Egészségpénztár

tartalmazza a csomag Adóvisszatérítés minden befizetése után

tartalmazza a csomag Családtagjai is felhasználhatják a megtakarítását

tartalmazza a csomag Örökölhető

tartalmazza a csomag Munkáltatója is befizethet ön helyett

 

 

Főoldal 9 Megtakarítások 9 Egészségpénztár

Az egészségpénztár feladata az egészség védelmét szolgáló, de a társadalombiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott ellátások kiegészítése.

Mindenkinek vannak egészségügyi kiadásai, miért ne kereshetne pénzt a kiadásain?

Magyarországon, hogy csak a legjellemzőbb egészségügyi kockázatokat említsük, a szív, érrendszeri és daganatos megbetegedések, a fogászati problémák szinte népbetegségnek számítanak, ezért mindenkinek egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a betegségek megelőzésére, korai felismerésére és természetesen a gyógyulásra, rehabilitációra.

Az állam is méltányolja az egészségcélú öngondoskodás e formáját, így jelentős adókedvezménnyel támogatja az önsegélyező egészségpénztár tagjait.

Miért jó önnek, ha egészségpénztár tag lesz?

adóvisszatérítés egészségpénztár

Szja-visszatérítés vehető igénybe: Hasonlóan, mint az önkéntes nyugdíjpénztár esetében, az egyéni egészségpénztár tagdíjbefizetésekre a befizetett összeg 20%-át személyi jövedelemadójából visszaigényelheti (A visszatérítés mértéke maximum 150.000 Ft/év lehet)

$

Ez azért fontos önnek, mert minden egyes vásárlása 20%-kal lesz olcsóbb. Képzelje el, hogy vesz egy gyógyszert a gyógyszertárban, amelynek ára 2500 Ft. Ennek árát már korábban befizette a pénztárhoz, majd pénzári kártyájával kifizeti a gyógyszertári számlát. A következő adóévben 500 Ft jóváírást kap, amelyet bármikor felhasználhat.

Számoljunk: 2500 Ft – 500 Ft = 2000 Ft, láthatja, hogy önnek 20%-kal került kevesebbe a példánkban említett gyógyszer csak azért, mert nem bankkártyával, hanem egészségpénztári kártyájával fizetett.

extra adójóváírás

Bizonyos betegségmegelőző, prevenciós szolgáltatások igénybevételekor a 20%-on felül extra 10% adójóváírást kap a magyar államtól.

$

Az egészség megőrzése, a megelőzés mindig olcsóbb, mint a már kialakult betegség kezelése. Ez igaz akkor is, ha az egészségpénztárban már összegyűlt összegekből akarja fizetni a kezelését. Az állam extra 10% adójóváírással honorálja, ha a pénztári befizetéseit megelőző vizsgálatokra fordítja.

További 10% visszatérítés

A 20%-on felül még 10% adójóváírást kap, ha számláján  felgyűlt megtakarítást vagy annak egy ön által meghatározott hányadát minimum 24 hónapra leköti.

$

Ha nem szeretné rögtön felhasználni a számlájára befizetett összeget, akkor még több pénzre tehet szert! Így önnek a vásárolt termék, vagy szolgáltatás 30%-kal került kevesebbe!

családtagok is felhasználhatják

Hozzátartozók számára is elérhető: Az Ön által megjelölt közeli hozzátartozói is kihasználhatják a pénztári számláján összegyűjtött megtakarítást.

$

Mindenkinek vannak egészségügyi kiadásai, ha közvetlen hozzátartozójának keletkezik ilyen kiadása az önt is érintheti. Ha megjelöli pénztári számláján kedvezményezettként rokonait, akkor ők is részesülhetnek az ön által gyűjtött összegekből. Ez azt jelenti, hogy a nevükre kiállított számla is elszámolható, vagy részükre egészségkártya igényelhető, amellyel ők is megvásárolhatják az egészségügyi termékeket, szolgáltatásokat

örökölhető egészségpénztár

Örökölhető: Haláleset bekövetkeztekor az ön törvényes örököse adó- és illetékmentesen megörökli a számlán felhalmozott összeget

$

A szerződött tag, vagyis ön, megjelölhet kedvezményezettet. A kedvezményezett részére a pénztár átadja az ön nyitott számlán felgyülemlett összeget. Kedvezményezett megjelölése nélkül pedig az ön törvényes örököse vagy örökösei fogják megkapni ezt a pénzt.

munkáltató

A tagdíjfizetést munkáltatója átvállalhatja: Munkáltatója segítheti önt az öngondokodásban a béren kívüli juttatásként adható egészségpénztárral

$

Bizonyos munkáltatók béren kívül adnak egyes juttatásokat. Ha önnek fontos az egészség, akkor az ön befizetése mellett kérheti munkáltatójától is (amennyiben ad ilyet a munkáltató), hogy egészségcélú megtakarítását egészítse ki. A munkáltató átvállalhatja a teljes befizetést is ön helyett, így pedig önnek nem kerül extra költségbe a pénztár számla fenntartása.

Vásárolható termékek és igénybe vehető szolgáltatások az egészségpénztár tagságon keresztül

Gyógyszertári termékek

Gyógyszerek, OGYI engedélyes gyógyhatású készítmények

Gyógyászati segédeszközök

EMKI engedéllyel rendelkező termékek

Csecsemő- és betegápolási cikkek

Pelenka, babakozmetikum, cumisüveg, csecsemőtápszer

Szemüveg, kontaktlencse és tartozékaik

Keretek, lencsék, kontaktlencse folyadékok

Fogászati szűrés, kezelés

Fogtömés, fogkő-eltávolítás, fogszabályozás, fogpótlás

Egészségügyi és gyógyászati szolgáltatások

Vizsgálatok, műtétek, kezelések, gyógymasszázs, gyógytorna

Mozgáskorlátozottak lakókörnyezetének átalakítása

Vakvezető kutya tartása, Braille írással készült könyv, hangos könyvek

Egészségügyi célú egyéb szolgáltatások

Táppénz kiegészítése, otthoni ápolás

 Egyes életmódjavító termékek és szolgáltatások ellenértéke adóköteles jövedelemnek számít, amit az adóbevallásban egyéb jövedelemként kell bevallani és adózni kell utána!

 

Az egészségpénztár belépési nyilatkozatának a kitöltése 10 percet vesz igénybe, így Önnek negyedóra sem kell és élvezheti az egészségpénztár nyújtotta előnyöket!