Durván emelkedtek a kötelező biztosítás árai 2024 első negyedévében

Főoldal 9 Friss hírek 9 Durván emelkedtek a kötelező biztosítás árai 2024 első negyedévében

2024. 05. 29.

Az előző időszak jelentései mind biztató képet mutattak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díjainak alakulásáról, azonban az MNB legfrissebb összesítése szerint a kgfb díjai az előző negyedévvel összehasonlítva nagyobb mértékben emelkedtek. Az átlagos éves díj a normál használatú egyedi kötelezővel rendelkező személyautók esetében 7%-kal nőtt egyetlen negyedév alatt, az előző éves kgfb díjakhoz képest pedig még jelentősebb, 11%-os átlagár-növekedés tapasztalhattak a magyar autósok.

Nagyobb áremelkedés volt az egész országban

Az MNB legfrissebb közleménye szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjai az első negyedévben jelentős különbségeket mutatnak a fővárosi és vidéki szerződések között. Budapesten az átlagos éves díjak 7%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest és így elérték átlagosan az 79.784 Ft-ot a kgfb díjak. A vidéki autósok esetében is megfigyelhető ez az áremelkedés, ahol 12%-os volt az előző év azonos időszakához képest a kötelező díjak emelkedése egy normál használatú személygépjármű esetén, ezzel pedig egy vidéki autós átlagosan 52.407 Ft-os kgfb díjra számíthat, ha új szerződést akar kötni.

Ezek az adatok elsősorban a normál használatú személygépkocsik egyedi kötelező biztosításainak árairól szólnak, tovább árnyalják a képet, hogy a további járműkategóriákra köthető biztosítások is jelentősen emelkedtek és a flottás jármű biztosítások árai még ennél is nagyobb arányban emelkedtek éves összehasonlításban:

 • Egyedi taxi: +15%
 • Egyedi busz (42+ fő): +14%
 • Egyedi segédmotoros kerékpár: +9%
 • Egyedi nehéz pótkocsi: +6%
 • Egyedi busz (10-42 fő): +6%
 • Egyedi teherautó: +5%
 • Egyedi vontató (kamion): +4%
 • Egyedi motorbicikli: +4%

 

 • Flottás busz (42+ fő): +17%
 • Flottás teherautó: +15%
 • Flottás személygépkocsi kötelező: +10%
 • Flottás motorbicikli: +8%
 • Flottás nehéz pótkocsi: +3%
 • Flottás segédmotoros kerékpár: -6%

A taxik, a buszok és vontatók jártak a legrosszabbul

Habár az előző, vagyis 2023 Q4-es kgfb ár-index adatok publikálása óta a flottás segédmotoros kerékpárokon kívül gyakorlatilag minden járműfajta kötelező biztosításának ára emelkedett, mégis 3 kategória különösen rosszul járt, ugyanis az előző évhez képest ismét nagy emelkedéssel kellett szembenézniük. Ez a három a flottás taxi, a flottás 10 – 42 fős busz és ugyancsak flottás vontató, vagyis kamion.

Míg a flottával rendelkező taxi tulajdonosok 20%-os átlag díjemelkedést tapasztalhattak az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, addig a legfeljebb 42 főt szállítani képes buszok flottás kötelezője már átlagosan 21%-kal többet kényszerülnek fizetni a biztosítók szolgáltatásaiért. A legrosszabbul mégis a flottás kötelezővel rendelkező kamionok jártak, amelyekre a kötelező biztosítás ára 1 év alatt az előző éves díj harmadával, vagyis 33%-kal emelkedett.

A kárráfordítások is emelkednek

Az MNB szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kárráfordításai tovább növekedtek 2024 első negyedévében. Negyedéves összevetésben a kárráfordítások 2%-kal, míg éves szinten 8%-kal emelkedtek, vagyis az 1 évvel ezelőtt időszakhoz képest jelentősen növekedtek a biztosítók kiadásai. Ezzel szemben a kgfb díjak növekedése negyedéves szinten 7%, éves szinten pedig 11% volt, ami azt jelenti, hogy a díjak emelkedésének üteme továbbra is meghaladja a kárráfordítások növekedését.

A kárráfordítások növekedési ütemének lassulása már négy egymást követő negyedévben megfigyelhető, ami arra utal, hogy a biztosítók által beszedett díjak növekedése nem teljes mértékben indokolható a kárkifizetések emelkedésével. Ez az eltérés egyébként részben annak is köszönhető, hogy a korábbi években a járvány miatti korlátozások következtében kevesebb baleset történt, így kevesebb kárigényt nyújtottak be a biztosítókhoz.

A 2021 első negyedévében tapasztalt csúcs, amikor a kárráfordítások alacsonyak, az átlagdíjak viszont magasak voltak. Azóta a károk száma és értéke jelentősen növekedett.

A kárráfordítások folyamatos növekedése ugyanakkor azt is jelzi, hogy a biztosítók számára egyre nagyobb költséget jelent a károk kifizetése. Ez hosszú távon indokolhatja a díjemelkedéseket, azonban az aktuális adatok azt mutatják, hogy a díjak növekedése jelenleg meghaladja a kárráfordítások növekedési ütemét.

Minek köszönhető ez az áremelkedés?

Az MNB szerint a kgfb díjainak emelkedését több tényező is befolyásolja. Elsősorban a szezonális hatások játszanak szerepet, mivel az első negyedéves díjak általában jelentősebben növekednek az év többi részéhez képest. Az MNB statisztikái szerint az infláció szintén meghatározó tényező a kötelezős díjak ilyen mértékű emelkedésében, habár az infláció mérséklődése várhatóan konszolidálja majd díjakat. Emelkedést okoz a kárráfordítások növekedése is, mivel a kárkifizetések – vagyis szerviz óradíjak és alkatrészárak – folyamatos emelkedése nyomást gyakorol a biztosítókra.

Borítókép: illusztráció

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink