Hackelje meg a biztosító kárrendezését a nagyobb kárkifizetésért!

Főoldal 9 blog 9 Hackelje meg a biztosító kárrendezését a nagyobb kárkifizetésért!

Az online térben egyre többfelé hallani, olvasni a lifehack kifejezésről. Ez az angol szó csupán annyit jelent, hogy megpróbáljuk bizonyos tevékenységekkel, praktikákkal egyszerűbbé tenni a mindennapjainkat. Mai cikkünkben adunk egy egyszerű lifehack módszert, amivel nagyobb (vagy inkább pontosabb) kártérítés érhető el a biztosítónál.

Az élet minden területét meg lehet hackelni a szó jó értelmében. Nincs szó átverésről, sem mások adatainak ellopásáról – amire egyébként a többség gondol a hack és a hacker szavakra gondolva. A hack-ek olyan apró trükkök, amikkel egyszerűbbé tehetjük a saját életünket. A Google keresőben vagy a Youtube videómegosztón is egyre szaporodnak ezek a tippek, amelyek néha megmosolyogtatóak, néha meghökkentő, de a közös bennük, hogy tényleg működnek.

De hogyan lehet egy biztosítási kárrendezést úgy meghackelni, hogy legálisan jobban járjon a károsult, akinek a kártérítés érkezik? Egy egyszerű módszerrel, amire nem is gondolnak a biztosítók ügyfelei.

A vagyonbiztosítások azért jönnek létre, hogy a biztosítási szerződésen és a biztosítási feltételekben meghatározott események bekövetkeztekor a biztosító pénzügyi segítséget nyújtson a szerződőnek vagy a szerződő felelőssége esetén harmadik félnek az eredeti állapot helyreállításában.

Ennek a helyreállításnak is megvan a maga folyamata és ebbe a folyamatba érdemes egy apró lépést beszúrni azért, hogy mindenki (legnagyobb) megelégedésével záruljon a kárkifizetés.

A kárrendezés menete

Minden biztosító saját kárrendezési folyamatot alakít ki, de ennek ellenére mindegyiknek hasonló. Ugyanez igaz a különböző vagyontárgyakra köthető biztosításokra, mint például a lakásbiztosítás is kicsit más, mint egy kötelező biztosítás kárrendezése. De teljesen más egy személybiztosításra bejelentett igény kifizetésének menete, mint egy felelősségbiztosításra bejelentett kár elbírálása.

A vagyonbiztosításoknál, mint például a lakásbiztosítás, a kötelező, a casco, ahol van mit szemlézni, a kárbejelentés után általában a biztosító egy kárszakértő kiküldésével megbizonyosodik abban, hogy tényleg keletkezett-e kár. A kárszakértő tesz javaslatot a biztosító felé arra is, hogy milyen összeg legyen kifizetve a bejelentett kárra. Cikkünkben most csak ezt a három közismert biztosítás kárrendezését nézzük át, és hogy hogyan lehet nagyobb (vagy pontosabb) kárkifizetéshez jutni.

Lakásbiztosítás kárkifizetés

Lakásbiztosítás esetén a biztosítók eldöntik, hogy a bejelentés alapján van-e akkora a kár, amiért már szükséges (vagy érdemes) kárszakértőt kiküldeni és szemléztetni a kialakult helyzetet. Ha nem küldenek kárszakértőt, akkor egy kárügyintéző veszi fel a kapcsolatot a károsulttal, akivel a kártérítés részleteit megbeszélheti a tulajdonos. A biztosítási feltételek és a saját maga által hozott egyéb szabályok alapján a biztosítók dönthetnek úgy is, hogy kiküldik a kárszakértőt, hogy általa felmérjék a problémát, lássák, hogy pontosan mi sérült, és azt mekkora kár érte. De azért is, hogy valóban olyan esemény okozta a kárt, ami a szerződés szerint úgynevezett biztosítási esemény. Amint a szemle megtörtént, és a kért dokumentumok is megérkeztek a biztosító kárügyintézőjéhez, akkor a lakásbiztosítás terhére megtörténik a kártérítés. Ennek a folyamatnak a hossza lehet akár pár óra, de akár pár hét is, szélsőséges esetben pedig hónapokig is elhúzódhat a kárkifizetés.

Kgfb kárrendezés

Kgfb kárkifizetés esetén nem fontos, hogy baleset után a károsult közvetlenül a biztosítóval vegye fel a kapcsolatot, ami lényegesen leegyszerűsítheti a kárrendezés folyamatát a károsult gépjármű tulajdonosa számára. A baleset bekövetkezte után a kárkifizetés a baleseti bejelentő kitöltésével kezdődik, szerencsés esetben vagy a károkozónál, vagy károsultnál van egy kék-sárga baleseti bejelentő. Ha nincs, akkor a legközelebbi biztosító irodában ingyenesen tudnak adni ilyet, vagy már online kitölthető elektronikus kárbejelentő applikáció is létezik, amelyhez egy okostelefon, és egy internet hozzáférés kell helyben. Fontos, hogy a papír alapú baleseti bejelentőn minden egyértelműen, tisztán olvashatóan legyen kitöltve és a károkozó gépjármű vezetője aláírásával ismerje el a felelősségét a baleset okozásával összefüggésben. Amennyiben rendőrségi eljárásra kerül sor, akkor a kárkifizetéshez a biztosítónak és a károsult gépjármű üzembentartójának rendőrségi jegyzőkönyvekre és egyéb dokumentum, egyéb nyilatkozat meglétére is szüksége van.

Amint a baleseti bejelentő dokumentum rendelkezésre áll, akkor a károsultnak két lehetősége van:

  1. közvetlenül jelenti be a károkozó biztosítójához, és szemlézést követően a kártérítés közvetlenül a károsult részére érkezik,
  2. Egy a biztosítóval kapcsoltban álló autószerviznél jelenti be, ahol a javítás is meg fog történni, így pedig közvetlenül a szerviz kapja a kifizetést a javítás fejében.

A kárszakértői szemle általában csak a károsult gépjármű esetében készül. De elképzelhetőek olyan esetek, hogy amennyiben nem egyértelműek a baleset körülményei, akkor a károkozó gépjármű szemléjét is kérheti a biztosító. A biztosítók így egyértelműsítik, hogy a baleset résztvevői milyen szerepet töltöttek be az eseményben.

Mi történik, amennyiben külföldi a károkozó autó?

Külföldi autóval történő baleset esetén, ha a külföldi autó volt a vétkes, akkor a károsultnak a mabisz (magyar biztosítók szövetsége) ügyintézését kell igénybe vennie. A mabisz elindítja a nemzetközi kgfb kárrendezés folyamatát, hogy a külföldi biztosító fizesse a szükséges kártérítést. Ebben az esetben ugyanúgy szükség van baleseti bejelentő nyilatkozat kitöltésére, valamint benyújtására a mabisz -hoz.

Casco kárrendezés

A casco kár kifizetéséhez nincs szükség sem az online, sem a nyomtatott baleseti bejelentő nyilatkozat kitöltésére, ekkor egy kárbejelentőlap kitöltésére van szükség, amelyet a szemlézéskor a kárszakértővel vagy a kárbejelentés időpontjában töltenek ki. Ez történik balesetkor, de mi a helyzet, ha ellopják az autót? Mivel a lopáskor nincs igazán mit szemlézni, ezért a kárszakértő a megmaradt kulcsokat, és a forgalmi engedélyt veszi szemügyre, ha ezekkel minden rendben van, akkor elindulhat a folyamat. Ebben az esetben is, mint egy balesetnél, rendőrségi dokumentumok bemutatására van szükség. Ha a biztosító elbírálta a casco kárbejelentés jogosságát, akkor közvetlenül az ügyél számlájára, vagy ha szervizen keresztül történt a bejelentés, akkor a javítást követően nekik fizeti a javítás költségét a biztosító.

Lifehack, ami megkönnyíti az ügyintézést és magasabb kárkifizetés is lehet az eredménye

„Biztosítást meghackelni a nagyobb kárkifizetésért? Ez biztos, hogy nem törvényes!” – gondolhatná, azonban ez teljesen működő lehetőség, amire a biztosítók adnak lehetőséget.

Feljebb már végignéztük a három legismertebb biztosítási termék esetén, hogy leegyszerűsítve hogyan néz ki a kárkifizetés folyamata, de most ezt a folyamatot meghackelve, egy egyszerű lépést beszúrva, ön is hacker lehet.

  • Tehát a folyamat egyszerűen: Kárbejelentés, kárszakértői szemle, dokumentumok bekérése, kárkifizetés
  • Hack a kárrendezés menetében 1: Kárbejelentés, javítási árajánlat kérése, kárszakértői szemle, dokumentumok bekérése, kárkifizetés
  • Hack a kárrendezés menetében 2: Kárbejelentés, javítási árajánlat kérése, kárszakértői szemle, megegyezés a kárszakértővel a javítás előfinanszírozására, dokumentumok bekérése, kárkifizetés

Mit jelent ez a lifehack? Csupán annyit, hogy nem bízzuk a kárszakértői véleményre a kárösszeg megbecslését. A kár megbecslése részben szubjektív ítéleten múlik, ezért nem is lehet teljesen pontos, ez pedig igaz a lakásbiztosítás, a kötelező és a casco esetén egyaránt.

És miért is jó ez? Ennek az értelme az, hogy ha kárunk van, akkor a kárszakértő nem tudja lézeres pontossággal megbecsülni a kár mértékét, csupán egy hozzávetőleges értéket tud mondani. Ennek a megközelítő értéknek a kiajánlását megelőzzük egy egészen pontos javítási árajánlattal. Ezt az árajánlatot a biztosítónak beküldve az árajánlat nettó összegét fizetik ki, majd amint a javítás megtörtént, és a javítási számlát is megküldtük a kárügyintéző részére, akkor megtörténik az áfa kifizetése is. Ezzel pedig összességében a teljes kárunk egészen pontosan lett térítve. Nincs utólagos probléma, hogy a biztosító által fizetett összeg csak részben fedezi a helyreállítás költségét.

Kötelező és casco biztosításnál akkor használható ez a módszer, ha közvetlenül a biztosítóhoz jelentettük be a kárunkat. Ekkor is működik az a lehetőség, hogy egy tételes javítási árajánlattal a kezünkben várjuk a kárszakértői szemlét, majd pedig megegyezhetünk a szakértővel ennek az összegnek az elfogadásáról és a javítás előfinanszírozásáról (ez természetesen nem kötelező). Amennyiben a kárügyintézést a szervizre bíztuk, akkor nekünk már nincs szükség arra, hogy beépítsük ezeket a lépéseket, hiszen az autójavító mindezt alapvetően hasonlóan kezeli a gépjármű kárrendezés során.

5 kulcsfontosságú tipp a biztosítóipar induló vállalkozói számára (X)

Fedezd fel a biztosítóipar izgalmas lehetőségeit! Tippjeinkkel sikeres karriert építhetsz ebben a változatos ágazatban.

Mi a felelősségbiztosítás? Mit jelent, mire jó és ki köthet ilyet?

Az ember élete minden pillanatában, akár éppen csinál valamit, akár nem folyamatosan felelősséget vállal valakiért, valamiért. A szülő a gyermekéért, az autótulajdonos a gépjárművel kapcsolatos eseményekért, a vállalkozó a tevékenységéért és a munkavállalóiért, de a munkavállalók is az elkövetett hibákért. A felelősségbiztosításokból emiatt sokféle is létezik. Cikkünkben végignézzük, hogy milyen felelősségbiztosítások léteznek és kinek melyik a megfelelő.

Meglepő fordulat: Így változott a kötelező biztosítás ára

A legfrissebb KGFB-index szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak átlagosan 53 ezer forintot tettek ki 2023-ban, 11% éves növekedéssel. Fedezze fel az árak és kártérítések legújabb trendjeit!

MOK elnök: „az fog jól járni, aki spórol a magánellátásra”

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint Magyarország az EU átlag 50%-át költi az egészségügyi ellátórendszer fenntartására. A valóság ennél is lesújtóbb.

Generali: Rekordszámú természeti károk Magyarországon

Megszaporodtak a természeti károk Magyarországon az utóbbi években, derül ki egy felmérésből és a kárkifizetések is rekordokat döntenek.

Biztosítás a C típusú schengeni-vízumhoz

Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, ezzel egy időben megszűntek a belső határok, így mi Uniós állampolgárként szabadon mozoghatunk Unión belül az országhatárokon át. Az EU-t körülvevő határon, az úgynevezett schengeni határon, azonban a külső országokból beutazóknak, néhány kivételtől eltekintve, csak vízummal lehet beutazni. Ennek megigénylésére, pedig érvényes egészségügyi biztosítás meglétének igazolása is kell.

Tudta, hogy a nemzetközi egészségbiztosítás a koronavírusra is kiterjed?

Önnek van nemzetközi egészségbiztosítása? És fedezetet nyújt a koronavírusra is? Összegyűjtöttük a MediHelp biztosítással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, és megmutatjuk, hogyan segít a bajban – járványidőszakban is!

Ezért nem jó megoldás az Európai Egészségbiztosítási Kártya, ha külföldön kell orvoshoz menni

Önmagában nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya, ha külföldön kell orvoshoz menni. Összeszedtünk néhány tényt, amely megmutatja, hogy az EEK egyszerűen nem ad elegendő fedezetet a teljes anyagi biztonsághoz.

Kötelező felmondás emailen lehetséges?

Digitalizált világunkban egyre fontosabb kérdés az, hogy papírmentesen tudjunk ügyet intézni. A biztosítók is arra törekszenek, hogy a biztosítási ügyintésés is a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb legyen. Emailes felmondás lehetséges, azonban bizonyos szabályoknak így is meg kell felelni. Lássuk hát, hogy hogyan lehet!

Egyre több az aktív álláskereső? (X)

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen keresgélnek másik állás után, bízva abban, hogy képességeiket jobban kibontakoztatják majd, s persze nem utolsó sorban anyagilag is jobban fizető lehetőséget találnak.

biztosítóipar induló vállalkozásai

5 kulcsfontosságú tipp a biztosítóipar induló vállalkozói számára (X)

Fedezd fel a biztosítóipar izgalmas lehetőségeit! Tippjeinkkel sikeres karriert építhetsz ebben a változatos ágazatban.

felelősségbiztosítás

Mi a felelősségbiztosítás? Mit jelent, mire jó és ki köthet ilyet?

Az ember élete minden pillanatában, akár éppen csinál valamit, akár nem folyamatosan felelősséget vállal valakiért, valamiért. A szülő a gyermekéért, az autótulajdonos a gépjárművel kapcsolatos eseményekért, a vállalkozó a tevékenységéért és a munkavállalóiért, de a munkavállalók is az elkövetett hibákért. A felelősségbiztosításokból emiatt sokféle is létezik. Cikkünkben végignézzük, hogy milyen felelősségbiztosítások léteznek és kinek melyik a megfelelő.

kötelező biztosítás ár

Meglepő fordulat: Így változott a kötelező biztosítás ára

A legfrissebb KGFB-index szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak átlagosan 53 ezer forintot tettek ki 2023-ban, 11% éves növekedéssel. Fedezze fel az árak és kártérítések legújabb trendjeit!

Szent István kórház orvosi ellátás

MOK elnök: „az fog jól járni, aki spórol a magánellátásra”

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint Magyarország az EU átlag 50%-át költi az egészségügyi ellátórendszer fenntartására. A valóság ennél is lesújtóbb.

vihar Budapesten

Generali: Rekordszámú természeti károk Magyarországon

Megszaporodtak a természeti károk Magyarországon az utóbbi években, derül ki egy felmérésből és a kárkifizetések is rekordokat döntenek.