Egyre többen kötnek biztosítást Magyarországon – jobb félni, mint megijedni!

Főoldal 9 blog 9 Egyre többen kötnek biztosítást Magyarországon – jobb félni, mint megijedni!

2022. 12. 13.

Bár az ember azt tapasztalja a mindennapok során, hogy az élet egyre drágább és a gazdasági válság egyre inkább begyűrűzik az életünkbe, ennek ellenére a biztosítást kötők száma határozott növekedést mutat. Ez pedig arra enged következtetni, hogy egyre több az elővigyázatos, a jövőt valamilyen módon bebiztosítani igyekező ember. A baleseteket és véletleneket lehetetlen kiküszöbölni, ám az anyagi segítségről ilyen szituációban már előre gondoskodhat.

Miért fontos a biztosítás?

A gazdasági adatok magukért beszélnek, az ez alapján készült előrejelzések pedig azt jósolják, hogy 2-3 évig tartó recesszív időszakra számíthatunk. Vagyis a lakosság nagy részénél akár egzisztenciális problémák merülhetnek fel. Ilyenkor sokak fejében megfordulhat, hogy lemondják a rendszeres kiadással járó biztosításukat, ám ez csupán rövid távon jelentene minimális spórolást. Hiszen ahogy mondani szokták, az „ördög sosem alszik”, a véletleneket és baleseteket elkerülni lehetetlen. Az ilyen helyzetekkel járó váratlan kiadások viszont sokkal jobban fognak fájni, ha nincs biztosítása, hiszen a szűkösebb költségvetést jobban meg fogják terhelni. Nem kell, hogy magára maradjon, a biztosítás védőhálót nyújt.

Milyen biztosítások léteznek?

A biztosításokat 2 nagy csoportba lehet sorolni, megkülönböztetünk élet- és nem életbiztosításokat. Az előbbi körbe tartoznak a kockázati és a befektetési egységhez kötött életbiztosítások, amelyek egyik speciális fajtája a nyugdíjbiztosítás is. Minden egyéb biztosítási az utóbbi ágba tartozik. Ilyen például a lakásbiztosítás, a balesetbiztosítás, az utasbiztosítás,  a kötelező gépjármű biztosítás, a casco vagy éppen a hitelfedezeti biztosítás.

A 18-59 éveseket érdekli leginkább a biztosítás

Egy online kutatás során a megkérdezett 18-59 évesek jóval több mint fele, egészen pontosan 67%-a jelezte, hogy rendelkezik valamilyen lakásbiztosítással. Az adatok azt mutatják, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál nagyobb valószínűséggel köt biztosítást. Emellett kiemelkednek a sorból az ingatlantulajdonosok is, bár jellemzően a bérelt lakásokon és házakon is van érvényes biztosítás. Mindkét esetben elmondható, hogy a háztartás mérete e szempontból nincs semmilyen befolyással a jelenségre. A megkérdezettek válaszaiból kiderül, hogy míg a saját lakásban élőknél a hitelfelvétel a fő motiváció, addig a családi házban lakók a környezeti károktól való félelem miatt kötnek biztosítást. A legkevesebben mindkét esetben a betörések miatt aggódnak. 

Mi a helyzet az ingóságokkal?

Az ingóságok esetén valamivel árnyaltabb a kép, ugyanis a megkérdezettek 40%-a még csak nem is hallott arról, hogy létezik ilyen lehetőség, 33% pedig bár ismerte, de nem élt még e típusú biztosítással. Akiknek van ilyen biztosításuk, jellemzően idősebbek, diplomával rendelkeznek és rendelkeznek saját ingatlannal.

Az életbiztosítások száma is növekedést mutat

2021 végén a megkötött életbiztosítások száma 13,7%-os növekedést mutatott, vagyis már az elmúlt esztendőben is egyre többen gondoltak erre. Ezek közül kiemelkednek az úgynevezett kockázati életbiztosítások, amely kapcsán a szerződések száma 710 ezerre nőtt hazánkban. Ezek alapján egyre többen vannak, akik kockázati életbiztosítással gondoskodnak családjuk anyagi biztonságáról és érdekes módon a 25–35 évesek körében is egyre népszerűbb ez a termék.

A fentiekből látható, hogy az aktuális gazdasági nehézségek ellenére a magyar lakosság nagy része nem spórol a biztosításokon. Ha egy ilyen anyagi szituációban valami baj történik, akkor az szinte biztos, hogy nagyon nehéz helyzetbe hozhatja pénzügyileg az egész családot. Éppen ezért érdemes előre gondolkozni és megakadályozni a hasonló helyzetek kialakulását!

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink