Elektromos autó biztosítás – mire érdemes figyelni?

Főoldal 9 blog 9 Elektromos autó biztosítás – mire érdemes figyelni?

2023. 07. 19.

A környezetvédelem egyre fontosabb a mindennapok során, az üzemanyag ellátás pedig egyre bizonytalanabb és borsosabb, így nem véletlenül választják egyre többen az elektromos autókat. Azonban jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis mi a helyzet az ilyen típusú járművek biztosításával?

Gépjármű biztosításokból ma már rengeteg létezik és bizony nem egyszerű eligazodni ebben a kínálatban, különösen akkor, ha ön egy elektromos autó büszke tulajdonosa. Ma már a különböző kedvezmények és támogatások miatt egyre több ilyen kocsi furikázik az utakon, ráadásul a tavalyi év végén már számottevő mértékben voltak a piacon használt villanyautók is. Vagyis ez a téma nem is lehetne aktuálisabb.

Ilyen biztosítások érhetők el elektromos autókra

Ma Magyarországon a gépjármű biztosításokat kínáló mintegy tizenkét társaság többsége nem csak kötelező, de CASCO biztosítást is kínál az elektromos modellek döntő többségére. Ezen belül viszont vannak biztosítók, ahol azokra a modellekre nem köthető szerződés, amelyek hivatalos javítása hazánkban nem megoldható.

Ezen felül van, ahol használt elektromos járművekre is nehezebb biztosítást kötni, főleg csak egyedi kockázatelbírással, eseti döntés alapján van erre lehetőség. Fontos, hogy bár jogszabály nem szól arról, hogy a biztosítóknak ezekre az autókra bármilyen kedvezményt kellene adniuk, azonban a gyakorlat kifejezetten mást mutat.

Több társaság is ad kedvezményt a villanyautók kötelező biztosítása után. Ám ezzel kapcsolatban minden esetben az egyedi ajánlatokból kell tájékozódni.

Mi a helyzet a CASCO-val?

Elképesztően színes a kínálat, ugyanis számos különböző ajánlat érhető el az egyes biztosító társaságok esetében. Van közöttük olyan, amely kifejezetten tisztán elektromos vagy éppen tölthető hibrid járművek számára elérhetőek, de akadnak közöttük rugalmasan variálhatók is. Lényeges információ, hogy a kötelezővel ellentétben, a CASCO biztosítás esetében semmilyen kedvezmény nincs a villanyautókra.

A teljes körű csomagban rendszerint olyan ajánlatok kapnak helyet, amelyek anyagi védelmet nyújtanak töréskár, elemi kár vagy éppen üvegtörés kár, lopáskár, baleseti kár esetén is érvényes. A prémium csomag viszont már magában foglalhat kiegészítőket is akár a műszaki hiba miatti asszisztenciát.

Kiegészítő csomag részeként még akkor is kaphat segítséget, ha az elektromos autója véletlenül lemerül, így ilyenkor az autót a legközelebbi töltőpontra vagy szükség esetén akár szervizbe is szállítják.

Mit jelent az újérték kiegészítő biztosítás?

Bár soha ne legyen rá szükség, de mindenképpen meg kell említeni továbbá azt is, hogy az új autók estében elérhető az újérték kiegészítőbiztosítás is. Ez magában foglalja azt, hogy a gépjárműre három vagy tizenkét hónapos koráig garancia van arra, hogy a károsult a kocsi vételkori számlaértékét kapja meg kártérítésként, vagyis visszakaphatja a vételár teljes összegét egy ilyen kellemetlen szituációban.

Alaposan fel kell mérni a lehetőségeket

Fontos, hogy minden esetben mérje fel a terepet és kérjen személyre szabott ajánlatot a biztosítóktól. Így jóval könnyebb lesz a döntés és egyszerűbben szűkítheti a kört a széles kínálatban. Éppen ezért, mindenképpen keresse fel ezzel kapcsolatban a megfelelő szakembereket annak érdekében, hogy környezetbarát és modern járművét a lehető legnagyobb biztonságban érezhesse. Így még egy véletlenül bekövetkező kár vagy baleset esetén sem kell aggódnia az anyagiak miatt.

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink