Kinek éri meg Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást (MFO-t) kötni?

Főoldal 9 blog 9 Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO): kinek éri meg ilyen biztosítást kötni?

2023. 04. 20.

Sokat hallani manapság a minősített otthonbiztosításról, amely számos előnyt kínál. De mégis milyen pozitívumai vannak mindennek és akadnak-e hátrányai a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) -nak? Ebben a bejegyzésben minden fontos információt összegyűjtöttünk.

Mi az a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás?

Az MNB által meghatározott szigorú követelményeknek megfelelő Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás egy egyszerűsített, könnyen áttekinthető biztosítási forma, amely egyszerűsíti a biztosításkötést, az ügyintézést és a kárrendezés folyamatát. Az MFO olyan lakásbiztosítás, amely átlátható és ügyfélbarát, valamint az MNB által meghatározott követelményeknek megfelelő.

Az MFO alapcsomagja tartalmazza az elemi károkat, ilyenek például a tűz, víz, betörés, lopás és egyéb általános káreseményeket is, mint például a villámcsapás. Azonban van lehetőségünk kiegészítő fedezeteket választani, melyek konkrétan a lakáshoz kapcsolódó, gyakori károkra biztosítanak fedezetet, mint például a dugulás-elhárítás költségei, vagy éppen egy asszisztansz szolgáltatás.

Az MNB által üzemeltetett összehasonlító oldalon könnyen összehasonlítható és egységes módszertan alapján kerül meghatározásra és indexálásra a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás díja és összege. A kárrendezés ügyfélközpontú és jól nyomon követhető, valamint digitális csatornán is elérhető. A biztosítók minimum 50 százalékos kárhányadot garantálnak és a legnehezebb helyzetekben, egzisztenciát fenyegető károk esetén rendkívüli eljárás alkalmazásának lehetősége választható.

Ezeket tartalmazza az MFO

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás alapcsomagja az elemi károkat és alap fedezeteket tartalmazza kötelezően, minden más összeválogatható. Az elemi károk és az alap fedezetek a következőket tartalmazza: tűz, füst és koromszennyezés, robbanás, villámcsapás, villámcsapás másodlagos hatása, vihar, felhőszakadás, jégverés, hónyomás, árvíz, földrengés, földcsuszamlás, kő-, szikla- és földomlás, ismeretlen építmény, ismeretlen üreg beomlása, idegen jármű ütközése, idegen tárgy rádőlése, vízkár (beázás, kívülről érkező víz, vezetékes vízkár, elfolyt víz), betöréses lopás, rablás, besurranás, rongálás, vandalizmus, üvegtörés, valamint felelősségbiztosítás. 

Ezeken kívül kiegészítő fedezeteket is választhatunk, amelyek a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó, gyakoribb káreseményeket biztosítják, mint például a értéktárgy kiegészítő biztosítás, készpénz, különleges üveg, dugulás-elhárítás költségei, asszisztansz szolgáltatás, épülettartozékok lopása, szolgáltatás-kimaradásból eredő károk, graffiti, klímaberendezés biztosítás, zárcsere kulcsvesztés vagy kulcstörés miatt és kulcsok pótlása, kerti bútor, kerti dísznövény biztosítás, lábon álló növényzet biztosítása, stb, amelyek választása esetén a biztosítás ára is változik.

Ilyen esetekben köthető a fogyasztóbarát otthonbiztosítás

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást akárcsak a normál lakásbiztosítások a Magyarország területén lévő ingatlanra, melléképületekre és ingóságra lehet megkötni. Ez a típusú biztosítás lakáshitel mellé is igényelhető, mint lakásfedezeti biztosítás, tehát hasonlóan is működnek mint a nem MFO-k.

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást akkor érdemes választani a normál lakásbiztosítások helyett, ha olyan terméket szeretne, amely átlátható, egyszerű, gyors és ügyfélbarát szolgáltatást nyújt. Természetesen az MFO létrejötte nem jelenti azt, hogy a normál lakásbiztosítások rosszak vagy nem lennének megfelelőek, csupán egy magasabb fokú összehasonlíthatóságra törekszik, amely a normál lakásbiztosításokkal összehasonlítva tartalmaz bizonyos korlátokat is. Minden esetben érdemes összehasonlítani a különböző ajánlatokat és feltételeket, és figyelembe venni az egyéni igényeket és elvárásokat is, amikor MFO vagy a normál lakásbiztosítások között dönt.

Mi történik, ha már van lakásbiztosítása? Hogyan zajlik az új biztosítás megkötése?

Ha már van másik lakásbiztosítása, de szeretne inkább minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást kötni, akkor a következő lépéseket kell megtennie:

  • Először is ellenőrizze, hogy mikor jár le a jelenlegi lakásbiztosítási szerződése, és milyen feltételekkel mondható fel.  A normál lakásbiztosításokat évforduló előtt 30 napos felmondási idővel lehet megszüntetni.
  • Ha még nem múlt el az évforduló, akkor a jelenlegi biztosítójánál mondja fel írásban.
  • A megszűnésig megkötheti az új biztosítást, amely így már lehet MFO is.
  • Ha nem elégedett a jelenlegi biztosítójával, és másik biztosítóhoz kötné át a biztosítását, akkor az MFO-t negyedévente is fel tudja mondani. Azonban fontos tudnia, hogy az új biztosítási szerződésére vonatkozó negyedéves felmondási jog csak a kockázatvállalás kezdete után eltelt harmadik naptári negyedév végén lép életbe, így a legközelebbi időpont, amelyre felmondhatja a szerződést, a negyedik naptári negyedév vége.

Ha nincs élő lakásbiztosítása, akkor csak egyszerűen vegye fel a kapcsolatot velünk és segítünk megkötni az új MFO biztosítását.

A minősített otthonbiztosítás hátrányai

Mint mindennek a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításnak is vannak hátrányai, amelyeket érdemes megfontolni, mielőtt új biztosítást kötne. Ezek a hátrányok a következők lehetnek:

 

  • A fogyasztóbarát lakásbiztosítás alapcsomagja nem tartalmazza az összes lehetséges káreseményt, amelyek előfordulhatnak egy lakásban. Például nem fedez olyan károkat, amelyeket állatok, rovarok okoznak. Ha ezekre is szeretnénk biztosítást kötni, akkor kiegészítő fedezeteket kell választanunk, ami növeli a díjat.
  • A minősített lakásbiztosítás felmondása ugyanúgy nem történhet meg bármikor, hanem csak bizonyos időpontokban, mint a nem minősített lakásbiztosítások esetén. Ha már van másik lakásbiztosításunk, akkor az MFO-t csak akkor köthetjük meg, ha a jelenlegi szerződésünk lejárata előtt legalább 30 nappal felmondjuk azt. Ha már van MFO-nk, akkor azt csak három naptári negyedév elteltével mondhatjuk fel először egy naptári negyedévfordulóra, tehát gyakorlatilag – akárcsak egy normál lakásbiztosításnál – csak az első évfordulón válthatunk biztosítót.
  • Az MFO-k között nem lehet nagy különbségek, mint a normál lakásbiztosítások között. Ez azt jelenti, hogy kevesebb lehetőségünk van arra, hogy olyan terméket találjunk, ami pontosan megfelel az igényeinek és elvárásainak.
  • A minősített otthonbiztosítás kizárólag állandóan lakott ingatlanra és hozzátartozó nem lakóépületekre, melléképületekre és ingóságokra köthető. Ez azt is jelenti, hogy ha meglévő lakása lakatlan, akkor ezt a fajta biztosítást nem kötheti meg vagy ha lakatlanná válik, akkor továbbiakban a fogyasztóbarát lakásbiztosítás nem lesz érvényes biztosítás. Nagyon fontos, hogy nem kötheti meg ezt a biztosítást nyaralóra sem, mert az nem állandóan lakott épület.
  • Bizonyos kockázatviselési helyeken tiltott a biztosítás megkötése.
  • Építés vagy átépítés alatt álló ingatlanra nem lehet fogyasztóbarát lakásbiztosítást kötni, amennyiben már élő MFO-val rendelkezik és átépítésre kerül az ingatlana, akkor az átépítés idejére nem köthet kiegészítő építés-szerelés biztosítást sem.

Megéri-e akkor önnek MFO-t kötni?

Bizonyos esetekben megérheti fogyasztóbarát otthonbiztosítást kötnie.

Ez leginkább akkor, amikor minimális energiabefektetéssel szeretne egy gyorsan összehasonlítható „dobozterméket” vásárolni, amely alapkockázatokon túl nem tartalmaz mást. Ha a fogyasztóbarát biztosítás alapkockázatai mellett dönt, akkor tényleg gyorsan és hatékonyan tud választani a biztosítók összehasonlítható, egyen-termékei közül és a későbbiekben sem lesz szükség gyakori odafigyelésre.

Az MFO további előnye, hogy az alapkockázatokon túl modulszerűen, egyesével tudja összeválogatni a kiegészítő fedezeteket a lakásbiztosításába, ez azonban akkor hátrányt jelent önnek, ha a fenti bekezdésben összefoglalt egyszerűségre törekszik.

Abban az esetben nem éri meg önnek a minősített otthonbiztosítás mellett dönteni, ha olyan speciális igényei vannak, amelyeket egy minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás nem tud kiszolgálni, például a fentebb felsorolt néhány hátrány.

A fenti hátrányok között az is látható, hogy egyes esetekben pedig kifejezetten nem jó, ha ilyen biztosítással rendelkezik, hiszen a körülmények megváltozásával érvénytelen biztosítással fog rendelkezni.

A fentiekből látható, hogy bár számos előnye van ennek a típusú otthonbiztosításnak, ugyanakkor fontos ennek hátrányait is mérlegelni és mindezek fényében kiválasztani az Ön számára leginkább ideális csomagot.

Milyen az önnek megfelelő lakásbiztosítás? Erről olvashat összefoglaló cikkünkben itt: