Hogyan hatnak az energiaárak a temetésekre? És mi köze ennek a biztosításokhoz?

Főoldal 9 blog 9 Hogyan hatnak az energiaárak a temetésekre? És mi köze ennek a biztosításokhoz?

2023. 01. 09.

A temetésről, pláne a sajátjának az esetleges közeledtéről senki sem beszél szívesen. Pedig ez is az élet része, bizonyos kor felett nem árt végiggondolni a lehetséges kiadásokat is. Különösen most fontos mérlegelni az ezzel kapcsolatos kiadásokat, ugyanis az energiaárak emelkedése a temetések áraira is hatással van. Mégis mennyibe kerülhet most egy ilyen szertartás és hogyan járulhat hozzá Ön a költségekhez? Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk.

Ezért drágul a temetés

Bár alapvetően a koporsós temetést nagy mértékben nem érintik az ilyen jellegű költségek, a hamvasztást annál inkább. Éppen ezért a hamvasztóüzemek úgy döntöttek, januártól magasabb összeget kérnek el a hozzátartozóktól.

A drágulás mértékéről pontos adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, erről a temetkezési vállalkozók döntenek majd. Ennek oka, hogy a gyakorlatban a családtagok közvetlenül nem kérhetnek hamvasztást, csak közvetítőn keresztül. Az országban 17 krematórium működik, köztük több magántulajdonú.

Milyen gyakori a hamvasztásos temetés és mennyibe kerül?

A vidéki településeken a 60%-os gyakorisággal választják a koporsós temetést, ám a fővárosban és nagyobb városokban a szertartások 80%-a urnás. A KSH szeptemberi adatai szerint egy koporsós temetés átlagosan 336.000 forintba, egy hamvasztás pedig 239.000 forintba került – mostanáig. Ezek a szolgáltatások 4 évvel ezelőtt, 2018 őszén koporsó esetében 223.000 forintra rúgtak, míg hamvasztás során átlagosan 161.000 forintot kértek el a családtól.

Vagyis ezen időszak alatt több mint 40 százalékkal emelkedtek az árak, amelyek várhatóan még magasabbra kúsznak majd bizonyos esetekben.

Érdemes gondoskodni időskori életbiztosításról!

Egy megfelelően kialakított biztosításnak része az úgynevezett haláleset szolgáltatás is, amely aktív szerződés esetén bizonyos összeget kifizet a családjának, amennyiben Ön elhunyna. Ez máris hatalmas segítség a hozzátartozóknak, hiszen a lelki fájdalmak közepette nem kell aggódniuk a magas kiadások miatt is.

Az időskori életbiztosítás legalacsonyabb csomagja 300.000 Ft összeget fizet a családja számára az Ön halála esetén. Ha baleset miatt veszti életét, 450.000 Ft kifizetést kapnak szerettei. A csomag alapszintű asszisztencia szolgáltatást is tartalmaz. A különböző időskori biztosítások mellé kiegészítőként többféle balesetbiztosítási csomag közül is választhat, hogy még teljesebb legyen a pénzügyi biztonság.

A legmagasabb időskori életbiztosítás a Nyugalom 1.200 csomag, amely kiemelkedő 1.200.000 Ft-os kifizetést nyújt családtagjai számára, a baleseti halál szolgáltatása pedig 1.800.000 Ft-ot fizet a kedvezményezettnek. Ám ezeken felül számos csomag választható a kategórián belül.

Lássuk egy arany középutat a kettő között! Például a Nyugalom 600 biztosítás csomag 600.000 Ft életbiztosítási összeggel segíti szeretteit a halálesettel járó költségek viselésében, baleseti halál esetén 900.000 Ft összeg kerül családja bankszámlájára. A kifizetett összeg minden esetben adó- és örökösödési illetékmentes, megkötése előtt pedig nincs szükség egészségügyi állapotfelmérésre. Fontos azonban tudni, hogy a biztosítás megkötésétől számított fél éven belüli halál bekövetkeztekor a biztosító csak a befizetett díjakat fizeti vissza a szerződő számlájára.

A fentiekből látható, hogy az időskori biztosítás egy nagyon hasznos dolog annak ellenére, hogy az ember nem szeret a saját halálára és temetésére gondolni. Ám e módszer segítségével csendesen felkészülhet arra, hogy egyszer majd a távoli jövőben anyagilag ne hagyja cserben a hozzátartozóit elhunyta után sem.

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink