Az elektromos rollerekre is kötelező lesz a biztosítás?

Főoldal 9 blog 9 Az elektromos rollerekre is kötelező lesz a biztosítás?

2023. 04. 14.

Bár biztosítás eddig is létezett az elektromos rollerekre, azonban annak nem volt köze a kötelező biztosításhoz, amelynek megkötése a gépjárművek esetében elkerülhetetlen. Azonban egy várható KRESZ-módosítást követően az összes elektromos rollert segédmotoros kerékpárnak minősítenék át, és a kötelező biztosítás is vonatkozna rájuk. Lássuk, mit is érdemes tudni ezzel kapcsolatban!

Mivel jelenleg 50–60 ezer elektromos roller van jelen az utakon Magyarországon, várható volt, hogy hamarosan KRESZ módosítását kívánja majd e járművek jelenléte. (Igazából az a meglepő, hogy eddig nem volt, pedig jó néhány éve sokan választják ezt az eszközt a közlekedéshez). A KRESZ eddig egyáltalán nem említette őket külön járműként, pedig Franciaországban például már 2019-ben specifikus szabályozás vonatkozott rájuk.

Mit tartalmaz a várható KRESZ módosítás az elektromos rollerekkel kapcsolatban?

Az elektromos rollerekre vonatkozó KRESZ-módosítás szerint a 25 kilométer/órás végsebességű rollerek kerékpárnak minősülnének, az ennél gyorsabbak pedig segédmotoros kerékpárnak. Jelenleg a tervezet teljesen késznek tekinthető, és az Építési és Közlekedési Minisztérium válaszára várnak vele kapcsolatban. Ez pedig azt jelenti, hogy nagy eséllyel elfogadásra kerülnek majd a benne foglaltak a folyamat végére.

Amennyiben az összes elektromos rollert segédmotoros kerékpárnak minősítik át, akkor kötni kell majd rájuk kötelező biztosítást, sőt, a bukósisak használata is kötelezővé válik. Emellett az új szabály előírná a kötelező KRESZ-ismeretet, és zéró toleranciát vezetnének be az alkoholfogyasztásra is.

e roller biztosítás roller megosztó

A kép Svédországban készült, de nálunk is egyre gyakoribb ez a látvány. Forrás: Pexels.com

Nem minden rollerre vonatkozik ez a szabály

Azoknál a rollereknél, ahol 25 kilométer/óra sebességnél gyárilag lekapcsol a motor, egységesen az unióban kerékpárokra vonatkozó szabályozás van érvényben. Feltétel lenne várhatóan még az is, hogy az eszköz összecsukható legyen.

Fontos még, hogy ne legyen rajta ülés, és állóhelyzetből csak lökésre induljon el, önmagában a gáz meghúzása ne legyen elég. Vagyis a fenti esetekben – azaz amennyiben a kerékpárokhoz sorolnák ezeket az alacsonyabb teljesítményű kétkerekűeket – várhatóan nem lenne szükség például kötelező biztosításra, sem pedig bukósisak viselésére.

Cserébe viszont rendelkeznie kellene ezeknek a járműveknek első (fehér) és hátsó (piros) világítással, fényvisszaverő prizmával az oldalukon, valamint csengővel és fizikai fékkel egyaránt. Több ember pedig nem utazhatna egyetlen rolleren semmilyen formában.

Mi lesz így a rollermegosztó cégekkel?

Mivel nem tudni még a pontos részleteket, nehéz ezzel kapcsolatban biztosat mondani. Ami egyelőre látszik a rendeletből, hogy a gyors rollereken kötelező lesz a bukósisak viselése. Azonban, ha ez a verzió lép életbe, akkor úgy fest, hogy a rollermegosztó cégek komoly bajba kerülnek, ugyanis akik használják ezeket a szolgáltatásokat, nem rendelkeznek saját bukósisakkal a megosztó pedig nem teszi lehetővé a sisak bérlését is.

Úgy tűnik tehát, hogy az elektromos rollerek többé nem lesznek láthatatlanok a KRESZ számára, és ebből a szempontból is a közlekedés szerves részeivé válnának. Hangsúlyozandó, hogy a rendelkezések eddig még nem kerültek elfogadásra, mindössze tervezetről van szó. Amennyiben viszont bevezetésre kerülnek a szabályok, fontos résen lennie az elektromos roller tulajdonosoknak!

Forrás: 24.hu

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink