Egyre több a kibertámadás. Már erre is van cyber biztosítás

Főoldal 9 blog 9 Egyre több a kibertámadás. Már erre is van cyber biztosítás

2022. 11. 16.

Ahogy fejlődik a világ, úgy az élet egyre több területen fonódik össze az információs technológiával. Gondoljon csak bele, magánemberként is mennyi információt tárol az online térben! Egy gazdasági társaság nem engedhet meg magának semmilyen hibát. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb az igény arra, hogy cyber biztosítást kössenek az online tér javaira is, felkészülve az esetleges károkra. Lássuk, miről is van szó pontosan és mit érdemes tudni mindezekről!

Milyen kockázatok vannak az online térben?

Elsőre nem is gondolná, mennyi veszély leselkedik Önre az interneten. Az úgynevezett digitális biztonsági kockázatok jelentős mértékben megnehezíthetik a gazdasági és társadalmi célok elérését. A hacker támadások az információ és az információs rendszerek integritását, elérhetőségét és bizalmi jellegét is veszélyeztetik, amelyet egy szigorúan és szakszerűen működő vállalkozás nem engedhet meg magának. Ez lehet jelszavak ellopása, ügyféladatbázis vagy titkos üzleti szabályzatok eltulajdonítása.

Mi az a cyber biztosítás?

A cyber biztosítás tulajdonképpen az online térben rejlő kockázatok elleni biztosítási fedezet, amely egyének, kisebb cégek és nagyobb vállalatok számára egyaránt kínál alternatívákat. Természetesen mind az árak, mind pedig a biztosítás kiterjedése terén nagy különbségek vannak egyes ajánlatok között, így mindenki kiválaszthatja azt, amelyik a számára a leginkább megfelelő.

Egyelőre nem sok biztosító foglalkozik ilyen típusú biztosítással, ugyanis nagyon nehéz előre megjósolni azt, hogy például egy hackertámadás vagy egy számítógépes vírus mekkora kárt okozhat. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban folyamatosan nőnek a cyber biztosítások díjai, ahogy a sorozatos támadásoknak köszönhetően egyre nagyobb a kereslet. Ezek a szerződések a legtöbb esetben nagyon hasznosak lehetnek, hiszen amellett, hogy nagy fokú védelmet nyújtanak, számos más előnyük is van: például egy ilyen folyamat során számszerűsítik a potenciális kockázatokat, így ezen a téren is tudatosabban tud gondolkozni a cég vezetése során. Másrészről pedig a problémamegoldó készsége is fejlődhet.

A hackerek már a spájzban vannak?

A múltban már nem egy olyan hackertámadás volt, amelyről világszinten cikkeztek a médiumok. Nem is olyan régen a brit állami egészségügyi szolgálat kapott egy támadást, amely során nem csak az informatikai és távközlési rendszer állt le órákra, de világszerte 125 ezer számítógépes rendszer volt érintett a támadásban. Ez a zsarolóvírus ugyanis ahova bejutott, mindenhol titkosította a fájlokat, a visszaállításhoz szükséges kódot pedig csak fizetés után adta meg a rendszer. Ijesztő, de valóban ilyen is megtörténhet.

Nem ez volt az első eset, 2016-ban az amerikai Demokrata Párt szervereit törték fel. Az utóbbi időben körülbelül 50 százalékkal nőtt a zsarolóvírus-támadások száma, melyeknek célpontjai a legtöbb esetben kormányzati intézmények, valamint egészségügyi és pénzügyi szolgáltatók.

Nagy különbségek lehetnek az egyes biztosítók által kínált fedezetekben

Ahogy fentebb is említettük, a cyber biztosítások terén a kínálat elképesztően széles, például léteznek a különálló cyber biztosítások mellett hagyományos biztosításokba beágyazott kiberkockázat-fedezetek is. Az előbbiek esetében a biztosítás egészen más felelősségi helyzetekre nyújthat fedezetet. Ebbe beletartozhat a magánszféra sérelme vagy éppen a kommunikáció-, média- és hálózatbiztonsági hiányosságok is, de adott esetben belekerülhetnek az emberi mulasztás okozta károk is. Ma más sok esetben bele lehet tenni a szerződésbe a távsegítségnyújtás, jogvédelem és adatvesztés helyreállítás mellett, a bank-, hitel- és internetkártya-, illetve személyes hozzáférési (jogosultsági) adatokkal történő visszaéléseket is.

A fentieket látva nem kérdés, hogy mindenképpen érdemes szétnézni a biztosítók között a cyber biztosítás terén, hiszen rengeteg különböző alternatívát kínálnak, lehetőségeket teremtve ezzel mindenki számára arra, hogy nagyobb biztonságban lehessenek az online térben. Az ilyen jellegű támadásokat megakadályozni szinte lehetetlen, azonban az okozott károk megtérítése hatalmas segítség lehet egy ilyen kellemetlen szituációban.

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink