Vihar? Betörés? Rongálás? Idegeskedés helyett kössön otthonbiztosítást!

Főoldal 9 blog 9 Vihar? Betörés? Rongálás? Idegeskedés helyett kössön otthonbiztosítást!

2021. 07. 20.

Az otthon biztosítását a legtöbben akkor érzik fontosnak, amikor már megtörtént a baj, pedig könnyebb előre felkészülni. A lakásbiztosításra valójában mindenkinek szüksége van, mégis kevesen gondoskodnak erről időben. Vajon miért?

Mit is jelent az otthonbiztosítás?

Az otthonbiztosítás segíthet olyan váratlan események anyagi fedezésében, amelyek kisebb, vagy nagyobb mértékben megterhelőek lennének a család számára. Ez lehet egy természeti katasztrófából eredő, vagy betörésből fakadó, esetleg más szerencsétlen balesetből adódó kár – a biztosítás lehetővé teszi, hogy ezekre előre felkészülhessen. Mivel minden otthon más, ezért a különböző konstrukciók közül lehet választani attól függően, hogy ki mit tart fontosnak, vagy éppen veszélyeztetettnek. Hogy ki, mikor köti meg biztosítását, az rendkívül eltérő, de a legtöbben a költözést követő fél éven belül… feltéve, ha megkötik, mert bizony sokan egész egyszerűen megfeledkeznek otthonunk biztosításáról.

Kinek érdemes biztosítást kötni?

Vannak biztosítások, amikről tudjuk, hogy idővel egészen biztosan szükség lesz rájuk, például a nyugdíj-, vagy az időskori biztosítás. Ezek szükségessége nem kérdés, mert bár nem tudjuk mikor, de azt biztosan tudjuk, hogy egyszer felhasználásra kerül a befizetett összeg.

Ezzel szemben a lakásbiztosítás egy jövőbeli lehetséges vészhelyzetre segít felkészülni, ami egyáltalán nem biztos, hogy be is következik. Ám sajnos a legtöbbször eljön az idő, amikor valóban nagy segítség lehet a család számára. Kevesen gondolnak bele, hogy nem csak a lakástulajdonosoknak érdemes otthonbiztosítást kötni, hanem a bérlőknek is.

Hogyan válasszon, ha Ön lakástulajdonos?

Tudjuk, hogy nehéz kiigazodni, amikor a legmegfelelőbb biztosítási csomagot kell kiválasztani, ezért segítünk egy kicsit eligazodni a többféle lehetőség között.

Ha most vásárolt új ingatlant, és szeretne biztosítást kötni, akkor érdemes az előző tulajdonostól érdeklődni, hogy mik voltak a legjellemzőbb károk az évek alatt. A biztosítási csomag kiválasztása során fontos azt is mérlegelni, hogy saját használatban lesz az ingatlan, vagy inkább bérbe adná, mert így is eltérő dolgokat kell figyelembe venni. Társasházak esetében mindenképp járjon utána, hogy a háznak van-e társasház biztosítása, és ha igen, milyen mértékben terjed ez ki az Ön lakására.

Hogyan védi Önt az otthonbiztosítás, ha Ön lakásbérlő?

Mielőtt bármibe belevágna, mindenképp beszélgessen a lakás tulajdonosával, hogy ő kötött-e bármilyen biztosítást a lakásra. Ha nem, és Ön szeretné biztosítani magát, akkor is szükséges egyeztetnie vele, ha nem szeretne olyat bebiztosítani, ami nem is az Öné. A saját tulajdont azonban mindenképp érdemes védeni, ezért albérlőként is ajánlott biztosítást kötni. Ebben az esetben általában a lakásban található ingóságokat szokták biztosítani – ha beázik a ház, az nem az Ön kára, ám ha a beázás miatt tönkremegy a falra akasztott Picasso, amiatt már igenis Önnek fog fájni a feje.

Ha bérlőként biztosítást köt az ingóságokra, akkor nyugodtan hátradőlhet, mert Önt már nem érheti meglepetés.

Nem elég csupán megkötni…

Nem csak azok hibázhatnak, akik nem kötnek biztosítást, hanem azok is, akik később nem figyelik azt. Az idő előrehaladtával változhat az ingatlan állapota, ami szükségessé teheti a biztosítás módosítását. Ha az ingóságokra is kiterjed a biztosítás, akkor az aktualizálás különösen fontos lehet.

Nem elég csak megkötni, fontos frissíteni is a biztosítást, ha nem szeretné, hogy otthona alul-, vagy túlbiztosított legyen. Sajnos Magyarországon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen biztosításuk van, és, hogy az mekkora fedezettel is bír. Rengetegen nem törődnek a biztosítás frissítésével, és így értékes forintoktól esnek el az évek alatt.

Az otthon a mindennapi élet bázisa, aminek védelme kiszámítható és egyszerű, ha erről időben gondoskodik. Az életben megannyi kiszámíthatatlan dolog van, a lakással kapcsolatos költségeknek nem kell annak lennie! Kössön otthonbiztosítást akkor is, ha Ön tulajdonos, akkor is, ha bérlő, és élvezze otthona nyugalmát!