Mi az ingóság és mire jó az ingóságbiztosítás?

Főoldal 9 blog 9 Mi az ingóság és mire jó az ingóságbiztosítás?

2021. 07. 21.

A biztosítások között sok olyan termék van, amely részben vagy egészben fedi a másikat, az ingóságbiztosítás is egy ilyen, ezért mai cikkünkben letisztázzuk, hogy mi is tulajdonképpen az ingóság és az ingóságra kötött biztosítás, valamint hogy miben különbözik az ingóságbiztosítás a lakásbiztosítástól, amennyiben különbözik attól.

Mi az az ingóság?

Legtöbbünknek nem csak az otthona fontos, hanem az abban található tárgyak is. Ezek „védelmét” szolgálja az ingóságbiztosítás, aminek keretén belül biztosíthatja a lakáson belüli, vagy akár azon kívül elhelyezkedő értékeit. Sok elgondolás van arról, hogy mi minősül ingóságnak: hivatalosan az otthonokban általánosan előforduló tárgyakat tekintjük annak, amelyek a legtöbb háztartásban megtalálhatóak.

Ahhoz pedig, hogy tudjuk mi az ingóságbiztosítás először azt szükséges tisztázni, hogy az otthonában mi minősül ingóságnak és mi nem. Sajnos nem egyszerű a válasz erre a kérdésre, mert sok minden lehet az, amire nem is gondol az ember. A biztosítás kötésekor legegyszerűbben úgy szoktuk szemléltetni ezt, hogy ha kiég az otthona és semmi nem marad a tűz által érintetlenül, csak az, ami közvetlenül az ingatlan részét képezi, például falak. Ha így nézzük, akkor tulajdonképpen mindent ingóságnak veszünk, ami a lakásban található. Ingóságnak vehetjük a bútorokat, amelyek nem beépítettek, ingóságnak minősülnek az elektronikai cikkek, például a hűtő, a mikrohullámú sütő, a nem beépített sütő, vagy éppen a laptop is. Ingóság a ruha, de amire a legkevesebben gondolnak a biztosítás megkötésekor az a függöny, a szőnyeg, és az egyéb lakástextilek, a képzőművészeti, az iparművészeti tárgyak, a gyűjtemények, az ékszerek, de a készpénz is. Tehát egyszerűen: a berendezési tárgyak és a mindennapi használati tárgyak minősülnek ingóságnak.

A lakásokban megtalálhatóak a fentebb már említett készpénz, ékszerek, valamint képzőművészeti tárgyak, amelyek biztosítása kissé más, mint a hétköznapi tárgyak esetében. Ezen tárgyakra biztosítást csak akkor lehet kötni, ha azok állandóan lakott ingatlanban találhatóak. A biztosítás megkötésekor elvárás, hogy a lakás megfeleljen bizonyos általános biztonsági előírásoknak, amik alacsony(abb) szintűre csökkentik a betörés kockázatát. Hiszen a biztosítónak és a biztosítottnak is közös érdeke, hogy igazából ne törjenek be, és ne kelljen ezzel foglalkozni…

Mi nem ingóság?

Például a csempe, a parketta, a légkondícionáló berendezések kül-, illetve beltéri egysége, beépített bútorok, a falak, az ereszcsatorna, a csövek, illetve vezetékek, a riasztóberendezés, az ajtó, az ablak, stb. Ezek a felsoroltak, mind az ingatlan elválaszthatatlan részét képezik, az ingatlanhoz rögzítették, beépítették azokat, ezért nem is tekinthetőek ingóságnak, így az ingóságbiztosítás nem is nyújt fedezetet ezekre.

Ki állapítja meg az ingóság értékét?

Minden tárgynak van egy valós és egy eszmei értéke, és a kettő nem feltétlenül fejezhető ki egyformán forintban. Más az értéke például egy kínai vázának, ha a boltban vettük, vagy ha a szeretett nagymama hagyatékából származik.

Egy jó biztosítónál a szerződő fél dönti el, hogy mekkora értékben köti meg biztosítását, illetve a biztosítást nyújtó cég is tesz egy ajánlatot, amit általános adatok alapján határoz meg. Az Ön döntése, hogy a biztosító által javasolt összeget elfogadja, vagy felülbírálja. Ha bizonytalan a biztosítandó tárgyak értékében, segítségére lehet a biztosító értékbecslője, akivel általános és rendkívül magas értékű vagyontárgyait is felbecsülheti.

Probléma a vagyontárgyak alul-, vagy felülbiztosítása?

Előfordulhat, hogy az ingóságokat alulbiztosítják. Ennek több oka is lehet. Ritkább esetben a tulajdonos nincs tisztában a birtokában lévő tárgy értékével, így kár esetén jóval kisebb összeget kap kézhez. Sokan azonban a biztosítási díj csökkentését szeretnék elérni azzal, hogy vagyontárgyaikat alulbiztosítják – egy tényleges kár esetén azonban ők értékes forintoktól esnek el. A ló másik oldalára sem érdemes átesni, hiszen ha a tulajdonos az ingóságainak értékét lényegesen többre becsüli (felülbiztosítja), mint a valós érték, akkor a biztosítási összeg lesz magasabb, kár esetén a kifizetés pedig a valós értéken fog történni.

Ingóságbiztosítás vs. lakásbiztosítás

Az ingóságbiztosítás a lakásbiztosítás része, azonban nem mindegy, hogy egy teljes körű biztosítást köt vagy „csupán” az ingóságokat biztosítja! Milyen lehetőségei vannak, ha biztosítást köt? Köthet teljes körűt (ingatlan+ingóság), csak ingatlanra, amely az épületet, és az épülethez hozzátartozó elemeket biztosítja és megkötheti csak az ingóságbiztosítást is, amelyet olyan esetben választhat, ha társasházban lakik és a közösképviselet társasház biztosítással védi a teljes épületet, a lakásokat is beleértve.

Ahhoz, hogy ingóságbiztosítást köthessen, amely általában a teljes körű lakásbiztosításoknál kedvezőbb áron érhető el, minimum feltétele, hogy a lakására kiterjedjen a társasház biztosítás. Ha nem biztos benne, hogy az ön ingatlanát is biztosítja a társasház, kérjen részletes felvilágosítást erről a közösképviselőjétől!

Tehát az ingóságbiztosítás is lakásbiztosítás, azonban ez nem fedezi az ingatlant, csupán az ingatlanban lévő vagyontárgyakat. Az ingatlant a társasház kezelője által kötött társasház biztosítás védi, amely a közös területeket (például: tető, vagy lépcsőház) és sok esetben, de nem mindig a lakásokat is biztosítja.

Ezért jó Önnek az ingóságbiztosítás!

Ha társasházban lakik, és van a közösképviselet által kötött teljes, az egész házat védő társasház biztosítás, akkor önnek elég a lakására ingóságbiztosítást kötni, mert ahogy már fentebb említettük, az ingatlanokat a társasház biztosítás biztosítja. Az ingóságbiztosításban ilyenkor nincsen az ingatlant is védő összetevő, hiszen az ilyenkor teljesen fölösleges lenne, ezért a biztosítás végösszege is jelentősen alacsonyabb lesz, mintha teljes körű (ingatlan+ingóság) biztosítást kötne magának.

“Jó-jó, de akkor, ha olcsóbb, biztos a csomag is más és kevesebbet kapok a pénzemért!” – gondolhatja ön. A valóság azonban az, hogy a csomagok tartalma ugyanaz marad, mint az ingatlan+ingóság együtt kötése esetén. Az ingóságra ugyanúgy vonatkoznak azok az események, amelyek a teljes ingatlanra és ingóságra kötött biztosítás esetén. Gondoljon bele, ha beázik, sérülhet a bútor, ha földrengés lesz, eltörhetnek a poharai, ha tűz üt ki, akkor eléghetnek a ruhái, ha betörnek elvihetik az ékszereit.

Az ingóságbiztosítás tehát a klasszikus lakásbiztosítás része, azonban kedvezőbb áron érhető el, mint a teljes körű (ingatlan+ingóság) lakásbiztosítás. Az ingóságbiztosítást nem csak kivételes vagyoni helyzetűeknek ajánljuk, nem csak akkor éri meg, ha 2 Picasso lóg a kandalló fölött. Mindenkinek hasznos lehet, aki szeretne teljes mértékben gondoskodni az értékei biztonságáról.

Ingóságbiztosítás kalkulátor

Az ingóságbiztosítás, ahogy már fentebb is írtuk, egy lakásbiztosítás, csupán egy olcsóbb változata a teljes körűnek. Érdekli, hogy mennyibe kerülne önnek egy lakásbiztosítás az ingóságaira? Kattintson az alábbi linkre, töltse ki az adatlapot és megoldjuk Önnek az ingóság fedezetet akár személyesen, akár online!