Ezért fontos a síbiztosítás, amikor télen kikapcsolódni megy az ember

Főoldal 9 blog 9 Ezért fontos a síbiztosítás, amikor télen kikapcsolódni megy az ember

2023. 01. 10.

Sokan úgy gondolják, hogy ha csak lehet, megspórolják a síbiztosítás árát, hiszen ugyan mi baj történhetne egy kellemes kiránduláson, ahol csak csúszunk néhányat? Nos, a helyzet az, hogy az élet kiszámíthatatlan és igen komoly árat fizethet, ha külföldi síelés alkalmával megsérül vagy balesetet okoz. Adott esetben milliós tételekről is beszélhetünk. Lássuk, miről is van szó pontosan!

Hogy mi történik, nem látható előre

2023. január első napjaiban egy 18 éves magyar snowboardos tarolt le több síelőt a stájerországi Kreischberg síterepén. A balesetről videófelvétel is készült, ezen látható, ahogyan a snowboardos két kézzel kapaszkodik a csákányos felvonóba, majd egy ponton hódeszkástul elesik, végül pedig megindul lefele, közben legázolva a többeket, akik mögötte jöttek. A balesetben négyen is megsérültek, egyiküket helikopterrel kellett kórházba szállítani.

Ha nem látta volna a videót, itt megnézheti:

Ez csak egy példa a sok közül, mennyire kiszámíthatatlan az élet. Egy amerikai tanulmány szerint a síelés és snowboardozás a legveszélyesebb téli sportok. A legtöbb ilyen balesetet esés okozza, de a pályán való ütközés sem ritka.

Ebből az is kiderül, hogy a snowboardosoknál a csuklósérülés a leggyakoribb, és a toplista élén van a lapocka lágyrész sérülése, a különféle bokasérülések, agyrázkódás és kulcscsonttörés is. A síelőknél az elülső keresztszalag-rándulás fordul elő leggyakrabban, de sokakat kezelnek ínszalagsérüléssel és az alsó végtagi zúzódással, valamint sípcsonttöréssel is. 

Az Európai Utazási Biztosító is összegyűjtötte a nemzetközi, síeléssel kapcsolatos többéves baleseti adatokat tartalmazó kutatásokat. Ez alapján elmondható, hogy a síbalesetek legnagyobb része elesésből, elcsúszásból adódik. A legtöbb bejelentés pedig rendszerint Ausztriából, Franciaországból és Olaszországból érkezik, amik a legnépszerűbb célpontok a magyarok körében.

Milyen síbiztosítást érdemes választani?

Pont ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő utasbiztosítással vágjunk neki az utazásnak. Ez a bajt ugyan nem előzi meg, de az orvosi ellátás finanszírozása ennek köszönhetően nem a sérültet terheli. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen típusú utazásbiztosítást választ. Léteznek kifejezetten a téli sportolási igényekre szabott opciók, amelyeken belül is különbséget kell tenni például a kijelölt pályán síelő hobbisportolóknak, a pályán kívül csúszó gyakorlottaknak is.

Milyen költségekkel járhat egy baleset biztosítás nélkül?

A kisebb sérülések kezelésének és a kórházi ellátásnak is vannak költségei, azonban egy-egy komolyabb esetnél akár milliós tételekről is beszélhetünk, ha segítségnyújtásról van szó. A hegyről való mentés költsége például mentőhelikopter esetében is már milliós tétellel kell számolni, de motoros szánnál vagy sítepsinél is 50 ezer és 150 ezer forint közötti ez az összeg.

Ebben pedig még nem szerepelnek az esetleges műtétek vagy a kórházban töltött napok. Ráadásul az általunk okozott balesetekért is vállalnunk kell a felelősséget, ezért mindig olyan síbiztosítást érdemes választani, amely felelősségbiztosítást is tartalmaz. Így a kisebb, véletlen balesetek kapcsán sem kell extrém költségektől tartani.

Az Európai Utazási Biztosító statisztikái szerint az elmúlt időszakban több mint 400 baleseti kárbejelentés érkezett síelő ügyfelektől, ezeknek kb. 10%-ánál 1 millió Ft feletti volt a kárösszeg. A legmagasabb síbalesetből eredő kár 5,1 millió Ft-ot tett ki, vagyis valóban igen komoly összegekről van szó.

A fentieket látva nem kérdés, hogy mindenkinek szüksége van a megfelelő síbiztosításra, ha a téli sportok valamelyikének hódol. Ez bár a teljes biztonságot nem garantálja, de anyagi szempontból mindenképpen nagy segítséget jelenthet, ha minden odafigyelés ellenére is megtörténik a baj.