Az infláció ellenére alig változtak az utasbiztosítások árai

Főoldal 9 blog 9 Az infláció ellenére alig változtak az utasbiztosítások árai

2023. 08. 24.

Amikor utazik, akkor bizony nem csak a naptejről, a törölközőkről és a személyes iratokról nem szabad megfeledkezni, hanem egy érvényes utasbiztosítás megkötését is érdemes észben tartani. Vajon hányan gondoskodnak ennek meglétéről nyaralás előtt és egyáltalán mit érdemes tudni ezzel kapcsolatban?

Mennyibe kerülnek az utasbiztosítások?

Alapvetően nem beszélünk magas díjakról egy ilyen biztosítás esetében, hiszen jellemzően csak a nyaralás időtartamára szól. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének adatai szerint, idén átlagosan ez az összeg 665 forintra rúg naponta egy személyre vonatkozóan. Ez mindössze 7%-os növekedést jelent az elmúlt esztendő óta. Természetesen a pontos összegre befolyással van az utazás helye, de akár a programok is, nem beszélve a kiruccanás időtartamáról.

Alapvetően minden csomagban szerepel betegség- és balesetbiztosítás, de kérhető az autós asszisztencia vagy az értékes műszaki cikkek védelme is, amennyiben ilyen eszköz is van önnél. Fontos tudni továbbá ennek kapcsán azt is, hogy a különböző országokban eltérőek lehetnek a betegséghez vagy balesethez kapcsolódó orvosi ellátások költségei, ami szintén befolyásolja a limitet. Mindezek ellenére, még mindig nagyon kevesen gondoskodnak magukról ilyen formában a nyaralásuk alatt, a külföldre utazók több mint harmada biztosítás nélkül kell útra. Pedig ilyen jellegű védelemre annak is szüksége lehet, aki rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával vagy akár bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítással.

Miért nem elég egy bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítás vagy az EEK?

Mivel a bankkártya-biztosítás általában egy alap csomagot jelent, ilyen esetben mindenképpen érdemes kiutazás előtt annak térítési feltételeit megvizsgálni, és szükség esetén kiegészítő utasbiztosítást kötni hozzá, hogy ne érhessék meglepetések. Sőt, sokszor olyan feltételekhez van kötve a biztosítás aktiválása, mint például az, hogy a kártyát előzetesen már használatba kell venni a szóban forgó országban.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya esetében is igaz az, hogy csak utasbiztosítással kiegészítve képes megfelelő védelmet nyújtani. Ez a kártya az egészségügyi ellátással közvetlenül kapcsolódó költségeket fedezi, de például a betegszállítás költségei nem tartoznak ide. Sőt, a külföldön kiemelt jelentőséggel bíró 24 órás telefonos asszisztenciát sem nyújt annak, aki bajban van.

Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az uniós államokban úgynevezett visszatérítéses rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy az ellátás és a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie.

Mire érdemes odafigyelni egy utasbiztosítás megkötésénél?

Először is nagyon fontos, hogy semmiképpen sem szabad az utolsó pillanatra hagyni a biztosítás megkötését. Bár ma már az online felületeken néhány perc alatt megköthetőek, mindenképpen érdemes még Magyarország területén megtenni ezt.

Fontos továbbá odafigyelni arra is, hogy ha egy betegség már a utazás előtt is fennáll, arra nem lehet biztosítást kötni. Sőt, a legtöbb csomag olyan sportsérülések esetén sem vállal térítést, amely például búvárkodás vagy éppen rafting, valamint egyéb extrém sport űzése alatt történik. Ha mégis élne ilyen lehetőséggel, mindenképpen kiegészítő biztosításban kell gondolkoznia. Szabály továbbá az is, hogy egyetlen biztosítónál sem lehet utasbiztosítást kötni olyan országba, amelyet az utazásra nem javasolt országok listájára helyez a Külügyminisztérium. Ilyen ország jelenleg például Ukrajna, melynek területére nem lehet biztosítást kötni.

Mi a helyzet a poggyászokkal?

Nos, a poggyászbiztosítással kapcsolatban kifejezetten eltérő szabályozások érvényesek az egyes biztosítóknál. Ha például visz magával laptopot, értékes ékszert, esetleg a telefonját vagy fényképezőgépét biztosítani, szinte biztos, hogy kiegészítő biztosítás kötésére lesz szükség.

A fentiekből látható, hogy gyakorlatilag bármire van lehetőség, ha utasbiztosításról van szó, azonban érdemes alaposan átböngészni az egyes biztosítók ajánlatait annak érdekében, hogy teljes nyugalomban tölthesse a szabadsága napjait.

Hírek az elmúlt 1 hónapból
Legújabb cikkeink