Egyre több a vadkár – van olyan biztosítás, ami segít?

Főoldal 9 blog 9 Egyre több a vadkár – van olyan biztosítás, ami segít?

2023. 01. 03.

2021 folyamán csaknem 17%-kal több vadat ütöttek el a hazai utakon, mint az a korábbi évben jellemző volt. Ez elképesztően magas arány, ugyanis számszerűsítve ez körülbelül 7500 nagyvadat jelent. Az ilyen jellegű baleseteket olykor lehetetlen elkerülni, de mégis hogyan biztosíthatja magát arra az esetre, ha bekövetkezne a vadkár? Hiszen ilyenkor jellemzően nem csak az állat, de a kocsi sem ússza meg sérülések nélkül. Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk.

Miért van annyi vad az utakon?

A hegyekben és az alföldi régiókban egyaránt gyakori a vadak megjelenése az utakon. Különösen két kiemelten veszélyes időszak van e téren, a tavasz és az  ősz, ekkor van párzási, vadvonulási időszak, amikor az állatok sokkal aktívabbak nappal is. Éppen ezért érdemes ilyenkor fokozott figyelem mellett vezetni. Kiemelten igaz ez azokon a területeken, ahol az állatok felbukkanásának esélyét táblák is jelzik.

Több ezer ilyen baleset történik az utakon

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének közleményéből kiderül, hogy 2021-ben a nagyvadak közül a legtöbb esetben őzzel ütköznek gépjárművek, tavaly több mint 5800 ilyen esetet regisztráltak. Ezen felül közel 1200 szarvas és 430 vaddisznó esett áldozatul járműveknek, és számos esetben ütöttek el olyan apróvadakat, mint a nyúl, a fácán vagy a fogoly.

A károk átlagos értéke a milliós szintet is eléri

Egy vaddal való ütközés esetén a kár átlagos értéke elérheti akár a milliós szintet is, így nem kérdés, hogy mindenképpen érdemes gondoskodni a megfelelő biztosításról. A legjobb megoldás erre egy olyan casco szerződés lehet, amely kiterjed a töréskárra, ám sok biztosítónál ma már külön vadkár biztosítás is köthető. Ebbe beletartozik a sofőr és az utas esetleges sérülése, az autóban keletkezett kár, valamint az állat elpusztulásából, sérüléséből eredő kár is.

Fontos tudni, hogy önmagában a kötelező biztosítás nem nyújt védelmet a saját kárra, mivel az baleset okozásakor csupán az érintett vétlen károsultaknak térít.

Ezt kell tenni vadbaleset esetén

  1. Először is mindenképpen értesíteni kell a rendőrséget, valamint az illetékes vadásztársaságot is.
  2. A sérült vadat nem szabad megközelíteni, ugyanis ez nagyon veszélyes lehet. az elpusztult állat tetemét pedig tilos elvinni, ugyanis ez lopásnak minősül.
  3. Fontos a helyszín biztosítása: elakadásjelzővel, háromszöggel megfelelő távolságból kell jelezni, ha az úttesten van a vad, akár élő, akár holt.
  4. Ilyenkor minden esetben felmérik azt is, hogy ki a felelős a balesetért. Nem mindegy, hogy a járművezető volt figyelmetlen, az útkezelő a hibás vagy éppen a vadásztársaság nem gondoskodott a megfelelő táblák kihelyezéséről.
  5. Amennyiben nincs felelős, akkor mind a két fél – a sofőr és a vadásztársaság is – a saját káráért felel.

Természetesen semmilyen biztosítás nem váltja ki a megfelelő odafigyelést az utakon, hiszen a legjobb védekezés a megelőzés. Egy ilyen baleset során életét veszítheti egy állat, megsérülhetnek a kocsiban ülők és a kocsiban is kár keletkezhet. Amennyiben pedig mégsem lehet elkerülni egy ilyen ütközést, jó tudni, hogy a megfelelő biztosítás mellett van mögöttünk egy védőháló, amely anyagi téren segít az események rendezésében.

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink