Lakásbiztosítás albérletre: bérlőként kötnünk kell biztosítást?

Főoldal 9 blog 9 Lakásbiztosítás albérletre: bérlőként kötnünk kell biztosítást?

2023. 06. 29.

Amikor az ember saját ingatlant vásárol, rendszerint az első feladatok közé tartozik az elintéznivalók listáján az, hogy megkösse a számára leginkább megfelelő biztosítást. Azonban, ha albérletbe költözik valaki, ritkán jut eszébe ezzel foglalkozni, sok esetben még a főbérlők is elsiklanak e dolog felett. Pedig adott esetben számos kellemetlenségtől kímélheti meg magát, ha odafigyel!

Lakásbiztosítás albérletre: kinek a feladata megkötni?

Mielőtt beköltözne, érdemes bizonyos kérdéseket feltenni a főbérlőnek, ellenkező esetben ugyanis érhetik meglepetések a szerződés aláírását és a kulcs átadását követően. Ilyen fontos kérdés az is, hogy a tulajdonos kötött-e már lakásbiztosítást, és ha igen, érinti-e a biztosítás az ott található ingóságokat. Ez azért is lényeges, mert például egy bútorozatlan, ám biztosított ingatlan esetén az ingóságok biztosításáról az albérlőnek kell gondoskodnia. Amennyiben pedig egyáltalán nincs ilyen jellegű élő szerződés a lakással vagy házzal kapcsolatban, akkor nem kérdés, hogy valamelyik félnek gondoskodnia kell erről.

Ez pedig ugyanúgy a bérlő érdeke is. Hiszen lehet akármennyire biztonságos a környék, kedves a szomszéd és több ponton záródó az ajtó, ahogy mondani szokták, az ördög sosem alszik. A besurranások, a természeti károk vagy éppen a véletlen balesetek pedig soha nem láthatók előre. Biztosítás nélkül sok esetben az albérlőnek kell megtérítenie a keletkezett károkat. Ha szeretné ezt elkerülni, akkor legegyszerűbben a megfelelő lakásbiztosítás segítségével teheti meg.

Bútorozottan kiadó lakások esetében a tulajdonosnak kell gondoskodni a biztosításról

Amennyiben bútorokkal, teljesen felszerelten szeretné kiadni az ingatlanát, akkor nem kérdés, hogy mindenképpen ajánlott gondoskodni a megfelelő biztosításról. A legtöbb esetben a társasház közös épületbiztosítása nem elég, ha tényleg baj történik, ugyanis a társasház biztosítások többsége nem tartalmaz kollektív ingóságbiztosítást.

Ha például egy csőtörés miatt elázik a fürdőszoba és a benne lévő bútorok, ingóságok. Ha egy vihar miatt leszakad a redőny vagy tönkremegy a TV, ennek nem kell konfliktust okoznia a fő-és albérlő között, hiszen a biztosító segít az anyagi károk rendezésében.

Míg a redőny vagy a fürdőszobai csőtörés helyreállítását finanszírozza a társasház biztosítás, addig az ingóságnak számító értékeket, mint a TV vagy éppen a bútorok sérülését már nem téríti meg. Ilyen esetekre érdemes a tulajdonosnak biztosítást kötnie azokra.

Egy ilyen biztosítást pedig hatalmas előnyt jelent minden téren olyankor, mikor egyébként is igen nagy a feszültség.

A lakásbiztosítás részletei kerüljenek bele a bérleti szerződésbe is!

Nagyon fontos, hogy ha rendelkezik a lakás élő biztosítási szerződéssel, annak a részleteit ne egyszerűen csak megosszák egymással a felek, de rögzítsék is a bérleti szerződésben. Pontosan le kell írni, hogy mire terjed ki a biztosítás, milyen értékhatárral rendelkezik, mennyi a költsége, mi a hozzátartozó kötvényszám, és kinek a feladata a biztosítás befizetése. Amennyiben a bérlő külön köti meg a biztosítást a saját ingóságaira, erről is ajánlott említést tenni a szerződésben.

Mivel ma már nagyon sokféle lakásbiztosítás létezik eltérő értékkategóriával és feltételrendszerrel, mindenképpen érdemes albérlőként a szerződéskötés során elkérni a biztosítás tájékoztatóját, és annak ismeretében kötni saját kiegészítő- vagy ingóságbiztosítást.

Fontos alaposan szétnézni a kínálatban!

Számos különböző lakásbiztosítás létezik, nem érdemes lecsapni az első ajánlatra. Nézzen alaposan utána a feltételeknek. Így minden kétséget kizáróan megtalálhatja azt, amely az Ön számára tulajdonosként vagy albérlőként a lehető legjobb megoldást nyújtja. Ráadásul a kiválasztott lakásbiztosítás már pár perc alatt, online is megköthető, sok időt és energiát spórolva meg ezzel.

Egy megfelelő lakásbiztosítás az albérletre hatalmas megnyugvást jelenthet az ingatlan tulajdonosának és az albérlőnek egyaránt, hiszen így bármilyen kellemetlenség is történjen, nem egyedül egy embert terhel az anyagi károk megtérítése. Ennek köszönhetően pedig mindenki nyugodtan alhat….