Amit az új, évfordulón kívüli lakásbiztosítás felmondásról tudni érdemes

Főoldal 9 Lakásbiztosítás 9 Amit az új, évfordulón kívüli lakásbiztosítás felmondásról tudni érdemes

2023. 08. 21.

Egy a közelmúltban megjelent kormányrendelet nagymértékben érinti a lakásbiztosításokat is. Ennek értelmében, a lakásbiztosításokra vonatkozó előírások számos pontban módosulnak, amelyekkel mindenképpen érdemes tisztában lenni. Az egyik ilyen módosulás, hogy a lakásbiztosítások esetén plusz 1 felmondási alkalmat ad. Mit kell tudni az évfordulón kívüli lakásbiztosítás felmondásról? Cikkünkben körbejárjuk.

A rendeletben foglalt változások nagy része a lakástulajdonosok védelmét szolgálja, amely nagy segítséget jelenthet például egy jelzáloghitel esetén. Azonban érdemes azzal is tisztában lenni, hogy mindezek hatással lehetnek adott esetben a banki hitelfolyamatokra is, így cikkünkben részletesebben beszélünk a témáról, hogy pontosan tudja mi a teendő.

Mit jelent az évfordulón kívüli lakásbiztosítás felmondás?

A rendeletben közölt változások egyik fontos pontja az évfordulón kívüli lakásbiztosítás felmondás. Alapvetően egy határozatlan időre kötött lakásbiztosítás nem mondható fel bármikor, meg kell várni az évforduló elérkezését ahhoz, hogy probléma és plusz költségek nélkül megtörténhessen mindez.

Azonban az új szabály szerint, a szerződő a biztosítási szerződést az évfordulón túl, további egy alkalommal minden év márciusában, írásban, indoklás nélkül felmondhatja. Ez fontos változás, amit érdemes rögzíteni a naptárban, amennyiben valamilyen okból kifolyólag módosítaná vagy megszüntetné szerződését. Ennek a felmondásnak az adott évben március 31. napján éjfélig meg kell érkeznie ahhoz, hogy érvényes legyen.

Nagyon fontos még azonban, hogy nem bármely szerződés mondható fel ezzel a módszerrel. Lényeges például, hogy a biztosítás díja minden esetben rendezett legyen, vagyis semmilyen tartozás ne álljon fenn a szolgáltató irányába. Ha a fentiek teljesülnek, akkor a biztosító kockázatviselése az évfordulón túli felmondással a biztosítóhoz való beérkezésétől számított 30. nap elteltével szűnik meg. Vagyis, innentől kezdve nem lesz érvényes lakásbiztosítás az adott ingatlanon. Mindezekkel kapcsolatban a biztosítóknak minden évben február 15-ig tájékoztatniuk kell az ügyfeleiket.

Összességében tehát amellett, hogy az eddig is adott éves fordulójánál felmondható volt a lakásbiztosítást, mostantól márciusban is lesz egy plusz lehetőség erre azoknak, akik mindenképpen másmilyen biztosítást vagy másik biztosítót szeretnének.

Milyen esetekben érdemes felmondani egy lakásbiztosítást?

Érvényben lévő lakásbiztosítás váltásán vagy módosításán akkor is érdemes elgondolkodni bizonyos időközönként, ha egyébként nem szeretne biztosítót váltani vagy alapvetően elégedett az eddigiekkel. Ennek az oka, hogy a szerződés tartalma hamar elavulhat és számos más olyan konstrukciót találhat, amely sokkal több téren felel meg az igényeinek.

A módosítást akár év közben is érdemes elvégeztetni a biztosítási tanácsadójával, amennyiben jelentős változás történt az ingatlanában, vagy ingóságaiban. Ilyenkor a biztosítás módosítással tudja jelezni a biztosító felé a változásokat és a díj is ennek megfelelően tud változni felfelé, de akár lefelé is, ha alacsonyabb értéket akar biztosítani.

Fontos tehát a tájékozódás és az új igényekhez megfelelő biztosítás kiválasztása. Ezzel több szemszögből is pénzt takaríthat meg, hiszen találhat egy sokkal kedvezőbb ajánlatot, miközben baj esetére is magasabb mértékben biztosíthatja magát.

Ha lakásbiztosítás váltáson gondolkodik, akkor érdemes elolvasni a lakásbiztosítás váltás tippjeinket, hogy felkészülten vághasson bele a biztosítási ügyintézésbe!

Az évfordulón kívüli lakásbiztosítás felmondás buktatói

A még mindig létező január 1-jei kötelező váltás kampányban is sokak találtak és találnak számukra kedvezőbb kötelező ajánlatot. Kétségtelenül jól járhatnak azok is, akik ezután a meglévő lakásbiztosításukat az évfordulón kívül március 31-én kívánják megszüntetni és szeretnének egy másikat elindítani egy másik biztosítónál.

A biztosítók és a közvetítők várhatóan ennek a kampányidőszaknak hála extra kedvezményekkel, bővebb szolgáltatásokkal, jobb ajánlatokkal tudják megszólítani a leendő ügyfeleket, azonban van néhány fontos szempont, ami okozhat kellemetlenséget a biztosító váltásban és nem lakásbiztosítás módosításban gondolkozóknak.

  • A biztosítók jellemzően többféle kedvezményt építenek be lakásbiztosításaik árába, az egyik ilyen a több szerződéssel rendelkezők kedvezménye. Ha igénybe vett ilyet egy másik szerződésén azzal a biztosítással, amelyet évfordulón kívül felmond, akkor a másik biztosítás ára is emelkedhet. Ennek érdemes még felmondás előtt alaposan utánajárni.
  • Az előzőhöz hasonló problémát okozhat, ha díjkedvezményért hűség időszakot vállalt. Ebben az esetben, ha felmondja a biztosítását, akkor az előző évekre megkapott teljes hűség kedvezményt vissza kell fizetni a biztosítónak. Ez lehet magasabb összeg is, amelyet ha vissza kell fizetnie, akkor már nem biztos, hogy megéri önnek biztosítót váltani, legfeljebb a jelenlegit módosíttatni.
  • Előfordulhat, hogy a lakásbiztosítás megkötését és fenntartását hitel mellé kötelezően előírja a bank, akkor ezen a biztosításon hitelbiztosítéki záradék van bejegyezve. A hitelbiztosítéki záradék azt jelenti, hogy ha valamilyen káresemény történik az ingatlannal, amely a fedezetet nyújtja a hitelre, akkor a biztosító a banknak fizeti ki a biztosítási összeget, amely a hitelt törleszti. Ha záradék van bejegyezve, akkor az új biztosításra is a meglévő hitel adatokat fel kell vezetni és az új biztosítási dokumentumokat be kell mutatni a banknak, ellenkező esetben a hitelintézet a hitelt felmondhatja. Ez a plusz ügyintézés körülményessé teheti a lakásbiztosítás és egyben biztosító váltást.
  • Ha a jelenlegi lakásbiztosítás olyan kiegészítőt tartalmaz, amely csak bizonyos korig köthető meg, de a kor betöltésével nem szűnik meg a kiegészítő, akkor a váltással ettől elesik és a továbbiakban már nem fog tudni erre az esetre biztosítást kötni.

Fontos, hogy legyen érvényes lakásbiztosítás!

Az, hogy könnyebbé vált a biztosítási szerződés felmondása, nem jelenti azt, hogy ne kellene új biztosítást kötni. Hiszen ahogy mondani szokták, a baj bármikor megtörténhet és ha éppen akkor keletkezik kár, amikor nincs érvényes lakásbiztosítása, az hatalmas anyagi hátrányt jelent. Reméljük, hogy valójában sosem kell kárbejelentéssel foglalkoznia, de ha mégis, akkor elképesztően nagy segítséget nyújthat egy jó konstrukciókkal megkötött lakásbiztosítás. Az érvényes, jól megválasztott biztosítás egy olyan védőhálót jelent, amely a legrosszabb helyzetben is segít egy kicsit a kellemetlenségek enyhítésén.

Cikkünkből egyértelműen látszik, hogy számos szempontból előnyös az, ha az eddig meglévőnél eggyel több alkalom nyílik a felmondásra, hiszen ezzel egy újabb lehetősége van egy kedvezőbb szerződés megkötésére akár a meglévő társaságnál vagy egy egészen újnál. Tájékozódjon és éljen a lehetőségével, amennyiben szükségét érzi!