Napelem-biztosítás: ezekre nagyon fontos odafigyelnie

Főoldal 9 blog 9 Napelem-biztosítás: ezekre nagyon fontos odafigyelnie

2022. 11. 07.

A jelenlegi helyzetben egyértelműen hasznos befektetés a napelemek felszerelése az otthonokba. Azt azonban kevésbé hangsúlyozzák, hogy ezekre is érdemes biztosítást kötni, mert könnyen előfordulhat, hogy egy jégeső, vagy más természeti jelenség kárt tesz a panelekben. Ilyenkor jó, ha nem a tulajdonost terhelik a költségek. Lássuk, mit érdemes tudni az lakásbiztosítás napelem-biztosítás kiegészítőjéről!

Miért lehet szükség a napelem-biztosítás védelmére?

A napelemek akkor tudják a lehető legjobban ellátni a feladatukat, ha olyan helyen vannak elhelyezve, ahol a napsugarak a legjobb szögből érik a paneleket. Ez azonban azt is jelenti, hogy a különböző időjárási viszontagságoknak is nagymértékben ki vannak téve, ami komolyan fokozza az anyagi veszteség kockázatát. A szél, az eső, a jég és a hó ugyanis mind potenciális ellenségek a napelemek számára. Az ilyen jellegű károk pedig nem csak a javítás terén jelentenek kiadásokat, de az anyagi kiesés is jelentős lehet a renoválás ideje alatt.

A kiszámíthatatlan nagy értékű károk fedezésében jelenthet segítséget a napelem-biztosítás. Sőt, ha például pályázat vagy egyéb támogatás útján kerültek felszerelésre a panelek, akár kötelező is lehet az ilyen jellegű szerződéskötés.

Többen mennek biztosra, mint gondolná!

Bár elsőre úgy hangozhat, hogy ritkaságszámba megy, ha valaki ma Magyarországon napelem-biztosítást köt, valójában sokkal népszerűbb ez a szolgáltatás, mint gondolná. Sőt, egyre gyakrabban része az egyes lakásbiztosításoknak a napelemek, a napkollektorok és a hőszivattyúk biztosítása is. Hogy teljes biztonságban tudhassa értékeit, mindenképpen jól tájékozottnak kell lennie az elérhető biztosítások típusait illetően.

Miből választhat?

A napelem-biztosítás megkötése előtt, mindenképpen fontos a megfelelő tájékozódás annak érdekében, hogy megtalálhassa az Ön számára a leginkább megfelelőt. Már csak azért is lényeges mindez, mert bizonyos biztosítók az ingatlan részeként tekintenek a napelemekre és a ház értékét növelik általa, míg mások ingóságként biztosítják ezeket a paneleket. Megint mások pedig kiegészítő fedezetként hivatkoznak a napelemekre.

Miután megtalálta a megfelelő biztosítás típusát, még nem dőlhet hátra, ugyanis mindezeken felül fontos a kártérítési limit eldöntése is. Ez a kártérítés maximális összegét jelenti, amelyet káresemény esetén kifizet a biztosító. Sőt, bizonyos szolgáltatók kikötik a szerződésben, hogy egy biztosítási időszakon belül összesen hányszor térítenek.

Szintén lényeges az is, hogy a megállapodásban rögzített, fedezett káresemények milyen, napelemeket érintő károkat fednek le. Az elemi károk mellett ugyanis más kellemetlenség is érheti a paneleket. Érdemes belevenni például a rongálást, a töréskárt vagy akár a lopást is.

Végül, de nem utolsósorban, nagyon lényeges hangsúlyozni azt is, hogy függetlenül attól, melyik biztosítást választja, a megállapodás kizárólag szakszerűen rögzített napelemekre nyújt fedezetet.

Mit kell tennie, ha káreset történik?

Fontos tudnia, hogy ha a sérült napelemen még van gyártói vagy kivitelezői garancia, az nem vonatkozik az ilyen jellegű problémákra, a garanciális javítási lehetőséggel nem élhet. Amennyiben van érvényes napelem-biztosítása és valamilyen káreset történik, fontos, hogy ezt a szerződésben foglalt határidőig jelentse a biztosító felé.

A kárbejelentést követően a következő lépés a kárszemle, amelyet a káreljárás követ. Ha ezen a ponton a biztosító mindent rendben talált, a megállapított kártérítés kifizetésre kerül.

A fentiekből látható, hogy mennyire lényeges időben megkötni a megfelelő napelem-biztosítást. Ennek köszönhetően ugyanis nyugodt lehet afelől, hogy az időjárás okozta rongálás vagy egyéb kellemetlenség esetén is érkezik az anyagi segítség!

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink