Soha nem sújtotta ekkora aszálykár a mezőgazdaságot – A klímaváltozás miatt rengeteg a hiánycikk

Főoldal 9 blog 9 Soha nem sújtotta ekkora aszálykár a mezőgazdaságot – A klímaváltozás miatt rengeteg a hiánycikk

2022. 10. 03.

Sok helyen nyújtott idén szomorú látványt egy-egy napraforgóföld vagy kukoricatábla, ahol a szárazságtól szenvedő növények termés nélkül hajlottak a föld felé. Sokan felbálázták a száraz maradványokat, míg mások úgy hagyták, hogy addig is takarja valami a talajt, míg újra vetésre nem kerül a sor. Ezzel párhuzamosan pedig egyre több hiánycikkről érkeznek hírek, amelyek határozottan kétségbeesésre adhatnak okot mind a gazdák, mind pedig a fogyasztók számára. De mégis hol a megoldás, ki kompenzálja mezőgazdasággal foglalkozókat, és ki segít helyreállítani a termelési folyamatokat? A 300 ezer hektárnyi kukorica- és 200 ezer hektárnyi napraforgó-állomány esetében a 100%-os terméskiesés nagyon sok dolgot felülírt…

A mezőgazdaságban zajló folyamatok elképesztően összetettek és bonyolultak, amelyből a legtöbb ember már csak azt érzékeli, hogy étel került az asztalára vagy van bőven választék a boltok polcain. Vagy éppen nincs. Hiszen idén a mezőgazdasággal foglalkozók olyan kockázatokkal és szélsőséges éghajlati viszonyokkal néztek szembe, amely nagymértékben megnehezítette a munkájukat. Sok esetben egyáltalán nem is sikerült betakarítani a termést, így hatalmas mínusszal zárták a szezont. De mégis mit tehet ilyenkor ez mezőgazdasággal foglalkozó szakember vagy akár egész család?

Mi minden jelent kockázatot a mezőgazdaságban?

Az eddigi statisztika azt mutatta, hogy egy szezonban 10 gazdálkodóból legalább 1-et érintenek az időjárás okozta károk a termésben. Tulajdonképpen számtalan dolog idesorolható, kezdve a betegségektől a viharokon, a belvízen, a jégkáron, az árvízen, a jégesőn át az aszályig, amelyek ellen nagyon nehéz és költséges, sok esetben pedig szinte lehetetlen védekezni. Ám mivel az élelemtermelés a legalapvetőbb szükségleteket elégítik ki, nagy odafigyelést igényelnek az ilyen jellegű kellemetlenségek. A jó hír, hogy a károk enyhítésével korrigálható a termelőképesség és helyreállítható a rend.

Embed from Getty Images

Kiszáradt kukorica Lajoskomáromban 2022 nyarán. Forrás: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Mit jelent pontosan az aszály?

A hivatalos megfogalmazás szerint 2 kritérium van:

  1. ha 30 egymást követő napon belül nem hullik csapadék, esőzés esetén pedig a csapadék mennyisége 30 napon belül nem lépi túl a 10 mm-t.
  2. Ha 30 napon belül úgy hullik le akár 25 mm csapadék, hogy eközben az átlaghőmérséklet legalább 15 napon túllépi a 31 Celsius-fokot.

Mit jelent a mezőgazdasági biztosítás?

A biztosítók jellemzően igen komoly lehetőségekkel állnak a mezőgazdaság területén tevékenykedők rendelkezésére. Olyannyira specifikusak egyes csomagok, hogy külön biztosítások köthetők a növénytermeléssel az állattenyésztéssel kapcsolatos kockázatokra, amelyek rendszerint „A”, „B”, és „C” kategóriákba sorolhatók, így adott esetben konkrét növények és az azokat sújtó elemi károk is belefoglalhatók.

Érdemes külön szót ejteni a díjtámogatásos biztosításokról is, amelyek lényege az, hogy csak hozamveszteségben megnyilvánuló károk esetén fizet. Nehéz általánosságokban beszélni, mindenféleképpen érdemes egy biztosítás szakértőhöz fordulni, aki segít eligazodni a különböző lehetőségek világában.

Mi válhat hiánycikké a mezőgazdaságot sújtó aszálykár miatt?

Számos olyan dolog válhat hiánycikké a közeljövőben, amelyre nem is gondolna az ember első körben.

  • Ilyen például a méz, hiszen a szárazság miatt a méhek számára a méztermeléshez elengedhetetlen legelők kiszáradnak, nagyon kevés helyen van például napraforgó vagy akár repce. Olyan helyeken is alacsony lesz a méz mennyisége, ahol korábban bőven tudtak pergetni a méhészek.
  • A kenyér és a péktermékek szintén ide sorolandók, bár e téren leginkább egyelőre az ugrásszerűen növekvő árak sújtják az embereket. A gabonaárakkal együtt az étkezési búza ára is megduplázódott és az egyébként is magas infláció mellett ez is beépült a pékáruk költségeibe.
  • A borok esetében szintén jóval kevesebb 2022-es évjárat kerül majd a boltok polcaira, ugyanis az aszály a szőlőt sem kímélte. Így a leggazdagabb bortermő vidékeknek is komoly kiesésekkel kell számolni e téren.
  • Egy kicsit külföld felé kacsintva a mustár és a sajt hiányáról is szót kell ejteni. Az előbbi esetében a mustármag alacsony termése játszik szerepet, jelentősen kevesebb volt az idei termés. A sajt kapcsán leginkább az állatok ellátása okozza a gondot, ugyanis az aszály miatt egyszerűen nincs őket mivel etetni. Ez pedig a termelést is nagymértékben visszaveti.

Egy valódi ördögi kör ez, ahol egyik dolog következik a másikból. Bár a mezőgazdasági károkat csak kevés esetben tudjuk megakadályozni, ugyanakkor a megfelelő mezőgazdasági biztosítások nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a termelőképesség fennmaradjon és a következő alkalommal újra legyen esély egy jelentősebb termésre.

Borítókép: illusztráció, 123rf.hu

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink