Céges autó biztosítás: cége védelme a kötelezőtől a casco-ig

Főoldal 9 Vállalati biztosítás 9 Céges autó biztosítás: cége védelme a kötelezőtől a casco-ig

A céges autó biztosítás egy komplex és elengedhetetlen terület minden vállalkozás számára, amely gépjárműveket használ üzleti tevékenysége során. A biztosítás kiválasztása során számos tényezőt kell figyelembe venni, mint például a járművek száma, használatuk jellege, és a vállalati igények. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (Kgfb) minden céges autóra kötelező. További védelmet kínál a vállalkozásnak a casco biztosítás, ami nem kötelező, de ajánlott, mert a saját gépjármű káraira nyújt fedezetet.

Nagyobb gépjárműflottával rendelkező vállalatok számára a Flotta Kgfb és Flotta Casco biztosítások jelenthetnek hatékony megoldást, amelyek egyetlen szerződés alatt biztosítják a teljes flottát, egyszerűsítve ezzel a kezelést és gyakran kedvezőbb díjakat kínálva. Ezzel szemben, ha egy cég csak néhány járművet üzemeltet, az egyéni kötelező és Casco biztosítások lehetnek a legmegfelelőbbek.

Céges kötelező biztosítás

A céges gépjárművek biztosítása kulcsfontosságú a vállalkozások számára. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem csupán jogi előírás, hanem alapvető védelmet is nyújt. Ez a biztosítás kiterjed a céges autók által okozott károkra, így megóvja a vállalatot a váratlan pénzügyi terhekkel szemben. A KGFB alapjaiban érinti a vállalati járművek üzemeltetését, ezért fontos tisztában lenni azzal, mit takar ez a biztosítási forma és milyen esetekben nyújt védelmet.

Mi a KGFB és miért kötelező?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, röviden KGFB, minden gépjármű tulajdonos számára előírt biztosítási forma Magyarországon. Ez különösen igaz a céges járművekre, hiszen a vállalati tevékenység során felmerülő kockázatok magasabbak lehetnek. A KGFB alapvetően azt a célt szolgálja, hogy amennyiben a gépjármű használata során a vállalat kárt okoz harmadik félnek – legyen szó személyi sérülésről vagy anyagi kárról –, a biztosító fedezze ezeket a költségeket. Ezáltal a vállalat nem szembesül közvetlen pénzügyi terhekkel az ilyen események következtében. Fontos megjegyezni, hogy a KGFB nem fedez saját gépjárműben keletkezett károkat, azokra kiegészítő casco biztosítás köthető.

A KGFB által fedezett károk

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapvetően a harmadik félnek (tehát nem saját autó és nem a biztosító) okozott károkat fedezi. Ez magában foglalhatja például más járművek, ingatlanok, tereptárgyak, mint például lámpaoszlop, vagy akár személyek sérülését is. Fontos hangsúlyozni, hogy a KGFB nem csupán a balesetekkel kapcsolatos fizikai károkat téríti meg, hanem a balesetek során keletkező személyi sérülésekkel összefüggő orvosi költségeket, valamint az esetleges jogi követeléseket is. Ez jelentős védelmet nyújt a vállalkozások számára, mivel a harmadik fél igényeinek kielégítése jelentős pénzügyi terhet róhatna a vállalatra, különösen nagyobb balesetek esetén.

Egyéni céges kgfb

Egyénileg kötött kötelező céges autó biztosítás

Cégek számára, amelyek ötnél kevesebb gépjárművet üzemeltetnek, az egyéni kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) jelentheti a megoldást a biztosítás megkötésére. Bár ez nem kínálja azt az adminisztratív egyszerűségét és potenciális díjkedvezményeket, amit a flottabiztosítás, mégis rugalmasságot nyújt a kisebb vállalkozások számára. Az egyéni KGFB egyéni díjakat jelent minden egyes autónál. Amkor a vállalkozás növekedése során növekszik a járműpark is, az egyéni biztosítások könnyen átalakíthatók flottabiztosítássá, biztosítva ezzel a folyamatos alkalmazkodást a vállalat igényeihez.

Flotta kötelező biztosítás

Flotta kötelező Biztosítás

Amikor egy vállalat több gépjárművet üzemeltet, a flotta kötelező biztosítás megoldást kínálhat arra, hogy a vállalat összes járművét egyetlen szerződés keretében biztosítsa, ami jelentős adminisztratív egyszerűsítést és időmegtakarítást eredményez. A flotta kötelező biztosítás nem csak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) előírásainak felel meg, hanem bizonyos esetekben kedvezőbb díjszabással is jár. Emellett a flottabiztosítás rugalmasságot is kínál, mivel lehetővé teszi a flotta összetételének változását anélkül, hogy újabb szerződéseket kellene kötni. A vállalatok számára ez a megoldás nem csak költséghatékony, hanem a biztosítási folyamatok kezelését is jelentősen leegyszerűsíti.

Bonus-Malus fokozat egyéni és flottás céges kötelező esetén

A céges autók kötelezője esetén nem tér el a bonus-malus besorolás a magánszemélyek által kötött kötelezőtől. A járműre gyűlik a bonus-malus fokozat M04-től A00-ig és A00-tól B10-ig, amely évente 1 fokozatot lép előre és károkozáskor 2 fokozatot lép vissza. A bonus besorolást az autó eladásakor át lehet vinni egy másik céges autó kötelezőjére. A problémát a bonus átvitelénél az jelentheti, hogy ha cég köt kötelezőt egy autóra tulajdonosként vagy üzembentartóként, akkor a későbbiekben is csak a cég tudja használni a bonus fokozatot és a ténylegesen használó személy nem. Vagyis ha a magánszemély megveszi a cégtől az autót, például a cég tulajdonosa megveszi a járművet a cégétől, akkor a cégnél marad a bonus fokozat, míg a példánkban említett cégtulajdonos A00-ból kezdi a fokozatok gyűjtését.

bonus-malus fokozatok táblázata

Flottás céges autó biztosítás esetén, habár egy flottában vannak rendszerezve a kötelezők, a flottában szereplő járművek egymástól külön gyűjtik a bonus-malus fokozatokat és ennek ellenére gépjármű-kategóriánként ugyanazon  az biztosítási díjon lehet megkötni ezekre a járművekre a biztosítást. Ez alacsonyabb bonus fokozat esetén lehet előnyös, azonban magasabb bonus-malus fokozatot elérve hátrány is lehet, ami a biztosítási díjakat illeti.

Céges autó casco biztosítása

Bár a casco biztosítás nem kötelező, de erősen ajánlott minden céges gépjármű esetében. Ez a biztosítási forma a saját járműben keletkező károkra nyújt fedezetet, amelyeket a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem térít A casco biztosítás jelentős védelmet nyújt a vállalati járműpark számára olyan esetekben, mint balesetek, lopás, illetve természeti károk – például jégeső, árvíz vagy viharkárok.

Ezen felül fedezheti a jármű rongálásából vagy az állatok által okozott károkból eredő veszteségeket is. A casco biztosítás személyre szabható, így a cégek az igényeiknek megfelelően választhatják ki a kívánt fedezeti szintet például önrészt és a kiegészítő szolgáltatásokat. Bár a casco díja magasabb lehet, mint a kötelező biztosításé, a cégek számára jelentős anyagi megtakarítást jelenthet hosszú távon, különösen nagy értékű vagy gyakran használt járművek esetén.

Flotta casco

A céges Flotta casco biztosítás jelentős előnyöket kínál a hagyományos casco biztosítással szemben, különösen azoknak a vállalatoknak, amelyek több gépjárművet üzemeltetnek. Míg az egyéni casco biztosítás külön-külön biztosít minden járművet, a Flotta casco egyetlen szerződés keretében kínál átfogó védelmet az összes céges gépjármű számára. Ez a megközelítés jelentős adminisztratív egyszerűséget és költséghatékonyságot eredményez, mivel egyetlen biztosítási díjat kell kezelni, ami kedvezőbb árat is jelenthet a nagyobb gépjárműflották esetén.

A flotta casco biztosítás általában magában foglalja az összes olyan fedezetet, amit az egyéni casco kínál, így védelmet nyújt balesetek, lopás, elemi károk és üvegkárok esetén.

Összességében a céges autó Flotta casco biztosítás ideális választás azoknak a vállalkozásoknak, amelyek egyszerűsíteni szeretnék biztosítási folyamataikat, miközben átfogó védelmet biztosítanak gépjárműparkjuk számára.

Bérautók és a casco biztosítás

Ha az Ön cégének tevékenysége autó-bérbeadás, akkor fontos tudnia, hogy bérautók esetében a casco biztosítás kötése nem lehetséges. Az autó használatának jellege, vagyis, hogy bérbeadják hossza-rövidebb időre, növelheti a károk bekövetkezésének valószínűségét, amit a hagyományos casco biztosítások nem képesek hatékonyan kezelni.

Kik vagyunk mi és miért válasszon minket?

MIXIO KER Kft.
MIXIO KER Kft.
2023.07.28.
Gyors és alapos segítséget, valamint szolgáltatást kaptunk. Köszönjük!
Krisztina Dombovári
Krisztina Dombovári
2023.06.07.
Több biztosítót is megkerestem, sportolói, magánemberi felelősség biztosítás témakörben. Egyedül itt tudtak ajánlani olyan biztosítási terméket, amely megfelelő volt számunkra. Köszönöm Tornai Gábornak a segítőkész, türelmes ügyintézést!
Erzsebet Krudy
Erzsebet Krudy
2021.11.17.
As a Hungarian-Canadian citizen traveling to Hungary experienced unique helpfulness, empathy and constant help, instructions during my travel insurance inquiry process. A great company, which I recommend to all travelers to Hungary and other European countries.
Katalin Myers
Katalin Myers
2021.08.12.
Nagyon kedves es segitokesz csapat.
Jánosné Bujdosó
Jánosné Bujdosó
2021.06.17.
Szakszerűség, empátia, és türelem. Ilyen is lehet egy ügyintézés? Szinte hihetetlen, de mindezt megkaptam. Mindenki menjen bátran, nem fog csalódni!
Péter Marton
Péter Marton
2021.04.14.
Gabor Gleisz
Gabor Gleisz
2021.02.02.
Ferencné Németh
Ferencné Németh
2021.01.08.
Rövid időn belül visszahívást kaptam. Korrekt volt az ügyintézés. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
éva hrivó
éva hrivó
2020.10.16.
Lajos Bodnár
Lajos Bodnár
2020.10.09.
Laptop biztosítás megkötésében segítettek - minden flottul ment, minden információt telefonon megadva el tudtunk intézni online. Visszahívtak, email-ben válaszoltak rövid időn belül mindenre, így én elégedett vagyok. Köszönöm!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

Több mint 20 év tapasztalat

Kívül-belül ismerjük a biztosításokat, amiket kínálunk, ezt a tudást adjuk át önnek!

ügyfelek

Több ezer elégedett ügyfél

Tartozzon ön is elégedett ügyfeleink népes családjába, mi mindent megteszünk, hogy a legjobbat kapja!

Nem engedjük el a kezét

Nem hagyjuk magára! Számíthat ránk azután is, hogy aláírta a biztosítási szerződést!

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.

email

Email címünk

Telefonszámunk

06 1 378 47 09

Irodánk

1191 Budapest, Üllői út 259.