Önnek tartozik a bankkártyájához síbiztosítás? Megmutatjuk, mire kell odafigyelnie!

Főoldal 9 blog 9 Önnek tartozik a bankkártyájához síbiztosítás? Megmutatjuk, mire kell odafigyelnie!

2021. 07. 22.

Odakinn már délután teljesen sötétbe borul minden, az ismerősei panaszkodnak a téli időjárás és a hideg miatt, de ha Ön is sí-fanatikus és hó-rajongó, biztosan figyeli már a hójelentést, és tervezgeti, idén hol fog nekivágni a hegyeknek. A sícucc összepakolása mellett feltétlenül nézzen rá az utasbiztosítására is, mert kellemetlen meglepetések érhetik!

Már gőzerővel nézegeti, idén hova kellene menni csúszni párat? Vagy már rég le is foglalta az idei utat? Akkor Önnek az igazi karácsonyt bizonyára a síelős élmények jelentik. Fontos azonban tudnia, hogy ha külföldre vezet az út, nem szabad megfeledkezni a biztosításról, amely fedezi a költségeit esetleges balesetek vagy sérülések esetén. Ilyenkor jön jól, ha kéznél van a bankkártyája! De nem azért, amire gondol…

Hol keressen síbiztosítást?

Ha beüti az online keresőbe az utasbiztosítás vagy a síbiztosítás szót, körülbelül 300 000 találatot fog kapni. Nem csoda, hogy sokan elvesznek a bőség zavarában, és végül vagy egyáltalán nem kötnek biztosítást, vagy ráböknek egyre véletlenszerűen anélkül, hogy tisztában lennének az adott csomag részleteivel kapcsolatban.

Ilyen esetekben jó megoldás, ha a bankjához fordul, ahol a számláját is vezeti. Kevesen tudják ugyanis, de ma már nagyon sok bankkártyához tartozik beépített utasbiztosítás is, amely sok mindent fedez, ráadásul a legtöbb bank esetében ez a csomag könnyedén és nagyon kedvezményesen kiegészíthető speciális extrákkal. Szóval nem kérdés, hogy érdemes utánanéznie, mi a helyzet az Ön számlacsomagjával, és megérdeklődni, tartozik-e síbiztosítás a bankkártyájához.

Miért fontos síbiztosítást kötni?

Minden év elején, amikor beüt az igazán kemény tél, egyre több magyar kerekedik fel, hogy meghódítsa a közeli vagy távoli hegyeket. Ennek köszönhetően ebben az időszakban megugrik az utas-és síbiztosítások száma is, ugyanis szerencsére minden esztendőben többen és többen ismerik fel, mennyire fontos ilyen téren is gondoskodni az embernek saját magáról és családtagjairól egyaránt. A baleseteket 100%-ban kizárni a legnagyobb odafigyelés mellett sem lehet, viszont legalább az anyagi vonzatait bátran a biztosítójára bízhatja, ami nagy könnyebbség olyankor, ha tényleg megtörténik a baj. Egy jól megválasztott biztosítási csomag a bukás következtében bekövetkező egyszerű repedéstől vagy csonttöréstől kezdve a felszerelés épségén át az egészen komoly, akár helikopteres hegyi mentést igénylő esetekig kiterjedhet.

Ahhoz viszont, hogy biztosan ne érhessék meglepetések, fontos, hogy legyen nagyon körültekintő és mindig olvassa el az apróbetűs részt is. Pontosan tudnia kell, hogy mire terjed ki a biztosítás, amit megkötött- és mi az, amit még hozzá kell adnia…

Nem elég mindehhez egy egyszerű utazásbiztosítás?

Sokan esnek abba a hibába, hogy az ilyen utakra elindulnak egy egyszerű utazásbiztosítással, aminek a megkötése természetesen fontos és hasznos, de a síeléshez általában nem elég. A helyzet ugyanis az, hogy ezek a lehetőségek kizárólag a kórházi, valamint az orvosi kezelések költségeit fedezik, a mentést (beleértve a helikopteres mentést is) csak akkor térítik meg, ha NEM síelés közben történt a baleset. Ezzel pedig nem igazán kellemes ilyen egyébként is nehéz szituációban szembesülni, hiszen a mentés akár 3 700 euró is lehet például Ausztriában. Mindenképpen olyan utasbiztosítást válasszon, amely külön kitér a téli sportokra, azon belül is a síelésre is!

Hogy működik a bankkártyákhoz járó utasbiztosítási rendszer?

A legtöbb esetben általánosan elmondható, hogy a dombornyomott kártyákhoz valamilyen fajta díjmentes utasbiztosítás kapcsolódik. Jobban fogalmazva a számlavezetési díj tartalmazza ennek az árát is. Az viszont, hogy melyik bank pontosan mit kínál ennek keretein belül, melyek a díjmentes tételek, és mik tartoznak a többletszolgáltatások körébe, minden esetben egyedi.

Ennek az egésznek a lényege, hogy a pénzintézetek leszerződnek bizonyos biztosítótársaságokkal, és ennek keretein belül megállapodnak egy közös, minden ügyfélre kiterjedő biztosítási csomagról. Vagyis az alapok sehol sem személyre szabottak. A legtöbb esetben mindez a 30 napnál rövidebb külföldi utazásokra vonatkozik, vagyis bármikor hagyja el az országot néhány napra vagy pár hétre, biztonságban érezheti magát. Érdemes viszont résen lenni, hiszen eltérő, hogy milyen események tartoznak a biztosítandó esetek körébe, és a síelés sok helyen extrém sportnak számít, amit nem fed le a biztosítás! Lényeges emellett kiemelni, hogy ezek általában csak az ország határain kívül érvényesek, vagyis ha a Mátrába megy, akkor nem lesz érvényes biztosítása.

Mire elég a bankkártyához tartozó utasbiztosítás?

A dombornyomott bankkártyák mellé rendszerint utasbiztosítást is felajánlanak már az ügyfélszolgálati pultnál. Természetesen vannak olyan esetek, amikor ez nem történik meg automatikusan, szóval nyugodtan kérdezzen rá erre!

Joggal merül fel, hogy mi mindenre ajánlott kitérni a biztosítással kapcsolatban. Összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyekre mindenképpen szükséges rákérdeznie annak érdekében, hogy tisztán lásson minden téren, és meg tudja állapítani, hogy az adott útitervhez elegendő-e a meglévő csomag vagy szükség van külön síbiztosítást kötni.

Mely országokra érvényes a biztosítási fedezet?

Lényeges tisztában lenni azzal, hogy európai vagy a kontinensen kívüli államok is beletartoznak-e az alap keretbe, hiszen így egyrészt nem esik olyan csapdába, hogy biztosítás nélkül marad, ráadásul véletlenül sem fizet kétszer ugyanazért a szolgáltatásért.

Milyen összegig téríti meg a biztosító a baleset vagy betegség esetén igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat?

Ez azért fontos, mert vannak olyan országok, ahol igen magas már az egy napos kórházban tartózkodás költsége is, így nem mindegy, mennyit fedez ebből az összegből a biztosítás és mennyit kell saját zsebből kifizetni.

A sportok, a síelés beletartozik-e a biztosítás körébe?

Ha tudja, hogy az utazás célja az, hogy a téli sportoknak hódoljon, akkor mindenképpen tegye fel ezt a kérdést, hiszen sok esetben ez a kizárandó tételek között kap helyet az apró betűs részben a síelés és egyéb extrém sportok. Amennyiben a bankkártyája mellé kapott biztosítás vonatkozik erre a tevékenységre is, minden rendben van, ám ha nem, mindenképpen szüksége lesz kiegészítő biztosításra is.

Milyen időtartamra szól a biztosítás?

Általában 30 napot ölelnek fel ezek a biztosítások, viszont előfordulhat, hogy bizonyos esetekben csupán 2-3 hét van az alapcsomagban, így fontos erre is rákérdezni.

Szerepel-e a csomagban poggyászbiztosítás, és mire vonatkozik?

A nagyobb értékű elektronikai eszközök, például a laptop vagy az akciókamera rendszerint nem tartoznak bele az alapcsomagokba, így ezekkel kapcsolatban szintén érdemes érdeklődni.

Az autóra is érvényes a biztosítás?

Amennyiben gépjárművel kel útnak vagy a pályák között autóval közlekedik, erre is gondolni kell. Éppen ezért nagyon hasznos, ha olyat választ, amiben minimum a gépjármű-asszisztencia szerepel, de az sem baj, ha ennél részletesebben is kitér erre a témakörre.

Önnek tartozik síbiztosítás a bankkártyájához?

Ha fogalma sincs, mi a válasz erre a kérdésre, ráadásul sosem nézett ennek alaposabban utána, akkor most nyújtunk egy kis kapaszkodót. Összegyűjtöttük a legnagyobb pénzintézetek aktuális ajánlatait ezzel kapcsolatban. Természetesen ez általános információ, a részletekért mindenféleképpen ajánlott elolvasnia a szerződését, a kondíciókat vagy megkérdeznie a bankot!

Erste Bank

Ha egy Erste Bankos dombornyomott bankkártya vagy befektetési kártya tulajdonosa, akkor biztosra veheti, hogy díjmentes utasbiztosítási védelem is kapcsolódik hozzá. Ehhez külön díj ellenében extra védelmet is vásárolhat egy-egy út előtt. Lényeges, hogy bár az alapcsomag érvényes a különböző versenyeken, edzéseken való részvételre, ugyanakkor nem minden csomag vonatkozik a fokozott veszéllyel járó sport közben bekövetkező károkra, amely a síelést is magában foglalja.

A Standard, valamint a Business biztosítások automatikusan járnak az adott típusú bankkártyához, de van lehetőség ezek kiegészítésére is. Létezik olyan például, amely automatikusan jár a Gold bankkártyákhoz, de ha szeretné, évi 4 900 forintért megköthető a Standard és Business bankkártyák mellé is. Ugyanez vonatkozik a Platinum kártyákra is, amelyeknél ez az összes 9 900 forint.

K&H Bank

A K&H Bank esetében a választható, bankkártyához tartozó utasbiztosítás tartalmazza az egészségügyi segítségnyújtást, az utazási segítségnyújtást, a balesetbiztosítást, a jogvédelmi segítségnyújtást, a személyi felelősségbiztosítást, valamint a poggyászbiztosítást is. Kiemelendő azonban, hogy az alapcsomagok esetén kizáró ok a veszélyes sportokkal kapcsolatos bármilyen tevékenység.

OTP Bank

Az úgynevezett Felfedező utasbiztosítás az összes külföldi útja alatt fedezi a kiadásait annak, ha Önnek vagy a poggyászának baja esik. Létezik külön Európa csomag, amely Európában, továbbá Törökországban, Oroszországban, Egyiptomban, Marokkóban és Tunéziában gondoskodik Önről vész esetén. A Világ csomag esetében viszont nincs ilyen jellegű korlátozás. Az előbbi 1 fő számára évente 5 990 forintba kerül, utóbbinál ez az ár 9 900 forint. Ezek 1 teljes évig érvényesek, utazásonként legfeljebb 30 napon keresztül. Kiemelendő, hogy ebben az esetben a biztosítás olyan sportágakra érvényes, amelyeket az illető hobbi szinten űz, mint például a kijelölt pályán folytatott síelés vagy hódeszkázás, ezek ugyanis a besorolás szerint nem jelentenek a szokásosnál nagyobb veszélyt a testi épségre. Viszont ha a kijelölt pályán kívül síel, már nem vonatkozik Önre az alapcsomag.

Budapest Bank

A Budapest Banknál az alapszintű védelmet nyújtó, automatikus csomag a Bázis 5 nevet viseli, amely mellett természetesen rendelkezésre állnak a magasabb szintű, költségekkel járó biztosítási lehetőségek is. Ezek pedig nem csupán magasabb összegekig térítik ugyanazoknak a káreseteknek a költségeit, de szükség esetén csak ezek nyújtanak fedezetet az olyan, veszélyesebb amatőr sportok közben elszenvedett sérülések egészségügyi ellátására, mint például a síelés.

SBERBANK

Itt az Europe Standard, valamint World Premium és World Premium Gold névre hallgató kártyák tartalmaznak sportolással összefüggő biztosítást. A jó hír az, hogy ezek téli sportolás közbeni dologi károkra is kiterjednek, vagyis sítúrához tökéletes választást lehetnek. Természetesen ha nem a fenti kártyatípusok egyikével rendelkezik, akkor is van lehetősége ennek megváltására. Így az éves díj egyéni csomag esetén: 4 990 és 9 990 forint között mozog akkor, ha Ön már a bank ügyfele.

CIB Bank

Itt az egyes kártyatípusok között egészen nagy eltérések lehetnek. A Gold bankkártyákhoz például térítésmentesen jár az utazási védelem, amelynek érvényessége a világ 186 országára terjed ki. Amennyiben standard lakossági bankkártya tulajdonosa, ennek az alapcsomagnak az éves díja 3 490 forint. Ám rögtön fontos is hozzátenni, hogy az alapcsomagok esetén az extrém sportok nem tartoznak a biztosítható események közé, így ezzel kapcsolatban mindenképpen érdemes az ezeket is felölelő csomagot választani.

Unicredit Bank

Ennél a pénzintézetnél a bankkártyához köthető kiegészítő biztosítások átmenetileg nem elérhetők, létezik viszont egy jelenleg is aktív, úgynevezett Extrém Sportok utasbiztosítás, amely magába foglalja a pályán kívüli síelést vagy snowboardozást is.

MKB Bank

E bank esetében igen összetettek az ajánlatok, az alap biztosításoknál ugyan nem minősül veszélyes sportnak a kijelölt pályán történő síelés, valamint a snowboardozás, ugyanakkor a kockázatviselés nem vonatkozik az ilyen jellegű tevékenységekre akkor, ha hegyi, helikopteres mentésre kerül sor egy esetleges baleset során. Minden más téren bizonyos összeghatárig az alapokat tartalmazza a bankkártya mellé adott csomag.

Raiffeisen Bank

Számos bank-, és hitelkártya éves díja tartalmazza automatikusan az utasbiztosítást e pénzintézet esetében. Ilyenek például a VISA Gold dombornyomott betéti kártya, a OneCard Gold Hitelkártya, valamint a VISA Business üzleti bankkártya is. Más kártyák esetében viszont mindenképpen érdemes utasbiztosítást és síbiztosítást is igényelni.

Természetesen a fenti adatok szigorúan az aktuális ajánlatokat vázolják a teljesség igénye nélkül, így mindenképpen érdemes érdeklődni a saját bankjánál az Önre vonatkozó feltételekről, valamint az elérhető lehetőségekről.

Összefoglalva

A fentiekből láthatja, hogy bár az alapkoncepció egységes, ugyanakkor igen sokrétű az egyes pénzintézetek kínálata a bankkártyákhoz tartozó biztosítások terén. Mindenképpen érdemes megérdeklődnie a bankjánál, hogy automatikusan jár-e utasbiztosítás, vagy igényelni kell, valamint ajánlott alaposan körbejárni azt is, hogy mit tartalmaz ez a biztosítás. Ha ez Önnek nem elég, vagy a kizáró okok között szerepel a síelés, még mindig köthet külön síbiztosítást, így egy pillanatig sem kell aggódnia amiatt az utazás alatt és az izgalmas csúszások közben, hogy mi történhet egy esetleges baleset esetén! Egy jó biztosítás minden anyagi részét fedezi az ellátásnak, így Önnek ilyenkor csak a minél gyorsabb gyógyulásra kell koncentrálnia.

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink

5 kulcsfontosságú tipp a biztosítóipar induló vállalkozói számára (X)

Fedezd fel a biztosítóipar izgalmas lehetőségeit! Tippjeinkkel sikeres karriert építhetsz ebben a változatos ágazatban.

Mi a felelősségbiztosítás? Mit jelent, mire jó és ki köthet ilyet?

Az ember élete minden pillanatában, akár éppen csinál valamit, akár nem folyamatosan felelősséget vállal valakiért, valamiért. A szülő a gyermekéért, az autótulajdonos a gépjárművel kapcsolatos eseményekért, a vállalkozó a tevékenységéért és a munkavállalóiért, de a munkavállalók is az elkövetett hibákért. A felelősségbiztosításokból emiatt sokféle is létezik. Cikkünkben végignézzük, hogy milyen felelősségbiztosítások léteznek és kinek melyik a megfelelő.

Meglepő fordulat: Így változott a kötelező biztosítás ára

A legfrissebb KGFB-index szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak átlagosan 53 ezer forintot tettek ki 2023-ban, 11% éves növekedéssel. Fedezze fel az árak és kártérítések legújabb trendjeit!

MOK elnök: „az fog jól járni, aki spórol a magánellátásra”

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint Magyarország az EU átlag 50%-át költi az egészségügyi ellátórendszer fenntartására. A valóság ennél is lesújtóbb.

Generali: Rekordszámú természeti károk Magyarországon

Megszaporodtak a természeti károk Magyarországon az utóbbi években, derül ki egy felmérésből és a kárkifizetések is rekordokat döntenek.

Csoportos utasbiztosítás: így teheti alacsonyabbá a költségeit!

Akik rendszeresen utaznak, azok tudják, hogy az utazás az úti, és szállás költségeken túl egyéb fizetendő tételeket is vonhat maga után. A biztosítás, mint fontos és elmaradhatatlan kiegészítője az utazásnak, költségként mindig jelen van. Tegye Ön is kedvezőbbé az utazási biztosítását, csoportos utasbiztosítás megkötésével!

Soha nem sújtotta ekkora aszálykár a mezőgazdaságot – A klímaváltozás miatt rengeteg a hiánycikk

Az idei nyár komoly aszálykárokat hozott a mezőgazdaságnak. Hol a megoldás, ki kompenzálja az ágazattal foglalkozókat, és ki segít helyreállítani a termelési folyamatokat?

Milyen károkra fizet a kötelező biztosítás?

Kötelező megkötni és érvényben tartani, minden autósnak van, de mégis kevesen tudják, hogy milyen szabályok szerint, milyen esetekben fizet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk.

Ezért gond, ha lakásfelújítás alatt nem változtat a lakásbiztosításán!

Miért fontos a biztosítási kötvény módosítása lakásfelújítás esetén? Milyen bejelentési kötelezettségek vannak? Érdemes építés-szerelés biztosítást kötni?

Bonus-malus fokozatok: így lesz egyre kedvezőbb a kötelező biztosítása

A bonus-malus rendszer ugyanúgy az autósok mindennapjait képezi, mint maga a kötelező biztosítás. Ennek ellenére a kevés autós van tisztában azzal, hogy hogyan működik a bónusz gyűjtése, elvesztése, átvezetése. Ha nem szeretne meglepetéseket a kötelezőjével kapcsolatban, olvassa el cikkünket!