Tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás – minden, amit tudni érdemes róla!

tartalmazza a csomag Választható biztosítási összegek: pár milliótól a több százmillióig

tartalmazza a csomag Választható önrészesedések

tartalmazza a csomag Kiterjeszthető időbeli hatály: a biztosítás megszűnésétől számított 2, 3 vagy 5 évig továbbra is védi a biztosítás

tartalmazza a csomag Magyarországra vagy akár egész Európára érvényes

tartalmazza a csomag Gyors biztosítás kötés, akár online

Főoldal 9 Vállalati biztosítás 9 Tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás

A-tól Z-ig mindent a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosításról: ha járatlannak érzi magát a témában, vagy csak szeretné megtudni, milyen lehetőségei vannak? Segítünk

Az életünket behálózzák a kötelező és „ajánlott” biztosítások, legyen szó, lakásról, autóról vagy egyszerű baleseti biztosításról. Ez is egy olyan téma, amit igencsak jó lenne az általános műveltség részének tekinteni, és az általános- illetve középiskolában már tanítani róla valamennyit. Egy ingatlan esetében akár vevői, akár eladói, akár tervezői, akár kivitelezői oldalról nézzük, nem egyértelmű a dolgok, és az sem várható el, hogy az ember a saját szakmáján kívül még a jogi szakszövegekhez is értsen.

Most feltárjuk, hogy mit takar a szakmai felelősségbiztosítás egyik fajtája a tervezői felelősségbiztosítás és mit jelent a kivitelezői felelősségbiztosítás.

Először is a felelősségbiztosításról. Mi is ez pontosan?

A felelősségbiztosítás nagyjából úgy néz ki, hogy valaki szerződik egy biztosítótársasággal arra, hogy egy általa okozott kárt, amiért elviekben és jogilag ő lenne felelősségre vonható, a biztosító részben vagy egészben „átvegyen”. Ez azt jelenti, hogy a biztosító a szerződésben megállapított mértékben mentesíti a biztosítottat a károk megtérítésétől. Ennek legismertebb példája az autó felelősségbiztosítása, de ide tartoznak olyan esetek is, mint például

 

  • egy ház tervezésekor egy tervezői hiba
  • ha az építkezéskor valaki hibájából rosszul történik a kivitelezés, és emiatt megreped a fal
  • vagy egy rossz számítás miatt a megrendelők nem kapják meg a használatbavételi engedélyt.

Mi történik a kivitelezői felelősségbiztosításkor?

Maradjunk ennél a példánál, hiszen ez a legegyértelműbb: tegyük fel, hogy Alfonz, a kőműves elmélázik az ebéd után, és alaposan összekeveri a tervrajzon az egységeket, számokat – így végül a ház kéménye teljesen rossz helyre kerül.

Az építésvezető épp nincs a helyén, mert Tasziló, a másik kőműves hibája után fut éppen, és próbálják kijavítani a ház pincéjében a villamoshálózatot.

Alfonz ügyesen eltussolja a hibát, ezért az építésvezető nem veszi észre azt még aznap – sőt, utána hozzászokik a szeme a kanyarodó kéménymenethez. Úgy fest, a ház még ettől megépül, sőt, még talán a tulaj is átveszi. Igen ám, de a használatbavételi engedélynél jelen van egy kolléga, aki bizony ért a tűzvédelemhez, és ő rámutat a nyilvánvaló hibára: a kémény jelen formájában vissza fog szelelni télen, és így balesetveszélyt jelent.

Mi a helyzet tehát? Alfonz és a kivitelező saját figyelmetlenségüknek köszönhetően jelentős anyagi kárt okoznak; vissza kell bontani a kéményt, tetőt, és ugyan nem lett személyi sérült, de félmilliós kár keletkezett, amit valakinek ki kell fizetnie, a kötbérrel együtt.

A hibás: Alfonz, aki elnézte a számokat, és az építés vezetője, a kivitelezők főnöke, aki nem figyelt eléggé, hogy Alfonz jól csinálja-e a dolgát.

Szerencsére a kivitelező cégnek van felelősségbiztosítása, ezért a kárt, amit okozott, az esetleges jogi képviselet költségeivel és a kamatokkal együtt nem ő fogja fizetni: a jogszabály szerinti felelős helyett a biztosító felel ezért, átvállalja a pénzügyi felelősséget bizonyos esetekben tőle.

Hasonló az eset a tervezői felelősségbiztosítással is.

Elrontott tervezések és kivitelezések a nagyvilágból

A felelősségbiztosítás három pólusa

Ez egy viszonylag egyértelmű háromszög. Egy biztosítási ügyben, amint „élesre” fordul a helyzet, már nem két fél van (a biztosító társaság és a biztosított), hanem megjelenik a harmadik, a károsult is.

a tervezői, kivitelezői felelősségbiztosítás három pólusa
  • A piramis csúcsa tehát a károsult, az ő tulajdonában, vagyonában keletkezett a kár. Neki joga van az esemény értelmében érvényesíteni a jogait, és követelni a kár megtérítését. Ezt azonban mindig a károkozó felé indítja meg.
  • A háromszög egyik alsó csúcsa a biztosított: ő kötött biztosítást, és ő okozta a kárt, tőle igénylik azt a bizonyos összeget. És bár kártérítésre volna köteles jog szerint, ezt a kötelezettséget átadja a biztosítónak, aki átvállalja tőle az adott kár megtérítésének kötelezettségét.
  • Az utolsó csúcs a biztosító, akinek van egy erősebb és egy gyengébb kapcsolata: az erősebb kapcsolata a biztosítottal „szemben” áll fenn, hiszen a szerződésben ők ketten szerepelnek, és ennek értelmében tőle vállalja át a kártérítést. Ám pénzügyileg már a biztosított kimarad a buliból: a károsult javára és az ő kezébe adja egyenesen a biztosító a követelt, megállapított összeget.

Tervezői felelősségbiztosítás

Az előbbiek alapján már könnyebb kiigazodni a fogalmak tengerében. A tervezői felelősségbiztosítás biztosítottjai általában olyan mérnökök, tervezők, akik biztosítani kívánják magukat szakmai hiba esetére.

Van egy nem túlságosan régi közmondás: „a zsiráf egy olyan kutya, amin egy team dolgozott.” Mulattató, és elég igaz, mert jelzi azt a hibafaktort, ami az ügyfelek, csapattagok kezén átmenő munkával járhat. Lehet szó akár kompromisszumokról, amit a tervezés során kell kötni a megrendelővel, legyen szó akár egy kezdő gyakornokról, vagy akár egy tervezői programba csúszott programozási hibáról: minden olyan folyamatban, ahol több ember együtt dolgozik, érdemes gondolni arra, hogy az eredeti terv és a kész állapot közt hány helyen csúszhat hiba a rendszerbe. A csapat, a tervező, az ellenőr, a mérnök lehet bármilyen felkészült, tapasztalt: tévedések egyszerűen történnek! Erre köthetik a tervezői oldalról a tervezői felelősségbiztosítást.

Tornai Edit

Tervezői, kivitelezői felelősségbiztosítást keres?

Kérje segítségünket! Megtaláljuk, amire szüksége van!

Hogyan köthető tervezői felelősségbiztosítás, és mire?

A biztosítás megköthető akár egyetlen projektre is, de van olyan is, hogy keretszerződés foglalja magába egy biztosító társaság és egy biztosított szakember vagy cég, esetleg team összes munkáját – természetesen akár jobb feltételekkel, mint „visszatérő vendég”.

Kivitelezői felelősségbiztosítás

A fentiekhez igen hasonló elképzelés a kivitelezői felelősségbiztosítás, egyedül a biztosított személye más. Az építőiparban természetesen a tervezést követő második (és általában ez a látványosabb) hibagenerátor a kivitelezés folyamata. Hibák csúszhatnak a számításba, akkor is, ha jó szakemberek dolgoznak együtt.

Mit lehet biztosítani?

  • építőipari kivitelezést
  • műszaki vezetői tevékenységet
  • alvállalkozók munkáját.

Ha a biztosított, vagy annak beosztottja, alkalmazottja vagy a biztosításba belefogalmazott alvállalkozó valamit elront, és vele szemben kárigénnyel lép fel a megbízó (vagy egy harmadik fél, aki érdekelt ebben), életbe lép a biztosítás. Akár dologi, akár személyi sérülésből fakadó károkról van szó, a biztosító köteles megtéríteni a szükséges összeget, amit a hatóság kiszab a biztosítottra, a jogi kártérítési költségeket is ide számítva.

A tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítást egy roppant előrelátó rendszer részeként gondoljuk el, nem véletlenül hasonlítják a kötelező autóbiztosításokhoz a meglétüket. Egy építkezés során külön figyelemmel kell lenni arra, hogy teljes életek dőlhetnek dugába, szépen felívelő szakmai pályák törhetnek ketté és veszhetnek kárba egyetlen hiba miatt: ezt igyekszik megakadályozni a felelősségbiztosítás.

A biztosítók örök mantrája, hogy „bízz a legjobban és készülj a legrosszabbra”: ha tervezői vagy kivitelezői tevékenységet folytat, érdemes felelősségbiztosítást kötni, hogy ne kerülhessen bajba! Keresse meg szakértőinket, és szívesen segítünk a legjobb opció megtalálásában.

Kik vagyunk mi és miért válasszon minket?

Erzsebet Krudy
Erzsebet Krudy
2021.11.17.
As a Hungarian-Canadian citizen traveling to Hungary experienced unique helpfulness, empathy and constant help, instructions during my travel insurance inquiry process. A great company, which I recommend to all travelers to Hungary and other European countries.
Katalin Myers
Katalin Myers
2021.08.12.
Nagyon kedves es segitokesz csapat.
Jánosné Bujdosó
Jánosné Bujdosó
2021.06.17.
Szakszerűség, empátia, és türelem. Ilyen is lehet egy ügyintézés? Szinte hihetetlen, de mindezt megkaptam. Mindenki menjen bátran, nem fog csalódni!
Péter Marton
Péter Marton
2021.04.14.
Gabor Gleisz
Gabor Gleisz
2021.02.02.
Ferencné Németh
Ferencné Németh
2021.01.08.
Rövid időn belül visszahívást kaptam. Korrekt volt az ügyintézés. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
éva hrivó
éva hrivó
2020.10.16.
Lajos Bodnár
Lajos Bodnár
2020.10.09.
Laptop biztosítás megkötésében segítettek - minden flottul ment, minden információt telefonon megadva el tudtunk intézni online. Visszahívtak, email-ben válaszoltak rövid időn belül mindenre, így én elégedett vagyok. Köszönöm!
Márk Fazekas (Oxi)
Márk Fazekas (Oxi)
2020.08.31.
Segítőkész ügyintézők
Zoltán Kóczián
Zoltán Kóczián
2020.07.23.
Mindig korrekt, gyors szolgáltatás. Jó partnerek.

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.