Betörők és időjárás: a nyaralók 2 legnagyobb ellensége

Főoldal 9 blog 9 Betörők és időjárás: a nyaraló 2 legnagyobb ellensége

2022. 09. 15.

Egy nyaraló, ahol nyáron hónapok alatt az ember kiszakadhat egy kicsit a hétköznapokból és megpihenhet kényelmesen, aranyat ér. Nem csak a tulajdonosoknak, hanem a betörőknek is, hiszen a téli időszakban előszeretettel szolgálják ki magukat az ott található értékekből. Ha ez nem lenne elég, az időjárás is ellenünk van. Mit lehet tenni ez ellen?

Hol magas a betörések száma?

A rendőrség minden évben elkészít egy bűnügyi térképet, amelyen jól látható, hogy a lakásbetörések éves szinten főleg a fővárosban és az ország keleti megyéiben történnek. Télen viszont, amikor a tóparti nyaralók kiürülnek, jelentősen megszaporodnak a hasonló bejelentések a Balaton környékén is. Éppen ezért nem szabad megfeledkezni a nyaraló biztosításáról.

Biztosítás nem állandóan lakott ingatlanra

A legtöbb biztosítótársaságnál van lehetőség arra, hogy nem állandóan lakott ingatlanokra kössön biztosítást. Több típus közül is választhat, azonban fontos meggyőződni arról, hogy szerepeljen benne betöréses lopás fedezete is.

Természetesen ez önmagában nem elegendő a teljes biztonságérzet kialakításához, nem szabad megfeledkezni a a megfelelő védelmi rendszer kialakításáról sem. Ez lehet egy jó minőségű biztonsági zár vagy rács felszerelése, esetleg távfelügyeleti rendszer vagy riasztóberendezés üzembe helyezése is. Utóbbinak azonban csak akkor van értelme, ha vannak szomszédok, akik a telet is ott töltik, ellenkező esetben senki nem fogja hallani a riasztót, és a betörők nyugodtan tevékenykedhetnek tovább.
Fontos szem előtt tartani, hogy a védettségi szint rendszerint befolyásolja a kártérítés összegét.

Amennyiben minden igyekezet ellenére megtörténik a baj, és betörnek a nyaralóba, feljelentést kell tenni a rendőrségen, és azt legkésőbb a kár észlelését követő második munkanapon be kell jelenteni a biztosítóhoz is.

Mi a helyzet az ingóságokkal?

A statisztikák szerint a betörések során főleg a szórakoztató elektronikai eszközöket, (TV, hangrendszer, projektor), telefonokat, fűnyírókat, kerti szerszámokat és – meglepő módon –  ágyneműket tulajdonítanak el a nyaralókból. Éppen emiatt az értékesebb ingóságokat semmiképpen sem érdemes télre a helyszínen hagyni. Ez már csak azért is lényeges, mert sok esetben szabály az, hogy ha a nyaralóban tárolt ingóságok nagyobb értéket képviselnek, mint az adott védelmi szinthez a biztosító által meghatározott legmagasabb kártérítési összeg, akkor előfordulhat, hogy a biztosítás csak a károk egy részét fedezi.

Amikor az időjárás a bűnös

Nem csupán a betöréstől való félelem miatt érdemes a nyaralóra biztosítást kötni, hiszen számos olyan váratlan esemény előfordulhat, ami miatt nagyon hasznos, ha védi Önt egy megfelelő szerződés. Az időjárás okozta károkra és egyéb kellemetlenségekre is érdemes gondolni: egy nagyobb vihar vagy akár egy csőtörés is sok kellemetlenséget okozhat a távollétében. Ráadásul, ha nincs, aki ránézzen néha az ingatlanra, a kár mértéke még nagyobb lehet, hiszen sokszor hónapokig nem veszik ezeket észre a tulajdonosok.

Ne feledkezzen meg a téliesítésről!

Az értékek eltávolítása mellett a téliesítés is nagyon lényeges a nyaraló elhagyása előtt, ilyenkor a víz-, a fűtés- és hűtésvezetékek víztelenítéséről, valamint a vezetékek elzárásról kell gondoskodnia. Ha van öntözőrendszer, azt se hagyja ki! Javasolt ezen felül megtisztítani a vízelvezetőket, adott esetben az árkokat és ereszeket is, hogy azok az őszi esőzések és lombhullás idején is maradéktalanul betölthessék a funkciójukat. Amennyiben riasztó van bekötve a házba, lehetőség szerint ellenőriztetni kell annak állapotát.

Ha mindezekre odafigyel, a lehető legnagyobb nyugalomban fordíthatja el a kulcsot a zárban távozáskor és hagyhatja magára a nyaralóját – mindent megtett annak érdekében, hogy a nyaralója pontosan olyan állapotban várja a következő szezonban, ahogy azt nyár végén ott hagyta. Ez pedig hatalmas megnyugvást jelent akkor is, ha több száz kilométerre lakik a helyszíntől.

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink