KGFB index – mi történt az elmúlt időszakban a biztosítási piacon?

Főoldal 9 KGFB ár-index

A kötelező biztosítás egy olyan dolog, amely minden autótulajdonos érint. Az egyre növekvő árak és az infláció pedig az árakat érinti – ráadásul nem csak a szerződést kötők, de a szolgáltatók oldaláról is. Lássuk, hogy alakult az utóbbi esztendőben a KGFB index!

Az, hogy a kötelező biztosítás árai és az ezzel kapcsolatos statisztikák miként alakulnak, az minden esetben számos különböző tényezőtől függ. Hatással van rá szinte minden aktuális esemény, legyen az világgazdasági folyamat, hazai politikai intézkedések valamelyike, az infláció vagy éppen a deviza-árfolyamok alakulása. Éppen ezért is annyira érdemes áttekinteni az elmúlt esztendő alakulását, hiszen számos olyan dologban volt részünk, amely hatással volt az árakra.

Várható következő frissítés: 2024.06.01

KGFB index 2023

2023 (Q4) negyedik negyedév: Díjemelkedés lassulása, stabilizálódó piac

A 2023-as év negyedik negyedévében bemutatott KGFB-index szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak átlagban 53 ezer forintot tettek ki, ami alig 1 százalékos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest, de éves szinten már 11 százalékos növekedést mutat. Ez azt jelenti, hogy a gépjármű tulajdonosok számára a biztosítási költségek folyamatosan emelkednek, bár az emelkedés üteme a legutóbbi negyedévben valamelyest mérséklődött. Az adatok azt is jelzik, hogy a biztosítók által a károkra fordított összegek éves szinten 7 százalékkal nőttek, ami szintén lassulást mutat az előző időszakokhoz képest. Ez a tendencia arra utal, hogy a piacon egyfajta konszolidáció, azaz stabilizálódás figyelhető meg, amely a biztosítási díjak és a kártérítések közötti egyensúlyhoz vezet.

Továbbá az MNB jelentése kiemeli, hogy a személyautók esetében az átlagos állománydíjak Budapesten 12 százalékkal, míg vidéken 11 százalékkal nőttek éves szinten, ami a piac egészére vetítve stabil növekedést jelent. Külön figyelmet érdemel, hogy a korábbi időszakokhoz képest a díjemelkedés mértéke jelentősen lelassult, ami pozitív jel a gépjármű tulajdonosok számára. Ezzel párhuzamosan az egyéb járműkategóriák, mint például a flották és a nagyobb buszok esetében, továbbra is jelentős, akár két számjegyű növekedést tapasztalhatunk, ami a flottaösszetétel változásával is magyarázható. Ezek az adatok fontos betekintést nyújtanak a biztosítási piac jelenlegi állapotába és a jövőbeli trendekbe, segítve a gépjármű tulajdonosokat és a szakembereket egyaránt a hatékony döntéshozatalban.

 

2023 (Q3) harmadik negyedév: Konszolidáció az emelkedő kgfb díjakban

Az autóbiztosítások terén fontos változások történtek az elmúlt időszakban. A kárráfordítás mértéke az utóbbi negyedévben 1%-kal emelkedett, éves összehasonlításban pedig 8%-kal nőtt. Bár a növekedés üteme lassul, az év egészére még mindig 12%-os emelkedés várható. Azonban negyedéves összehasonlításban látható egy jelentős konszolidáció, különösen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) terén. Az átlagos kgfb állománydíj 0,8 százalékkal emelkedett, így negyedévenként továbbra is 52 ezer forintot tesz ki.

A fővárosi személyautók esetében a kgfb díjak éves szinten 15%-kal, míg a nem budapesti szerződéseknél 12%-kal emelkedtek. Fontos megjegyezni, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején a kárbejelentések száma csökkent, ami túlárazottságot eredményezett. Azonban mostanra a károk jelentősen emelkedtek, és a korrigált index 130%-ra emelkedett, elérve a járvány előtti szintet.

2023. (Q2) második negyedév: csökkent a még mindig magas áremelkedés mértéke

Az előző negyedévhez képest lényegesen lassult a kötelező biztosítások áremelkedése, így Q1-hez képest már csak 2,5% volt a változás mértéke személygépkocsik tekintetében. Az országos átlag díjak 50.859 Ft-ról immár 52.083 Ft-ra, míg a Budapesten érvényes átlag kötelező tarifák ugyanebben az összehasonlításban 74.731 Ft-ról 75.688 Ft-ra változtak.

Éves összehasonlításban viszont még mindig magasnak mondható a személygépkocsik kgfb-jének díjnövekedése, amely 2022 Q2-vel összehasonlítva továbbra is 12%.

Nagy kötelező biztosítás díjváltozást tapasztaltak azok, akik 42 főnél több férőhelyes buszt üzemeltetnek. Esetükben az előző negyedéves időszakhoz képest elérte a kötelező biztosítás díjnövekedés a 37%-ot.

2023. (Q1) első negyedév: a drágulás mértéke elmarad az inflációtól

A gépjármű kötelező biztosítások átlagos árai is emelkedtek 2023 első negyedévében, azonban alacsonyabb mértékben mint ahogy a kárkifizetések mértéke emelkedett. Ennek némileg ellentmond a budapesti kgfb árak alakulása, amely önmagában 13%-os emelkedést produkált 2022 első negyedévétől számítva a 2023 első negyedévéig vizsgált időszakban.

A magyarországi biztosítók két számjegyű emelkedést tapasztaltak a kárráfordítások terén is, ugyanis egészen 12%-ig emelkedtek a korábban említett 1 éves periódusban, a károk helyreállítására kifizetett biztosítási összegek.

Nagyobb ugrást tapasztalhattak Budapesten viszont azok, akik 2022 vége és 2023 eleje között vásároltak járművet és ezzel együtt kötöttek kötelező biztosítást. A 2022 Q4 és a 2023 Q1 között Budapesten egy jelentős áremelkedés történt az átlag 66.444 Ft-ról 74.731 Ft-ra ugrott az átlagos kötelezős díj, ami egyik negyedévről a másikra 13%-os emelkedést jelent.

KGFB index 2022

2022 (Q4) negyedik negyedév: az inflációtól elmarad az emelkedés

A kötelező biztosítások összesített díjában lassú emelkedés látható. A 2021 negyedik negyedévben tapasztalt biztosítási átlag díjakhoz képest 2022 utolsó negyedévére átlagosan 8%-kal kellett többet fizetni a kötelező biztosítás megkötésekor. 

Az emelkedés hátterében a már az inflációs hatás, valamint a devizaárfolyam változás állhat, azonban a 12%-os javítási költség emelkedés is megjelenik a fizetendő biztosítási díjakban, azonban mégsem emelkedtek azzal azonos mértékben.

2022. (Q3) harmadik negyedév: megjelenik az infláció

Míg az előző időszakokban főként a koronavírus miatti korlátozások játszottak komoly szerepet, addig ezekben a hónapokban már az infláció hatása vált érezhetővé, de szerepe volt ebben a devizaárfolyam-változásnak, valamint a szerviz- és alkatrészdíjak további drágulásának is. Vagyis ekkor már jóval több hatás érintette a statisztikai adatokat. Az átlagos állománydíj ekkor 46,7 ezer forint volt, ami csak kismértékben tért el az előző negyedéves értéktől, azonban 5%-kal magasabb a 2021 azonos időszakánál. A kárráfordításoknál éves alapon továbbra is 12%-os növekedés volt észlelhető.

A fentiekből látható, hogy a számok jellemzően határozott emelkedést mutatnak, az okok pedig sok esetben egészen konkrét intézkedésekre és változásokra vezethetők vissza. Azzal kapcsolatban, hogy a jövőben mi várható, természetesen semmi sem biztos, azonban az árak további növekedése szinte borítékolható. A konkrétumok viszont csak a 2023-as első negyedéves statisztikából derülnek majd ki pontosan.

2022. (Q2) második negyedév: erősödő növekedések

A 2022. második negyedéves adatai esetén még mindig hatottak a fentebb említett Covid hatások. Ekkor az átlagos állománydíj 46 ezer forint volt, amely bár csupán minimálisan tér el az előző negyedéves értéktől, 4%-kal magasabb a 2021 azonos időszakában látottnál. Ezen felül a kárráfordítások emelkedő trendje sem állt meg. Olyannyira nem, hogy már 17%-os növekedés volt észlelhető. Bár a korábban látott túlárazottság jórészt megszűnt, az árak továbbra is stagnáltak, vagyis a kiadások e téren nem csökkentek. Kiugró, két számjegyű díjnövekedést viszont csak a vontatók esetében lehetett látni, ha a számottevőbb járműkategóriákat tekintjük át.

2022. (Q1) első negyedév: minimális eltérés

A 2022. első negyedévével kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy ezeket a hónapokat még határozottan érintette a koronavírus miatt bevezetett korlátozások hatása, hiszen teljesen megváltoztak ekkor az emberek mindennapjai, és ezzel együtt a közlekedési szokásai is. Ekkor az átlagos állománydíj 46 ezer forint volt, amely minimális eltérést jelentett az előző esztendő ugyanezen időszakához képest. A többi területen történő emelkedés mindezt még ellensúlyozta is egy ideig, a kárráfordítások terén viszont már 20%-os emelkedésről beszélünk. Ennek részét képezte az élénkülő autóhasználat, valamint a szerviz- és alkatrészdíjak drágulása is.

Hogyan függ mindez össze? Nos, a korlátozások miatt a vártnál kevesebb kár következett be, így túlárazottság alakult ki. A díjak pedig azóta sem változtak számottevően, míg a károk jelentősen emelkedtek, így a korrigált index a 2020. II. negyedévi szintre esett vissza.

Forrás: MNB