Hackelje meg a biztosító kárrendezését a nagyobb kárkifizetésért!

Főoldal 9 blog 9 Hackelje meg a biztosító kárrendezését a nagyobb kárkifizetésért!

Az online térben egyre többfelé hallani, olvasni a lifehack kifejezésről. Ez az angol szó csupán annyit jelent, hogy megpróbáljuk bizonyos tevékenységekkel, praktikákkal egyszerűbbé tenni a mindennapjainkat. Mai cikkünkben adunk egy egyszerű lifehack módszert, amivel nagyobb (vagy inkább pontosabb) kártérítés érhető el a biztosítónál.

Az élet minden területét meg lehet hackelni a szó jó értelmében. Nincs szó átverésről, sem mások adatainak ellopásáról – amire egyébként a többség gondol a hack és a hacker szavakra gondolva. A hack-ek olyan apró trükkök, amikkel egyszerűbbé tehetjük a saját életünket. A Google keresőben vagy a Youtube videómegosztón is egyre szaporodnak ezek a tippek, amelyek néha megmosolyogtatóak, néha meghökkentő, de a közös bennük, hogy tényleg működnek.

De hogyan lehet egy biztosítási kárrendezést úgy meghackelni, hogy legálisan jobban járjon a károsult, akinek a kártérítés érkezik? Egy egyszerű módszerrel, amire nem is gondolnak a biztosítók ügyfelei.

A vagyonbiztosítások azért jönnek létre, hogy a biztosítási szerződésen és a biztosítási feltételekben meghatározott események bekövetkeztekor a biztosító pénzügyi segítséget nyújtson a szerződőnek vagy a szerződő felelőssége esetén harmadik félnek az eredeti állapot helyreállításában.

Ennek a helyreállításnak is megvan a maga folyamata és ebbe a folyamatba érdemes egy apró lépést beszúrni azért, hogy mindenki (legnagyobb) megelégedésével záruljon a kárkifizetés.

A kárrendezés menete

Minden biztosító saját kárrendezési folyamatot alakít ki, de ennek ellenére mindegyiknek hasonló. Ugyanez igaz a különböző vagyontárgyakra köthető biztosításokra, mint például a lakásbiztosítás is kicsit más, mint egy kötelező biztosítás kárrendezése. De teljesen más egy személybiztosításra bejelentett igény kifizetésének menete, mint egy felelősségbiztosításra bejelentett kár elbírálása.

A vagyonbiztosításoknál, mint például a lakásbiztosítás, a kötelező, a casco, ahol van mit szemlézni, a kárbejelentés után általában a biztosító egy kárszakértő kiküldésével megbizonyosodik abban, hogy tényleg keletkezett-e kár. A kárszakértő tesz javaslatot a biztosító felé arra is, hogy milyen összeg legyen kifizetve a bejelentett kárra. Cikkünkben most csak ezt a három közismert biztosítás kárrendezését nézzük át, és hogy hogyan lehet nagyobb (vagy pontosabb) kárkifizetéshez jutni.

Lakásbiztosítás kárkifizetés

Lakásbiztosítás esetén a biztosítók eldöntik, hogy a bejelentés alapján van-e akkora a kár, amiért már szükséges (vagy érdemes) kárszakértőt kiküldeni és szemléztetni a kialakult helyzetet. Ha nem küldenek kárszakértőt, akkor egy kárügyintéző veszi fel a kapcsolatot a károsulttal, akivel a kártérítés részleteit megbeszélheti a tulajdonos. A biztosítási feltételek és a saját maga által hozott egyéb szabályok alapján a biztosítók dönthetnek úgy is, hogy kiküldik a kárszakértőt, hogy általa felmérjék a problémát, lássák, hogy pontosan mi sérült, és azt mekkora kár érte. De azért is, hogy valóban olyan esemény okozta a kárt, ami a szerződés szerint úgynevezett biztosítási esemény. Amint a szemle megtörtént, és a kért dokumentumok is megérkeztek a biztosító kárügyintézőjéhez, akkor a lakásbiztosítás terhére megtörténik a kártérítés. Ennek a folyamatnak a hossza lehet akár pár óra, de akár pár hét is, szélsőséges esetben pedig hónapokig is elhúzódhat a kárkifizetés.

Kgfb kárrendezés

Kgfb kárkifizetés esetén nem fontos, hogy baleset után a károsult közvetlenül a biztosítóval vegye fel a kapcsolatot, ami lényegesen leegyszerűsítheti a kárrendezés folyamatát a károsult gépjármű tulajdonosa számára. A baleset bekövetkezte után a kárkifizetés a baleseti bejelentő kitöltésével kezdődik, szerencsés esetben vagy a károkozónál, vagy károsultnál van egy kék-sárga baleseti bejelentő. Ha nincs, akkor a legközelebbi biztosító irodában ingyenesen tudnak adni ilyet, vagy már online kitölthető elektronikus kárbejelentő applikáció is létezik, amelyhez egy okostelefon, és egy internet hozzáférés kell helyben. Fontos, hogy a papír alapú baleseti bejelentőn minden egyértelműen, tisztán olvashatóan legyen kitöltve és a károkozó gépjármű vezetője aláírásával ismerje el a felelősségét a baleset okozásával összefüggésben. Amennyiben rendőrségi eljárásra kerül sor, akkor a kárkifizetéshez a biztosítónak és a károsult gépjármű üzembentartójának rendőrségi jegyzőkönyvekre és egyéb dokumentum, egyéb nyilatkozat meglétére is szüksége van.

Amint a baleseti bejelentő dokumentum rendelkezésre áll, akkor a károsultnak két lehetősége van:

  1. közvetlenül jelenti be a károkozó biztosítójához, és szemlézést követően a kártérítés közvetlenül a károsult részére érkezik,
  2. Egy a biztosítóval kapcsoltban álló autószerviznél jelenti be, ahol a javítás is meg fog történni, így pedig közvetlenül a szerviz kapja a kifizetést a javítás fejében.

A kárszakértői szemle általában csak a károsult gépjármű esetében készül. De elképzelhetőek olyan esetek, hogy amennyiben nem egyértelműek a baleset körülményei, akkor a károkozó gépjármű szemléjét is kérheti a biztosító. A biztosítók így egyértelműsítik, hogy a baleset résztvevői milyen szerepet töltöttek be az eseményben.

Mi történik, amennyiben külföldi a károkozó autó?

Külföldi autóval történő baleset esetén, ha a külföldi autó volt a vétkes, akkor a károsultnak a mabisz (magyar biztosítók szövetsége) ügyintézését kell igénybe vennie. A mabisz elindítja a nemzetközi kgfb kárrendezés folyamatát, hogy a külföldi biztosító fizesse a szükséges kártérítést. Ebben az esetben ugyanúgy szükség van baleseti bejelentő nyilatkozat kitöltésére, valamint benyújtására a mabisz -hoz.

Casco kárrendezés

A casco kár kifizetéséhez nincs szükség sem az online, sem a nyomtatott baleseti bejelentő nyilatkozat kitöltésére, ekkor egy kárbejelentőlap kitöltésére van szükség, amelyet a szemlézéskor a kárszakértővel vagy a kárbejelentés időpontjában töltenek ki. Ez történik balesetkor, de mi a helyzet, ha ellopják az autót? Mivel a lopáskor nincs igazán mit szemlézni, ezért a kárszakértő a megmaradt kulcsokat, és a forgalmi engedélyt veszi szemügyre, ha ezekkel minden rendben van, akkor elindulhat a folyamat. Ebben az esetben is, mint egy balesetnél, rendőrségi dokumentumok bemutatására van szükség. Ha a biztosító elbírálta a casco kárbejelentés jogosságát, akkor közvetlenül az ügyél számlájára, vagy ha szervizen keresztül történt a bejelentés, akkor a javítást követően nekik fizeti a javítás költségét a biztosító.

Lifehack, ami megkönnyíti az ügyintézést és magasabb kárkifizetés is lehet az eredménye

„Biztosítást meghackelni a nagyobb kárkifizetésért? Ez biztos, hogy nem törvényes!” – gondolhatná, azonban ez teljesen működő lehetőség, amire a biztosítók adnak lehetőséget.

Feljebb már végignéztük a három legismertebb biztosítási termék esetén, hogy leegyszerűsítve hogyan néz ki a kárkifizetés folyamata, de most ezt a folyamatot meghackelve, egy egyszerű lépést beszúrva, ön is hacker lehet.

  • Tehát a folyamat egyszerűen: Kárbejelentés, kárszakértői szemle, dokumentumok bekérése, kárkifizetés
  • Hack a kárrendezés menetében 1: Kárbejelentés, javítási árajánlat kérése, kárszakértői szemle, dokumentumok bekérése, kárkifizetés
  • Hack a kárrendezés menetében 2: Kárbejelentés, javítási árajánlat kérése, kárszakértői szemle, megegyezés a kárszakértővel a javítás előfinanszírozására, dokumentumok bekérése, kárkifizetés

Mit jelent ez a lifehack? Csupán annyit, hogy nem bízzuk a kárszakértői véleményre a kárösszeg megbecslését. A kár megbecslése részben szubjektív ítéleten múlik, ezért nem is lehet teljesen pontos, ez pedig igaz a lakásbiztosítás, a kötelező és a casco esetén egyaránt.

És miért is jó ez? Ennek az értelme az, hogy ha kárunk van, akkor a kárszakértő nem tudja lézeres pontossággal megbecsülni a kár mértékét, csupán egy hozzávetőleges értéket tud mondani. Ennek a megközelítő értéknek a kiajánlását megelőzzük egy egészen pontos javítási árajánlattal. Ezt az árajánlatot a biztosítónak beküldve az árajánlat nettó összegét fizetik ki, majd amint a javítás megtörtént, és a javítási számlát is megküldtük a kárügyintéző részére, akkor megtörténik az áfa kifizetése is. Ezzel pedig összességében a teljes kárunk egészen pontosan lett térítve. Nincs utólagos probléma, hogy a biztosító által fizetett összeg csak részben fedezi a helyreállítás költségét.

Kötelező és casco biztosításnál akkor használható ez a módszer, ha közvetlenül a biztosítóhoz jelentettük be a kárunkat. Ekkor is működik az a lehetőség, hogy egy tételes javítási árajánlattal a kezünkben várjuk a kárszakértői szemlét, majd pedig megegyezhetünk a szakértővel ennek az összegnek az elfogadásáról és a javítás előfinanszírozásáról (ez természetesen nem kötelező). Amennyiben a kárügyintézést a szervizre bíztuk, akkor nekünk már nincs szükség arra, hogy beépítsük ezeket a lépéseket, hiszen az autójavító mindezt alapvetően hasonlóan kezeli a gépjármű kárrendezés során.

Parkoló autóban okozott kár, így kaphat kártérítést

Sokféleképpen sérülhet meg a parkoló autó, most néhány gyakori esetet vizsgálunk meg és megpróbáljuk kideríteni, hogy ezekben az esetekben kitől, milyen kártérítésre számíthat.

Évente ennyit tud kivenni az államkasszából: az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye

Az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye által még többet fog érni megtakarítása a nyugdíjba vonuláskor. Mennyi ez az összeg és mire kell odafigyelni?

Mit jelent az útlemondási biztosítás és hogyan tud segíteni önnek?

Az útlemondási biztosítás is pénzügyileg segíti az utazót akkor, amikor megtörtént a baj, azonban nem az egészségügyi ellátások felkutatásában és térítésében, mint a normál utasbiztosítások.

Mi a fedezetlenségi díj? Részletfizetés lehetséges vagy elkerülhető valahogy?

Sok kérdés merül fel a kötelező biztosítás fedezetlenségi díj miatt: Kötelező megfizetni? Kinek kell kifizetni? Mekkora összeget jelent? Részletfizetés lehetséges?

Területi hatály: hol érvényes az utasbiztosítás?

Cikkünkben megnézzük, hogy milyen utasbiztosításnak, mi a területi hatálya; hol lehet felhasználni az egészségügyi ellátások fedezetére.

Orvosi felelősségbiztosítás: kérdések és válaszok

A felelősségbiztosítás némely szakma végzéséhez törvényileg kötelező, ilyen szakma az orvos, házi orvos, valamint házi gyermekorvos. Mai cikkünkben összeszedtünk néhány lényeges pontot az orvosi felelősségbiztosítással kapcsolatban, amelyek a már praktizáló és a leendő orvosoknak nyújtanak segítséget a biztosításuk könnyebb áttekintésében, megértésében.

Két ujjal kevesebb, maradhat? Avagy ház körüli balesetek a járványhelyzet alatt

Amilyen hirtelen jött tavasszal a karantén, úgy lettek egyre gyakoribbak a ház körüli balesetek. Milyen balesetek voltak a leggyakoribbak? Néhány biztosító elmondta, hogy mi a tapasztalatuk.

A BBP biztosítás jelentése

A BBP biztosítás nagyon hasznos biztosítási fajta, hiszen a külföldön történő események rendezésében segít. Mikor tud segíteni és mi a BBP biztosítás jelentése?

Elég lehet-e a bankkártyás utasbiztosítás?

Fontos kérdés külföldre történő utazásunk során, hogy megfelelően levédtük-e magunkat egészségügyi problémák esetére. Erre több megoldás is létezik, ilyen például a bankkártyánkhoz kapott utasbiztosítás. De vajon tényleg megfelelő szolgáltatást kapunk, ha valamilyen bajunk lesz külföldön?

Hasznos tanácsok utazóknak

Ha nyár, akkor szabadság. Ha szabadság, akkor nyaralás. Ha nyaralás, akkor pihenés és nem kellemetlenség vagy stressz. Hogy Ön is elkerülhesse a kellemetlenségeket, összeszedtünk néhány apróságot, ami lehet, hogy csomagpakolási hajrában eszébe sem jut, de nagy segítséget nyújt Önnek, ha előre gondoskodik róla!

parkoló autóban okozott kár

Parkoló autóban okozott kár, így kaphat kártérítést

Sokféleképpen sérülhet meg a parkoló autó, most néhány gyakori esetet vizsgálunk meg és megpróbáljuk kideríteni, hogy ezekben az esetekben kitől, milyen kártérítésre számíthat.

önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye

Évente ennyit tud kivenni az államkasszából: az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye

Az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezménye által még többet fog érni megtakarítása a nyugdíjba vonuláskor. Mennyi ez az összeg és mire kell odafigyelni?

Mit jelent az útlemondási biztosítás

Mit jelent az útlemondási biztosítás és hogyan tud segíteni önnek?

Az útlemondási biztosítás is pénzügyileg segíti az utazót akkor, amikor megtörtént a baj, azonban nem az egészségügyi ellátások felkutatásában és térítésében, mint a normál utasbiztosítások.

fedezetlenségi díj

Mi a fedezetlenségi díj? Részletfizetés lehetséges vagy elkerülhető valahogy?

Sok kérdés merül fel a kötelező biztosítás fedezetlenségi díj miatt: Kötelező megfizetni? Kinek kell kifizetni? Mekkora összeget jelent? Részletfizetés lehetséges?

területi hatály

Területi hatály: hol érvényes az utasbiztosítás?

Cikkünkben megnézzük, hogy milyen utasbiztosításnak, mi a területi hatálya; hol lehet felhasználni az egészségügyi ellátások fedezetére.