D&O biztosítás: valódi védelem, felelősségbiztosítás cégvezetőknek és vezető tisztségviselőknek

tartalmazza a csomag Ne aggódjon a döntései lehetséges következményei miatt: biztosítási védelem a hibás döntések miatt bekövetkező károkra

tartalmazza a csomag Védelem az örökösöknek és a jogutódoknak

tartalmazza a csomag Visszamenőleges fedezet a biztosítás megkötése előtti hibákra

tartalmazza a csomag Teljes körű szakmai tanácsadás

Főoldal 9 Vállalati biztosítás 9 D&O biztosítás: valódi védelem, felelősségbiztosítás cégvezetőknek és vezető tisztségviselőknek

A D&O a vezető tisztségviselőket és felügyelőbizottsági tagokat védi

A már említett PTK módosítás lehetővé tette az alkalmazott cégvezetők, egyéb vezető beosztású személyek, illetve felügyelőbizottsági tagok felelősségre vonhatóságát, ha úgy hoztak döntést és okoztak kárt a döntésükkel, hogy közben szabályt szegtek. Ilyenkor, az ezeket a személyeket alkalmazó cég az okozott kár megtérítését követelheti a munkavállalótól.

A cégvezetők és vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása az ügyvezetést ellátó személyek, a gazdasági társaság operatív irányításában résztvevő döntéshozók és felügyelő bizottsági tagok személyes vagyonát védi. Ezt a védelmet úgy kínálja a D&O felelősségbiztosítás, hogy a biztosítás fedezetet nyújt azokra a károkra melyeket a biztosított vezető tisztségviselők e minőségükben okoznak és szükség esetén megfizeti a károkozó helyett a kár értékét az őt alkalmazó cégnek.

Kikre vonatkozhat még a felelősségbiztosítás?

Nem csupán a cégvezetők azok, akik kárt tudnak okozni a vállalatnak. Ezért biztosított személyek lehetnek még a biztosítási szerződésben egyenként megjelölt vezető tisztségviselői és felügyelőbizottsági tagjai; a megjelölt vezető beosztású munkavállalói, a nem ügyvezető igazgatósági tagok, valamint a biztosításban megjelölt külső megbízatást betöltő személyek egyaránt.

A D&O felelősségbiztosítás a jogutódok, örökösök védelméről is gondoskodik

A cégvezetői felelősségbiztosítás kockázatviselése kiterjed a vezető tisztségviselő törvényes házastársára, élettársára, elhalálozás esetén örökösére, végrendeleti végrehajtójára.

Előfordulhat, hogy a biztosított cselekvőképtelenné válik, ilyenkor a D&O védelmet nyújt a törvényes képviselőnek, vagy kirendelt gondnoknak egyaránt.

A vállalkozás csődje vagy felszámolása esetén pedig a jogutód is biztosítási védelmet élvezhet.

Viszont fontos tudnia, hogy nem minősül biztosítottnak a társaság könyvvizsgálója, a céghez kirendelt vagyonfelügyelő, de nem vonatkozik a biztosítás a felszámoló biztosra, vagy a végrehajtóra és más hasonló feladatot ellátó személyekre sem.

A D&O védi a céget is

Képzelje el, hogy az ön cége alkalmaz egy vezető tisztséget betöltő személyt. Ez a személy a pozíciójából fakadóan olyan hibás döntést hoz, amely nem csak az ön cégének okoz kárt, hanem harmadik személynek is (tehát a munkáltató cégen kívül más cég vagy magánszemély). Ha ebben az esetben ön, illetve a cége megtéríti ezt az okozott kárt a munkavállaló helyett, akkor kérheti a biztosító és a D&O biztosítás segítségét a kifizetett összeg visszatérítésében.

A biztosítás fedezetet nyújt tehát azokra a károkra is, amelyeket közvetetten szenved el a cég.

Védelem a személyiségi jogsértések miatti kártérítésekre is

Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a hibás döntés meghozatala további események láncolatát okozza. Ha nem csak a vagyoni, pénzbeli kár keletkezik, hanem más személy személyiségi jogai is sérülnek és a biztosított vagy helyette a szerződő társaság sérelemdíj fizetésére köteles, akkor a D&O felelősségbiztosítás mind a kiszabott kártérítési összeget, valamint a sérelemdíj összegét egyaránt.

Retroaktív fedezet

Mit jelent a retroaktív fedezet? A D&O felelősségbiztosítás a múltra is kiterjed, vagyis segítséget nyújt olyan esetekben is, amik a szerződés fennállása előtt következtek be. Kérheti korlátozás nélkül ezt a kiegészítőt és kérheti a szerződés indulási dátumától 1 évig visszamenőlegesen.

Miért fontos ez a kiegészítés?

A tevékenységét folyamatosan végzi, de nem tudhatja, hogy a káresemény mikor következik be. Nem tudja, hogy a múltban hol történt egy olyan hiba, ami miatt valaki kárt szenvedett és azt meg kell téríteni.

Példa: 2022 óta vezető beosztásban dolgozik egy cégnél és ön 2023-ban megköti a D&O biztosítást. A biztosítás megkötését követően nem sokkal egy partner cég jelenti, hogy az ön döntése miatt neki kára keletkezett még 2022-ben. Mivel választott 1 éves retroaktív fedezetet, ezért a biztosítási szerződése megtéríti a 2022-ben – még a D&O megkötése előtt – okozott, de csak 2023-ban – a D&O megkötése után – kiderült és bejelentett kárt.

Vezető beosztású vagyok egy könyvelő cégnél, van könyvelői felelősségbiztosításom, téríti az ilyen jellegű károkat ez a biztosítás?

Sajnos nem. Másról szól egy könyvelői szakmai felelősségbiztosítás és másról a D&O biztosítás. Míg a könyvelői felelősségbiztosítás a szakmai tevékenysége közben elkövetett hibák és az azok által okozott vagyoni kár megtérítésében segít, addig a D&O felelősségbiztosítás a vezető beosztásúként és szabályszegéssel összefüggő károkra fizet.

A fenti kérdésbe behelyettesíthető bármilyen más foglalkozás is, ahol van már meglévő felelősségbiztosítás, pl. orvos, állatorvos, tervező, kivitelező stb.

A biztosítási díj, a D&O felelősségbiztosítás ára

Ahogy minden cég más, hasonlóan minden biztosítás ára is más lesz.

A D&O biztosítás árát mindig egyedileg, személyre szabottan kalkuláljuk, mert biztosítás díja az alábbi lényeges paraméterektől függ:

  • A társaság előző évi nettó árbevétele, valamint
  • előző évi mérlegfőösszege és
  • a választott biztosítási összeg (ez azt jelenti, hogy mennyit fizessen a biztosító, ha kár történik)

Vegye fel velünk a kapcsolatot és kiszámoljuk önnek, illetve cégének a biztosítás árát, amely kifejezetten, személyre szabottan Önnek szól.

Hol használható a biztosítása? A D&O területi hatálya

A Cégvezetők felelősségbiztosításának területi hatálya alap esetben Magyarország, de lehetőség van európai, vagy a teljes világra kiterjedő biztosítási szerződés kötésére is.

Meddig tart a D&O biztosítás és milyen esetekben szűnik meg?

Alapvetően a biztosítások minimum 1 évre szólnak, de ezen kívül határozott és határozatlan időtartamra köthetők.

A határozatlan időtartam azt jelenti, hogy ha nem mondja fel a szerződő a biztosítási szerződést évfordulóra, akkor a biztosítás évről évre megújul. Amennyiben a szerződő évfordulóra felmondta a felelősségbiztosítást, akkor az évforduló napjáig fedezetet nyújt a biztosítás, ezt követően azonban már nem.

A D&O biztosítás határozott időtartamra szóló felelősségbiztosítás, amelyet lehetőség van automatikusan évenként megújítani. Vannak esetek azonban, amikor a biztosítás nem hosszabbítható meg így automatikusan.

A szerződés tartamának lejártával mindenképpen megszűnik a biztosítás,

  • ha megváltozik a cég főrészvényese, illetve a többségi tulajdonos személye,
  • ha a társaságot érintő olyan összeolvadás, illetve felvásárlás történik, amelynek hatására a cég teljes mérlegfőösszege több mint 50%-kal változik,
  • ha a vállalata csődbe kerül, fizetésképtelenné válik,
  • ha a társaság saját tőkéje negatívvá válik,
  • ha a cég konszolidált teljes mérlegfőösszege vagy árbevétele meghaladja az 100.000.000 eurót,
  • ha a társaság vagy leányvállalata a tőzsdére lép vagy új értékpapírt bocsát ki,

Kik vagyunk mi és miért válasszon minket?

MIXIO KER Kft.
MIXIO KER Kft.
2023.07.28.
Gyors és alapos segítséget, valamint szolgáltatást kaptunk. Köszönjük!
Krisztina Dombovári
Krisztina Dombovári
2023.06.07.
Több biztosítót is megkerestem, sportolói, magánemberi felelősség biztosítás témakörben. Egyedül itt tudtak ajánlani olyan biztosítási terméket, amely megfelelő volt számunkra. Köszönöm Tornai Gábornak a segítőkész, türelmes ügyintézést!
Erzsebet Krudy
Erzsebet Krudy
2021.11.17.
As a Hungarian-Canadian citizen traveling to Hungary experienced unique helpfulness, empathy and constant help, instructions during my travel insurance inquiry process. A great company, which I recommend to all travelers to Hungary and other European countries.
Katalin Myers
Katalin Myers
2021.08.12.
Nagyon kedves es segitokesz csapat.
Jánosné Bujdosó
Jánosné Bujdosó
2021.06.17.
Szakszerűség, empátia, és türelem. Ilyen is lehet egy ügyintézés? Szinte hihetetlen, de mindezt megkaptam. Mindenki menjen bátran, nem fog csalódni!
Péter Marton
Péter Marton
2021.04.14.
Gabor Gleisz
Gabor Gleisz
2021.02.02.
Ferencné Németh
Ferencné Németh
2021.01.08.
Rövid időn belül visszahívást kaptam. Korrekt volt az ügyintézés. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
éva hrivó
éva hrivó
2020.10.16.
Lajos Bodnár
Lajos Bodnár
2020.10.09.
Laptop biztosítás megkötésében segítettek - minden flottul ment, minden információt telefonon megadva el tudtunk intézni online. Visszahívtak, email-ben válaszoltak rövid időn belül mindenre, így én elégedett vagyok. Köszönöm!

Több, mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

Több, mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.