Generali: Rekordszámú természeti károk Magyarországon

Főoldal 9 Friss hírek 9 Generali: Rekordszámú természeti károk Magyarországon

2024. 01. 12.

A globális felmelegedés hatása ma már közvetlenül érinti mindennapi életünket. Az elmúlt években egyre többször találkozunk szélsőséges időjárási eseményekkel, amelyek jelentős károkat okoznak. Tavaly hazánkat is súlyos viharok érték, ami rekordszámú, több mint 58.000 lakás- és társasházi kárbejelentést eredményezett a Generali Biztosítónál 2023-ban.

A Generali Biztosító 2023-as adatai nem is annyira új, ezzel szemben más megvilágításba helyezi a klímaváltozásról alkotott képünket. Az eddig elszigetelt eseteknek érzékelt, természeti károk immár az embereket is érintik.

Rekordot döntött a kárkifizetés

2023 első három hónapjában a Generalihoz kiemelkedően sok elemi kárbejelentés érkezett. A februári országos szélvihar után például 48 órán belül közel 2500 bejelentés érkezett, összértékben mintegy 350 millió forintnyi kárral. A nyári hónapokban is jelentős változásokat tapasztaltunk: a meleg, viharos időjárás miatt augusztusban több mint 15 ezer kárbejelentés érkezett.

Az olasz biztosító adatai szerint a legtöbb bejelentés a viharok miatt érkezett, de jelentős károkat okoztak a jégverések, villámcsapások és felhőszakadások is. A társaság felhívja a figyelmet a megfelelő biztosítás fontosságára, amely kritikus lehet baj esetén. Szikszai József, a Generali kárrendezési igazgatója kiemeli, hogy a jól megkötött biztosítás, a kárenyhítés és a gyors kárrendezés kulcsfontosságú a károsultak számára.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy hasonló adatokkal szolgál a Mabisz is. A korábbi évek adatai is azt mutatják, hogy a természeti károk mennyisége folyamatosan nő. 2022. során a biztosítóknak számos természeti kárral kellett foglalkozniuk. Míg a 2022-es év orkán erejű széllel kezdődött, de jellemzően aszályos volt, 2023. pedig már csapadékosan kezdődött, ami számos kárbejelentést eredményezett a biztosítóknál. A MABISZ adatai alapján a 2023. januári esőzések elsősorban Budapestet és több megyét érintettek, mint Pest, Fejér, Veszprém, Baranya és Somogy, valamint városokat, mint Pécset, Kecskemétet és Tatabányát, ahol a tetőbeázások voltak a leggyakoribbak.

Az embereket is egyre jobban aggasztja a klímaváltozás

Az elmúlt évtizedekhez képest jelentősen megváltozott az időjárás kiszámíthatósága. Korábban az évszakokhoz köthető időjárási viszonyok ma már nem jellemzőek, helyettük szélsőséges időjárási jelenségek, mint árvíz, felhőszakadás, jégverés, fagy és szokatlanul nagy mennyiségű hó jelentkeznek. Ezek az időjárási változások 2023-ban már közvetlenül befolyásolták a mindennapi életet, például a meglepő november végi havazással, ami korábban nem volt jellemző.

Ezt érzékeli a lakosság s, így a klímaváltozás egyre nagyobb aggodalomra ad okot a magyarok körében. A Generali Biztosító 2023-as kutatása szerint a 18-65 éves korosztály 49%-a a gazdasági változásokat és az inflációt követően, a klímaváltozást tartja a legnagyobb jövőbeni veszélyforrásnak. A szélsőséges időjárási viszonyok miatt a lakosság egyre inkább hangsúlyozza a vagyontárgyak biztosításának fontosságát.

A 2023 őszi időszakában végzett reprezentatív felmérés eredményei szerint a magyar lakosság 18 és 65 év közötti korcsoportjának 49%-a a klímaváltozást és az extrém időjárási viszonyokat ítéli meg a legnagyobb. A megkérdezettek 68%-a egyébként rendelkezik jelenleg valamelyik biztosítónál lakásbiztosítással, míg a teljes hazai ingatlanállományt tekintve hazánkban magas, 75% körüli a biztosított ingatlanok aránya.

Mit tehet a természeti károk ellen?

A természet ereje ellen nem sokat tehet, de mérsékelheti a bosszúságot egy megfelelő biztosítás megkötésével, ami a vagyontárgyaira szól.

Magánszemélyként vásárolhat lakásbiztosítást, amit hogyha a helyes értékekre, a megfelelő csomagot kiválasztva köt meg, akkor teljes körű védelmet kaphat az összes vagyontárgya. Vagyontárgy lehet maga az ingatlan, ami a legnagyobb értéket képviseli, emellett pedig az ingóság is vagyontárgy, amit érinthet egy természeti kár.

Ha rendelkezik már az ingatlanára biztosítással, akkor fontos, hogy rendszeres időközönként vizsgálja felül a biztosításban korábban meghatározott értékeket. Ha alacsony biztosítási összegek vannak a jelenlegi biztosításában, akkor alulbiztosítottság állhat fenn. Az alulbiztosítottság pedig nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem fizet a biztosító, hanem hogy kárbejelentést és kárszakértői szemlét követően a valós kárnál (akár) lényegesen alacsonyabb kártérítést kap.

Vállalkozóként a vállalkozás értékeire vállalkozói vagyonbiztosítás köthető, hasonlóan a magánszemélyek számára elérhető lakásbiztosításhoz. Ezzel a biztosítással fedezetet vásárolhat a természetei károkra, de sok más egyéb eseményre mint például a betörésre, vagy rongálásra egyaránt.

A vállalkozói biztosításban is biztosíthatja a saját vagy bérelt tulajdonú ingatlant, az ingóságait, az eladandó készleteit, akkor is, ha bizományba vette át. Ezek az értékek mind sérülhetnek, aminek pénzügyi vonzatát enyhítheti a biztosítással.

Forrás: Generali

Borítókép: illusztráció

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink