Utánfutó biztosítás kötés: mennyibe kerül a biztosítás? Online kalkulátor itt

Főoldal 9 Gépjármű biztosítások 9 Utánfutó biztosítás
4

Kötelező biztosítás

4

Kötelező biztosítás váltás

4

Kötelező biztosítás I rendszámra

4

Motor kötelező biztosítás

4

Utánfutó biztosítás

4

Kötelező biztosítás kalkulátor (hamarosan)

KGFB ár-index (hamarosan)

A kötelező biztosítások azért jönnek létre, hogy a járművek üzemeltetése közben másoknak okozott károknak legyen anyagi fedezete. Ha nem lenne a kötelező biztosítás, akkor károkozás esetén saját zsebünkből kellene kifizetni a másik autó javítását, vagy személyi sérüléskor a sérült minden költségét. Az utánfutónál és az utánfutó kötelező biztosítás estén hasonló a helyzet.

Mi az utánfutó biztosítás, kötelező ilyet kötni?

Akinek járműve van, az már találkozott a kötelező biztosítás fogalmával, hiszen minden közúti forgalomban résztvevő gépjárműre meg kell kötni. Nem elég megkötni a biztosítást, hanem fent is kell tartani mindaddig, amíg a jármű forgalomban van.

Ugyanez igaz az utánfutókra is, amelyeknek rendszámuk, és forgalmi engedélyük van, valamint egy üzembentartó tartja forgalomban. És habár önerőből nem tudnak mozogni, valamint azon a járművön, amely vontatja (elvileg) van kötelező biztosítás, mégis szükséges a vontatmányra a kötelező biztosítás az üzemben tartásához.

Tehát az utánfutó biztosítás egy kötelező biztosítás, amelyet a személyautó vontatmányára kell megkötnie annak, aki a forgalmi engedélyben a hivatalos, bejegyzett üzembentartó. Ezt bármelyik biztosítónál megteheti, ha annak az adott biztosítónak van kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás terméke.

Nem véletlenül szerepel benne a „kötelező” szó! Minden jármű üzembentartónak meg kell kötnie

A 2009. évi LXII. (gfb) törvény értelmében minden magyarországi telephelyű gépjármű üzembentartója (kivéve a külön jogszabály alapján mentesített gépjárműveket) köteles az autó üzemeltetése során okozott károk fedezetére felelősségbiztosítási szerződést kötni, ezt pedig a folyamatos díjfizetés mellett hatályban tartani. Vagyis igen ritka kivétel az, amikor valaki mentesülhet mindezek alól.

Ha csak nem tartozik az ön járműve a néhány kivétel közé, akkor mint minden más gépjármű tulajdonosnak vagy üzembentartónak, önnek is meg kell kötnie a kgfb – t, akár személyesen, akár online.

Ez történik, ha nem kötött utánfutó biztosítást

A kötelező biztosítás megkötése és megléte három okból is fontos, amellett, hogy törvényi kötelezettség a biztosítás elindítása:

 

1.

Amennyiben forgalomba szeretné helyezni az utánfutót, vagy éppen most vásárolta, akkor az ügyintézéshez (is) szükséges megkötnie a biztosítást. Ha nincs kötelező biztosítás az utánfutóra a vásárlás után, akkor a forgalmi engedély átírását nem hajtják végre a hatóságok. Hasonló a helyzet a forgalomba helyezéskor. A forgalomba helyezéshez szükséges a biztosítás, ennek hiányában a hatóságok nem helyezik forgalomba az utánfutót, nem kaphat sem rendszámot, sem forgalmi engedélyt.

 

2.

Baleset bekövetkeztekor a legfontosabb a kötelező. Amikor másnak kárt okozunk, akkor a károsult összes költsége meg legyen térítve. Ha ez nincs, akkor a károkozó a saját költségén kényszerül kifizetni az összes balesettel összefüggő összes kiadást. Tehát legrosszabb esetben komoly költségekkel néz szembe az, aki nem kötött kötelező biztosítást az utánfutóra.

 

2.

 

3.

A kgfb ahhoz is kell, hogy a járművet üzemben tudja tartani. Amennyiben nincs biztosítás az utánfutón, akkor közúti ellenőrzéskor a rendőrség kezdeményezi a forgalomból történő ideiglenes kivonást, amely, ha bekövetkezik, akkor nem tudja tovább használni az utánfutót. A másik, talán jobb eset, hogy az illetékes kormányhivatal felhívja a figyelmét a hiányosságra és egyben figyelmezteti, hogy ideiglenesen kivonja a forgalomból a járművet, ha nem köt biztosítást.

Tornai Edit

Kötelező biztosítást keres?

Kérje segítségünket! Megtaláljuk, amire szüksége van!

Casco az utánfutóra

Az utánfutó biztosítás lehet-e casco, vagy az csak a kötelező biztosítás? A logika azt diktálná, hogy ha van rendszám, és forgalmi, kötelezőt kell kötni rá, akkor bizonyára casco biztosítást is lehetséges kötni. Sajnos ez nem ennyire egyszerű!

Míg a kötelező biztosítást a törvényi keretek miatt kell megkötni és fenntartani a tulajdonosnak, illetve üzembentartónak, addig a casco biztosítás esetén nincs ilyen. Mivel a törvény kötelezővé teszi a kötelező biztosítást, ezért azoknak a biztosítóknak, amelyeknek van kötelező biztosítás termékük, azoknak kötelező az utánfutóra is biztosítást kínálni az ügyfelei részére.

A casco biztosítás nem kötelező és a biztosítóknak sem kell ezt kötelezően adniuk, ezért a biztosítók egyedileg határozhatják meg, hogy milyen típusú gépjárművekre kínálnak biztosítást és milyen feltételekkel. Általában casco biztosítást csak személygépjárműre, teherautóra, motorbiciklire lehet megkötni és biztosítótól függ, hogy milyen önrésszel és milyen áron adják mindezt.

Mennyibe kerül az utánfutó biztosítás, mitől függ az ára?

Minden biztosító maga alakíthatja ki a kgfb árait. Ezért nehéz megmondani, hogy pontosan mitől függ az utánfutó biztosítás ára, néhány támpontot azért tudunk adni, hogy körülbelül milyen szempontok alapján számolnak a biztosítók. Az alábbi néhány tényezőtől függhet az utánfutó biztosítás ára:

 

  • A biztosítás ára biztosan függ a biztosító által kidolgozott alapdíjtól. Ez minden biztosítási terméknél így van. Ebből vonják le a kedvezményeket és erre teszik rá a pótdíjakat.
  • A biztosítási díj változhat attól függően, hogy a szerződőnek budapesti vagy nem budapesti állandó lakcíme van.
  • Változhat a díj a szerződő korától függően
  • A fizetendő biztosítási díj függhet egyedi kedvezményektől, ami biztosítónként változik

Kik vagyunk mi és miért válasszon minket?

MIXIO KER Kft.
MIXIO KER Kft.
2023.07.28.
Gyors és alapos segítséget, valamint szolgáltatást kaptunk. Köszönjük!
Krisztina Dombovári
Krisztina Dombovári
2023.06.07.
Több biztosítót is megkerestem, sportolói, magánemberi felelősség biztosítás témakörben. Egyedül itt tudtak ajánlani olyan biztosítási terméket, amely megfelelő volt számunkra. Köszönöm Tornai Gábornak a segítőkész, türelmes ügyintézést!
Erzsebet Krudy
Erzsebet Krudy
2021.11.17.
As a Hungarian-Canadian citizen traveling to Hungary experienced unique helpfulness, empathy and constant help, instructions during my travel insurance inquiry process. A great company, which I recommend to all travelers to Hungary and other European countries.
Katalin Myers
Katalin Myers
2021.08.12.
Nagyon kedves es segitokesz csapat.
Jánosné Bujdosó
Jánosné Bujdosó
2021.06.17.
Szakszerűség, empátia, és türelem. Ilyen is lehet egy ügyintézés? Szinte hihetetlen, de mindezt megkaptam. Mindenki menjen bátran, nem fog csalódni!
Péter Marton
Péter Marton
2021.04.14.
Gabor Gleisz
Gabor Gleisz
2021.02.02.
Ferencné Németh
Ferencné Németh
2021.01.08.
Rövid időn belül visszahívást kaptam. Korrekt volt az ügyintézés. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
éva hrivó
éva hrivó
2020.10.16.
Lajos Bodnár
Lajos Bodnár
2020.10.09.
Laptop biztosítás megkötésében segítettek - minden flottul ment, minden információt telefonon megadva el tudtunk intézni online. Visszahívtak, email-ben válaszoltak rövid időn belül mindenre, így én elégedett vagyok. Köszönöm!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.