Egyösszegű befektetés, megtakarítás

tartalmazza a csomagAkár 200.000 Ft-tól elindíthatja

tartalmazza a csomagBiztosítási védelemmel összeköthető

tartalmazza a csomagVálasztható kötvény, részvény vagy vegyes befektetési portfóliók

tartalmazza a csomagMinimum 1 éves futamidő

 

 

Nem egyszerű kiigazodni az egyösszegű befektetések és megtakarítások világában, pedig akár megértjük, akár nem, rég leáldozott a párnahuzatba varrt ötezresek korának. Cikkünkben kísérletet teszünk arra, hogy tisztázzuk a legfontosabb lehetőségeket, és segítsünk a választásban.

Milyen befektetést, milyen megtakarítást válasszon? Ha Önnek már a legkisebb megtakarítási lehetősége megvan, azaz félre tud tenni havi szinten párezer forintot a fizetéséből, már el kell gondolkodnia rajta, miképp fektesse be. Az élet velejárója, hogy ahogy idősödik valaki, a karrier előrehaladtával vagy épp a családi élet változásaival akár hirtelen nagyobb összegekhez is juthat: év végi bónuszhoz, örökséghez, nagyobb összegű családi ajándékhoz, vagy akár valamilyen eladás révén. Ezek merőben más befektetési stratégiát igényelnek. Lássuk, mik a legfontosabb tudnivalók, ha Ön is kezdő a befektetések és megtakarítások világában!

Mikor érdemes az egyösszegű befektetést választani?

bankjegy

Ha egy nagyobb összeg áll a rendelkezésére (200 ezer forinttól)

hozam

Ha ehhez az összeghez szeretne hozamot képezni

Ha szeretné biztonságban tudni és értékállóvá tenni azt a nagyobb pénzösszeget, amelyet nem tervez a közeljövőben elkölteni

naptár

Ha hosszabb időre is hajlandó elköteleződni egy befektetés mellett

Mi az az egyösszegű megtakarítás, befektetés – és mi a rendszeres? Milyen lehetőségei vannak még?

Bár a neve nyilvánvalónak mutatja, mégis érdemes tisztázni a két fő befektetési típust, és azon belüli megoldásokat.  Ezeket részletesen elmagyarázzuk, hogy könnyebben tudjon pénzügyi döntést hozni, átlássa és el tudja dönteni, hogy melyik forma kedvez önnek a leginkább, valamint milyen élethelyzetekhez köthetőek a különböző megoldások.

Rendszeres befektetés, megtakarítás

Rendszeres befektetésnek vagy megtakarításnak azt nevezzük, amikor minden hónapban félretesz egy kisebb-nagyobb összeget. Ha Önnek a havi kiadásai mellett a fizetéséből rendszeres lehetősége van arra, hogy félretegyen akár csak párezer forintot, akkor már érdemes megfontolnia, hogy nem otthon teszi el ezt az összeget, hanem munkára fogja egy befektetési biztosítás keretein belül.

A rendszeres befektetés lényege a folyamatos megtakarítás. Egy hosszú távra kitűzött megtakarítási cél van csupán meghatározva, és ehhez állandó tőkeképzést rendel az ember. Így általában évtizedes mértékben számolhatunk egy-egy kisebb megtakarításokból összeálló céllal, hiszen ennél a megtakarítási formánál az a lényeges, hogy a befektető szinte „észre se vegye” az összeg hiányát, és a célösszeg kvázi láthatatlanul gyűljön a számláján.

Egyösszegű befektetés, megtakarítás: több lehetőség közül is választhat

Egyszeri díjas megtakarítás/egyösszegű befektetés

Az egyösszegű befektetés esetében egyszer, egy nagyobb összeget fektet be hosszabb távra. Az egyösszegű befektetéseket akkor javasolják a pénzintézetek, ha egy kitűzött befektetési cél érdekében akár évekig tudja mellőzni a már meglévő összeget, hiszen ezek a befektetések legrövidebb távon is 1, de inkább 3-5-10 éves tartammal számolandók. Általában azok számára javasolt az egyösszegű befektetés, akik szeretnének egy meghatározott összeget „gyarapodva tárolni”, azaz nem csak megőrizni az adott pénzösszeget, de értékében is megőrizni, sőt, segíthet növelni, például egy kézhez kapott nagyobb összegű örökség esetén, esetleg egy családi ingatlan pénzzé tétele után.

Számoljunk!*

Ha Ön 1.000.000 Ft-ot helyez el 10 évre, éves 6%-os (nem garantált) hozammal, akkor a tartam végére költségek levonását követően akár 1.402.476 Ft is lehet a befektetésének eredménye.

egyösszegű megtakarítás

*A kalkuláció nem minősül ajánlattételnek, csupán a figyelemfelkeltés célját szolgálja. A hozam mindig az előző évek hozamával összeadva értendő.

Rendszeres díj + eseti egyösszegű befektetés

Következő lehetséges változat, hogy egy rendszeres díjas megtakarításos életbiztosítás mellett dönt. A befektetési egységekhez kötött életbiztosítás esetén a rendszeres megtakarítás mellett lehetősége van még úgynevezett eseti befizetésekkel is gyarapítani megtakarításait. Az eseti pénzelhelyezés azt jelenti, hogy a havonta fizetett alacsonyabb összegű megtakarítás mellé elhelyezhet egyszeri befizetést is, amelyet a folyamatos díjaktól elkülönítetten egy eseti számlán kezel a pénzügyi szolgáltató, ebben az esetben a biztosító. Az eseti díjak abban különböznek az egyszeri díjtól, hogy az eseti befizetés már az elhelyezés pillanatában likvid tőkeként funkcionál.

Ezzel a megoldással pedig két legyet üt egy csapásra, hiszen egy folyamatos megtakarítása van, amellyel hosszú távon egy újabb tőkét képez. Emellett pedig „megdolgoztathatja” a már korábban összegyűjtött tőkéjét az életbiztosítás segítségével.

rendszeres megtakarítás eseti díjjal

Számoljunk!*

Kalkulációnkat úgy állítottuk össze, hogy havi 30.000 Ft megtakarítást fizet be, amely évente inflációs értékkövetés miatt 3%-kal emelkedik. Évente 6% feltételezett (nem garantált) hozamot adtunk hozzá a tőkéhez évente (narancssárga vonal).

A diagramon jól látható, hogy míg a 10 éves  tartam alatt a saját befizetésből (kék oszlop) is tőke képződik, addig a tartam alatt két különböző időpontban befizetett eseti összegek (szürke oszlopok) is hozamot termelnek (zöld vonal).

*A kalkuláció nem minősül ajánlattételnek, csupán a figyelemfelkeltés célját szolgálja. A hozam mindig az előző évek hozamával összeadva értendő.

Egyszeri befektetés + eseti egyösszegű befektetés megosztva

Harmadik megoldásként lehetősége nyílik egyszeri befektetést indítani úgy, hogy a megtakarítással egybekötött életbiztosítás számláján megosztja a befektetendő pénzt. Mit jelent az, hogy megoszt? Az egyszeri díjas megtakarítással egybekötött életbiztosítás minden esetben úgy jön létre, hogy egyszerre létesül egy egyszeri díjas számla, valamint emellett egy eseti számla is elindul, amelyre nem kötelező a befizetés. Így pedig megteheti azt, hogy a teljes összeget, amelyet be szeretne fektetni, hogy hozamot termeljen, szétválaszt: az egyik része lesz egy lekötött egyszeri díj, a másik része, pedig bármikor hozzáférhető, likvid eseti díj.

Mit kell ehhez tennie? Hogyan tudja meghatározni, hogy Önnek mi a megfelelő?

Először is mérje fel a céljait és a jövőképét! Nem mindegy, hogy mit tervez a pénzügyeivel rövid- és a hosszú távon. Bármilyen vonzó is egy egyösszegű befizetéskor ígért esetleges hozam, ha a befektetés időtávja lényegesen nagyobb, mint ahogyan Ön például új autót vásárolna az összegből.

Beszéljen szakemberrel, aki segít felmérni a kockázatviselési hajlandóságát, befektetési céljait, és az Önnek megfelelő konstrukciókat is fel tudja tárni. Jó, ha tudja, hogy léteznek középtávra úgynevezett vegyes befektetések is, amelyek igyekeznek egy keveréket alkotni a két befektetési típus között.

Tornai Edit

Egyösszegű befektetést, megtakarítást keres?

Kérje segítségünket! Megtaláljuk, amire szüksége van!

Mit kell tudnia a befektetések elkezdéséhez? Mik az első lépések?

Olyanná válni, aki megtakarít és azt be is fekteti, nagy ugrásnak tűnhet, pedig lehet, hogy már korábban is az volt, csak nem tudott róla. A banki lekötés, vagy a folyószámlára utalt pénz is befektetés – a lekötött összegek kamatoznak, vagy hozamot generálnak. Ön, akár tud róla, akár nem, befektető. Innen már csak egy apró lépés az, hogy tudatosabbá tegye a folyamatot.

Akár kis összegeket kíván megtakarítani, és azt növelni, hogy egy kívánt összeget elérjen, akár nagyobb pénzt akar befektetni, a lényeg, hogy átgondoltan, és a lehetőségeit és igényeit felmérve tegye azt!

Elsősorban azt kell tisztáznia magában, hogy Ön mit szeretne elérni, milyen távon, és milyen vásárlási tervei vannak a közeli és távoli jövőben. Csillogó számokkal és hosszú lejáratú befektetésekkel nem biztos, hogy jól jár, ha időközben hitelt kell felvennie, mert az a pénz másra is kellene.

Ha úgy érzi, sok Önnek az információ egyszerre, vagy bizonytalan, akkor inkább kérjen segítséget, hiszen a befektetések világában könnyű elveszni kezdőként – és a pénze a tét!

Kik vagyunk mi és miért válasszon minket?

MIXIO KER Kft.
MIXIO KER Kft.
2023.07.28.
Gyors és alapos segítséget, valamint szolgáltatást kaptunk. Köszönjük!
Krisztina Dombovári
Krisztina Dombovári
2023.06.07.
Több biztosítót is megkerestem, sportolói, magánemberi felelősség biztosítás témakörben. Egyedül itt tudtak ajánlani olyan biztosítási terméket, amely megfelelő volt számunkra. Köszönöm Tornai Gábornak a segítőkész, türelmes ügyintézést!
Erzsebet Krudy
Erzsebet Krudy
2021.11.17.
As a Hungarian-Canadian citizen traveling to Hungary experienced unique helpfulness, empathy and constant help, instructions during my travel insurance inquiry process. A great company, which I recommend to all travelers to Hungary and other European countries.
Katalin Myers
Katalin Myers
2021.08.12.
Nagyon kedves es segitokesz csapat.
Jánosné Bujdosó
Jánosné Bujdosó
2021.06.17.
Szakszerűség, empátia, és türelem. Ilyen is lehet egy ügyintézés? Szinte hihetetlen, de mindezt megkaptam. Mindenki menjen bátran, nem fog csalódni!
Péter Marton
Péter Marton
2021.04.14.
Gabor Gleisz
Gabor Gleisz
2021.02.02.
Ferencné Németh
Ferencné Németh
2021.01.08.
Rövid időn belül visszahívást kaptam. Korrekt volt az ügyintézés. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
éva hrivó
éva hrivó
2020.10.16.
Lajos Bodnár
Lajos Bodnár
2020.10.09.
Laptop biztosítás megkötésében segítettek - minden flottul ment, minden információt telefonon megadva el tudtunk intézni online. Visszahívtak, email-ben válaszoltak rövid időn belül mindenre, így én elégedett vagyok. Köszönöm!

Több, mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

Több, mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.