Kötelező biztosítás váltás, kgfb autó biztosítás kalkulátor

Főoldal 9 Gépjármű biztosítások 9 Találja meg a legkedvezőbb KGFB-t! Kötelező biztosítás váltás

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése sokaknak szokott fejtörést okozni, hiszen számos biztosítótársaság kínál jobbnál-jobb ajánlatokat. De vajon melyik a megfelelő választás? Tudjon meg többet a kötelező biztosítás váltás menetéről, illetve általánosan a kötelezőről és kérje segítségünket!

Kezdjük az elején: mi az a kötelező biztosítás?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (röviden: KGFB) egy olyan biztosítás, melyet minden gépjármű-tulajdonosnak (vagy üzembentartónak) kötelező megkötni. Ez a biztosítás arra szolgál, hogy ha baleset történik, amelyben egy gépjármű és/vagy az abban utazó személy megsérül, a károk megtérítése ne az okozó személyre háruljon, hanem annak biztosítójára. Ez a biztosítás egy kölcsönösen előnyös kapcsolatot takar: ha valaki kárt szenved, nem kell azon aggódnia, hogy a károkozó meg tudja-e azt téríteni, ugyanis a biztosító fog fizetni helyette; a károkozó is jól jár, hiszen a biztosító akár részben, akár teljes mértékben átvállalja a károk megtérítését; a biztosító pedig a biztosítási díjat kapja a tulajdonosoktól. Viszont az nem mindegy, mekkora díjat fizet mindezért! Ahhoz, hogy minél jobban jöjjön ki belőle, érdemes megnézni egy online biztosítás kalkulátort, és bizonyos időközönként váltani a biztosítások között.

CASCO és kötelező – van különbség!

Fontos, hogy ne keverje össze a Casco biztosítást a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással. A Casco egy olyan gépjármű biztosítás fajta, amely azokra a károkra nyújt fedezetet, amelyek egy előre nem látható, nem várt eseményekre nyújt fedezetet, amikor mi a saját autónkban okoztunk kárt, vagy egy másik fél, akinek a kiléte nem ismert, illetve természeti csapás az okozó. A casco megkötése nem kötelező, mint a KGFB, kivéve abban az esetben, ha hitelre vásárolta gépjárművét, ilyenkor a bank kötelezővé teheti a casco megkötését. Manapság már elég jó áron lehet cascot kötni, így sokszor megéri hozzátenni a KGFB-hez.

Határozott és határozatlan időre is megkötheti, az alapja egy egyszerűbb biztosítás, amely idegen által okozott rongálás, töréskár, elemi kár, lopáskár és üvegkár esetén nyújt fedezetet. Ezekhez tehet hozzá különféle extra kiegészítőket, mint például fedezet poggyászlopás és baleset esetén. Sok biztosítótársaság ad kedvezményt, ha egyszerre köti meg a kötelező és casco biztosítást, így mindenképpen érdemes tájékozódnia az esetleges kedvezményekről.

A Bonus-Malus rendszer előnyei

Az elővigyázatosság meghozza gyümölcsét, legfőképpen a kötelező felelősségbiztosítás terén. A Bonus-Malus (latin kifejezés a jó-rossz-ra) rendszer annyit tesz egyszerűen megfogalmazva, hogy aki balesetet okoz, mínusz pontokat kap, és többet fog fizetni minden évben a kötelező biztosításra, aki pedig baleset és károkozás nélkül vezet, az egyre magasabbra emelkedik a rendszerben, és alacsonyabb lesz a díj, amit évente ki kell fizetnie.

A rangsorban emelkedni egy évben egyszer lehet, pontosan 10 szintet lehet felfelé lépni, vagyis a legmagasabb rangot 11 év (azért 11 év, mert az első év A0-ban telik) károkozás nélküli vezetéssel lehet elérni, és évente csökken a fizetett KGFB díj. A rangsor másik irányában gyorsabban lehetséges mozogni: bár csak négy szint van az A0 alatt, de minden egyes károkozással két szintet csúszhat lejjebb, így B10-ből könnyebb elérni az M04-et, mint fordítva.

Így tehát mindenképpen érdemes törekedni a balesetmentes vezetésre – egyrészt azért, hogy ne tegyen kárt se másban, sem pedig önmagában, másrészt azért is, hogy csökkenthesse a fizetendő díját, akkor is, ha esetleg új autóra vált. A bonus-malus rang ugyanis személyhez kötött, nem autóhoz, így gépjármű csere esetén, sőt, biztosítóváltás esetén is meg tudja tartani az elért rangot.

Tudnivalók az évfordulókról és a biztosítás árainak változásáról

A biztosító az év bármely időszakában dönthet úgy, hogy változtat a biztosítás árán. A tarifa megváltoztatása törvényileg szabályozott és a szabály szerint az új díjazás a meghirdetéstől számított 60. naptól léphet csak érvénybe. A biztosítók az új KGFB díjakat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján, illetve saját honlapjukon teszik közzé. A honlapok közötti esetleges eltérés esetén az MNB honlapján meghirdetett tarifa alkalmazandó.

A KGFB szerződés a biztosítási időszak kezdő napján érvényes díjtarifa szerint köthető meg, és az adott biztosítási időszak alatt nem változtatható meg. A biztosító 50 nappal a biztosítási évforduló előtt köteles írásban tájékoztatni az ügyfelet az új árakról. Ezek után Önnek, mint szerződő félnek, 20 nap áll rendelkezésére a szerződése felmondására, a biztosítási forduló előtti 30. napig.

A biztosítás díját a kockázatviselés kezdeti napjától számított 60. napon belül kell befizetnie. Amennyiben ezt elmulasztja, a biztosítónak jogában áll és törvényi kötelessége is megszüntetni a szerződést. A biztosítási díj jogszabályban meghatározott módon előre illeti meg a biztosítót, ezért szükséges mindig az esedékesség kezdetétől számított 60. napig befizetni. Határozatlan időtartamra kötött szerződések esetén – és a kgfb ilyen – a biztosító feltételeitől és az ügyfél választásától függően éves, féléves vagy negyedéves díjfizetési mód is választható.

Mikor van a biztosítási évforduló?

Két fajta forduló létezik: év végi évforduló (január 1. 00:00, azaz a mindenkori naptári év első napja) és évközi évforduló, amely nap pontosan akkorra fog esni, amikor Ön megköti a szerződését (vagyis, ha 08.14-én kötötte, akkor az évforduló minden évben 08.14-én lesz és nem január 1-jén)

 • Önre az év végi évfordulós kategória vonatkozik, amennyiben gépjárművét 2010. január előtt vásárolta vagy ezután kötött rá először KGFB szerződést, mely azóta is megszakítás nélkül fennáll, illetve akkor, ha a KGFB biztosítási kötvényén szereplő évforduló: január 01.
 • Önre az évközi évfordulós kategória vonatkozik, amennyiben gépjárművét 2010.01.01. után, évközben vásárolta vagy ezután kötött rá először KGFB szerződés, illetve, ha KGFB biztosítási kötvényén szereplő évforduló NEM január 01.

A kötelező biztosító váltás időpontjának kiemelkedően fontos eleme a biztosítási évforduló. Ha szeretne biztosítót váltani, mindenképpen fontos tájékozódnia a biztosítása évfordulójáról, hogy megtudja, Ön évközi vagy évvégi évfordulós-e.

Tudnivalók a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötéséről

A KGFB-t, ahogy a nevében is benne van, kötelező megkötni. Legyen szó személygépjárműről, motorkerékpárról, egy egyszerű robogóról, teherautóról, de akár utánfutó vagy lakókocsi esetében is, mindenképpen szükséges kötelező biztosítást kötnie. Aki kötelező biztosítás nélkül közlekedik közúton, azt egyrészt nagyösszegű bírságokkal sújthatják, másrészt baleset okozása esetén saját zsebéből kell megtérítenie az okozott károkat.

A biztosítás megkötése nem csupán a járművet üzemben tartóra vonatkozóan kötelező: amennyiben Ön kiválasztott egy biztosítót és Ön elfogadta a biztosító által kiajánlott biztosítási díjat, valamint feltételeket, annak kötelező megkötnie Önnel a szerződést, nem tagadhatja meg Öntől.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást több módon is köthet. Legtöbb esetben megteheti ezt abban a kereskedésben is akár, ahol a járművet megvásárolta. De tanácsos inkább biztosítótársaságokhoz fordulni ilyen ügyben, és személyesen, az ügyfélszolgálatukon vagy üzletkötőjüknél megkötni, vagy pedig az online felületükön. Az online ügyintézéshez jelenthet nagy segítséget bizonyos cégek weboldalán megtalálható KGFB kalkulátor.

Hazánkban az alábbi biztosító társaságok kínálnak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást:

 • AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt.
 • Allianz Hungária Biztosító Zrt.
 • CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.
 • Generali Biztosító Zrt.
 • Genertel Biztosító Zrt.
 • Groupama Biztosító Zrt.
 • KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület
 • K&H Biztosító Zrt.
 • Magyar Posta Biztosító Zrt.
 • SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt.
 • Union Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.
 • UNIQA Biztosító Zrt.
 • Wáberer Hungária Biztosító Zrt.

Ám sokszor nem könnyű kiigazodni a sok biztosító ajánlatában. A honlapjukon elérhető díjszabási táblázatok, kalkulátorok sokszor nehezen érthetőek, és laikusok számára igen nehézkes kibogarászni. Erre megoldást jelenthet, ha igénybe vesz egy személyes tanácsadást, és részletesen átbeszéli a dolgokat ügyintézőjével.

Tudnivalók az autó biztosítás kalkulátorokról

Napjainkban már több portál is segít abban, hogy Ön kiválaszthassa a legmegfelelőbb KGFB-t. A mi portálunkhoz hasonlóan egyéb oldalakon is találhat autó biztosítás kalkulátort, a különbség ezen kalkulátorok között az, hogy összesen hány biztosítótól mennyi terméket hasonlít össze. Természetesen az egyes biztosítók saját weboldalain is találhat ehhez hasonló kalkulátorokat (például a Generali, a K&H és a Groupama honlapján), ám az csak a saját termékeikre vonatkozóan fogja Önnek megmutatni a legjobb ajánlatokat. Amennyiben nincs még saját biztosítója, és kíváncsi rá, vajon melyiknél kaphatja meg a legjobb árú KGFB-t, akkor ajánlott azokat a portálokat használnia, amelyek több biztosító ajánlatait vizsgálják át. Ezt érdemes megnézni akkor is, ha nem elégedett jelenlegi biztosítójával és megismerkedne egy másik szolgáltatásaival.

Hogyan működik az online KGFB kalkulátor?

A kalkulátorok a biztosítók nyilvánosan is elérhető kgfb információit, például díjait, kedvezményeit stb. gyűjtik egy helyre és rendszerezik.

 1. Önnek be kell táplálnia a programba a saját gépjárművének adatait, illetve ki kell választania, hogy pontosan milyen biztosítást szeretne, vagy milyen extra szolgáltatásokat kérne hozzá.
 2. Ezután a program az Ön által megadott információkat összeveti a biztosítók adataival, és kiadja azt, amelyik a leginkább közelít az Ön elvárásaihoz. Emellett látni fogja az árakat, és azt is, egy-egy biztosítási csomag pontosan mit is tartalmaz, így sokkal egyszerűbb lesz választania.

A biztosítás kalkulátor nem csupán az első KGFB megkötése alkalmával lesz hasznos Önnek, hanem akkor is, ha biztosítót szeretne váltani, vagy csupán tájékozódni szeretne az egyes biztosítók új árairól.

Hogyan történik a kötelező biztosítás váltás?

KGFB-t váltani évente csupán egy alkalommal lehet, a biztosítás évfordulójakor. Attól függően, hogy Ön melyik évfordulós kategóriába tartozik, ezt vagy január 1-jével, vagy évközben teheti meg, azon a napon, amikor kötötte a biztosítást. Azt mindenképpen észben kell tartania, hogy a forduló előtti 30. napig kell beadnia írásban a szerződés felmondására vonatkozó nyilatkozatot. Így lesz rá nagyjából egy hónapja, hogy kiválassza a következő biztosítóját, vagy ugyanannál a biztosítónál más feltételekkel folytassa. Fontos észben tartani azt is, hogy amennyiben nem csak kötelező váltásról, hanem biztosító váltásról beszélünk, akkor a kötelező mellett a casco szerződést is ugyanúgy fel kell mondani.

Szintén jó szem előtt tartani, hogy egy időben nem lehet aktív két külön gépjármű-felelősségbiztosítás, így arra mindenképpen oda kell figyelnie, hogy az új szerződése január 1-jével, vagy, ha Ön az évközi évfordulós kategóriába tartozik, akkor a régi szerződése lejárta napján lépjen életbe. Amennyiben véletlenül mégis rosszul adja meg az új kockázatviselési kezdőnapot, akkor az új szerződést érvénytelenné nyilváníthatják, ami fedezetlen időszakot, így fedezetlenségi díj megfizetését is maga után vonhatja.

Az autó biztosítás kalkulátorunk segítségével megtekintheti az összes biztosító jelenlegi díjajánlatát, kiválaszthatja közülük Ön számára a legmegfelelőbbet, és a szükséges adatok megadása után nem is lesz több tennivalója, hiszen a portál elintéz mindent Ön helyett. A KGFB kalkulátor dolga, hogy megmutassa Önnek, milyen díjak vannak jelenleg érvényben, és, hogy milyen kapcsolat áll fenn az Ön elképzelései és ezen árak között.

Az online kötelező biztosítás váltás ezen felül más előnyöket is kínál. Az autó biztosítás kalkulátor figyelembe veszi, hogy milyen kedvezményekre jogosult, például egyes biztosítóknál kaphat kedvezményt gyermekei után, míg másoknál kaphat többszerződéses kedvezményt, van lehetősége igénybe venni az online kampány kedvezményeket, vagy akár díjfizetési ütem és mód szerinti kedvezményeket, esetleg nyugdíjas kedvezményt, közszolgálati dolgozóknak járó kedvezményt, illetve hűségért járó kedvezményeket stb. Ezeket a rendszer mind számításba veszi, megtalálja a legkedvezőbbet Ön számára, akár másik biztosítót szeretne, akár újonnan szerzett járművére szeretne új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni.

Ha az online ügyintézés nem szimpatikus Önnek, és inkább a személyes kapcsolatot részesíti előnyben, tanácsadóink segítségét is kérheti. Szakértő kollégáink készségesen segítenek Önnek megkötni a biztosítást, aminek nem csupán az ára, de az értéke is megfelel az Ön számára.

Mit kell tennie, ha kötelező biztosítás váltáson gondolkodik?

Ha a biztosítója elküldte Önnek a következő időszakra vonatkozó díjairól szóló tájékoztatót, és úgy gondolja, túlságosan magas az Önre kiszabott díj, akkor valószínűleg itt az ideje, hogy elgondolkozzon azon, kötelezőt illetve biztosítót váltson-e. Márpedig a kötelező biztosítás váltás nem egyszerű, ha nincsenek meg hozzá a megfelelő eszközei. Erre kínálunk mi egyszerű és gyors megoldást.

Látogasson el honlapunkra, nézze át a tudnivalókat, majd a KGFB kalkulátorunk segítségével szinte gyerekjáték lesz az új biztosítás kiválasztása.

Akár a kalkulátorunkat veszi igénybe, akár inkább személyes segítséget szeretne kérni, ha kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást szeretne váltani, mi készségesen állunk rendelkezésére. Nem kell órákon át böngésznie az egyes biztosítók ártáblázatait, vagy azon törnie a fejét, vajon hol találhatja meg a legjobb ajánlatokat, mert mi mindezt megoldjuk Ön helyett.

A kötelező biztosítás váltás nem lesz rémálom többé: csupán egy pár kattintás, és máris csökkennek a költségei!

Kik vagyunk mi és miért válasszon minket? Minket mindig elér, ha tanácsra van szüksége!

 

MIXIO KER Kft.
MIXIO KER Kft.
2023.07.28.
Gyors és alapos segítséget, valamint szolgáltatást kaptunk. Köszönjük!
Krisztina Dombovári
Krisztina Dombovári
2023.06.07.
Több biztosítót is megkerestem, sportolói, magánemberi felelősség biztosítás témakörben. Egyedül itt tudtak ajánlani olyan biztosítási terméket, amely megfelelő volt számunkra. Köszönöm Tornai Gábornak a segítőkész, türelmes ügyintézést!
Erzsebet Krudy
Erzsebet Krudy
2021.11.17.
As a Hungarian-Canadian citizen traveling to Hungary experienced unique helpfulness, empathy and constant help, instructions during my travel insurance inquiry process. A great company, which I recommend to all travelers to Hungary and other European countries.
Katalin Myers
Katalin Myers
2021.08.12.
Nagyon kedves es segitokesz csapat.
Jánosné Bujdosó
Jánosné Bujdosó
2021.06.17.
Szakszerűség, empátia, és türelem. Ilyen is lehet egy ügyintézés? Szinte hihetetlen, de mindezt megkaptam. Mindenki menjen bátran, nem fog csalódni!
Péter Marton
Péter Marton
2021.04.14.
Gabor Gleisz
Gabor Gleisz
2021.02.02.
Ferencné Németh
Ferencné Németh
2021.01.08.
Rövid időn belül visszahívást kaptam. Korrekt volt az ügyintézés. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
éva hrivó
éva hrivó
2020.10.16.
Lajos Bodnár
Lajos Bodnár
2020.10.09.
Laptop biztosítás megkötésében segítettek - minden flottul ment, minden információt telefonon megadva el tudtunk intézni online. Visszahívtak, email-ben válaszoltak rövid időn belül mindenre, így én elégedett vagyok. Köszönöm!

Több, mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

Több, mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.