Kötelező biztosítás külföldről behozott autóra

Főoldal 9 blog 9 Kötelező biztosítás külföldről behozott autóra

2022. 02. 03.

Kgfb – t minden járműre kötelező megkötni, ez igaz a külföldről behozott autókra is. De milyen lehetősége van, ha kötelező biztosítást kötne külföldről behozott autóra?

A külföldön már forgalomba helyezett autó hosszú távon csak magyarországi forgalmi, és rendszám birtokában használható. Amennyiben a külföldi rendszámot, forgalmit és kgfb – t használja a tulajdonos, akkor azt alapos indokkal teheti csak. Ilyen alapos indok, ha igazolja, hogy külföldi állampolgárként átmenetileg, például tanulmányi célokból tartózkodik Magyarországon. Ezért, illetve a büntetések elkerülése miatt honosítás mindenképpen szükséges a Magyarországon használt autó esetében, amelynek része a kötelező biztosítás kötés is.

A kötelező biztosítás megkötésére két lehetőség van, ha külföldről behozott autót szeretne honosítani. Nagyon fontos, hogy megkülönböztessük az Unión kívülről érkező járműveket és azokat a járműveket, amelyek az EU egyik tagállamából érkezik Magyarországra. Miért fontos ez a megkülönböztetés? Mert van egy nagyon is fontos különbség a honosítás folyamatában, mégpedig a származásellenőrzés, amely az Európai Unión kívülről érkező járművek esetén akár hónapokat is igénybe vehet. Ameddig a származásellenőrzés nem zárult le, addig nem kaphat magyarországi állandó forgalomban tartási engedélyt, valamint rendszámot a gépjármű, ezért pedig nem mindegy, hogy mikor és milyen kötelező biztosítási szerződést köt.

Kötelező biztosítás az EU-n belülről behozott autóra

Ez egy egyszerűbb helyzet, hiszen az Európai Unión belülről hozott külföldi járművek a személyek, és áruk szabad mozgása miatt egyszerűbben lép át magyar területre. Amint megérkezett az autó, el kell indítani a magyar rendszám, és forgalmi engedély igénylését, magyarországi forgalomba helyezését, amelynek része a kötelező biztosítás megkötése is. Ennek menete bővebben a Kormány.hu ezzel kapcsolatos tájékoztató dokumentuma szerint:

„1. Vámkezelés – erre csak a nem EU országból érkező járműveknél van szükség
2. Fogalomba helyezés előtti eljárás a Közlekedési Felügyelőségnél
3. Motorkerékpároknál, személygépkocsiknál és 8703-as vámtarifa szám alá sorolt tehergépkocsiknál
regisztrációs adó befizetése a vámhatóságnál
4. Magyarországi kötelező felelősségbiztosítás megkötése
5. A jármű forgalomba helyezése a közlekedési igazgatási hatóságnál, azaz az okmányirodában, amely
a magyar hatósági engedély és jelzés kiadásával, valamint a jármű, nyilvántartásba vételével valósul
meg.”

Így tehát a kgfb megkötése alapvető feltétele a gépjármű magyarországi forgalomba helyezésének, amelyet bármely biztosító kínálatából választva megköthet.

Kötelező biztosítás az EU-n kívülről behozott autóra

Az Európai Unión kívülről behozott külföldi gépjárművek esetén hosszabb ügyintézési idővel kell számolni, ugyanis a szokásos honosítási eljárásban a származásellenőrzés hosszabb időt vesz igénybe. A származásellenőrzéshez azzal az országgal veszik fel a kapcsolatot a magyar hatóságok, ahol a gépjármű eredetileg forgalomba lett helyezve. Ez a folyamat, akár több hónapot is igénybe vehet, amelynek következtében az autó nem kaphat végleges forgalmit, és rendszámot.

Ezekben az esetekben van lehetőség kiváltani az E-rendszámot, amely egy ideiglenes forgalomban tartás, mindaddig, amíg a származásellenőrzés lezajlik. Ezzel az ideiglenes forgalmi engedéllyel és rendszámmal a gépjármű használható Magyarországon a honosítás folyamata közben is. Az E-rendszámot csak azok a gépjárművek kaphatják meg, amelyek érvényes műszaki vizsgával rendelkeznek Magyarországon, így tulajdonképpen már csak a hosszadalmas ellenőrzési folyamat befejezésére vár a gépjármű.

Az E-rendszám kiváltásához pedig szükséges kötelező biztosítási szerződést kötni, amelynek – mint minden egyéb kötelezőnek – biztosítónként változó díja van. Ezt az E-rendszámmal együtt maximum féléves időszakra lehet igényelni, egyszer pedig – alapos indokkal – meghosszabbítható. Amikor megtörtént a származásellenőrzés, akkor meg lehet kötni már a végleges kötelező biztosítást is.

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink