Az életbiztosítás fajtái. Milyen életbiztosítást válasszak?

Főoldal 9 blog 9 Az életbiztosítás fajtái. Milyen életbiztosítást válasszak?

2022. 03. 01.

A biztonságot mindenki szereti, mégis sokan elfelejtenek róla gondoskodni. Életbiztosításra pedig mindenkinek szüksége van, hiszen váratlan balesetek bármikor történhetnek. Következő cikkünkben a különböző életbiztosításokról, az életbiztosítás fajtáiról, és ezek jelentőségéről is olvashat.

Sokan, amikor az életbiztosítás szót hallják, akkor egy váratlan haláleset jut az eszükbe, ami után a biztosítás segít a családnak kiadások rendezésében. Az életbiztosítások hasznossága azonban közel nem merül ki ennyiben, számtalan formájuk létezik, amik nem csak haláleset bekövetkeztekor nyújtanak hatalmas segítséget. Szerencsétlen esetben például egy kisebb baleset is hatalmas kiadásokkal járhat, például, ha esztétikai helyreállító beavatkozásokra van szükség, vagy ha az ember tartósan kiesik a munkából, és így elesik a jövedelmétől. Szerencsésebb esetben pedig egy összegyűjtött összeggel segít lejáratkor az életbiztosítás.

A biztosítások segítségével rendszeres, apró ráfordításokkal felkészülhet a nagyobb kiadásokra. Az anyagi fedezeten felül, megkönnyíti a szükséges teendők elintézését is, hiszen egy jó biztosító valóban segít a bajban. Nem csak bizonytalan anyagi helyzetű családoknak, személyeknek ajánlott, hanem azoknak is, akik nem szeretnék minden nap egy esetleges baleset miatt aggodalmaskodni.

Hogyan épül fel egy életbiztosítás?

Az életbiztosítások abban egyformák, hogy egy biztosított személy életére, egészségére és testi épségére jönnek létre, amennyiben valamely sérül, a biztosító a kedvezményezettnek vagy annak hiányában a törvényes örökösnek szolgáltat. Az életbiztosítások azonban abban különböznek, hogy milyen célra indul a biztosítás, mert ha megtakarítási céllal, akkor a fentebb leírtak kiegészülnek azzal, hogy az életbiztosítás létre jön egy haláleseti szolgáltatással és például egy megtakarítási céllal is. Ha megtakarítási céllal jön létre, akkor már maga a biztosított is lehet kedvezményezett, hiszen elérési kedvezményezett lehet a biztosított is így ő maga fogja megkapni a megtakarításban összegyűlt összegeket.

Az életbiztosítások egyik nagy előnye, hogy a szerződő félnek nem kell megegyeznie a biztosított személlyel, vagyis Ön bármely családtagjára köthet biztosítást, ezzel is segítve őt. A szerződő félnek kell a biztosítás költségeit állnia, így a „célszemély” a szerződésben foglaltak szerint, biztosítva lesz az életével kapcsolatos kockázatokra. Ez akár ajándék lehet szerettei számára, ami igazi gondoskodásra utal.

A szerződő tehát lehet biztosított (akire szól a biztosítás) és egyben elérési kedvezményezett (aki lejáratkor megkapja az összegyűjtött megtakarítást) is és másik személy(ek) a haláleseti kedvezményezettek (akik tragédia esetén megkapják az életbiztosítási összeget és a megtakarítást is).

Fontos, hogy elérési kedvezményezett sem feltétlen a biztosított, ez a kedvezményezett is lehet egy megjelölt személy. Ez a lehetőség megtakarítási céllal létrejött életbiztosításokra igaz.

Emellett az életbiztosítás fajtái közül az elsősorban haláleseti szolgáltatásra létrejötteknél (kockázati életbiztosítás) már csak szerződő, biztosított és haláleseti kedvezményezettek vannak, mert itt nincs megtakarítás, amelyet megkaphatna a szerződő.

Az életbiztosítás fajtái: milyen életbiztosítási formák léteznek?

Többféle lehetőség közül választhat, attól függően, hogy Önnek milyen céljai vannak. Ezekkel kapcsolatban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat:

  • Kockázati életbiztosítás:

A biztosító abban az esetben fizet a kedvezményezettnek, ha a biztosított fél a szerződés ideje alatt meghal. Ez az összeg anyagi segítséget nyújt a temetési költségek viselésében, vagy az esetleges hagyatéki tartozások rendezésében, de szinte bármilyen célra felhasználhatja a kedvezményezett a kifizetett életbiztosítási összeget. A szerződés lejárta után az életbiztosítási szerződés megszűnik és az addig befizetett összeget a biztosító nem fizeti ki, illetve vissza.

A kockázati életbiztosítás kiegészítő elemei között megtalálhatja a baleset- valamint egészségbiztosításokat egyaránt.

  • Vegyes, klasszikus vagy hagyományos életbiztosítás:

A másik kettő mellett ez is gyakori biztosítási mód. Hasonlóan a befektetési egységekhez kötött életbiztosításhoz, itt sem csupán kockázati életbiztosítási védelemben részesülünk. A lényeges különbség a kettő között, hogy a klasszikus életbiztosítás esetén nem választható eszközalap. A vegyes életbiztosítások esetén a biztosító által előre meghatározott lejárati összeget fog kifizetni, amelynek van előnye is és hátránya is.

Előnye, hogy ezzel kiküszöbölhető az árfolyamveszteség, amely egy magas, vagy közepes (de sokszor alacsony kockázatú) eszközalap esetén lehetséges. A hátránya, hogy a biztosító a befizetett összeget szinte biztos, hogy alacsony kockázatú, de cserébe alacsony hozammal kecsegtető befektetésbe fogja forgatni.

A vegyes életbiztosítások tartalmaznak befektetési, megtakarítási szolgáltatást, így, ha a biztosított még a szerződés lejárta után is életben van, akkor ő (vagy a kedvezményezettje) megkapja a nyereséggel növelt lejárati összeget. Emellett pedig tartalmazhatnak kockázati védelmet is, ezért, hogyha elhalálozik a tartam alatt a biztosított, akkor az életbiztosítási kockázati kiegészítő fizeti az abban meghatározott összeget, valamint megkapja az az örökös, vagy kedvezményezett az addig befizetett pénzt az elért nyereséggel együtt. Ezzel a biztosítási formával egyszerre gondoskodhat a kényelmes nyugdíjas éveiről, valamint halál esetén a szerettei tehermentesítéséről.

  • Befektetési egységekhez kötött életbiztosítás:

A befektetési egységekhez kötött életbiztosítás, más néven unit-linked életbiztosítás az ön kedvence lehet, ha nagy hozamokat akar elérni. A befizetett díj a unit-linked esetében is áll a megtakarítási díjrészből, valamint a biztosítási költségrészből, amennyiben választ kiegészítő biztosítási védelmet is. A biztosítási kiegészítő választása nem kötelező, így, ha ön nem szeretne biztosítást, csak megtakarítást vagy befektetést, akkor így is el tudja indítani.

A biztosító a szerződő fél által kiválasztott kockázatú eszközalapba forgatja a biztosítási díj megtakarítási díjrészét, amelyből a végén a biztosítottnak bevétele keletkezhet. Az eszközalap lehet magas, közepes, vagy alacsony kockázatú, attól függően, hogy a szerződő milyen hozamelvárással indítja a megtakarítást, valamint ezért a hozamért mennyire hajlandó kockázatot vállalni. Leegyszerűsítve, a magas kockázatú eszközalapok általában részvény csomagból állnak, a közepes kockázatúak vegyesen tartalmaznak részvényt és kötvényt, az alacsony kockázatú eszközalap portfólió pedig vállalati vagy államkötvényeket.

A biztosító nem vállal hozamgaranciát, többek között emiatt is fontos, hogy mindig alaposan tájékozódjon, mielőtt megköti szerződését!

Az életbiztosítás tehát nem csak az az egy dolog lehet, amire a legtöbben gondolnak: Napjainkban megannyi lehetőség közül választhat, amik nem csupán egy problémára jelenthetnek megoldást, és nem csak már bekövetkezett baleset esetén nyújthatnak segítséget. Ön választhatja ki, hogy az életbiztosítás fajtái közül melyik formát szeretné, attól függően, hogy Ön mit tart fontosnak.

Életbiztosításra mindenkinek szüksége van, aki felnőttkorba lépett. Ön is gondoskodhat általa gyermekeiről, rokonairól, így a kiszámíthatatlan események sokkal kiszámíthatóbbá válnak.

Mi segítünk Önnek megtalálni az igényeihez illeszkedő biztosítási csomagot.

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink