Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

Főoldal 9 blog 9 Kötelező biztosítás használt autó vásárlásakor

2021. 07. 27.

A kötelező biztosítás kötés használt autó vásárlásakor néha félreértéseket szül, aminek az lehet a végeredménye, hogy többet kell fizetnie a biztosítás megkötésekor, vagy a károkozást nem téríti a biztosító, hogyan lehet ez?

Az adásvétel után nem érvényes a régi tulajdonos kötelező biztosítása

A kötelező gépjármű biztosítás – néhány kivétellel – mindig autóhoz és szerződőhöz együttesen kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy ha ön egy használt autót vásárolt, akkor a régi tulajdonos kötelezőjét nem használhatja tovább. Arra az időre sem használhatja, amíg ön, mint új tulajdonos megköti a saját nevére szóló új biztosítási szerződést.

Ebben az esetben az adásvételi birtokában ön, mint új tulajdonos már meg is kötheti a kötelező biztosítását, amely aznaptól már érvényes lesz. Egy hatékony online kötelező kalkulátor segíthet kiválasztani a legmegfelelőbb biztosítást!

A régi kötelező felmondása a régi tulajdonos felelőssége

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik, hogy sok esetben úgy hiszi a régi tulajdonos, hogy az autó biztosításával kapcsolatos ügyintézés már nem az ő feladata az adásvételi aláírását követően. Ez súlyos tévedés!

Az adásvételi aláírásával a gépjármű régi tulajdonosának jogalapja (érdekmúlás) keletkezik a kötelező biztosítás felmondására. Ezt a régi tulajdonos, vagy meghatalmazás birtokában más személy intézheti, esetleg az új tulajdonos is csak akkor, ha előtte megegyeztek erről és meghatalmazást adott neki az ügyintézésre.

Tehát ahogy az új tulajdonos nem használhatja a régi tulajdonos kötelező biztosítását, ugyanúgy nem intézheti a régi autó kötelező felmondását sem a biztosító ügyfélszolgálatán. A régi tulajdonos egyébként könnyedén el tudja intézni emailen keresztül a felmondását, az adásvételi szerződés beküldésével a biztosító részére.

Bonus-Malus átvitele nem függ a bónusz-igazolástól

A kötelező biztosítás bónusz fokozat, amíg a tulajdonában van a jármű, addig szorosan kapcsolódik a járműhöz és a tulajdonoshoz egyaránt. Ez azt jelenti, hogy csak akkor tudja átvinni a bónusz fokozatot egyik autóról a másikra, ha érdekmúlás történt a régi járművel kapcsolatban (pl.: eladta). Ilyenkor, ha felmondta a régi kötelezőjét, akkor a biztosítók küldenek bónusz-igazolást, azonban a bonus malus besorolás nem függhet ettől!

A kötelező bónuszt a régi jármű forgalmi rendszámának és erre a régi gépjárműre vonatkozó, már megszűnt kötelező biztosítás kötvényszámával tudja átvezettetni. Ez már akár a kötelező kötésekor is lehetséges, de a régi kötelező felmondásától számított 2 éven belül bármikor átvihető.

Kapcsolódó cikkeink
Legújabb cikkeink