Fedezi a balesetbiztosítás, ha valaki sportolás közben sérül meg?

Főoldal 9 blog 9 Fedezi a balesetbiztosítás, ha valaki sportolás közben sérül meg?

2023. 01. 25.

A rendszeres sportolás mellett számos érv szól, azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy bizony számos veszélyt rejtenek magukban az ilyen jellegű tevékenységek. Függetlenül attól, hogy szárazföldön, sportpályán, vízben, levegőben vagy éppen egy havas hegyen hódol valaki kedvenc hobbijának, lássuk, mit érdemes tudni a sporttal kapcsolatos balesetbiztosításokról.

Ahogy arról már ebben a korábbi cikkünkben is írtunk róla, a síelés közben bekövetkező balesetek nem ritkák. Ráadásul nem rég borzolta a kedélyeket egy magyar snowboardos, aki többeknek okozott orvosi ellátást igénylő sérülést. Ha ilyen történik, akkor az élő utasbiztosítás segít, de mi történik, ha egy ilyen sérülés miatt valaki hetekig, vagy hónapokig nem tud dolgozni? Nem szabad emiatt elmennünk szó nélkül a más hétköznapi sportsérülések mellett sem, hiszen ezek bekövetkezésére az év minden napján lehet esély.

Hogyan biztosítható a sporttevékenység?

Léteznek olyan biztosítások, amelyek baleset bekövetkeztekor pénzügyi segítségnyújtásra szolgálnak, vagyis ha egy váratlan sebesülés vagy esés után kórházi ellátásra van szükség, akkor a felépülésig és munkába állásig eltelt időre pénzügyi fedezetet nyújt a mindennapos költségekre és a felépüléshez szükséges segédeszközökre. Ezek részleteire is érdemes odafigyelni, ugyanis míg bizonyos csomagok a csonttöréssel kapcsolatos térítéseket fedezik, addig egy letört fog kapcsán csak műtéti beavatkozás esetén segít. Ezen felül számos olyan kiegészíthető balesetbiztosítás is köthető, amelyek az ügyfél egyedi igényeire szabva rokkantság, műtét, csonttörés, égési sérülés stb. bekövetkeztekor is térít.

Jó tudni, hogy a legtöbb biztosító úgy kínálja a balesetbiztosításait, hogy az alkalomszerű sportolásból fakadó sérülésekre térít, azonban a versenysporttal és az extrémsportolással összefüggőre nem. A versenysportolást és az extrémsportolást minden esetben be kell jelenteni a szerződéskötéskor a biztosítónak. Ha viszont ez a sportolás még nem állt fent a szerződés megkötésekor, akkor – mivel az ügyélnek közlési kötelezettsége van – utólag jeleznie kell a biztosító felé a megfelelő formanyomtatványt kitöltve.

Ha a közlési kötelezettségének nem tesz eleget az ügyfél, a biztosító megtagadhatja a kár kifizetését, így hiába van egy díjjal rendezett biztosítása, mégsem viseli a kockázatot a biztosító.

Mi a helyzet akkor az extrém sportokkal? Ha bejelentem, hogy ilyen sportot űzök, akkor már  téríteni fog?

Az extrémsport egy különleges szabadidős tevékenység, ugyanis a kötelező egészségbiztosításról szóló törvény 2007-es módosítása óta, a társadalombiztosítás nem fedezi az az ilyen sporttevékenységek során bekövetkezett, nem életveszélyes balesetek ellátását. A rendszeresen adrenalinra vágyóknak igen nehéz dolga van, ha szeretnék biztosítani magukat.

Magyarországon szükséges extrémsport balesetbiztosítást kötni, ennek hiányában a balesetet szenvedett személyre terhelik az ellátásának költségeit. Ezt nevezzük extrémsport balesetbiztosításnak, amely az ellátási költségeket téríti, de ha csonttörésre, rokkantságra akar egy úgynevezett összegbiztosítás fedezetet, akkor ez nem alkalmas rá.

Extrémsportolásból vagy versenysportolásból fakadó eseményekre minden biztosító egyedileg dönti el, hogy vállal-e kockázatot. Elképzelhető, hogy valaki versenyszerűen teniszezik annak a vállát kizárják a kockázatból, de minden más testrészét lehet biztosítani. Ha valaki versenyszerűen focizik, annak a bokáját zárhatják ki, de előfordulhat, hogy valaki harcművészetet űz, annak a térdét nem vállalja kockázatként a biztosító. Így tehát a bejelentéssel, hogy sportol, bizonyos hátrányok járhatnak, azonban még mindig jobb egyedi elbírálás után korrekt kárkifizetést kapni mint nem bejelenteni és a végén semmilyen pénzügyi segítséget nem kapni.

Ugyanez a helyzet az extrémsportolással is: elképzelhető, hogy a kérdéses biztosító elutasítja, hogy a sportolással összefüggő eseményre térítsen, de az is lehetséges, hogy a kockázatelbírálás után csak bizonyos testrészeket nem vállalnak kockázatként, ezek az esetek mindig egyedi elbírálás alá esnek.

Számos lehetőség adott

Számos lehetőség adott

A különböző biztosítók ajánlatai első pillantásra nagyon hasonlónak tűnhetnek, mégis érdemes alaposnak lenni a szerződés aláírása előtt. Fontos, hogy mindennapos szokásait is elmondja biztosítási tanácsadójának, aki így megtalálja önnek azt a biztosítást, amire tényleg szüksége van.  Érdemes alaposan átolvasni a biztosítási feltételeket és a kizárások listáját is, hogy tisztában legyen azokkal az esetekkel, amikor a biztosító nem fogja téríteni a bekövetkező károkat. Enélkül könnyedén felesleges költségekbe verheti magát, míg az Ön számára fontos részletek nem teljesülnek.

Egy megfelelő biztosítás mellett bátran hódolhat kedvenc sporttevékenységeinek úgy, hogy közben nem kell aggódnia amiatt, hogy egy esetleges baleset miatt ki fedezi majd a gyógyulásig a mindennapok költségeit. Persze minden esetre vigyázzon magára, amennyire lehetséges!

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink