Változik a kötelező biztosítás és a zöldkártya

Főoldal 9 blog 9 Változik a kötelező biztosítás és a zöldkártya

2023. 05. 08.

A kormány egy friss törvénymódosítás tervezetben azt bocsátja egyeztetésre
májusban, hogy bevezetésre kerüljön a gépjármű üzemeltetésének fogalma helyett a gépjármű használatának a fogalma. Ezen felül, a kártalanítási alapra vonatkozó
szabályok is változnak, de a zöldkártya fogalmának módosítását is tartalmazza a
tervezet. Lássuk, miről is van szó pontosan és elfogadás esetén mi mindent
jelentenek a változások a gyakorlatban!

A gépjármű használatának fogalma

A tervezetben szerepel, hogy a gépjármű üzemeltetésének fogalma helyett bevezetnék a gépjármű használatának a fogalmát. Ennek megfelelően, ha mindez május 10-én elfogadásra kerül, akkor a biztosítási kötelezettség a gépjármű bármely használatára ki fog terjedni, ez pedig a szabályok és törvények világában hatalmas könnyebbséget jelent majd például a biztosítások területén is.

Vagyis, ha a tervezetet elfogadják, akkor a benne foglaltak kompatibilisek lesznek azzal, ha például egy baleset időpontjában szállítási, illetve közlekedési eszközként szolgálna függetlenül a gépjármű jellemzőitől és attól, hogy a gépjárművet milyen terepen használják. Sőt, az sem lesz majd mérvadó, ha akár huzamos ideig álló helyzetben vagy mozgásban van.

Változnak a kártalanítási alap szabályai is

A kártalanítási alap egy olyan számla, amely segítségével a MABISZ azoknak a károsultaknak a kárát rendezi, akiknek „ismeretlen” vagy biztosítással nem rendelkező üzembentartók okoznak kárt. Fontos információ ezen alappal kapcsolatban, hogy gépjármű vásárlás esetén mindig új szerződést szükséges kötni. A tervezet szerint, annak elfogadását követően, a biztosítók által finanszírozott pénzalap téríti majd meg az azoknak a magyarországi lakóhelyű károsultaknak okozott kárt, akik esetében a károkozó tagállami biztosítója csőd- vagy felszámolási eljárás alá került.

Emellett ide tartozik az a szituáció is, ha más tagállami lakóhelyű károsultnak okozott kárt, de a károkozó magyarországi székhelyű biztosítója ellen felszámolási eljárás indult. Továbbá az ezzel kapcsolatos pénzalap azon gépjárművek által Magyarország területén okozott károkat, illetve az olyan magyarországi telephelyű gépjárművek által másik tagállam területén okozott és a baleset bekövetkeztének helye szerinti tagállam garancialapja által kifizetett károkat is megtéríti majd a tervek szerint, amelyek közutakon való használata nem megengedett vagy amelyeket kizárólag olyan területeken használnak, ahová a belépés a vonatkozó rendelkezések alapján korlátozott.

Mi lesz a zöldkártyával?

Először is tisztázzuk, mi is az a zöldkártya, ugyanis ezt is érintik majd a várható változások! A zöldkártya az itthon megkötött kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló nemzetközi igazolólap, amely tartalmazza a biztosító nevét, címét és a kötelező biztosítás kötvényszámát is. Külföldi utazás esetén elengedhetetlen, hogy kéznél legyen ez az igazolás. A dokumentum nevét a színéről kapta, azonban a korábban még valóban zöld kártya 2020. október elseje óta már fekete-fehér színű.

A tervezet, a fentiek mellett, kitér a zöldkártya fogalmának módosítására is, amely elektronikus tanúsítványként is előállítható lenne. Ez például azzal is járna, hogy a hivatalból történő kivonás esetében a szünetelés hatályának beállta egyértelműbbé válna. Ezen felül, abban az esetben, amikor valakinek az egyéni vállalkozói tevékenysége egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság alapítása miatt szűnik meg, akkor az adott személy, mint üzembentartó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása emiatt ne szűnjön meg.

A törvénytervezet elfogadásával kapcsolatban 2023. május 10-én dönt a parlament, amelynek eredményével kapcsolatban a későbbiekben mi is tájékoztatjuk az olvasóinkat.

Forrás: Infostart.hu

Borítókép: 123RF

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink