Különleges tárgyak és alkotások, amelyekre kötöttek már műtárgy biztosítást

Főoldal 9 blog 9 Különleges tárgyak és alkotások, amelyekre kötöttek már műtárgy biztosítást

2023. 03. 31.

Amikor azt mondjuk egy tárgyra, hogy annak felbecsülhetetlen értéke van, az bizony nem játék. Különösen akkor nem az, ha a tulajdonosuk szeretné megmutatni azt a nagyérdeműnek is, így egy múzeum falaira vagy vitrinjébe kerülnek. Mi történik akkor, ha szállítás közben, vagy éppen a tárlat során megsérül az adott tárgy? Ki felel ezért? Mit fedez a biztosítás?

Mit jelent a műtárgy biztosítás?

Valójában ez egy olyan vagyonbiztosítási forma, amely az értékes tárgyak, alkotások és műkincsek esetében fedezi az anyagiak egy részét abban az esetben, ha azok valami miatt megsérülnek vagy esetleg elvesznek. Az utóbbira azért is lényeges hangsúlyt fektetni, mert az elmúlt tíz esztendő év alatt hatvan százalékkal nőtt a kifejezetten műtárgyakra irányuló betöréses lopások száma. Ezek gyakran felbecsülhetetlen károkat okoznak, amikre megoldást jelenthet a biztosítás.

Radics Béla legendás SG gitárja és egyéb különleges hangszerek

A Magyar Zene Háza új időszakos kiállításán bizony nem kevés értékes dolgot mutattak be a szervezők. Helyet kapott a tárlatban egy igazi rocktörténeti szenzációnak számító darab is, Radics Béla legendás SG gitárja, de itt tekinthették meg például a Magyar Nemzeti Galériától kölcsön kapott El Kazovsky-festményt is. Ilyen esetekben pedig nem kérdés, hogy több tízmillió forintos biztosítást kell kötni az egyes darabokra, ha esetleg beütne a baj.

Komoly összegek festményekre is

A Mediciek fénykora – Élet és művészet a reneszánsz Firenzében című kiállítás a Szépművészeti Múzeumban igen komoly költségvetést tudhatott annak idején magáénak, amely komoly részét, körülbelül 80 milliárd forintot tett ki a biztosítás összege. Ez nem is olyan meglepő, hiszen nem ritka eset az, hogy a biztosítási összeg a szállítmányozási költségekkel együtt elérheti a kiállítás megrendezéséhez szükséges ár felét.

Remek példa erre debreceni MODEM-ben  az Aba-Novák – a barbár zseni című kiállítás, amelyet 25 millió forintból rendeztek meg, azonban a biztosítási értéke négymilliárdra rúgott. A szegedi REÖK-ben a Picasso nyomában nevet viselő tárlat esetében pedig a biztosítás értéke összesen 820 millió forint volt, amelyből a biztosítási díj hatmillió forintot tett ki.

Van Gogh vezeti a listát

A Szépművészeti Múzeumban az eddigi legnagyobb biztosítási értékű kiállítás a Van Gogh-tárlat volt, ebben az esetben a műtárgyak biztosítási értékét összesen 155 milliárd forintra becsülték. A tárlat legnagyobb biztosítási értékű műve 70 millió dollárral az Íriszek című festmény volt, amelyet a New York-i Metropolitan Museum adott kölcsön. Ám nem ez volt a legértékesebb műtárgy, amely Magyarországra érkezett az utóbbi időben. A sort a Caravaggio-kamara tárlaton bemutatott, Dávid Góliát fejével című festmény vezeti, amelynek, 20 milliárd volt a biztosítási értéke.

Mit jelent a szögtől szögig biztosítás?

Ez egy nagyon biztonságos és praktikus megoldást jelent, ugyanis a szögtől szögig biztosítás azt jelenti, hogy a biztosítás az egyik helyszíntől a másik helyszínig jelent védelmet. Vagyis, ha külföldről érkezik Magyarországra egy festmény és esetleg szállítás közben megsérülne, erre is érvényes lesz a biztosítás. Ez igen komoly plusz kiadást jelent, ugyanis a szállítás költsége a biztosítási díj ötszörösét vagy akár tízszeresét is jelentheti, ám nem kérdés, hogy érdemes rá pénzt szánni az intézményeknek, ha azt szeretnék, hogy a műtárgy biztonsága anyagilag fedezve legyen.

A műtárgybiztosítások természetesen magányszemélyek számára is elérhetők a lakásbiztosításokon belül megfelelő feltételekkel.

Borítókép: Vincent van Gogh: Íriszek, forrás: Wikimedia commons

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink