Ezért gond, ha lakásfelújítás alatt nem változtat a lakásbiztosításán!

Főoldal 9 blog 9 Ezért gond, ha lakásfelújítás alatt nem változtat a lakásbiztosításán!

2022. 10. 20.

Egy lakásfelújítás mindig izgalmas, hiszen egészen új dimenziókat nyithat meg az otthonában, ha áthelyezésre kerül néhány fal, bekerül pár új bútor vagy elektronikai cikk, esetleg új padló lesz a szobában. Bármi is legyen az elképzelés, nagyon fontos, hogy a színek harmóniája és a legújabb lakberendezési trendek mellett a lakásbiztosítás módosítására és az építés-szerelés biztosításról is gondoljon! Cikkünkben eláruljuk, hogy ez miért fontos!

A lakásbiztosítás lényege

A lakásbiztosítások alapja, hogy amennyiben a tulajdonában lévő értékben kár keletkezik, akkor az azzal kapcsolatos költségekben a biztosító segítséget nyújt. Ennek a havidíja, illetve a benne foglalt részletek nagyban függenek attól, hogy mekkora értékű ingatlanról is van szó. Számít például, hogy hol és mekkora településen helyezkedik el a ház vagy lakás, sokat nyom a latban az is, hogy az ingatlan állandóan lakott-e, sőt még az is számottevő lehet, hogy önálló épületről van szó vagy egy társasházról. Mindezeken felül pedig természetesen a piaci érték is fontos. Nem csak az éves díj miatt lényeges ez, hanem kártalanítás esetén is ezt veszik alapul.

Miért fontos lakásfelújítás esetén gondolni a lakásbiztosításra is?

Amikor felújítja a lakását, akkor megváltozhat az értéke, ráadásul a munkálatok közben sok olyan potenciális káresemény kerül középpontba, amely egyébként ritkaság számba menne egy otthonban. Amennyiben a biztosításban tételesen fel vannak tűntetve az értékek, akkor a változást okvetlen szükséges bejelenteni.

A másik ok, ami miatt fontos a lakásbiztosításra is gondolni egy felújítás során, az az építés-szerelés biztosítás. Az építés-szerelés biztosítást a biztosítók lakásbiztosítása alapvetően nem tudja, viszont egy szerződésmódosítással bele lehet tenni, mint kiegészítő. Amikor pedig vége a felújításnak, akkor kivehető belőle ugyanígy.

Pár szót az építés-szerelés biztosításról…

A felújítás, bővítés, átépítés során is keletkezhetnek károk, amit a szolgáltató megtérít; a fedezet ilyenkor kiterjedhet az építési területre szállított olyan vagyontárgyakra is, mint például a még be nem épített anyagok, vagy az ingatlanban tárolt egyéb ingóságok, amik sérülhetnek a kivitelezés során. Ehhez viszont az kell, hogy a kivitelezés megkezdése előtt keresse fel a biztosítóját, vagy tanácsadóját és kérje a biztosításba kiegészítőként a felújítás idejére az építés-szerelés kiegészítőt.

Így változik az ingatlan értéke a felújítás során

Amikor lakásfelújításba kezd, arra törekszik, hogy az ingatlana korszerűbb, modernebb, szebb legyen. Pénzt költ arra, hogy otthonosabban érezze magát benne, vagy éppen kedvére alakítsa azt. A felújítás után – a legtöbb esetben – az ingatlana értéke magasabb lesz. Mivel az ingatlan értéke jelentősen befolyásolja a lakásbiztosítás díját, nem hagyhatja figyelmen kívül ezt a változást, ha azt szeretné, hogy baj esetén megfelelő kártérítésben részesüljön. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen jellegű a változás, hiszen történhet egy tisztasági festés, vagy éppen egy komplett tetőcsere vagy fűtéskorszerűsítés is. Egy új konyhabútor, a vezetékek vagy a nyílászárók cseréje, esetleg egy nagyobb értékű műszaki berendezés beszerzése vagy akár egy bővítés mind növelik az ingatlan értékét.

Ez egyben azt is jelenti, hogy egy-egy káresemény is nagyobb anyagi kárral fog járni, amit a biztosító nem fog megtéríteni, ha eredetileg kisebb értékű ingatlanra szólt a szerződés.

Hogyan tovább a felújítás után?

A lakásfelújítás befejezésével fontos újra felkeresni a biztosítót, ugyanis így már az elkészült fejlesztések paraméterei alapján átszámolják a díjakat, ezt követően a megfelelő értékekkel kiszámolt biztosítási összeg kerül a kötvénybe, különösen igaz ez akkor, ha a meglévő a szerződést évek óta nem aktualizálta. Ha régen változtatott a szerződésén, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy kár esetén a valós érték csak egy részét fedezi a biztosító. A változtatás nagy eséllyel, de nem feltétlenül növeli a befizetendő díjakat, azonban kár esetén megfelelő mértékben téríti meg azokat.

Összességében főként a biztosított érdeke ennek elintézése, különösen azért is, mert a szabály szerint a változásbejelentés a biztosított elemi érdeke, egyben a szerződésben előírt kötelezettsége is.

A kivitelezés végén nem csak az ingatlan értéke változik, hanem a továbbiakban fölöslegesen fizetné az építés-szerelés biztosítás kiegészítő után a biztosítási díjat. Amellett tehát, hogy átszámolják a biztosítási értékeket, töröltetni is kell a kötvényből az építésre vonatkozó kiegészítőt.

A lakásfelújítás okozta felfordulás esetén is fontos gondolni arra, hogy időben felvegye a biztosítóval a kapcsolatot, hiszen így baleset esetén sem kell kétségbe esnie. A megújított kötvénye nem fogja cserben hagyni!

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink