Orvosi felelősségbiztosítás: Kötelező védelem egészségügyiseknek hibák esetére

tartalmazza a csomag Választható biztosítási összegek: pár milliótól a több százmillióig

tartalmazza a csomag Nincs önrészesedés

tartalmazza a csomag Kiterjeszthető időbeli hatály: a biztosítás megszűnésétől számított 2 évig továbbra is védi a biztosítás

tartalmazza a csomag A biztosítás helyhez kötöttség nélkül, egész Magyarországra érvényes és kiterjeszthető Európára is

tartalmazza a csomag Gyors biztosítás kötés, akár online

Főoldal 9 Vállalati biztosítás 9 Orvosi felelősségbiztosítás

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

Vannak olyan szakmák, amelyeknek az állam a tevékenység folytatásához előírja a szakmai felelősségbiztosítás meglétét, ilyen például az orvosi és egyéb egészségügyi tevékenység is. Ez azért van így, hogy káresemény bekövetkeztekor, például egy műhibaperben az orvost és egyben a károsult pácienst pénzügyileg védje. Egy műhibaper során, az orvosi hiba súlyosságától és a kezelt beteg egészségkárosodásának mértékétől függően, több tízmilliós költségtérítést is megítélhet a bíróság, amely biztosítás nélkül bizony az egész felépített egzisztenciát romba döntheti. Az orvosi felelősségbiztosítás Önt védi, a praxisát, a családját és vagyonát a teljes összeomlástól. Lássuk hogyan is teszi ezt ez a biztosítás!

Miért kell az orvosi felelősségbiztosítás és mi történik akkor, ha egy kellemetlen esemény bekövetkezése esetén nincs biztosítása az orvosnak?

Ahogy feljebb már említettük, az orvosi felelősségbiztosítás megkötése az egészségügyi tevékenység végzéséhez kötelező; kötelező megkötni és kötelező fenntartani mindaddig, amíg azt a munkát végzi. De nem csak arról van szó, hogy kötelező a biztosítás megléte, hanem hogy műhiba előfordulásakor és kártérítés megítéléskor tudja-e a megítélt összeget a károsultnak teljesíteni, avagy sem. Ha nincsen érvényes felelősségbiztosítás megkötve, akkor komoly összegeket kell zsebből fizetni, ha pedig rendelkezik azzal, akkor a biztosító állja a számlát.

Ezzel a megoldással tehát nem csak Ön érezheti magát biztonságban a pénzügyeit tekintve, hanem a páciensek is megbízható kártérítést kapnak egy megbízható biztosító, teljes körű biztosítása által.

 

Biztosítás nem csak orvosoknak. Ezek a tevékenységek biztosíthatók még

 

Egyértelmű, hogy az egészségügyi dolgozó nem csak az orvos, így több olyan szakma és jogviszony van, aki és ami megköveteli az orvosi felelősségbiztosítás megkötését:

Az egészségügyben dolgozó személyek, ha vállalkozóként vagy munkavállalóként végzik a tevékenységüket egyaránt megköthetik ezt a biztosítást: orvos, fogorvos, gyógyszerész, nővér, ápoló, asszisztens; egyéb felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, az egészségügyi tevékenységben közreműködő egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező személy.

A szociális szolgáltatásban tevékenykedőknek ugyancsak fontos a biztosítás megléte, például szociális szolgáltatóknak, illetve szociális intézmények munkavállalóinak.

 

Ha kár van számíthat az egészségügyi dolgozók felelősségbiztosítására, de mi számít káreseménynek?

Összességében bármit ide sorolhatunk, ami a pácienst megkárosíthatja és amiért egyértelműen a biztosított tehető felelőssé.

Az egészségügyben dolgozók arra tették fel életüket, hogy az embereken segítsenek. A betegségeket legjobb tudásuk szerint gyógyítják, ha vészhelyzet van, akkor a bajba jutott személy életét is megmentik.

Előfordul, hogy a páciens, vagy annak rokonai úgy gondolják, hogy nem a megfelelő változás állt be az egészségben, vagy súlyosabb esetben úgy vélik, hogy a haláleset is elkerülhető lett volna és felelőssé teszik az orvost, ápolót, kezelőt, stb. Amennyiben bíróság is megállapítja, hogy az adott egészségügyi dolgozó valóban felelős a beállt állapotért, akkor megítélik a kártérítést a páciensnek vagy rokonainak. Ilyen esetek azok, amikor az orvosi szakmai felelősségbiztosítás kártérítést nyújt.

Tornai Edit

Orvosi felelősségbiztosítást keres?

Kérje segítségünket! Megtaláljuk, amire szüksége van!

Q

Esetek, amelyekre nem nyújt fedezetet az orvosi biztosítás

Fontos tudni, hogy folyamatban lévő peres ügyekre már nem lehet biztosítást kötni, tehát ha az orvosnak nincs élő biztosítása és közben pert indítottak ellene, akkor már hiába köt biztosítást, a biztosító erre már nem fogja kifizetni a kártérítést.

A biztosítás olyan károkra sem nyújt fedezetet, ha a biztosított, tehát az a személy, akire a biztosítás vonatkozik, vagyoni kárt okoz. Ilyen lehet, ha az orvos kárt okoz az általa bérelt, rendelőnek használt helyiségben.

Nem vonatkozik a biztosítás a műtétek miatti esztétikai reklamációra sem, ha a beteg személyi sérülést nem szenvedett.

Sokszor fordul elő, hogy új készítményekkel, gyógyszerekkel orvoslátogatók keresik fel önt. Ha ön érdemesnek találja a terméket, akkor pedig elkezdni ajánlani ezeket a pácienseinek. Ez a tevékenység az ön részéről reklámtevékenységnek minősül. Az orvosi felelősségbiztosítás a reklámtevékenységgel összefüggésben indított kártérítési igényeket sem téríti.

A fentiekben csak néhány példát említünk, minden kizárás megismeréséhez a szerződéskötés előtt olvassa el a biztosítási feltételeket!

Q

Milyen jelentőséggel bír a kiterjesztett bejelentési időszak? És miért érdemes mindenképpen kiegészítőként kérnie?

A kiterjesztett időbeli hatály lehet, hogy sokaknak nem ismerős, de közvetlenül kapcsolódik a fent említettekhez és kifejezetten fontos kiegészítője lehet a biztosításnak. A kiegészítő kiemelkedő jelentőségű azok számára, akik tervezik egy adott tevékenység megszüntetését vagy szüneteltetését.

A kiterjesztett időszak úgy tud segíteni, hogy az orvosi felelősségbiztosítás tartama alatt bekövetkező, de a szerződés lejártát követően felfedezett károk megtérítésére is alkalmazható, természetesen a jogilag meghatározott elévülési időn belül. Más szóval, ha egy egészségügyi dolgozó megszünteti a vállalkozását, vagy kilép munkahelyéről, de csak azután derül ki, hogy hibát vétett, akkor a biztosító fedezni fogja az általa elkövetett, de csak később felfedezett hibákból eredő károkat.

P

Egy orvosnak több tevékenysége is biztosítható ugyanabban a szerződésben?

Igen, amennyiben önnek egészségügyi szakemberként több különböző szakágazata is van, akkor egyszerre, egy szerződésben megkötheti az összesre a biztosítást, azonban ennek is vannak szabályai. Például, ha ön egyszerre fogorvos és végzi a dento alveoláris sebészetet is, akkor nem csak lehet, hanem szükséges is két tevékenységet is megjelölni a biztosításában. Ha pedig további tevékenységeket is végez, akkor elképzelhető, hogy azokhoz is szükséges egyéb tevékenységeket megjelölnie a biztosítási szerződésében

Ha biztosítást szeretne kötni, javasoljuk, hogy írja össze az összes lehetséges tevékenységet, amit végez, így mi is pontosabb tanácsot tudunk adni önnek, illetve így biztos, hogy nem marad ki semmi fontos az orvosi biztosításából.

P
i

Nem szabad megfeledkezni az adminisztrációról!

A orvosi felelősségbiztosítás terén is nagyon lényeges az, hogy nem szabad megfeledkezni az adatközlés fontosságáról. Ez a biztosítás megkötése során és a későbbiekben is fontos szerepet játszik majd. A biztosító csak a megfelelő módon bejelentett károkkal foglalkozik, így máris egyértelmű a precíz papírmunka jelentősége.

Ahogy a megkötésben, a későbbi változtatásokban is számíthat ránk!

 

 

Mennyibe kerül egy egészségügyi szakmai felelősségbiztosítás?

A biztosítás díja sok dologtól függ: az orvosi felelősségbiztosítás díjszámítása a választott szakágazat(ok) alapján történik, ez azt jelenti, hogy más a díja egy általános orvosi tevékenységnek, egy házi gyermekorvosnak, egy fogorvosnak vagy éppen egy gasztroenterológusnak. A biztosítás árát befolyásoló tényező még, hogy milyen kártérítési limitet kér a szerződő a biztosításba:

  • ha alacsonyabb limitet kér, akkor a biztosítás után fizetendő díj is alacsonyabb lesz,
  • ha magasabb kártérítési limitre van szükség, akkor a felelősségbiztosítás éves díja is magasabb lesz.

Függ még az éves fizetendő díj attól is, hogy köt-e biztosítást a közreműködő egészségügyi személyzetre, vagy kér-e egyéb kiegészítőket a biztosításába.

Ha ön is ilyen felelősségbiztosítást szeretne, vegye fel velünk a kapcsolatot és kiszámoljuk a biztosítást önnek is!

Használja ki évtizedes tapasztalatunkat, bízza ránk a felelősségbiztosításának kezelését!

A fentiek alapján világosan látszik, hogy milyen létfontosságú szerepet játszik egy helyesen megkötött orvosi, illetve egészségügyi felelősségbiztosítás. Ha rendelkezik ilyennel, akkor pácienseit védi, és önnek sem kell aggódnia, ha véletlenül hibát vét. Egy apró tévedés vagy komoly problémákat és pereskedéseket eredményezhet ebben a szakmában, ezért érdemes megelőzni, hogy ennek a következményeit ön viselje. Ha a biztosítása nincs rendben, akkor hiába minden, a biztosítás sem fogja az elvárt védelmet nyújtani.

Használja ki több évtizedes tapasztalatunkat! Ha szakmai segítségre van szüksége a könyvelői felelősségbiztosítás kiválasztásában, megkötésében és folyamatos kezelésében, forduljon bátran szakértőinkhez! Ha tanácsra van szüksége a meglévővel kapcsolatban, vagy szeretne változtatni rajta, akkor is számíthat ránk.

Fontos kérdések és válaszok a felelősségbiztosítással kapcsolatban

Mennyit fizet a biztosító, ha kár keletkezik?

A biztosítók mindig rugalmasan, többé-kevésbé személyre szabhatóan kínálják a biztosításaikat, ez az orvosi felelősségbiztosítás esetén sincs ez másként. Ez a szerződő személyétől is függ, hogy mennyire szeretné magát biztonságban érezni, vagy egyáltalán milyen összeget szán a saját védelmére. Például a Generali Biztosító szakmai felelősségbiztosításánál az orvosi praxisok 3 lehetséges biztosítási összeg közül választhatnak:

  • 10 millió Ft/kár – 50 millió Ft/év
  • 20 millió Ft/kár – 50 millió Ft/év
  • 30 millió Ft/kár – 50 millió Ft/év

(Az első oszlop azt jelenti, hogy a biztosító káreseményenként mennyit fizet ki maximálisan, a második oszlop pedig azt mutatja, hogy egy év alatt mennyit fizet ki legfeljebb a biztosító.)

Például, tegyük fel, hogy egy orvos 10 millió Ft/kár – 50 millió Ft/év biztosítási összegre szerződött. Egy kártérítési perben őt elítélik és a károsultnak megítél a bíróság 12 millió Ft-ot, akkor a biztosító maximum 10 millió Ft-ot (az önrészesedés levonását követően) kifizet a házi gyermekorvos helyett, a fennmaradó összeget neki kell állnia. És mivel 50 millió Ft az éves limit, ezért ilyen kártérítési perből még lehet 5db egy évben. Ezen az arányon káronkénti limit emelésével lehet módosítani. (első oszlop).

Amennyiben a példánkban a 12 millió Ft kártérítés helyett 30 millió Ft-ot ítél meg a bíróság, akkor ismét bajban van az orvos, ugyanis maximum 10 millió Ft-ot fizet ki káronként a biztosító és a fennmaradó 20 millió Ft-ot neki kell állnia a saját vagyona terhére.

Befolyásolja-e a felelősségvállalással kapcsolatos jogi folyamatokat, a kártérítés mértékét az, hogy az orvosi praxis milyen gazdasági formában működik?

Röviden nem! Hosszan kifejtve, az teljesen mindegy, hogy valaki egyéni vállalkozóként, betéti társaságként, vagy korlátolt felelősségű társaságként végzi a tevékenységét. A korlátolt felelősségű társaság nem a tevékenység szempontjából korlátolt felelősségű. A tevékenység közben személyi felelősségről beszélhetünk, míg a cég formája, illetve annak törzstőkéje pénzügyi, és gazdálkodási hibák esetén nyújthat védelmet. Ha a kft. cégforma megvédhetné a felelősségre vonástól, valamint a soktízmilliós kártérítési kötelezettségtől, akkor nem lenne szükséges, illetve kötelező az orvosi felelősségbiztosítás sem.

Ha biztosítót váltunk, akkor jogfolytonos marad-e a váltás előtti időszakra a régi vagy az új biztosító helytállása? Ha igen, akkor hány évre visszamenőleg?

Ez egy nagyon fontos kérdés, sokan nem is tudják, hogy ennek milyen kiemelt szerepe van, ha meg akarják magukat és vagyonukat védeni.

Mivel a biztosító tovább nem szolgáltat, ha megszűnik a szerződés, ezért kiemelten ajánljuk minden szerződés megkötésekor az időbeli hatály kiterjesztése kiegészítőt. Ha ez benne volt a szerződésben, akkor még emiatt a nagyon egyszerű kiegészítő miatt a megszűnéstől számított 2 évig továbbra is fedezetet nyújt a biztosítás.

Hogy példákkal szemléltessem a kiegészítő hasznosságát:

Az egyik lehetséges eset, ha az orvos megszünteti az orvosi felelősségbiztosítást az egyik biztosítónál 30 napos felmondási idővel, mert másiknál szeretne biztosítást kötni, akkor a 30 nap alatt egy újat kell kötnie máshol, kicsit olyan ez, mint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás. Kötelező, és kötelezően folyamatosnak kell(ene) lennie, azonban valamilyen oknál fogva mégsem köti meg az új szerződést és szerencsétlenségére pont ebben az időszakban érkezik egy kártérítési igény. Ebben az esetben az időbeli hatály kiterjesztése kiegészítés segít, ha persze volt a biztosításában ilyen.

A másik eset, amikor jól jön a hatály kiterjesztés, ha egy orvos befejezi a tevékenységét, ezzel együtt megszünteti a biztosítását, de a tevékenység és a biztosítás megszűnésétől számított 2 éven belül kártérítésre kötelezik, akkor a biztosító jótáll helyette a kiegészítő miatt.

A harmadik lehetséges eset, ha az orvos megszünteti az egyik biztosítónál 30 napos felmondási idővel a szerződését, mert másiknál szeretne biztosítást kötni. Az új biztosítónál el is indul rendben az új szerződés, azonban a káresemény bekövetkezte, még a régi szerződés hatálya alatt történt meg. (A hiba elkövetése még a régi szerződés hatálya alatt következett be, de a kártérítési igény már az újnak a hatálya idején érkezik.) Ebben az esetben is segítségére siet a korábbi biztosítás időbeli hatály kiterjesztése kiegészítő.

Kötelesek vagyunk-e alkalmazottainkra is biztosítást kötni?

Egészségügyi személyzetre, például alkalmazottra érdemes is és kell is biztosítást kötni, ugyanis az asszisztens ugyanúgy állhat a vádlottak padján, akár az orvos. Ez azért van így, mert ő alkalmazottként ugyanolyan egészségügyi tevékenységet végző személy, mint maga az orvos. Az asszisztens ugyanúgy felelősségre vonható a cselekedeteiért, mint az orvos.

Egy picit más, de talán ehhez a kérdéshez kapcsolódik, hogy habár a biztosítási szerződésen nem tüntetjük fel például az orvost helyettesítő személyt, a biztosítás mégis kiterjed a biztosított orvos távollétének ideje, például a szabadsága alatt, az őt hivatalosan helyettesítő személy helyettesítési tevékenységére is.

Lehet-e a biztosítást egyéb - pl. az ingatlanban bekövetkezett - káresemény esetére is kiterjeszteni?

A szakmai felelősségbiztosítás többféle kiegészítővel is teljesebbé tehető. A kérdésben említett ingatlanban bekövetkezett káreseményre is kiterjeszthető az orvosi felelősségbiztosítás egy ingatlanbérlői felelősségbiztosítás kiegészítővel. A kiegészítő alapján a biztosítás fedezetet nyújt azokra a károkra, amelyeket az orvos az általa bérelt ingatlanban okoz, és amelyekért a magyar polgári jog szabályai szerint kártérítési felelősséggel tartozik.

Másik hasznos kiegészítő a jogvédelem biztosítás. Ennek keretében a biztosító a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz ismertetése miatti jogvitákban segíti és támogatja a biztosítottat jogi érdekeinek védelmében. Például jogi tanácsot ad, gondoskodik a biztosított jogi képviseletéről az ellene indult jogi eljárásban, valamint viseli a biztosított jogi érdekeinek védelméhez szükséges jogi tanácsadás, illetve jogi eljárások költségeit.

Kik vagyunk mi és miért válasszon minket?

MIXIO KER Kft.
MIXIO KER Kft.
2023.07.28.
Gyors és alapos segítséget, valamint szolgáltatást kaptunk. Köszönjük!
Krisztina Dombovári
Krisztina Dombovári
2023.06.07.
Több biztosítót is megkerestem, sportolói, magánemberi felelősség biztosítás témakörben. Egyedül itt tudtak ajánlani olyan biztosítási terméket, amely megfelelő volt számunkra. Köszönöm Tornai Gábornak a segítőkész, türelmes ügyintézést!
Erzsebet Krudy
Erzsebet Krudy
2021.11.17.
As a Hungarian-Canadian citizen traveling to Hungary experienced unique helpfulness, empathy and constant help, instructions during my travel insurance inquiry process. A great company, which I recommend to all travelers to Hungary and other European countries.
Katalin Myers
Katalin Myers
2021.08.12.
Nagyon kedves es segitokesz csapat.
Jánosné Bujdosó
Jánosné Bujdosó
2021.06.17.
Szakszerűség, empátia, és türelem. Ilyen is lehet egy ügyintézés? Szinte hihetetlen, de mindezt megkaptam. Mindenki menjen bátran, nem fog csalódni!
Péter Marton
Péter Marton
2021.04.14.
Gabor Gleisz
Gabor Gleisz
2021.02.02.
Ferencné Németh
Ferencné Németh
2021.01.08.
Rövid időn belül visszahívást kaptam. Korrekt volt az ügyintézés. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
éva hrivó
éva hrivó
2020.10.16.
Lajos Bodnár
Lajos Bodnár
2020.10.09.
Laptop biztosítás megkötésében segítettek - minden flottul ment, minden információt telefonon megadva el tudtunk intézni online. Visszahívtak, email-ben válaszoltak rövid időn belül mindenre, így én elégedett vagyok. Köszönöm!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.