Nyugdíjbiztosítás: minden, amit tudnia kell róla

Főoldal 9 Megtakarítások 9 Nyugdíjbiztosítás: minden, amit tudnia kell róla

A nyugdíj egy olyan életszakasz, amely mindenki életében eljön, és amelyre hosszú évekig készülni kell, hogy méltó és biztonságos módon élhessen az aktívan töltött évek után. A nyugdíjkorhatár elérése előtt azonban sokan nem gondolnak elég komolyan a nyugdíj-megtakarítására és az ezzel kapcsolatos pénzügyi tervezésre. A nyugdíjkorhatár egyre közeledik mindannyiunk számára, és a megfelelő pénzügyi tervezés és megtakarítás nélkül a nyugdíjas évek megélhetése kihívást jelenthet. Ezért fontos, hogy tisztában legyen a megtakarítási lehetőségeivel, és hogy miként használhatja ki azokat a jövőbeli pénzügyi stabilitása érdekében.

Cikkünkben részletesen foglalkozunk a nyugdíjbiztosítás jelentőségével, előnyeivel és működési mechanizmusával. Megismerheti, hogy milyen típusú nyugdíjbiztosítások léteznek, és melyik lehet a legmegfelelőbb az egyéni igényekre szabva. Emellett bemutatjuk a nyugdíjbiztosításokat körülvevő legfontosabb fogalmakat, és tanácsokat adunk a választáshoz és a hatékony megtakarításhoz.

Hogyan működik az állami nyugdíj?

A nyugdíjszámítás alapja a havi nettó kereset, amely a bruttó bér munkavállalói járulékkal és adókkal csökkentett összege, így tehát az állam által juttatott nyugdíj csak úgy képződik, ha a bejelentett jövedelem után havonta járulékot fizetnek. Ha például valaki a minimálbér után fizet járulékot, akkor körülbelül havonta 30.000 Ft nyugdíjra számíthat. Az ehhez hasonló alacsony összeg elég lesz Önnek a havi megélhetésére és a havonta jelentkező költségeire?

A magyarországi állami nyugdíjrendszer egy kötelező ellátási rendszer, amely a szolgálati évek száma és a megszerzett munkabér átlaga alapján számítja ki a juttatásokat. Az első tizenöt szolgálati év után az átlagkereset 43%-át kapja meg az ember nyugdíjként. Minden további szolgálati év növeli a nyugdíjat: a 15-25. évek 2%-kal, a 25-36. évek 1%-kal, a 36-40. évek 1,5%-kal, és a 40. év után minden év 2%-kal.

A korábbi évek keresetét a nyugdíjba vonulást megelőző évben valorizálják, vagyis az előző év bérszínvonalához igazítják.

Fontos még megemlíteni, hogy az állami nyugdíjrendszer felosztó-kirovó rendszerben működik, tehát az aktív munkavállalók által befizetett adókból fizeti ki a nyugdíjakat az állam. Ez azt is jelenti, hogy nincs saját számla, mint egy magán megtakarítás esetén, valamint jelenleg 3,7 millió magyar járulékfizető termeli meg 3 millió nyugdíjas nyugellátását, ez az arány évről évre romlik.

Mi a nyugdíjbiztosítás?

Az aktív, munkaképes korúak csökkenése miatt az államtól kapott havi nyugdíj valós értéke stagnál, vagy csökken, de semmiképpen sem nő. Ezért az aktív évek alatt elért életszínvonal fenntartása csak a magán nyugdíj-megtakarítások segítségével lehetséges, ilyen magán megoldás a nyugdíjbiztosítás is.

A nyugdíjbiztosítás egy pénzügyi termék, amely segít felkészülni a nyugdíjas évekre, valójában a nyugdíjbiztosítások alapja egy életbiztosítás, amely megtakarítással egybekötött. Az ilyen típusú biztosítások lehetővé teszik, hogy rendszeresen fizessen be egy meghatározott összeget a saját számlájára, amely hozamot termel. Amikor eléri a nyugdíjkorhatárt, vagy meghatározott feltételek teljesülnek, a biztosítás kifizeti Önnek a teljes megtakarítást hozamokkal, bónuszokkal, adójóváírásokkal együtt, amennyiben ezek elérhetőek voltak a választott biztosítási termékben.

Ez a biztosítás bárki számára megköthető, így akár önnek is, ha elmúlt már 18 éves, de nem múlt el még 60 éves, tehát a felhalmozás időtartama legalább 5 év lehet, de legfeljebb 47 év.

Fontos, hogy ez idő alatt kell tudnia megteremteni a nyugdíjas kor megélhetését!

A nyugdíjbiztosítások típusai

A megtakarítási számlájának végeredménye, vagyis, hogy milyen összeget tud összegyűjteni függ attól, hogy

 • mekkora futamidő van hátra a nyugdíjkorhatárig,
 • ezalatt a futamidő alatt hónapról hónapra mekkora összegeket tud félre tenni,
 • tud-e igénybe venni adójóváírást,
 • mi az ön hozam elvárása/kockázatvállalási hajlandósága,
 • mekkora a TKM-je a választott életbiztosításnak,
 • milyen típusú nyugdíjbiztosítást választ.

A nyugdíjbiztosításoknak kétféle típusát különböztetjük meg és bizony ettől is függ, hogy a megtakarítási számláján milyen összeg fog szerepelni a nyugdíjszolgáltatás igénybevételekor.

A hagyományos

A hagyományos életbiztosítás az életbiztosítással kombinált megtakarítási lehetőségek egy régebbi változata, amely még jóval a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások előtt jött létre. Ebben a hagyományosnak nevezett életbiztosításban a biztosítók egy fix hozamot biztosítanak, amelyet garantálnak, illetve a megtakarítás elindításakor a biztosítási szerződés tartalmaz egy előre meghatározott lejárati összeget a megtakarítási periódus végére.

A garantált hozam mellé pedig van lehetősége a takarékoskodónak extra hozamok elérésére is. Ez az extra hozam csak úgy valósulhat, ha a biztosító, aki kezeli az általunk befizetett összeget, maga is kockázatot vállal a pénzeink befektetésével, amelyek extra hozamot generál(hat)nak. Ha többlet nyereség keletkezik, akkor az elért hozamnyereség jelentős részét jóváírja a biztosító a saját nyugdíj-megtakarítási számlánkon.

Sajnos a többlethozam általában nem szokott megvalósulni, ugyanis a biztosítók nem kockáztatják a rájuk bízott pénzeket. Az esetek többségében csak alacsony kockázatú befektetési eszközöket választanak így védve az ügyfeleik pénzét. Ez azonban azt eredményezi, hogy a futamidő végén csak a szerződéskötéskor garantált összeget érhetjük el, többet nem.  

Kinek ajánlott a hagyományos nyugdíjbiztosítást választania?
 • Azoknak ajánlott, akik hajlandóak alacsonyabb hozamot is elfogadni egy biztonságosabb befektetés által.
 • Azoknak ajánlott még, akik nem kívánnak befektetési döntéseket hozni.
 • Azoknak is érdemes ezt választani, akik a pénzügyi tervezéseik során jobban preferálják az előrelátható, jobban kalkulálható megoldásokat.
Kinek nem ajánlott ezt választani?
 • Nem érdemes ezt választania, ha Ön szeret befektetési döntéseket hozni.
 • Ne válassza ezt, ha magasabb hozamot vár el.

A befektetési egységekhez kötött

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítás alapú nyugdíjbiztosítások nagyobb mozgásteret biztosítanak az ügyfeleknek, mint a korábban említett hagyományos életbiztosítás alapúak.

A megtakarítási szerződés elindításakor nincs előre meghatározott lejárati összeg, ami annak köszönhető, hogy a biztosítási tanácsadóval együttműködve folyamatosan tudja kezelni a befektetéseit.

A befizetett összegekből a biztosító – az Ön megbízása alapján – befektetési egységeket vásárol. Majd pedig a tartam végén ezeket az egységeket eladja. Ebből az eladási és vételi árfolyam különbözet lesz az Ön megtakarításának a nyeresége.

Kinek ajánlott a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás alapú nyugdíjbiztosítást választani?
 • Válassza ezt, ha magasabb hozamot vár el.
 • Érdemes emellett döntenie, ha befektetési döntésekben részt akar venni.
 • Önnek való ez a fajta megtakarításos életbiztosítás, ha legalább alap szinten jártas a befektetések világában.
Kinek nem ajánlott ezt a fajta nyugdíjbiztosítást választani?
 • Ne indítson befektetési egységekhez kötött életbiztosítás alapú nyugdíjbiztosítást, ha nem ismeri egyáltalán a befektetési piacok működését.
 • Nem érdemes emellett döntenie, ha nem akar befektetési döntéseket hozni, vagy bizonytalan benne, hogy melyik lenne Önnek megfelelő.

Egyszeri díjas vagy egyösszegű nyugdíjbiztosítás

Az egyszeri díjas nyugdíjbiztosítás olyan megtakarításos életbiztosítás, amely lehetővé teszi a biztosított számára, hogy egyetlen összegben fizessen be a nyugdíjának biztosítására. Tehát a fő és általában egyetlen különbség az egyszeri és a folyamatos díjas nyugdíjbiztosítások között, hogy folyamatos díjas esetén a díjak a tartam folyamán rendszeres időközönként, havi, negyedéves, féléves vagy éves ütemben történik.

Ezzel szemben az egyszeri díjas nyugdíjbiztosításoknál pont az lehet egyesek számára vonzó, hogy mivel rendelkeznek nagyobb összeggel, ezért azt egy egyszeri befizetésként elhelyezik a megtakarításukon, majd többet nem fizetnek.

Ez az egyszeri díj ugyanúgy hozamot termel a tartam folyamán, mint a folyamatos díjas, de hátránya, hogy az adójóváírást csak egyszer kapja meg a befizetés után.

A nyugdíjbiztosítások általában 2 részből állnak:

1.Állnak egy megtakarítási részből, amelyen gyűjtheti a nyugdíjcélra szánt összeget.

A megtakarítási rész az alapja a nyugdíjbiztosításoknak, hiszen ez az ön számlája, amelyre elhelyezheti a megtakarítani kívánt pénzt, a biztosító pedig ezen tartja nyilván a hozamot, a bónuszt, az adójóváírást. És hogy még mélyebbre ássunk ebben, ez a megtakarítási díjrész is két részből áll:

 • Áll a rendszeres díjas számlából, amelyen a rendszeresen befizetett megtakarításait kezeli a biztosító, az egyösszegű megtakarításnál pedig értelemszerűen az egyszeri számlából,
 • és áll egy eseti számlából, aminek lényege, hogy ha olyan pénzösszegeket akar elhelyezni, ami nem rendszeres, akkor ezen a számlán a rendszeres díjtól elkülönítetten tudja kezelni. Például egy olyan összeg áll a házhoz, amelyet nem akar elkölteni, akkor elhelyezheti itt és erre is megkapja az adójóváírást.

2. És állnak egy opcionális biztosítási részből

Ebben életbiztosítás, balesetbiztosítás és egészségbiztosítás is kérhető külön díj ellenében. Ha önnek fontos a biztosítási védelem, akkor egy terméken belül megoldást találhat a nyugdíj-megtakarításra és a biztosításra egyaránt.

Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény: állami támogatás a megtakarításhoz

2014.01.01-től elindított nyugdíjcélú megtakarítások esetén a magyar állam 20%, maximum 130.000 Ft adójóváírással honorálja az öngondoskodást. Ezt a 20%-os adókedvezményt minden évben elhelyezik a megtakarítási számláján. Ha Ön 240.000 forintot tesz félre nyugdíjbiztosításába, akkor az állam 48.000 Ft plusz jóváírással honorálja az öngondoskodását.

Mitől függ az adójóváírás mértéke?

20%, de maximum 130.000 Ft adójóváírást abban az esetben használhatja ki, ha Ön után a munkáltatója fizeti a személyi jövedelemadót, ha nincs 3 gyermeke, amely esetben nem fizet SZJA-t vagy nincs olyan egyéb különleges tényező, amely az SZJA fizetését befolyásolja (például tartósan munkanélküli).

Az adójóváírás mértékének alapja az év folyamán befizetett díj, így, ha Ön elkezd megtakarítani, de 1 évvel később már magasabb összeget fizet, akkor a magasabb befizetés után kapja a jóváírást.

Például:

 1. évben befizetett összeg: 300.000 Ft, amely után az adójóváírás: 60.000 Ft
 2. évben befizetett összeg: 300.000 Ft + 3% értékkövetés = 309.000 Ft, amely után az adójóváírás: 61.800 Ft
 3. évben befizetett összeg: 309.000 Ft + 3% értékkövetés = 318.270 Ft, amely után az adójóváírás: 63.654 Ft

Stb.

Ha nem számolunk sem hozammal, sem éves inflációs értékkövetéssel, hanem csupán a befizetés és az utána járó adó-visszaigényléssel, már akkor is lényegesen több lesz a nyugdíj előtakarékosság végösszege, mint anélkül.

A nyugdíjbiztosítás adókedvezmény visszaigénylése

A megtakarításáról a biztosító információt szolgáltat a NAV felé, így az adókedvezmény visszaigénylése automatikusan megtörténik. Azonban az év folyamán befizetett összegekről a biztosítók adóigazolást állítanak ki. Ezt az adóbevalláshoz csatolhatja, amely alapján a NAV elküldi a megtakarítási számlájára az adójóváírást. Azonban erre nincs szükség a korábban említett információ átadás és automatikus visszautalás miatt.

A nyugdíjbiztosítás adókedvezmény visszafizetése

Létezik két tranzakció, amely a nyugdíjbiztosítás futamideje alatt nem megengedett és az addigi igénybe vett adókedvezmény elvesztésével jár.

Az első ilyen, ha a futamidő alatt a megtakarításából pénzt vesz ki. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy 1000 Ft-ot vett ki a számlájáról vagy millókat, amennyiben Ön feltörte a megtakarítását akkor a teljes addigi adókedvezmény visszafizetése válik esedékessé 20%-os büntető kamattal együtt

A második ilyen lehetséges esemény, amikor a teljes megtakarítási szerződését megszünteti. Ekkor sem valósul meg a megtakarítás eredeti célja, vagyis nem lesz belőle nyugdíjszolgáltatás. Ha nincs nyugdíjszolgáltatás, akkor nem jár az adójóváírás sem, így azt Önnek vissza kell fizetnie az állam részére 20%-kal növelten.

A gyakorlatban a visszafizetés úgy működik, hogy a biztosító a megtakarítási számlájának lezárásakor automatikusan visszautalja az államkincstárnak az adójóváírást, valamint Ön is a 20%-os levonást követően kapja vissza a visszavásárlási táblázatban meghatározott összeget.

adójóváírás

Adójóváírás: Így tehet szert évről évre extra pénzre

Varázslat nem létezik, sem pénzt termő fa, azonban egy-két jól megválasztott megtakarítással akár éves szinten több százezer forintot érő adó-visszaigényléssel tudja duzzasztani a számláit. A mai cikkünkből megtudja, melyek ezek!

A nyugdíjbiztosítások hozamai. Mi a hozam és hogyan tud termelődni a nyugdíjbiztosításban?

A hozamok növelhetik a megtakarítását, segítséget nyújthatnak a magasabb végösszeg elérésében, ezzel pedig a nyugdíjas éveinek színvonalának növelésében.

A hozam a befektetési egységek árfolyamának változásával elért árfolyam nyereség. Ha 1 Ft-ért vásárol egy terméket, és azt később 1,2 Ft-ért tudja eladni, akkor 20%-os növekedést ért el, hasonlóképpen működik a befektetési egységek vásárlása és eladása is. A nyugdíjbiztosítás tartama alatt befizetett összegekből a biztosító egységeket vásárol, amely remélhetőleg az ön nyugdíjba vonulásakor magasabb összegért lesz eladható (pénzre váltható), mint amikor befizette a megtakarítására.

nyugdíjbiztosítás hozam

A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítások lehetőséget kínálnak eszközalapok közötti válogatásra. Az eszközalapok lehetnek pusztán részvény alapok, lehetnek vegyesen kötvény és részvény alapok különböző arányban összeállítva, valamint tisztán kötvény alapok. Ezek közül ön választhat annak megfelelően, hogy milyen mértékben hajlandó kockázatot vállalni, mennyire hajlandó azt elfogadni, hogy magasabb hozam reményében hosszabb-rövidebb távon, de akár véglegesen is alacsonyabb értéket fog képviselni a megtakarítása a valós megtakarított összegnél

Sokan helytelenül számolnak a megtakarítások esetén a hozammal. Ha valaki elindít egy megtakarítást és az évente befizetett összeg hozamával számol, akkor nagyobb végeredményt kap, mint a valóság. Miért? Mert ha valaki havonta fizeti a megtakarítását, akkor csak az az összeg tud hozamot termelni, ami már beérkezett a megtakarítási számlájára.

A nyugdíjbiztosítás költségei

A nyugdíjbiztosítások költségei változatosak lehetnek, attól függően, milyen típusú nyugdíjbiztosítást választ és attól, hogy melyik biztosítónál indítja el a megtakarítását, de függ az egyes szolgáltatók befektetési eszközalap költségeitől egyaránt. Azért, hogy összehasonlíthatóak legyenek a költségei a különböző megtakarítási termékeknek az MNB egy közös TKM-et vezetett be.

Mi a TKM és hogyan segít önnek

A különböző nyugdíjbiztosítások különböző költségszerkezettel működnek. Azért, hogy könnyebben áttekinthetővé és könnyebben összehasonlíthatóvá tegyék a nyugdíjbiztosítások költségeit, teljes költség mutatót vagy röviden TKM-et alkalmaznak a biztosítók.

A TKM már korábban része volt a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) kezdeményezésének, ám csak később vezette be az általánosan és kötelező érvénnyel Magyar Nemzeti Bank.

Véleményünk szerint ez egy hasznos mutató, de fontos tudnia, hogy ez egy próba kalkuláció, ami nem feltétlenül lesz igaz Önre és a megtakarítására.

A TKM értékek mindenhol egységesek és úgy adják meg a biztosítók, hogy 10-15 év közötti futamidővel, 15-20 év közötti tartammal és 20 évnél hosszabb időszakkal számítják ki. Majd ezeket az értékeket közzéteszik saját weboldalukon, a terméktájékoztatóikban és az MNB erre a célra létrejött weboldalán is, ahol biztosítóra és terméknévre keresve is meg lehet találni a megtakarítási termékeket.

Az alábbi cikkünkben részletesen foglalkozunk a TKM-mel, olvassa el azt is:

tkm

Mi a TKM és miért jó ez önnek?

„Ajjajj egy újabb rövidítés!” - gondolhatja magában az, aki valamilyen pénzügyi terméket szeretne vásárolni, hisz nap, mint nap hallunk ilyeneket és az egyik rosszabbul hangzik, mint a másik. Szóval mi a TKM és miért jó önnek, hogy ez létezik már a biztosítások között is? Erről szól a mai cikkünk.

Tornai Edit

Nyugdíjbiztosítást keres?

Kérje segítségünket! Megtaláljuk, amire szüksége van!

A nyugdíjbiztosítás adózása

A nyugdíjbiztosítás adózási kérdését muszáj két részre bontanunk, mert egyes esetekben van adófizetési kötelezettség, de más esetben viszont teljesen adómentes a nyugdíjbiztosítás.

A nyugdíjbiztosítás, ha nyugdíjszolgáltatással szűnik meg, vagyis lejár a futamideje az Ön nyugdíjba vonulása miatt, akkor teljesen adómentes. Nem vonatkozik rá sem a szocho, sem a kamatadó fizetési kötelezettség, sem pedig a magyar kormány által 2023-ban bevezetett, minden kamatot és hozamot érintő (kivéve magyar állampapír), emelt kamatadó sem.

Mivel már ekkor Ön nyugdíjas és SZJA-t sem fizet, ezért személyi jövedelemadó kötelezettség sincs a megtakarítása után.

Ez azt jelenti, hogy Ön a nyugdíjbiztosításában lévő megtakarítást, hozamot, adójóváírást mindenféle adózási kötelezettségtől mentesen kapja meg

Ha a nyugdíjbiztosítás nem nyugdíjszolgáltatással szűnik meg, (tehát megszünteti idő előtt, vagy kivesz a megtakarításából pénzt anélkül, hogy megszüntetné), akkor szocho és kamatadó fizetési kötelezettsége keletkezik, amelyet nem Önnek kell teljesítenie a magyar állam felé, hanem a biztosító levonja Öntől és átutalja a NAV-nak.

Nem vonatkozik ez az adófizetési kötelezettség az Ön megtakarítására, ha a futamidő már átlépte a 11. évet.

A nyugdíjbiztosítások öröklése

A nyugdíjbiztosítás megkötésekor egy kulcsfontosságú kérdés az öröklés. Amennyiben a biztosítás megkötésekor meghatározza a haláleseti kedvezményezettet, az öröklés során a hagyatéki eljárást elkerülve, adómentesen történik a kifizetés a kedvezményezett részére. A szerződő (és biztosított, ha különböznek) által megjelölt kedvezményezett kapja meg a haláleseti biztosítás összegét, valamint az addig összegyűlt megtakarítási összeget.

Ha a nyugdíj-megtakarítás elindításakor Ön nem jelölt meg haláleseti kedvezményezettet, akkor a törvényes örökösök vehetik át a megtakarításban felhalmozott összeget. Ebben az esetben a megtakarítás a hagyatéki eljárás részét képezi, ahol a pénzösszeg az eljárás lezárultáig zárolásra kerül. Ennek a verziónak további hátránya, hogy az örökösnek örökösödési illetékfizetési kötelezettsége is felmerülhet, ugyanis, ha az örökös nem számít egyenes ági rokonnak, akkor 18%-os örökösödési illeték terheli.

Nyugdíjbiztosítás előnyei

 • NAz állam 20% adójóváírással segíti önt, amely a nyugdíjbiztosítás számlájára érkezik minden évben a tartam alatt. Ebben az esetben az adója egy része a saját megtakarításába kerül vissza, amelyet garantáltan megkap, amikor nyugdíjba vonul.
 • NA megtakarítás, az adójóváírás összegei és a biztosítótól kapott ajándék jóváírások mind hozamot termelnek, amelyek az Ön saját nyugdíjalapjába kerülnek és mindezt megkapja, amikor elérte a nyugdíjkorhatárt. A 11. év után megtakarításai kamatadó- és Szocho-mentességet élveznek, így az Ön nyugdíjbiztosításán felhalmozódott hozam után semmilyen adót nem kell fizetnie, amennyiben nem nyugdíjszolgáltatással szűnik meg akkor sem!
 • NA nyugdíjbiztosításban összegyűjtött összegek az Ön saját megtakarítását képezik, amit garantáltan megkap, így nyugdíjba vonulásakor biztos pénzügyi háttérrel fog rendelkezni, nem fog rászorulni gyermekeire, unokáira.
 • NVálasztható és szabadon összeállítható befektetési portfólió, amelynek szinte csak a képzelet szab határt. Ez az összeállított portfólió a tartam alatt bármikor változtatható.

Nyugdíjbiztosítás hátrányai

 • MFolyamatos fizetési kötelezettség. Amennyiben nem teljesít befizetést, nem kap adójóváírást és megszűnik a megtakarítás.
 • MA megtakarítás időelőtti megszüntetésekor a korábban igénybe vett adójóváírást 20%-kal növelten vissza kell fizetni az államnak.
 • MA nyugdíjbiztosítás költségszerkezete – az önkéntes nyugdíjpénztáréhoz képest - bonyolult. A megtakarítás hozama a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás alapú nyugdíjbiztosításokban mínusz is lehet.
 • MA klasszikus életbiztosítás alapú nyugdíjbiztosítások hozama alacsony.

Nyugdíjbiztosítás vs. Önkéntes nyugdíjpénztár

Sok a közös és sok a különbség a két megtakarítási forma között.

A nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) is olyan hosszú távú megtakarítási termék, ami a nyugdíjas évekre készít fel, és mindkettő után adókedvezmény vehető igénybe. Mindkét esetben választható, hogy a befizetett összegek milyen kockázatú befektetési portfólióba kerüljenek.

Ugyanakkor vannak különbségeik is. Az ÖNYP-k esetében általában 3-5 befektetési portfólióból lehet választani, míg a nyugdíjbiztosításoknál akár 10-20 féle is elérhető a biztosító kínálatában. A nyugdíjbiztosítás életbiztosításként is működik, tehát választható biztosítási rész is és általában magasabb költségei. Az önkéntes nyugdíjpénztár viszont egy pénztár, ami átláthatóbb költségszerkezettel működik, nincs benne biztosítás.

Még többet olvashat az összehasonlításról az alábbi cikkünkben:

nyugdíjbiztosítás versus önkéntes nyugdíjpénztár

nyugdíj-előtakarékossági lehetőségek

NYESZ, nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár: Nyugdíj előtakarékossági lehetőségek bármilyen pénztárca mérethez

Milyen nyugdíj előtakarékossági lehetőségek vannak, amely fiataloknak, idősebbeknek, kevesebb pénzből élőknek vagy a nagyobb jövedelemmel rendelkezőknek is jó lehet? NYESZ, nyugdíjbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár legyen a választott. Mai cikkünkben segítünk eldönteni!

Kik vagyunk mi és miért válasszon minket? Minket mindig elér, ha tanácsra van szüksége!

 

MIXIO KER Kft.
MIXIO KER Kft.
2023.07.28.
Gyors és alapos segítséget, valamint szolgáltatást kaptunk. Köszönjük!
Krisztina Dombovári
Krisztina Dombovári
2023.06.07.
Több biztosítót is megkerestem, sportolói, magánemberi felelősség biztosítás témakörben. Egyedül itt tudtak ajánlani olyan biztosítási terméket, amely megfelelő volt számunkra. Köszönöm Tornai Gábornak a segítőkész, türelmes ügyintézést!
Erzsebet Krudy
Erzsebet Krudy
2021.11.17.
As a Hungarian-Canadian citizen traveling to Hungary experienced unique helpfulness, empathy and constant help, instructions during my travel insurance inquiry process. A great company, which I recommend to all travelers to Hungary and other European countries.
Katalin Myers
Katalin Myers
2021.08.12.
Nagyon kedves es segitokesz csapat.
Jánosné Bujdosó
Jánosné Bujdosó
2021.06.17.
Szakszerűség, empátia, és türelem. Ilyen is lehet egy ügyintézés? Szinte hihetetlen, de mindezt megkaptam. Mindenki menjen bátran, nem fog csalódni!
Péter Marton
Péter Marton
2021.04.14.
Gabor Gleisz
Gabor Gleisz
2021.02.02.
Ferencné Németh
Ferencné Németh
2021.01.08.
Rövid időn belül visszahívást kaptam. Korrekt volt az ügyintézés. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
éva hrivó
éva hrivó
2020.10.16.
Lajos Bodnár
Lajos Bodnár
2020.10.09.
Laptop biztosítás megkötésében segítettek - minden flottul ment, minden információt telefonon megadva el tudtunk intézni online. Visszahívtak, email-ben válaszoltak rövid időn belül mindenre, így én elégedett vagyok. Köszönöm!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.