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal, de legfeljebb 60 nappal teheti meg. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha valakinek a biztosítási időszak január 1.-től december 31-ig tart, akkor a felmondást november 1. és november 30. között tudja megtenni, az új kötést pedig legkésőbb december 31-ig.

Díjnemfizetéssel megszűnt kötelező biztosítás kötés

Ha díjnemfizetéssel szűnt meg a biztosítás, akkor azt mielőbb újra kell kötni három okból is:

 1. Azért, hogy ha károkozás történik, akkor azt a biztosító megtérítse,
 2. Ha nincs kötelező gépjármű biztosítás az autón, akkor a magyar hatóságok kezdeményezik az autó ideiglenes kivonását a forgalomból mindaddig, amíg biztosítást nem köt az üzembentartó,
 3. valamint, mert az újrakötésig fedezetlenségi napi díjat kell fizetni.

Fontos, hogy az 1 éven belül díjnemfizetéssel megszűnt kgfb – t csak annál a biztosítónál kötheti újra, amelyiknél megszűnt.

díjnemfizetés miatt megszűnt biztosítás, kgfb, lakásbiztosítás

Díjnemfizetés miatt megszűnt biztosítás, mi a teendő?

A díjnemfizetés miatt megszűnt biztosítás kellemetlen esemény, főleg igaz ez a kötelező biztosításra, amelynél a megszűnt biztosítás miatt elmaradt kártérítés is sok kellemetlenséget okozhat. Mi a teendő, ha megszűnt a biztosítás és milyen következményekkel jár a díjnemfizetés miatt megszűnt kgfb?

Elolvasom!

Kötelező biztosítás kötés a gépjármű forgalomba helyezéshez és visszahelyezés

Ha új járművet vásárol, vagy olyat, amely már használt, de ki lett vonva a forgalomból, akkor a forgalomba helyezéshez szükséges biztosítással rendelkeznie. A már említett gfb törvény rendelkezése szerint a forgalomba helyezés feltétele a kötelező biztosítás megkötése és a biztosítási szerződés bemutatása az illetékes hatóságnál.

Kötelező biztosítás kötés üzemben tartó bejegyzése miatt

Ha a tulajdonosa a járműnek ugyanaz marad, mint volt, de az üzembentartója változik, akkor új kötelezőt kell kötni az új üzembentartó nevére. A biztosítást, akárcsak az adásvételnél, az üzembentartói szerződés napján már meg kell kötni. Ha ez elmarad, akkor a forgalmi engedély átírása sem lehetséges, valamint a kötés napjáig fedezetlenségi díjat kell fizetni.

Kötelező biztosítás kötés ideiglenes forgalomban tartási engedély kiállításához (határozott idejű)

Immár az új I rendszám jelenti az ideiglenes forgalomban tartást. Az ideiglenes forgalomba helyezésnek több oka is lehet, ilyen a korábbi P vagyis próbarendszám okán történő kiállítás, vagyis az eladandó autók kipróbálásának lehetőséget adja meg a hatóság.

Ez esetben a biztosítási időszak a szerződéskötéstől számított egy évig, azaz 365 napig tart, majd évfordulóval, a biztosítási időszak újraindulása nélkül, automatikusan megszűnik. Ha kíváncsi rá, hogy Önnek mennyit kellene fizetnie,

ide kattintva az online kötelező biztosítás kalkulátor segítségével könnyedén, személyre szabottan tájékozódhat.

Egy szintén gyakori eset a korábbi Z rendszám, amelyet a Magyarországról külföldre távozó gépjárművek kaptak meg legfeljebb 30 napra. Az I rendszám kiadásához 30 napra szükséges megkötni a kötelező biztosítást.

p-rendszám biztosítás

I rendszám biztosítás

Kötelező biztosítás ideiglenes, határozott idejű forgalomban tartási engedély kiállításához. Tudjon meg még többet és kösse meg online az I rendszámos kötelező biztosítást nálunk!

Elolvasom!

Kötelező biztosítás kalkulátor rendszám nélkül

„Hogyan? Rendszám nélkül kötelező biztosítás? Hiszen minden járműnek szüksége van rendszámra, nem?” – kérdezheti, azonban ez nem ennyire egyszerű. Valóban minden közúti forgalomban résztvevő járműnek kell rendszám, kivéve a 50ccm-es segédmotoros kerékpárokat, amelyeken nincs rendszám, de kötelező gépjármű biztosítás erre a járműre is kell és kötelező.

Tehát 2-okból is van kötelező biztosítás kalkulátor rendszám nélkül:

 

 • az egyik ok, hogy a már említett segédmotoros kerékpárra is lehessen gépjármű biztosítást kötni.
 • A második ok, hogy a forgalomba helyezéshez, amikor még nincs rendszám a járművön, szükséges a biztosítás kötés. Ilyenkor a kötelező biztosítás kalkulátor, rendszám nélkül, csak az autó egyéb adatai alapján készíti el a kalkulációt és a biztosítási szerződést, amellyel pedig forgalomba lehet helyeztetni a járművet.

Hogyan és milyen gyakran kell fizetni a kötelező biztosítás díját?

A kötelező biztosítás fizetési gyakoriság eltérő lehet a biztosítási időszak alatt. Sor kerülhet rá havonta, negyedévenként vagy félévenként, de létezik egy esztendőre vonatkozó díjfizetési ütem konstrukció is a biztosítóknál. A kötelező kalkulátor kedvezményt ad a féléves és éves díjfizetési ütemre, ezért érdemesebb ritkább (éves) fizetési módot választani.

Ha az éves díjfizetési ütemet választja a kötelező biztosítás kötés folyamán, akkor a teljes időszak díjjal rendezett lesz, vagyis nincs szükség arra, hogy figyelje a biztosítása rendezettségét. Ebben az esetben biztos, hogy nem szűnik meg a biztosítása figyelmetlenség miatt díjnemfizetéssel.

A díjfizetés történhet csoportos beszedési megbízással (inkasszóval), banki átutalással vagy postai csekken is, de az utóbbi esetében a havi és negyedéves fizetésre nincs lehetőség és a biztosító kedvezményt sem ad erre a fizetési módra. Fontos, hogy a díjfizetés gyakorisága és módja is befolyásolja a díj mértékét, általában a biztosítók előnyben részesítik, és kedvezményt adnak azoknak, akik az éves díjat választják.

Mennyit fizet maximum a biztosító, ha káresemény történik?

Ez a kérdés teljesen jogos, hiszen mindenki szereti tudni, hogy az általános kötelező biztosítás megkötését követően mire számíthat egy baleset során.

A biztosító dologi károk esetén káreseményenként 1.220.000 eurónak megfelelő forintösszeg-határig fizet, míg személyi sérüléses károk esetén káreseményenként 6.070.000 eurónak megfelelő forintösszeg-határig köteles fizetni.

A pontos összeg minden esetben az adott káresemény kapcsán kerül megállapításra és kifizetésre a biztosítók részéről.

Mi az a bonus-malus rendszer? 

Az úgynevezett bonus-malus rendszer lényege, hogy ebben a besorolásban a biztosító a szerződő kármentes vezetését jutalmazza, amely maga a „bonus”. A „malus” kifejezés pedig azt takarja, hogy károkozás esetén a kedvezményt megvonja, valamint pótdíjat állapít meg. A biztosítási díj megállapítása a bonus-malus besorolás szerint elért fokozat figyelembevételével történik, vagyis ettől is függ, hogy mennyit fog fizetni a szerződő bizonyos időközönként.

Azaz amikor bonus besorolásról beszélünk a kötelező biztosítás kapcsán, akkor a bonus-malushoz való hozzárendelésről van szó.

Mi történik a bónusszal, ha új autót vett, de régit még nem adta el?

A bonus-malus fokozat örökíthető egyik autóról a másikra. Ebben csupán néhány megkötés van: hogy azonos kategóriába tartozó járműre vihető át, valamint a régit, – amin gyűlt a bonus – el kell adnia az örökítés előtt.

Mit jelent az, hogy azonos kategóriára lehet átvinni a bonus fokozatot? Például motorról autóra és fordítva, buszról autóra és fordítva, motorról teherautóra és fordítva, stb. sajnos nem örökítheti át a szerződő bonus fokozat.

motorbicikli ikon auto ikon
busz ikon auto ikon
motorbicikli ikon teherauto ikon

Figyeljen arra, hogy ha például személyautója volt, amit eladott és például kisteherautót vett, akkor nem tudja átvinni a bónuszait. Ha a példánkban említett személyautóról a bónuszt nem viszi át egy másik személyautóra, akkor elveszik a gyűjtött fokozat és ismét A00 bonus fokozattal tud majd csak kötelezőt kötni.

bonus-malus-fokozatok

Bonus-malus fokozatok: így lesz egyre kedvezőbb a kötelező biztosítása

A bonus-malus rendszer ugyanúgy az autósok mindennapjait képezi, mint maga a kötelező biztosítás. Ennek ellenére a kevés autós van tisztában azzal, hogy hogyan működik a bónusz gyűjtése, elvesztése, átvezetése. Ha nem szeretne meglepetéseket a kötelezőjével kapcsolatban, olvassa el cikkünket!

Elolvasom!

Biztosítóváltás csak évfordulóra

Az, hogy ki melyik biztosítót választja ahhoz, hogy megkösse a kötelező biztosítást, mindenkinek a saját döntése. A biztosítók csomagjai elég összetettek, érdemes szakember segítségét kérni, mielőtt szerződést kötne!

A gfb törvény szerint váltásra csak a biztosítási évforduló hatályával van lehetőség, vagyis év közben nem válthat a szerződő. Ilyenkor a biztosító levélben küld értesítést minden ügyfelének, amely keretein belül az érintett dönthet arról, hogy megtartja-e jelenlegi kötelező felelősségbiztosítását, vagy felmondja és újraköti más biztosítótársaságnál.

kötelező biztosítás váltás

Találja meg a legkedvezőbb KGFB-t! Kötelező biztosítás váltás

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése sokaknak szokott fejtörést okozni, hiszen számos biztosítótársaság kínál jobbnál-jobb ajánlatokat. De vajon melyik a megfelelő választás? Tudjon meg többet a kötelező biztosítás váltás menetéről, illetve általánosan a kötelezőről!

Elolvasom!

A biztosítás szabályos felmondása

A kötelező biztosítást kétféleképpen lehet felmondani. Az egyik a nem szabályos felmondás, ezt nevezzük díjnemfizetéssel történő felmondásnak, ilyenkor újra kell kötni a kötelezőt, illetve meg kell fizetni a fedezetlenségi díjat és a biztosítás díját.

A másik eset, ha a felmondás szabályosan történik, amely több okból is történhet:

(Az alábbi lista nem tartalmazza az összes lehetséges okot, ami indokolja a kötelező biztosítás megszűnését.)

 • tulajdonosváltás (eladás, ajándékozás, öröklés stb.)
 • üzembentartó cseréje
 • gépjármű kivonása a forgalomból véglegesen
 • külföldön történő forgalomba helyezés
 • évfordulós váltás miatti felmondás
 • közös megegyezéssel történő felmondás
 • jármű ellopása miatti érdekmúlás

Ezekhez a felmondásokhoz a biztosítók különböző dokumentumokat kérhet be és némely esetben már nincs szükség arra sem, hogy a biztosítóval felvegyük a kapcsolatot, mert a belügyminisztérium által üzemeltetett kárnyilvántartó rendszer automatikusan informálja az illetékes biztosítót a változásról. Ilyen eset lehet például, ha eladja a járművét.

kötelező felmondása emailen

Kötelező felmondás emailen lehetséges?

Digitalizált világunkban egyre fontosabb kérdés az, hogy papírmentesen tudjunk ügyet intézni. A biztosítók is arra törekszenek, hogy a biztosítási ügyintézés is a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb legyen. Emailes felmondás lehetséges, azonban bizonyos szabályoknak így is meg kell felelni. Lássuk hát, hogy hogyan lehet!

Elolvasom!

A fedezetlenségi díj

Ha felejtette már el befizetni a kötelező biztosítását, akkor találkozhatott a fedezetlenségi díj kifejezéssel. Ezzel csak azok az üzembentartók ismerkednek meg, akiknek valamilyen okból nem volt kötelező biztosításuk egy olyan időszakban, amikor kellett volna lennie.

Ha megvesz egy autót, akkor az adásvétel dátumával kell a kötelezőt megkötni. Ha csak 1 nappal később keresi fel a biztosítót, már 1 nap fedezetlenségi díj terheli. Ugyanez igaz egy öröklésnél, amikor a hagyatékátadó végzés kelt, aznappal kell megkötni a biztosítást. Vagy ha díjnemfizetéssel megszűnik a biztosítás, akkor is be kell fizetni a napi díjat a biztosítási díjjal együtt.

A fedezetlenségi díjat a biztosítók szedik be, azonban a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által kezelt kártalanítási számlára utalják tovább. Ebből a pénzből fizetik meg azoknak az autósoknak a kárát, akiknek olyan személyek okoznak kárt, akik nem rendelkeztek a kár időpontjában kgfb-vel.

A fedezetlenségi napi díj évről évre és az autó teljesítményétől függően változik. Erről pontos információt a MABISZ honlapja ad, ahol mindig közzéteszik online az aktuális fizetendő napi költséget.

fedezetlenségi díj

Mi a fedezetlenségi díj? Részletfizetés lehetséges vagy elkerülhető valahogy?

Sok kérdés merül fel a kötelező biztosítás fedezetlenségi díj miatt: Kötelező megfizetni? Kinek kell kifizetni? Mekkora összeget jelent? Részletfizetés lehetséges?

Elolvasom!

Mi a hasonlóság és a különbség a kgfb és a casco között?

A casco és a kgfb közötti hasonlóság szinte kimerül annyiban, hogy autó biztosítás mind a kettő. Mivel teljesen más a célja a kettőnek, ezért csak különbségek vannak köztük.

Hasonlóságok

A casco – t, akár csak a kgfb – t egy évre köti meg az ember és ha nem nyilatkozunk másképpen, nem mondjuk fel évfordulóra, akkor automatikusan újabb évre hosszabbodik.

Az online biztosítás kötés során, a casco kötésekor ugyanúgy van lehetőség díjfizetési mód és díjfizetési ütem választására. Ezekkel lehet olcsóbbá, vagy kevésbé kedvezőbbé tenni a biztosítás díját.

Különbségek

Az első és legfontosabb, hogy a casco-t nem kötelező megkötni, szabadon választható, a biztosítók maguk alakítják ki a szabályaikat, amelyek alapján kockázatot vállalnak egy-egy gépjárműre vagy sem. Ezzel szemben a kgfb szigorúan szabályozott a gfb törvény által, a biztosítók annak megfelelően nyújtják a szolgáltatásaikat.

A kgfb lényege, hogy a másoknak okozott kár megtérüljön, a casco lényege pedig, hogy védelmet biztosítson a saját gépjárműben keletkező károkra. A casco biztosítás még akkor is segít, ha a baleseti kár okozója maga a tulajdonos

A casco többféleképpen köthető. Köthető teljeskörűen, amikor a biztosító által vállalt összes kockázatra kérjük a biztosítási fedezetet. A másik lehetőség, hogy csak bizonyos eseményekre kérjük a biztosító fedezetét, például csak lopásra, ezt nevezzük lopás casco – nak.

Kik vagyunk mi és miért válasszon minket?

MIXIO KER Kft.
MIXIO KER Kft.
2023.07.28.
Gyors és alapos segítséget, valamint szolgáltatást kaptunk. Köszönjük!
Krisztina Dombovári
Krisztina Dombovári
2023.06.07.
Több biztosítót is megkerestem, sportolói, magánemberi felelősség biztosítás témakörben. Egyedül itt tudtak ajánlani olyan biztosítási terméket, amely megfelelő volt számunkra. Köszönöm Tornai Gábornak a segítőkész, türelmes ügyintézést!
Erzsebet Krudy
Erzsebet Krudy
2021.11.17.
As a Hungarian-Canadian citizen traveling to Hungary experienced unique helpfulness, empathy and constant help, instructions during my travel insurance inquiry process. A great company, which I recommend to all travelers to Hungary and other European countries.
Katalin Myers
Katalin Myers
2021.08.12.
Nagyon kedves es segitokesz csapat.
Jánosné Bujdosó
Jánosné Bujdosó
2021.06.17.
Szakszerűség, empátia, és türelem. Ilyen is lehet egy ügyintézés? Szinte hihetetlen, de mindezt megkaptam. Mindenki menjen bátran, nem fog csalódni!
Péter Marton
Péter Marton
2021.04.14.
Gabor Gleisz
Gabor Gleisz
2021.02.02.
Ferencné Németh
Ferencné Németh
2021.01.08.
Rövid időn belül visszahívást kaptam. Korrekt volt az ügyintézés. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
éva hrivó
éva hrivó
2020.10.16.
Lajos Bodnár
Lajos Bodnár
2020.10.09.
Laptop biztosítás megkötésében segítettek - minden flottul ment, minden információt telefonon megadva el tudtunk intézni online. Visszahívtak, email-ben válaszoltak rövid időn belül mindenre, így én elégedett vagyok. Köszönöm!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.